Ok, w takim razie zostawiam zainstalowane tak jak miałem wcześniej, czyli w katalogu Ross-Tech
Do auta jeszcze nie podpinałem, bo chciałem najpierw uruchomić program na kompie, ale spróbuję jutro zejść z kompem i spróbuję w aucie czy zagada wszystko
Dzięki wszystkim za porady, poszedłem dziś z kompem do auta, jednak bez większych sukcesów.
Kabel po podpięciu do wejścia zaświecił się na zielono, jednak próba uruchomienia programu zakończyła się tym samym (czyli niczym), jedyna różnica była taka, że proces VCDS'a nie znikał od razu z listy procesów tylko wisiał tam przez chwilę. W logach programu również nic się nie odłożyło.
Zauważyłem jednak że wersja którą pobrałem od Ciekavy to 15.7 więc poszukałem dokładnie wersji 15.7.1 - ta wersja uruchamia mi się na kompie i podczas testu połączenia dioda miga na zielono, spróbuję jeszcze później wybrać się do auta z kompem i sprawdzę czy poprawie się połączy z autem
To dziwne bo nawet w instrukcji (chińczyk) pisze że trzeba podłączyć do auta żeby program się uruchomił
Może to zależeć od wersji VCDSa którą ma chińczyk, mam wersje 12, 14, 15, i wszystkie się uruchamiają bez podłączonego interfejsu, zainstalowane w różnych katalogach.
Udało mi się dziś wybrać ponownie z kompem do samochodu. Dzisiejsza próba została zakończona sukcesem VCDS poprawnie połączył się z autem i dostałem pierwszą partie błędów do weryfikacji.
Tak więc u mnie finalnie pomogło zainstalowanie program w wersji 15.7.1 (dokładnie taką też mam wersję kabelka).
Jakby ktoś potrzebował też dokładnie tej wersji to mogę gdzieś wrzucić
Nie wiem w sumie gdzie zadać pytanie a dyskutujecie tutaj o różnościach w kwestii vcds więc.
Stałem się posiadaczem kabelka w wersji 12.12 en, wszystko działa.
Pierwsze co poszło na ogień to doświetlanie zakrętów i stąd moje pytanie od czego to jest zależne że jedni mają w bajcie 14 a inni w 23.
Ja aktywowałem w bajcie 14, 23 też mam więc jak czytam to mam w taki razie 30 bajtowy sterownik?
Chciałbym jeszcze, żeby doświetlało podczas wrzucania kierunkowskazu, gdzie tego szukać lub pod jaką nazwą angielską?
Pamiętam, że jak zaczynałem szukać to gdzieś przeczytałem tutaj żeby pod żadnym pozorem nie ruszać jakiegoś bajtu, który to był?
Ewentualnie jakieś inne rady na co uważać podczas użytkowania?
Bili zależy jaki bordnetz kodujesz O2 czy O2FL, w O2 dodatkowo są różne wersje sterowników, które mają inaczej schemat i długość kodowań
więc nie da się ogólnie na wszystko odpowiedzieć
Panowie co może być przyczyną, że VCDS 15.7 nie chce się połączyć z golfem 6 (brak komunikacji po CAN)?? Od razu zaznaczam, że to nie chodzi o mój kabel, tylko kumpel z drugiego końca Polski kupił niedawno kabel na Ali i nic nie może nim zrobić w swoim Golfie.
Panowie co może być przyczyną, że VCDS 15.7 nie chce się połączyć z golfem 6 (brak komunikacji po CAN)?? Od razu zaznaczam, że to nie chodzi o mój kabel, tylko kumpel z drugiego końca Polski kupił niedawno kabel na Ali i nic nie może nim zrobić w swoim Golfie.
A czytał dokładnie opis kabla na tej aukcji? Ja dzisiaj oglądałem kabelek co prawda 17,1 ale w opisie było, że nie obsługuje właśnie Golfa 6. Czemu tego nie wiem. Może tu jest przyczyna.
Komentarz