Zawieszenie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jerol
    Ambiente
    • 2014
    • 188
    • Octavia III combi (5E5)
    • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Teraz jak zalozysz kolo na inna wywazarke to chociaz jest dobrze skalibrowana, moze Ci tez pokazac 15gr, a bicia w tym momencie nie czujesz.

"" Ostatnią czynnością jest dokręcenie kół.

Przy której również można popełnić błędy. Jednym z nich jest sposób dokręcania. Koło należy dokręcć "na krzyż", czyli po przekątnej i stopniowo, najpierw lekko, a następnie z odpowiednią siłą. """

czyli dokrecenie kola np zgodnie ze wskazowkami zegara, dookola moze rownierz generowac bicie na kierownicy i spotkalem sie z takimi przypadkami.

Komentarz

• leszekmw
      RS
      • 2005
      • 5356

Zamieszczone przez jerol
      czyli dokrecenie kola np zgodnie ze wskazowkami zegara, dookola moze rownierz generowac bicie na kierownicy i spotkalem sie z takimi przypadkami.
      no jeszcze nie słyszałem ,ale ciekawa teoria .
      O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
      GVI 1.4TSI
      LANCIA YPSILON 1.2 MPI
      tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• mrblack
        Drive
        • 2010
        • 45

Hihi - prawda
        Już się przenoszę 8)

Pozdrówki.

Komentarz

• leszekmw
          RS
          • 2005
          • 5356

mrblack, siemanko
          tylko że to jest dział i temat o O3 . przenieś to do działu O2.
          aa..i zacznij dbać o auto a nie narzekać na polskie drogi , bo jak się czyta ze ktoś jeździ na rozpieprzonym zawiasie zdając sobie z tego sprawę to się nie chce pomagać.
          mogą być amortyzatory tak na 90% , mocowania górne amort. , wahacze . a wyniki ze ścieżek diagnostycznych można sobie spokojnie wyrzucić do kosza..
          80%...haha..
          O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
          GVI 1.4TSI
          LANCIA YPSILON 1.2 MPI
          tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• lukrys
            Rider
            • 2013
            • 435

Wysłany: Wto 18 Lut, 14 10:03
            testowałem to Panowie z tą regulacją klapy ale nic to nie daje. Podłążyłem troche filcu pod kanape i jakby lepiej ..

[ Dodano: Wto 18 Lut, 14 10:04 ]
            ale to i tak marny efekt;/

[ Dodano: Wto 11 Mar, 14 22:20 ]
            Panowie wiem gdzie jest przyczyna dudnienia w O3;/

Wystarczy wyciągnąć wszystko z bagażnika żeby dostać sie do samej blachy wtedy zauważymy inną blache jakby naspawaną.. I tutaj jest dziwna rzecz ponieważ gdy sie uderzy ręką w tą naspawaną blache jest to dudnienie które męczy przy jeżdzie a gdy uderzymy tą blache obok nie ma czegoś takiego... próbowałem to wygłuszyć taką matą : http://www.showsystem.pl/...page=2&_flag=pr

Niestety marny efekt.. może od dołu to trzeba wygłuszyć.. może ktoś coś podobnego robił?
            Jak ktoś ma pomysł co z tym zrobić prosze pisać ponieważ mi sie już kończą pomysły;P

[ Dodano: Wto 11 Mar, 14 22:27 ]
            dodaje zdjęcia: http://w413.wrzuta.pl/obraz/4VsrcoPQICr/2

Komentarz

• Ralfik
              Ambiente
              • 2013
              • 225
              • Octavia III (5E3)
              • DADA 1.5 TSI 150 KM

Lukrys jeśli nie odpowiada ci praca tego zawieszenia to zmień opony na rozmiar 195 R15 65, naprawdę pomaga.Ja właśnie teraz zmieniłem na letnie 16" i jest o wiele twardziej .

Komentarz

• Przem78
                Rider
                • 2013
                • 561

Zamieszczone przez Ralfik
                Ja właśnie teraz zmieniłem na letnie 16"
                Ja zmieniłem na szersze felgi 8" i IMO jest zdecydowanie lepiej niż na 7" opony te same czyli Dunlop Sportmaxx RT 225/45/17
                Pozdr. Przemek

Komentarz

• lukrys
                  Rider
                  • 2013
                  • 435

opony dają tyle że auto jest miekksze ale ja pisze o akustyce czyli dokładnie o niskiej czestotliwosci pokonując nierówności dobrze to słychać..

