Gdyby ktoś z Wam montował / planował odkurzacz centralny to mam dużo, cześci które mi zostały (dużo), w tym gniazdka. Oddam za nie za dużą kasę (dużo taniej niż kupione). A i podziele się wiedzą co i jak jesli komuś potrzeba
Budujemy Dom z OCP
Zwiń
X
-
Piszesz że wydałeś 1200 zł na dwa miecsiace grzania a w domach, które wlasnie budujemy na sprzedaż koszt ogrzewania pompa ciepła oraz podgrzanie cieplej wody bedzie na poziomie 1300-1400 za cały rok. Tu sie wlasnie pojawia jedna z zalet konstrukcji szkieletowej. Oczywiście zeby to wszystko tak zagrało montujemy tez wentylacje mechaniczna czyli rekuperacje.Zamieszczone przez piramidaTej zimy grzaliśmy dwa miesiące gazem bo koło domu wszystko rozkopane więc nie kupowaliśmy drewna, dom 240m, kocioł kondensacyjny i wyszło około 1200zł za dwa miechy, stwierdziłem że bez sensu bawić się zdrewnej jak gaz wychodzi w podobnych pieniądzach :shock:
Jak ktoś ma jeszcze podłogówkę to taki kondensacyjny będzie jeszcze bardziej oszczędny :!:Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
www.nawmar.pl
Komentarz
-
-
A z ciekawości jaką i za ile montujecie pompę ciepła? Powiedzmy te 7 kW mocy?Zamieszczone przez micho_mkoszt ogrzewania pompa ciepła
Wentylacja mechaniczna to nie to samo co rekuperacja.Zamieszczone przez micho_mmontujemy tez wentylacje mechaniczna czyli rekuperacje.
Możesz zrobić wentylację mechaniczną bez rekuperatora albo z nim.
Komentarz
-
-
Rok z Bagien, masz racje. Chodziło mi o rekuperacje. Pompa ciepła powietrze woda a cena ok 15-16 tys plus instalacja.Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
www.nawmar.pl
Komentarz
-
-
A realnie jaki będzie koszt??Zamieszczone przez micho_mktóre wlasnie budujemy na sprzedaż koszt ogrzewania pompa ciepła oraz podgrzanie cieplej wody bedzie na poziomie 1300-1400 za cały rok.
W domu mam pompę ciepłą powietrze-woda 300l i kosztuje mnie nagrzewanie wody około 40zł/m-c w okresie letnim przy dość roztropnym użytkowaniu ciepłej wody (pompa chodzi około 3h dzień). Czyli wyjdzie około 480 zł/rok. Czyli do ogrzewania domu zostaje 1000zł na 7 m-cy grania. Coś tu mocno optymizmem powiało. Zakładając zapotrzebowanie na ciepło na poziomie 3kW/h dla domu 100m2 lub 72kW/12h *0.65zł =47zł/24h=1410zł na miesiąc.
[ Dodano: Sro 09 Mar, 16 20:08 ]
72kW/24h bo oczywiście edytować się nie da. :diabelski_usmiech
[ Dodano: Sro 09 Mar, 16 20:14 ]
Mała korekta bo jednej rzeczy nie uwzględniłem.
zapotrzebowanie na ciepło na poziomie 3kW/h dla domu 100m2 lub 72kW/24h*0.33 *0.65zł =15,40zł/24h=462zł na miesiąc.
0.33 bo PC potrzebuje 1 kW na wyprodukowanie 3kW .Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Mam podobnie, ale zużycie jest niższe ok. 30 zł./mąc. Ale to zależy od upodobań.Zamieszczone przez AdamBW domu mam pompę ciepłą powietrze-woda 300l i kosztuje mnie nagrzewanie wody około 40zł/m-c
U mnie 2 godziny i 40 minut co 16 godzin, ale korzystają tylko 3 osoby.Zamieszczone przez AdamBpompa chodzi około 3h dzień
Panie inżynierze :wink: a o COPie Pan inżynier słyszał... :wink: :lol:Zamieszczone przez AdamBZakładając zapotrzebowanie na ciepło na poziomie 3kW/h dla domu 100m2 lub 72kW/12h *0.65zł =47zł/24h=1410zł na miesiąc.
No i o taniej taryfie?
A do tego rozumiem, że takie obciążenie cieplne dla domu 100m2 to przy -30 C i kiepskim ociepleniu... :roll:
Przyzwoicie ocieplony dom to obecnie ok. 70 kWh/m2/rok plus ok. 1000 kWh/rok/osoba na ciepła wodę.
100 m2 dom zamieszkały przez 3 osoby to ok. 10.500 kWh prądu na rok.
