Zamieszczone przez klarus
[O2] O2 FL 1.8TSI - zużycie oleju
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez klarusTo bardzo dobra wiadomość dla wszystkich, którzy zrobili remont metodą (jak to określił Auto Świat) "na partyzanta"
Niby dlaczego na tych z Warszawy miałoby być gorzej?
Tak na marginesie chciałem się Was poradzić w kwestii oleju. Przed operacją na silniku przeszedłem na Amsoil European Car Formula 5W40 z Medium SAPS i teraz zastanawiam się co polecacie zalać bo naprawie. To jest dobry olej ale trudnodostępny, więc rozważam zmianę. A co Wy zalaliście?
Komentarz
-
-
Krzychudab, ja na razie zaleję coś z 5w30 bo najbliższą wymianę oleju zrobię w ASO (choć to zło :diabelski_usmiech ) i zależy mi na zachowaniu zmiennych okresów międzyprzeglądowych, choć nigdy ich nie przestrzegałem, robiąc dodatkową wymianę oleju w połowie cyklu poza ASO . Nęci mnie Statoil Lazerway LL 5w30... a potem się zastanowię...
[ Dodano: Pią 22 Maj, 15 16:32 ]
Ja usłyszałem w autoryzacji tę samą śpiewkę - tym razem z określeniem że to "cepelia".
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez voltarczyli dokładnie przeciwnie do stanowiska VW że pali olej w mieście przy krótkich odcinkach)
Komentarz
-
-
witać temat coraz głośniejszy
Po artykule o kłopotach z silnikami koncernu Volkswagen, które zużywają nawet 2 litry oleju na 1000 km, Czytelnicy potwierdzają, że problem jest duży i wcale nie jednostkowy. Oto listy użytkowników aut z jednostkami TSI/TFSI
jeżeli wada fabryczna i jak widać masowa, to może pozew zbiorowy miał by sens ?Byłe...:
Skoda S100L, rok produkcji: 1974
Skoda 120L, rok produkcji: 1988
Skoda Felicia, rok produkcji: 1995
Skoda Fabia I, rok produkcji: 2000
Skoda Octavia 1U, rok produkcji: 2005
Jest
Octavia 2, rok produkcji 2010
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Rendiwitać temat coraz głośniejszy
Po artykule o kłopotach z silnikami koncernu Volkswagen, które zużywają nawet 2 litry oleju na 1000 km, Czytelnicy potwierdzają, że problem jest duży i wcale nie jednostkowy. Oto listy użytkowników aut z jednostkami TSI/TFSI
jeżeli wada fabryczna i jak widać masowa, to może pozew zbiorowy miał by sens ?
Jedynie ludziska którzy się nie pospieszyli mogą coś ugrać.
Komentarz
-
-
witam, mam prośbę w kontekście pomiaru zużycia oleju przez silnik 1.8 tsi
chodzi o wskazania ilości oleju na naszych bagnetach na poszczególnych polach i tak ile jest oleju :
1/ od min ( początek załamania bagnetu ) do początku powierzchni zakropkowanej, 2/ powierzchnia kropkowana
3/ od końca powierzchni kropkowanej do załamania przy max
to tak na początek abym mógł w miarę dokładnie określać zużycie oleju, jak macie inne uwagi czy propozycje dotyczące pomiaru to proszę o sugestiejmors44
Komentarz
-
-
Od dolnego do górnego zagięcia bagnetu to około 800 ml oleju. Żeby zmierzyć zużycie musisz zalać olej na max, potem przejechać określony dystans, np. 500 czy 1000 km (w zależności od tego, jak szybko oleju Ci ubywa). Potem znowu zalewasz na max i wiedząc ile dolałeś i jaki starasz pokonałeś możesz już obliczyć zużycie w przeliczeniu na 1000 km.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jmors44voytek, dzięki za info to jest proste ale czy ktoś sprawdzał ile jest oleju pomiędzy poszczególnymi polami ? tak dla ułatwienia sprawdzania ilości oleju
Komentarz
-
Komentarz