Komentarz

• Przem78
                    Rider
                    • 2013
                    • 561

Zamieszczone przez lukrys
                    ale ja pisze o akustyce czyli dokładnie o niskiej czestotliwosci pokonując nierówności dobrze to słychać..
                    No to ja chyba głuchy jestem bo na Łódzkich kartofliskach (bo nie można tego nazwać drogami/ulicami itp.) słyszę tylko jeb z przodu i za sekundę jeb z tyłu i to wszystko. Poza Łodzią na trasach jest cisza i spokój, nawet leżący policjant, kostka brukowa, płyty betonowe itp. nie wprowadza zamieszania słychać tylko toczące się opony.

P.S teraz stwierdzam, że opony zimowe Pirelli Sotoozero są cichsze od letnich Dunlopów Sportmaxx RT (rozmiar i indexy ten sam) więc chyba coś tam słyszę :szeroki_usmiech
                    Pozdr. Przemek

Komentarz

• czajnior
                      Classic
                      • 2014
                      • 17

opony dają tyle że auto jest miekksze ale ja pisze o akustyce czyli dokładnie o niskiej czestotliwosci pokonując nierówności dobrze to słychać..
                      Panowie
                      chciałbym kupić O3 i mam pytanie
                      w jakich wersjach silnikowych występuje tylna belka ?
                      Na 100 % w 2.0 Diesel jest wielowachacz .
                      Czy dobrze mi sie wydaje że wszystkie benzyny mają tę neiszczęsną belkę?

Komentarz

• Fredy.PW
                        Rider
                        • 2013
                        • 376
                        • Octavia III (5E3)
                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

czajnior, w benzynie w wersjach cywilnych wielowachacz jest w 1,8 TSI
                        Pzdr
                        Pzdr, Fredy
                        Silnik w mojej O3 smaruje olej

Komentarz

• JerzyM73
                          Rider
                          • 2010
                          • 602

Zamieszczone przez czajnior
                          Panowie
                          W 2.0 TDI jest ale tylko w 4x4 i RS - no chyba, ze coś ostatni się zmieniło
                          O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
                          Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic

Komentarz

• Trancer
                            Ambiente
                            • 2014
                            • 201

lukrys, a może pomoże położenie maty na całą podłogę komory bagażnika??:

Mam już niższe springi jak tylko wrzucę je na furę postaram się sprawdzić czy w kwestii pracy zawiechy coś się zmieniło.

Komentarz

• Bomber
                              Ambiente
                              • 2013
                              • 226

Zamieszczone przez JerzyM73
                              Panowie
                              1.8 , 1.8 4x4, RS (TDI i TSI) mają wielowahacz reszta (w tym 2,0 TDI) mają belkę.
                              Pozdrawiam,

Bomber

Komentarz

• JerzyM73
                                Rider
                                • 2010
                                • 602

Zamieszczone przez Bomber
                                Zamieszczone przez JerzyM73
                                Panowie
                                1.8 , 1.8 4x4, RS (TDI i TSI) mają wielowahacz reszta (w tym 2,0 TDI) mają belkę.
                                2.0 TDI 4x4 też ma wielowachacz -wiem bo od 2 dni mam - nie było jeszcze takiej na forum ,ale będzie
                                O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
                                Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic

Komentarz

• lukrys
                                  Rider
                                  • 2013
                                  • 435

Zafundowałem sobie ost jazdę próbną nowym Passatem sedan oraz Golfem kombi i te modele też tak mają tą samą złą nature co Octavia czyli takie odgłosy przy pokonywaniu nierówności. Było dokładnie to samo słychać co w skodzie takie dudnienie..

A ja już myślałem że mam coś z samochodem a te typy(VAG) tak mają

Komentarz

• ukuk
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 699

Łoj... tez sobie zafundowalem jazde Passatem i o ile ogolnie samochod jest miekkszy i bardziej komfortowy-lekko bujajacy, tak ostre nierownosci typu progi (przy przepisowej predkosci) pokonuje tak niekulturalnie ze w glowie sie nie miesci. Moja 406 z wybitym tylnym zawieszeniem nie wydaje takich odglosow przy przeskakiwaniu progow jadac 60 na godzine . Nie wiem dlaczego tak... krotki skok zawieszenia czy co?

Komentarz

• brodacz
                                      Drive
                                      • 2014
                                      • 52

Zamieszczone przez Piotrec
                                      Niestety jest też duży minus , a mianowicie głośno pracujące zawieszenie (takie głuche dudnienie przy pokonywaniu nierówności ) szczególnie słyszane z tyłu

Miałem już O1 podobno z takim samym zawieszeniem i taki problem nie występował dlatego proszę kolegów którzy mają O3 o opinie
                                      Witam,
                                      odgrzeję temat, bo mam pewną obserwację, a jeżdżę O3 dopiero od tygodnia.

