Wada fabryczna Octavii 3?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Chris11
    RS
    • 2011
    • 1587

Zamieszczone przez Hipolita
    w 2-jce plastik nikomu się nie przecinał
    Kolejna pomyłka - ktoś już powyżej pisał, że ma podobny problem w II. Przypadek Tourana również pokazuje, że nie jest to problem znany od dziś.

Szukacie dziury w całym... Element jest źle zaprojektowany, ale nie szukajcie problemu w jakości plastiku. Ponownie napiszę - NIE MA TWORZYWA SZTUCZNEGO, które wygra w takiej styczności z pasem bezpieczeństwa.

Komentarz

• rodaczek
      RS
      • 2011
      • 1600
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Chris11
      ktoś już powyżej pisał, że ma podobny problem w II
      Ja pisałem. W O II FL. 15 marca. Ósma strona wątku, jest zdjęcie.

Moja Octavia:
      http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...-1-6-mpi-combi
      Rafał

Komentarz

• Hipolita
        Ambiente
        • 2010
        • 130

Zamieszczone przez rodaczek
        ktoś już powyżej pisał, że ma podobny problem w II
        Ja pisałem. W O II FL. 15 marca. Ósma strona wątku, jest zdjęcie.
        To miałeś chyba wybitnego pecha bo nie słyszałem aby ktoś inny miał coś takiego w 2-jce,
        osobiście miałem Seicento/Fabie no i Octavie 2 nigdzie nie miałem tego problemu w poprzedniej octavii po 7 latach 5 lat mojego użytkowania nie miałem tego problemu jak również w innych samochodach.

Chris11 nie uznam twierdzenia że to tylko źle skonstruowany element który po kilkudziesięciu zapięciach pasa się ściera jest to ewidentnie kiepskiej jakości materiał, takie moje zdanie i Skoda nie ma tutaj nic na swoje usprawiedliwienie auto po cenie katalogowej 85 tyś PLN i się ścierają plastiki przy pasach :idea: coś nie tak, tutaj zdania nie zmienię.
        Więcej nie będę pisał bo dostanę czerwoną kartkę za spam :roll: , jak będę miał chwile to podjadę do salonu i zaprezentuje to Panom w Skodzie i zobaczymy czy też usłyszę "sorry ten typ tak ma" :P
        Octavia II Kombi 1.9 TDI BXE Ambiente była teraz Octavia III Liftback 1.4 TSI Ambition

Komentarz

• marpol
          Rider
          • 2011
          • 350
          • Octavia III (5E3)
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM
          • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Szukacie dziury w całym...
          Nie trzeba jej szukać, ona sama dla siebie miejsce znajdzie w słupku B.

Komentarz

• Chris11
            RS
            • 2011
            • 1587

To miałeś chyba wybitnego pecha bo nie słyszałem aby ktoś inny miał coś takiego w 2-jce,
            Równie dobrze mogę napisać to o OIII, ale o czym to świadczy? Kompletnie o niczym, biorąc pod uwagę, że podałem przykład Tourana, który też ma ten problem.

osobiście miałem Seicento/Fabie
            Proponuję przyjrzeć się, jak w tych autach wygląda wyprowadzenie pasa, a dopiero później zabierać się za formułowanie opinii.

jest to ewidentnie kiepskiej jakości materiał, takie moje zdanie
            Poproszę więc o handlową nazwę tworzywa sztucznego, które nie ulegnie uszkodzeniu podczas piłowania.

Komentarz

• marpol
              Rider
              • 2011
              • 350
              • Octavia III (5E3)
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM
              • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Poproszę więc o handlową nazwę tworzywa sztucznego, które nie ulegnie uszkodzeniu podczas piłowania.
              Nie ma takiego tworzywa, którego nie można by przepiłować, więc każde poszukiwania kończą się fiaskiem. Ale nad twardym tworzywem sztucznym nauk9wcy nieustannie pracują:

Naukowcy wynaleźli tworzywo sztuczne, które ma twardość stopu żelaza i węgla, ale jest od niego lżejsze. Struktura nowego plastiku przypomina budowę masy perłowej, która jest jednym z najtrwalszych materiałów znanych w naturze - dowiadujemy się z DZIENNIKA.

