Gdyby ktoś z Wam montował / planował odkurzacz centralny to mam dużo, cześci które mi zostały (dużo), w tym gniazdka. Oddam za nie za dużą kasę (dużo taniej niż kupione). A i podziele się wiedzą co i jak jesli komuś potrzeba
Budujemy Dom z OCP
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez piramidaTej zimy grzaliśmy dwa miesiące gazem bo koło domu wszystko rozkopane więc nie kupowaliśmy drewna, dom 240m, kocioł kondensacyjny i wyszło około 1200zł za dwa miechy, stwierdziłem że bez sensu bawić się zdrewnej jak gaz wychodzi w podobnych pieniądzach :shock:
Jak ktoś ma jeszcze podłogówkę to taki kondensacyjny będzie jeszcze bardziej oszczędny :!:Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
www.nawmar.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez micho_mkoszt ogrzewania pompa ciepła
Zamieszczone przez micho_mmontujemy tez wentylacje mechaniczna czyli rekuperacje.
Możesz zrobić wentylację mechaniczną bez rekuperatora albo z nim.
Komentarz
-
-
Rok z Bagien, masz racje. Chodziło mi o rekuperacje. Pompa ciepła powietrze woda a cena ok 15-16 tys plus instalacja.Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
www.nawmar.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez micho_mktóre wlasnie budujemy na sprzedaż koszt ogrzewania pompa ciepła oraz podgrzanie cieplej wody bedzie na poziomie 1300-1400 za cały rok.
W domu mam pompę ciepłą powietrze-woda 300l i kosztuje mnie nagrzewanie wody około 40zł/m-c w okresie letnim przy dość roztropnym użytkowaniu ciepłej wody (pompa chodzi około 3h dzień). Czyli wyjdzie około 480 zł/rok. Czyli do ogrzewania domu zostaje 1000zł na 7 m-cy grania. Coś tu mocno optymizmem powiało. Zakładając zapotrzebowanie na ciepło na poziomie 3kW/h dla domu 100m2 lub 72kW/12h *0.65zł =47zł/24h=1410zł na miesiąc.
[ Dodano: Sro 09 Mar, 16 20:08 ]
72kW/24h bo oczywiście edytować się nie da. :diabelski_usmiech
[ Dodano: Sro 09 Mar, 16 20:14 ]
Mała korekta bo jednej rzeczy nie uwzględniłem.
zapotrzebowanie na ciepło na poziomie 3kW/h dla domu 100m2 lub 72kW/24h*0.33 *0.65zł =15,40zł/24h=462zł na miesiąc.
0.33 bo PC potrzebuje 1 kW na wyprodukowanie 3kW .Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBW domu mam pompę ciepłą powietrze-woda 300l i kosztuje mnie nagrzewanie wody około 40zł/m-c
Zamieszczone przez AdamBpompa chodzi około 3h dzień
Zamieszczone przez AdamBZakładając zapotrzebowanie na ciepło na poziomie 3kW/h dla domu 100m2 lub 72kW/12h *0.65zł =47zł/24h=1410zł na miesiąc.
No i o taniej taryfie?
A do tego rozumiem, że takie obciążenie cieplne dla domu 100m2 to przy -30 C i kiepskim ociepleniu... :roll:
Przyzwoicie ocieplony dom to obecnie ok. 70 kWh/m2/rok plus ok. 1000 kWh/rok/osoba na ciepła wodę.
100 m2 dom zamieszkały przez 3 osoby to ok. 10.500 kWh prądu na rok.
Przy sezonowym COP (SCOP) dla powietrznej pompy ciepła równym ok. 3, daje zużycie prądu dla PC =
[ Dodano: Sro 09 Mar, 16 20:25 ]
Sorry muszę dopisać, bo mi się wysłało, a edycja leży...
daje 3500 kWh/rok
Tania taryfa to ok. 0,30 zł., droga ok. 0,7 zł. Wykorzystanie większości taniej taryfy da cirk about koszt 1 kWh = 0,45 zł.
Koszt roczny = 1575 zł.
Komentarz
-
-
Rok z Bagien, a mojego posta to przeczytałeś całego i końcówkę ??? :wink:
[ Dodano: Sro 09 Mar, 16 20:43 ]
Zamieszczone przez Rok z BagienPanie inżynierze :wink: a o COPie Pan inżynier słyszał... :wink: :lol:
No i o taniej taryfie?Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
W tej chwili nie pamietam jakie zuzycie maja te domy. Jutro spojrzę w OZC i dam znać. Nie ja to liczyłem tylko facet, który zajmuje sie tym zawodowo i określił koszt ogrzewania razem z ciepła woda na poziomie 1300-1400 zł na rok.Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
www.nawmar.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez micho_mW tej chwili nie pamietam jakie zuzycie maja te domy. Jutro spojrzę w OZC i dam znać. Nie ja to liczyłem tylko facet, który zajmuje sie tym zawodowo i określił koszt ogrzewania razem z ciepła woda na poziomie 1300-1400 zł na rok.
Realne koszty są wyższe o min 50%. Minimum...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Rok z BagienMam podobnie, ale zużycie jest niższe ok. 30 zł./mąc. Ale to zależy od upodobań.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
kazik4x4, znowu masz racje, ale nie do końca Wszystko zależy od tego jak sa policzone te koszta i co zostało ujęte. Prawda jest taka że najlepsze sa kosztorysy, które możesz kupić/dostać do projektu.
