Ja swój kawałek osłony obcialem po prostu. 40 pln za kawałek plastiku, którego nie widać to jakaś porażka.
[O2] Dogrzewanie elektryczne
Zwiń
X
-
-
Komentarz
-
-
tak myślałem, ale ciężko wygiąć zalutowany kabel 25mm^2 (tzn. łatwiej ponacinać wzmocnienia :P )
Komentarz
-
-
Jeżeli jest tam prąd około 75A, to czy potrzeba ładować aż 25mm2 przewody. Czy nie wystarczą 16mm2?Zamieszczone przez mrrudzintak myślałem, ale ciężko wygiąć zalutowany kabel 25mm^2 (tzn. łatwiej ponacinać wzmocnienia :P )
Jakie są oryginalnie?
Pozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
-
25 dałem tylko dla tego że taki miałem pod ręką.
Teoretycznie przy założeniu że przez przewód przeciśnie się 10A / mm^2, wystarczyłby przewód 10mm^2
Relacja z golfa jest fajna, ale mało przydatna, polecam tutorial kolegi krzynol. Raz że ten z golfa nie mówi jak rozebrać wszystko w kabinie, dwa - proponują nacięcie mufy z główną wiązką przewodów (polecam obejrzeć tą mufę w O2 i zastanowić się jak to zrobić
)
Komentarz
-
zgadza się, ale 16 jest oryginalnie, a dla spokoju ducha też mam 25mm2Zamieszczone przez mrrudzinTeoretycznie przy założeniu że przez przewód przeciśnie się 10A / mm^2, wystarczyłby przewód 10mm^2->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
ja mam podobną sytuację jak cysterniarz z 16 str. kable są, nie ma w vcds na liście do wyboru, ale jak wchodzę w bloki pomiarowe w VCDS w module HVAC to mam coś takiego jak PTC on - w następnym okienku jak temp płynu ma więcej niż 75st to ptc się przełącza na off ( jak przękręce pokrętno z grzaniem na full to ptc znów on), a jak dam na full zimne to ptc przełącza sie na off. Więc rozumiem że mam jakiś tam rodzaj dogrzewania ? - bo 19 stron wątku a wątpliwości sporo...service by Auto Tar
Komentarz
-
bo koleżko przemiły masz pewnie wersję z nowszą nagrzewnicą (F) sterowaną przkeźnikami
jakbyś sobie odkręcił boczek koło gazu i osłonkę nagrzewnicy to będzie inna niż na zdjęciach
i jej po CAN'ie nie zobaczysz
[ Dodano: Czw 03 Lis, 11 22:13 ]
a stronami się nie posługuj, bo każdy może mieć inaczej preferencje ustawione (jamam np. na 5)Zamieszczone przez Luk@sz 16 str.->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
Przyznam, że niemalże codziennie rano używam tego gadżetu i często po południu jak wychodzę z pracy. Niestety pomimo tego, że mam altka 140A i tego, że do pracy mam 12km już 3 krotnie wyskoczył mi błąd w CECM - Load management intervention. Przyznam się bez bicia, że przeważnie kilka minut stałem z włączonymi światłami na postoju, bo się bawiłem VAGiem, czy słuchałem radia. Nie mniej jednak pobór prądu w aucie zbliżył się do tej nieprzyjemnej granicy przy której zaczyna dostawać w dupę akumulator, co mnie martwi i skłania do rozejrzenia się za altkiem o numer większym... :?Pozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
Enriquez, czyli jednak wykrakałem, że w benzynach może być trochę "za mało" prądu...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Ja myślę że większe aku da radę ... mi włożyli 45Ah ... zmieniam na 55-60 i wkładam grzałę...Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.
Komentarz
-
Psycho Dad,
tu raczej idzie o to, że altek nie jest w stanie na tyle podładować aku na tych 12km, żeby skompensować wszsytkie pobory prądu podczas takiej jazdy (rozruch, grzała, silnik, swiatła itp.). Większy Aku tu nie ma nic do rzeczy. Większy altek owszem.Pozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
Kto wie jake byly najmocniejsze alternatory montowane w O2. Ja mam u siebie nagrzewnice zamontowana fabrycznie i alternator ma 140 A. Były wieksze ? Sam akumukatr mam zamontowany 74Ah.