Komentarz

• Chris11
                RS
                • 2011
                • 1587

Zamieszczone przez marpol
                Nie ma takiego tworzywa, którego nie można by przepiłowaćl
                I tyle w tym temacie... Dziękuję!

Komentarz

• kylo76
                  Rider
                  • 2013
                  • 743
                  • Octavia III (5E3)
                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

To już 15 - ta strona tej dyskusji? Jakieś konkrety oprócz TTTM? Ileś stron temu pisałem, że u mnie nic się nie przeciera na słupku. I dzisiaj znów się przyjrzałem (akurat nie w związku z tą dyskusją) i poskrobałem paznokciem i się nic nie przeciera, jest przybrudzone, ale tylko tyle.
                  Może te z 2013 r. miały inaczej ukształtowane plastiki? A później coś się zadziało? Niech się wypowiedzą użytkownicy aut z początku produkcji.
                  O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.

Komentarz

• polrob
                    Rider
                    • 2013
                    • 535
                    • Superb III (3V3)
                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Szkoda że tematu nie było wcześniej bo sprzedałem swoją O3 z kwietnia 2013 i nie mam pojęcia czy tam też się zrobiło wcięcie, a auto miało 19 tyś km. Nigdy nie patrzyłem na ten słupek.
                    W obecnej O3 kombi widać że delikatnie jest ślad od pasa.
                    jest Skoda Superb 3 1.4TSI Ambition RP 2016 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=92672
                    była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Kombi MY2015 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=86583
                    była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE MY2013- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69198

Komentarz

• Grad77
                      Ambiente
                      • 2015
                      • 144
                      • Octavia III (5E3)
                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Hipolita napisał/a:
                      osobiście miałem Seicento/Fabie

Proponuję przyjrzeć się, jak w tych autach wygląda wyprowadzenie pasa, a dopiero później zabierać się za formułowanie opinii.
                      [ Dodano: Pią 17 Kwi, 15 21:48 ]
                      a użytkownicy, żeby się zapiąć, wyciągają pas aż po szybę czołową.
                      Proponuję Ci, Chris11, abyś zgodnie z własną radą zastanowił się przez chwilę, zanim znów zabierzesz się za formułowanie takich opinii, jak powyżej.

Ja i nie tylko ja siedzę blisko kierownicy, ponieważ nie mam innego wyjścia. Pas "rżnie" osłonę nawet wtedy, kiedy zapięty w pas pochylam się do schowka, nawigacji itp. Twoim zdaniem powinienem pewnie wtedy rozpinać pas?
                      Posadź u siebie np. pasażera, który załóżmy że lubi mieć fotel przesunięty mocno do przodu albo musi mieć przesunięty mocno do przodu, bo akurat z tyłu za nim usiadł ktoś wysoki i potrzebuje miejsca na kolana. Popatrz sobie wtedy, jak pięknie pas jeździ po osłonie i ją "rżnie".

[ Dodano: Pią 17 Kwi, 15 22:06 ]
                      Zamieszczone przez kylo76
                      Jakieś konkrety oprócz TTTM?
                      Przypominam jeden z konkretów:
                      Uwaga, bardzo ważne!
                      Sprawą poważnie zainteresował się Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
                      Bardzo proszę zgłaszajcie koniecznie swoje przypadki (krótki opis sprawy, zdjęcia itd.) jak najszybciej na adres:
                      [email protected]
                      W tytule wiadomości wpisujcie proszę: Osłony słupka B Skoda Octavia III
                      Im więcej osób zgłosi, tym lepiej i tym większe szanse na pozytywne załatwienie sprawy.