Potwierdzam nieprzyjemny efekt głuchego dudnienia na nierównościach, przy czym:

- jest to niegłośne ale w tak niskich częstotliwościach, że dokuczliwe i mam wrażenie iż na ułamek sekundy przytyka mi uszy, jak przy gwałtownej zmianie wysokości, np. w samolocie. Na szczęście wrażenie nie jest aż tak wyraźne.

- efekt jest zauważalny tylko przy delikatnych nierównościach, jak jazda po załatanych dziurach w asfalcie, czy studzienka, ale równo z asfaltem położona. Przy większych nierównościach odgłosy są normalne - stuki jak w każdym aucie. wtedy ten głuchy odgłos ginie.

- w niedzielę (z uwagi na sobotnie oblewanie auta ) zmuszony byłem jechać jako pasażer na tylnym siedzeniu i o dziwo z tyłu tego negatywnego efektu nie ma.

- mam 1,8 tsi, czyli zawieszenie niezależne. Nie wydaje mi się aby rodzaj zawieszenia miał tu główne znaczenie. Raczej wygłuszenie O3 jest tak, nietrafne, że ciśnienie akustyczne tak się układa, że jako kierowca ma powyżej opisany problem.

- regularnie jeżdżę małym volvo, a wczoraj przytrafiło mi się jechać ponownie O2 i podobnych efektów pomimo wsłuchiwania się nie obserwuję, tj. są dużo dużo cichsze. Oba auta mają po 7 lat. Może trzeba poczekać aż się nowe auto ułoży?

Ocena jest subiektywna i nieco odmienna od Waszych, ale nie da się ukryć, że coś jest na rzeczy.
                                      O3 1,8 TSI

Komentarz

• lukrys
                                        Rider
                                        • 2013
                                        • 435

brodacz
                                        Wszystko sie zgadza co napisałeś :roll:
                                        Ciekawe co jest powodem może to cała konstrukcja auta? Volkswageny mają to samo seaty PONOĆ też...

Komentarz

• mcandy
                                          Ambiente
                                          • 2010
                                          • 115

Zamieszczone przez brodacz
                                          a wczoraj przytrafiło mi się jechać ponownie O2
                                          Jeśli masz pod ręką O2, to podobny efekt uzyskasz uchylając tylne okna przy względnie rozpędzonym aucie.

Zaczyna wtedy "przytykać" uszy, co przy większej prędkości staje się nie do zniesienia.

W O3 "coś z el. zawieszenia" powoduje powstanie i rozchodzenie fali akustycznej, większego ciśnienia, które daje ten wkurzający efekt dudnienia.
                                          ... ca 36Hz - MQB dudni, polternde hinterachse, low frequency 'boom' in cabin

Komentarz

• lukrys
                                            Rider
                                            • 2013
                                            • 435

Panowie testowałem wczoraj Octavie 3 i Audi a 4 B6.
                                            I problem jest ewidentnie z akustyką w środku w O3;/
                                            Jak zamykamy drzwi bardzo dobrze słychać to samo dudnienie które jest przy pokonywaniu małych nierówności...
                                            W audi też to jest ale dużo "cichsze"

Komentarz

• ukuk
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 699

Audi B6 = Exeo? Jezeli tak to baaardzo cichy samochod, jezdzilem tym drugim i bylem pod mocnym wrazeniem.

Komentarz

• lukrys
                                                Rider
                                                • 2013
                                                • 435

Chyba wiem od czego te dudnienie.. Podniosłem sobie dzisiaj na lewarku samochód i oglądałem co to by mogło być od podwozia i po uderzeniu ręką w bak był właśnie ten rezonans, dzwięk dudnienia o niskiej częstotliwości to co nam przeszkadza przy pokonywaniu nierówności. Sprawdziliśmy to w dwóch jedna osoba siedziała w aucie i słuchała..

Komentarz

• trasat23
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 417

Zamieszczone przez Piotrec
                                                  No to żeście mnie załamali
                                                  Wyciszenie bagażnika powinno pomóc. Jak tak w swojej zrobię jak tylko odbiorę.
                                                  www.kawapelnaslonca.pl

Komentarz

• voctawias
                                                    Ambiente
                                                    • 2008
                                                    • 191
                                                    • Octavia III (5E3)
                                                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Lukrys - masz może jakiś pomysł na to co z tym zrobić?
                                                    Octavia 3 - 1.4TSI

Komentarz

Pracuję...