Pozdrawiam1) Skoda Felicja 1,3 Lxi -97 jest :-)
2) Skoda Octavia II 1,9 TDI -04 jest :-)
3) Skoda Octavia I RS 1.8T -04 jest :-D
4) Skoda Fabia 1,2 TSI DSG -2016 jest :-)
Komentarz
-
W OII największe alternatory miały 140 A. Etka nie przewiduje większych. Jedynie w Superbie występuje wersja 180 A.
Komentarz
-
=> Enriquez - większe aku ma sporo do rzeczy, bo alternator i aku działają równolegle, tylko że aku magazynuje a alternator daje prąd w danej chwili. Układ da więcej niż 140A (w przypadku alternatora 140), bo jest jeszcze aku.
Odnośnie samego alternatora - czy ktoś z kolegów ma hak i mógłby sprawdzić jaki ma alternator (np. po VINie)? Gdzieś czytałem (nie wiem czy nie w tym wątku kilka stron wcześniej) że w O2 przed FL wersja z przyczepą miała właśnie 180A.
Jeśli chodzi o dostawanie alternatora w dupe - po prostu szybciej zużyją się szczotki. Jeśli nie mamy za dużo "lewych" odbiorów (takich które nie są uwzględniane w obliczaniu mocy przez komputer - a wątpie żeby ktoś miał coś poza CB) komputer ograniczy prąd pobierany przez grzałę i tyle. Nie ma co panikować.
Komentarz
-
-
-
Tak się zastanawiam w jaki sposób ustalany jest max prąd ładowania aku. Czy gdzieś, w którymś ze sterowników jest info o zainstalowanym aku? Czy odgórnie jest przyjęte ( zapisane w ECU/CE ), że np. przy ECU benzynowym jest mniejszy aku i mniejszy prąd ładowania a przy ON większy aku/prąd itd? Czy ładuje ile wlezie do uzyskania odpowiedniego poziomu naładowania/napięcia bez względu na ECU? Jak ładuje na max, to przy takich samych altkach w TDI i MPI ( 140 A ) nie powinno być problemu z podmianką aku na większe ( np z 45Ah na 60Ah czy nawet na 74Ah jak w TDI ). Zastanawiam się czy CE mierzy sumaryczny pobór prądu odbiorników czy tylko wartość napięcia w instalacji? W pierwszym przypadku może być tak, że np. dla 1,6 MPI sumaryczny, zapisany w CE, "bezpieczny pobór prądu", po podłączeniu nagrzewnicy zostaje przekroczony i choć w rzeczywistości prądu nie brakuje to CE robi już panikę. Trzeba by zlogować VAG-iem napięcie w instalacji i zobaczyć jak to wygląda ( czy mocno spada, czy trzyma ok. 12-13V.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
po odpaleniu silnika trzyma napięcie, pomimo dużego prądu nagrzewnicy
ale, coś w tym jest, bo w CE można włączyć opcję drugiego akumulatora
czyli sterownik coś tam musi wiedzieć, w Audi A8 trafiłem na 2 aku w bagażniku
->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
u mie fizycznie napięcie spada do 11,75 V przy wyłączonym silniku i wtedy zaczyna się cyrkPozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
Enriquez, to przy takim napięciu chyba jeszcze nic nie powinno się dziać. Sprawdzałeś jakie ( mm2 ) masz przewody "masy" między silnikiem a karoserią i między karoserią a minusem aku oraz między plusem aku a skrzynką? Może są za cienkie "na dogrzewanie" i jest na nich duży spadek napięcia przy odpalonej nagrzewnicy ( dlatego CE wariuje - spróbuj zmierzyć spadek napięcia na tych przewodach przy pracującej nagrzewnicy i innych normalnych obciążeniach ).
EDIT.
Spojrzałem na schemat i w 1,9 TDI przewody silnik-masa i masa-aku"-" mają 35mm2 a przewód aku"+" do skrzynki ma 16mm2. Odpowiednio w 1,6 MPI przy skrzyni manualnej masz 25mm2 i 10mm2 - może tu trzeba by powalczyć...
A i sprawdź przy okazji czy nakrętka na alternatorze jest dobrze dokręcona ( powinno być 20Nm ) bo była na to jakaś akcja serwisowa ( co prawda w OIIFL nie powinno tego być, ale... ).Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
Komentarz