Sprawą zajmuje się również odpowiednia komórka w Czeskim Ministerstwie Transportu:
                      Dear Mr. xxx,
                      I would like to inform that I remit your email to Mr. xxx from the Ministry of
                      Transport ( [email protected] ).
                      Kind regards,
                      Piszcie więc też na adres: [email protected] najlepiej po angielsku, ewentualnie po niemiecku, no chyba że ktoś umie po czesku

Komentarz

• kali
                        Rider
                        • 2009
                        • 259
                        • Superb III (3V3)

przetarcie od pasa na słupku

U mnie niestety to samo niespełna po przejechaniu 4800 km.
                        Ale coś takiego wkurza. :evil: :evil:
                        wysłałem info na podanego @ zobaczymy co z tego wyniknie?
                        Załączone pliki
                        Była O2 1.9 TDI BXE AMBIENTE
                        Jest O3 1,4 TSI CHPA Elegance WHITE CANDY/ http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
                        Jest RAPID SPACEBACK RED CORRIDA 1.6 TDI
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...447483#1447483

Komentarz

• ruwado
                          RS
                          • 2009
                          • 14885
                          • Octavia IV (NX3)

kali, u mnie jest podobnie, jeszcze może jak bym wiedział, że tak już zostanie i dalej nie będzie szło bo pas już w tym położeniu wytarł co miał wytrzeć, to bym sobie odpuścił. Ale jak będzie dalej?
                          pozdrawiam - Darek

Komentarz

• HansHawk
                            Drive
                            • 2014
                            • 47
                            • Octavia III (5E3)
                            • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Gdyby nie ten wątek - pewnie nie zwróciłbym na to uwagi. Tymczasem w mojej Octavii również się to dzieje, po zaledwie 5 tys. km przebiegu... Poszedł list do A u mnie wygląda to tak:

Komentarz

• neoXs
                              Rider
                              • 2010
                              • 555

O ile w mojej O3 tak jak pisałem wcześniej nic się nie przeciera i jest ok. Tak w piątek dostałem zastępczego Rapida Spaceback z 2014 roku i tam też są takie otarcia jak na przesyłanych przez Was zdjęciach.

Komentarz

• kali
                                Rider
                                • 2009
                                • 259
                                • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez ruwado
                                kali, u mnie jest podobnie, jeszcze może jak bym wiedział, że tak już zostanie i dalej nie będzie szło bo pas już w tym położeniu wytarł co miał wytrzeć, to bym sobie odpuścił. Ale jak będzie dalej?
                                Zostanie czy nie ma prawa bytu takie coś :evil:
                                w O II nic powyższego się nie działo, a autem jeździła żona która ma 158 cm wzrostu, fotel na maxa do góry i do przodu i zero przetarć.
                                Ja też sporo jeździłem w różnych konfiguracjach fotela, bo nieraz nie chciało mi się po żonce przestawiać za bardzo i nic.
                                No czas pokarze jakie będą efekty tych obcierek.

W służbowej KIA CEED przypatrzyłem się i tam jest to dużo lepiej rozwiązane, jeśli mam być szczery
                                Była O2 1.9 TDI BXE AMBIENTE
                                Jest O3 1,4 TSI CHPA Elegance WHITE CANDY/ http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
                                Jest RAPID SPACEBACK RED CORRIDA 1.6 TDI
                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...447483#1447483

Komentarz

• Rogerro
                                  Classic
                                  • 2014
                                  • 14

u mnie przy 9,5 tyś. jest przetarte:/

Jednak mi się wydaje że większy wpływ na to przetarcie ma nie tyle pozycja siedzenia i wzrost ale samo wysuwanie pasa. Ja siedząc w fotelu z zapiętym pasem nie ocieram o to miejsce, a jednak się pojawiło...