Kilkanaście naszych domów wyposażonych w PC stoi od kilku lat i konsultowałem te wyniki z klientami i pokrywają sie.Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
www.nawmar.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBRok z Bagien, a mojego posta to przeczytałeś całego i końcówkę ??? :wink:
Zamieszczone przez AdamBPC jest tylko u mnie na cwu w sezonie gdzie piec CO nie pracuje, więc trudno w tej chwili będzie mi określić dokładne zużycie. Sprawdzałem dane z tabliczki oraz faktyczne zużycie energii elektrycznej do ogrzania wody w zbiorniku przy różnicy temperatur na początki i na końcu pracy i to wszystko się potwierdziło. Dla wytworzenia ciepła o mocy 1.8kW PC pobiera 0.5kW.
Musisz pamiętać, że to zupełnie co innego technologicznie w stosunku do obecnych powietrznych PC z dotryskiem gazu EVI, osiągających COP = 2,85 przy temp. zewn. -7*C i temp. zasilania podłogówki 35*C. Działają spokojnie do nawet -25*C.
Komentarz
-
-
micho_m, ile kosztuje taka pompa ciepła (cały system) i na ile lat przewidziana jest jej praca?superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBMusisz pamiętać, że to zupełnie co innego technologicznie w stosunku do obecnych powietrznych PC z dotryskiem gazu EVI, osiągających COP = 2,85 przy temp. zewn. -7*C i temp. zasilania podłogówki 35*C. Działają spokojnie do nawet -25*C.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piramidaTej zimy grzaliśmy dwa miesiące gazem bo koło domu wszystko rozkopane więc nie kupowaliśmy drewna, dom 240m, kocioł kondensacyjny i wyszło około 1200zł za dwa miechy, stwierdziłem że bez sensu bawić się zdrewnej jak gaz wychodzi w podobnych pieniądzach :shock:
Jak ktoś ma jeszcze podłogówkę to taki kondensacyjny będzie jeszcze bardziej oszczędny :!:
[ Dodano: Sro 09 Mar, 16 22:14 ]
Korzystając z tego, że temat poszedł w kierunku grzania itp. Jak macie poustawiane cykle pracy pompy cyrkulacyjnej CWU? Jakoś nie mogę dobrać tak, żeby było dobrze...
Komentarz
-
-
piramida, co rozumiesz przez cała instalacje? Kompleksowo w nowo budowanym obiekcie razem że wszystkimi pompami i cała reszta? Czy prostu pompa ciepła plus rurki do podłączenia do istniejącej instalacji? Zestaw pompy ciepła to ok 17tys.
Na ile jest przewidziana? Ciężko mi sie w tyk temacie wypowiadać. My stosujemy pompy ciepła że sprężarkami mitsubishi albo panasonic i wiem że to sa dobre pompy na lata, ale ile to nie powiem Ci konkretnie. Musiałbym pogadać z naszym dostawca.Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
www.nawmar.pl
Komentarz
-
-
Producent pompy ciepła daje gwarancje a nie ja. Szczerze mówiąc nigdy nie patrzyłem w karcie gwarancyjnej jaki to okres bo żaden klient o to nie zapytał a znowu nie dzwonili do mnie nigdy z reklamacja wiec nie wiem na jaki jest okresBudowa domów energooszczędnych, szkieletowych
www.nawmar.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ahmed799Zastanawiam się tak suporex+ocieplenie czy lepiej ytong który podobno nie wymaga ocieplaniano i jakie dać nadproża aby była jak najmniejsza strata ciepła w tym drugim przypadku??
Choć jak już to BK + ocieplenie.
Ścian jednowarstwowa jest mocno przereklamowana w naszej rzeczywistości wykonawczej i w naszym klimacie. Innymi słowy nikt Ci jej nie wymuruje tak, by nie wiało albo nie zachodziły niepokojące zjawiska na łączeniach pustaków (np. wilgoć i "odwzorowanie" linii łączeń na tynkach wewnętrznych). Do tego takie ściany są drogie (system jest drogi = drogie nadproża). Każde cięcie takiego pustaka powinno być wręcz chirurgiczne, bo traci się sekwencję zamek-zamek. Konia z rzędem temu kto przypilnuje wykonawcę przy tej robocie... :?
Najprawdopodobniej będziesz musiał zrobić szerszą ścianę fundamentową do pustaka powyżej 40 cm. (np. do 48 cm), a to też koszty.
Najlepsze co może być: tania ściana, wytrzymała, ciężka, zwarta plus ocieplenie.
Na ściany nośne: silikat lub ceramika zwykła (nie poryzowana, nie żadem Unipor, Wienerberger itp).
Na ocieplenie minimum 18 cm. szarego styropianu o wsp. lambda co najmniej 0,033 (ten styropian relatywnie staniał można go kupić zimą za ok. 150 zł/m3)
I będziesz miał ciepłą ścianę, doskonale akumulującą ciepło (niedopuszczającą do przegrzania domu latem) i tańszą.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Rok z BagienKonia z rzędem temu kto przypilnuje wykonawcę przy tej robocie...
Jeszcze czytam o dachu i też jest to temat rzeka. Wiadomo dachówka ceramiczna niby najlepsza, betonowa prawie tak samo dobra i troszkę tańsza, ale jest jeszcze dachówka bitumiczna. Jedna z jej zalet to jak przeliczyłem jej ciężar i ceramicznej to różnica wychodzi ok 8 ton na powierzchni dachu domku jaki bym chciał postawić.
Projekt wybraliśmy taki http://z500.pl/projekt/720/Z273,komp...opertowym.html
Komentarz
-
-
Rok z Bagien, co za czasy, kiedyś ocieplano ściany 10, później 12, 15 to już było coś, teraz min 18 :lol:superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
Komentarz