Komentarz

• Hipolita
                                    Ambiente
                                    • 2010
                                    • 130

Również wysłałem info do UOKiK-u i czekam na info zwrotne.
                                    Octavia II Kombi 1.9 TDI BXE Ambiente była teraz Octavia III Liftback 1.4 TSI Ambition

Komentarz

• Grad77
                                      Ambiente
                                      • 2015
                                      • 144
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Również wysłałem info do UOKiK-u i czekam na info zwrotne.
                                      Bardzo dobrze, dzięki. Im więcej osób zgłosi, tym lepiej.
                                      Musicie się jednak uzbroić w cierpliwość. Nie zniechęcajcie się też brakiem informacji zwrotnych. Zapewniam, że UOKiK zbiera informacje i prowadzi odpowiednie działania. Tu się jednak nic nie zdarzy z dnia na dzień, potrzeba na to sporo czasu.

Komentarz

• Infoludek
                                        Drive
                                        • 2014
                                        • 75

Czy ktos spotkał sie z takim defektem w rsie? Ja mam 20k i po pierwsze nie widzę takiej usterki a po drugie zeby sie takie coś pojawiało to musiał bym zapinać pasy z wyprostowaną ręka w łokciu zeby trżec pasem o plastik. Wydaje mi sie ze inaczej rozwiązane jest to konstrukcyjnie...

Komentarz

• ruwado
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 14885
                                          • Octavia IV (NX3)

Dzisiaj jeździłem w robocie z kierowcą służbową O III - też ma przetarty plastik. Ale jemu to wisi, bo to nie jego tylko firmowa. On ma tak przetarte, że już poszedł cały plastik i poszarpana jest tapicerka słupka (ta miękka). Po stronie pasażera też jest wycięcie w osłonie pasa. Czyli dużo ludzi nie umie zapinać pasów :evil:
                                          pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Enriquez
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 7685
                                            • Superb III (3V3)

To niech się w końcu nauczą :diabelski_usmiech
                                            Pozdrawiam
                                            Marcin

Komentarz

• dj1978
                                              Ambiente
                                              • 2014
                                              • 181
                                              • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Zamieszczone przez Infoludek
                                              Czy ktos spotkał sie z takim defektem w rsie? Ja mam 20k i po pierwsze nie widzę takiej usterki a po drugie zeby sie takie coś pojawiało to musiał bym zapinać pasy z wyprostowaną ręka w łokciu zeby trżec pasem o plastik. Wydaje mi sie ze inaczej rozwiązane jest to konstrukcyjnie...
                                              Mam przebieg 49 kkm i przetarcia nie mam. Jestem wysoki, ale zapinają pas biorą dość znaczny zamach, jednak śladu na tworzywie nie ma żadnego.

Komentarz

• spj
                                                ModeratoRS
                                                • 2009
                                                • 3534
                                                • Octavia IV combi (NX5)

W wątku Zmiany OIII MY2016 exood napisał
                                                Flexible support belt
                                                Ciekawe czy to coś związane z osłoną słupka B?!
                                                Pozdrawiam,
                                                Paweł

Harmonogram spotów w Pomorskie OCP
                                                Grupa lokalna Pomorskie OCP na fb

Komentarz

• Maicroft
                                                  Moderator
                                                  S_OCP MemberModeratorr
                                                  • 2004
                                                  • 25757
                                                  • Audi

Zamieszczone przez spj
                                                  Cytat:
                                                  Flexible support belt

Ciekawe czy to coś związane z osłoną słupka B?!
                                                  Tez na to zwrocilem uwage. Moze caly ten element zostal jednak przeprojektowany i bedzie inny.
                                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• kylo76
                                                    Rider
                                                    • 2013
                                                    • 743
                                                    • Octavia III (5E3)
                                                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Grad77
                                                    Bardzo proszę zgłaszajcie koniecznie swoje przypadki
                                                    To ja się jeszcze raz bardzo uważnie przyjrzę i napiszę, bo może komuś to pomoże, a VAG dostanie pstryczka w nos :wink: O ile chlupanie w zbiorniku paliwa jest rzeczą denerwującą, o tyle przetarcia w miejscu wyjścia pasa bezpieczeństwa mogą być potencjalnie groźne w skutkach.
                                                    O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.

Komentarz

Pracuję...