Przy sezonowym COP (SCOP) dla powietrznej pompy ciepła równym ok. 3, daje zużycie prądu dla PC =
[ Dodano: Sro 09 Mar, 16 20:25 ]
Sorry muszę dopisać, bo mi się wysłało, a edycja leży...
daje 3500 kWh/rok
Tania taryfa to ok. 0,30 zł., droga ok. 0,7 zł. Wykorzystanie większości taniej taryfy da cirk about koszt 1 kWh = 0,45 zł.
Koszt roczny = 1575 zł.
Komentarz
-
-
Rok z Bagien, a mojego posta to przeczytałeś całego i końcówkę ??? :wink:
[ Dodano: Sro 09 Mar, 16 20:43 ]
Mam dwie taryfy :wink:Zamieszczone przez Rok z BagienPanie inżynierze :wink: a o COPie Pan inżynier słyszał... :wink: :lol:
No i o taniej taryfie?Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
W tej chwili nie pamietam jakie zuzycie maja te domy. Jutro spojrzę w OZC i dam znać. Nie ja to liczyłem tylko facet, który zajmuje sie tym zawodowo i określił koszt ogrzewania razem z ciepła woda na poziomie 1300-1400 zł na rok.Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
www.nawmar.pl
Komentarz
-
-
Z tymi kosztami, to tak jak z kosztami wybudowania które sa podane w projekcie...Zamieszczone przez micho_mW tej chwili nie pamietam jakie zuzycie maja te domy. Jutro spojrzę w OZC i dam znać. Nie ja to liczyłem tylko facet, który zajmuje sie tym zawodowo i określił koszt ogrzewania razem z ciepła woda na poziomie 1300-1400 zł na rok.
Realne koszty są wyższe o min 50%. Minimum...
Komentarz
-
-
PC jest tylko u mnie na cwu w sezonie gdzie piec CO nie pracuje, więc trudno w tej chwili będzie mi określić dokładne zużycie. Sprawdzałem dane z tabliczki oraz faktyczne zużycie energii elektrycznej do ogrzania wody w zbiorniku przy różnicy temperatur na początki i na końcu pracy i to wszystko się potwierdziło. Dla wytworzenia ciepła o mocy 1.8kW PC pobiera 0.5kW.Zamieszczone przez Rok z BagienMam podobnie, ale zużycie jest niższe ok. 30 zł./mąc. Ale to zależy od upodobań.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
kazik4x4, znowu masz racje, ale nie do końca
Wszystko zależy od tego jak sa policzone te koszta i co zostało ujęte. Prawda jest taka że najlepsze sa kosztorysy, które możesz kupić/dostać do projektu.
Kilkanaście naszych domów wyposażonych w PC stoi od kilku lat i konsultowałem te wyniki z klientami i pokrywają sie.Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
www.nawmar.pl
Komentarz
-
-
Żeśmy se doklejali równorzędnie te końcówki postów... :lol:Zamieszczone przez AdamBRok z Bagien, a mojego posta to przeczytałeś całego i końcówkę ??? :wink:
Ja doskonale rozumiem o czym piszesz, mam też taką PC (choć nie wiem, jakiego masz producenta).Zamieszczone przez AdamBPC jest tylko u mnie na cwu w sezonie gdzie piec CO nie pracuje, więc trudno w tej chwili będzie mi określić dokładne zużycie. Sprawdzałem dane z tabliczki oraz faktyczne zużycie energii elektrycznej do ogrzania wody w zbiorniku przy różnicy temperatur na początki i na końcu pracy i to wszystko się potwierdziło. Dla wytworzenia ciepła o mocy 1.8kW PC pobiera 0.5kW.
Musisz pamiętać, że to zupełnie co innego technologicznie w stosunku do obecnych powietrznych PC z dotryskiem gazu EVI, osiągających COP = 2,85 przy temp. zewn. -7*C i temp. zasilania podłogówki 35*C. Działają spokojnie do nawet -25*C.
Komentarz
-
-
micho_m, ile kosztuje taka pompa ciepła (cały system) i na ile lat przewidziana jest jej praca?superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
No ok, trochę technologicznie zostałem z tyłu z PC, z racji innego trochę kierunku zawodowego.Zamieszczone przez AdamBMusisz pamiętać, że to zupełnie co innego technologicznie w stosunku do obecnych powietrznych PC z dotryskiem gazu EVI, osiągających COP = 2,85 przy temp. zewn. -7*C i temp. zasilania podłogówki 35*C. Działają spokojnie do nawet -25*C.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
U mnie 180m2, z czego na 100 jest podłogówka. Całość + zasobnik CWU obsługuje kondensat, od połowy grudnia do końca lutego rachunki za gaz 1200zł. Temperatura 21st. na okrągło, no i kominek do patrzenia na ogień uruchamiany w zależności od nastrojuZamieszczone przez piramidaTej zimy grzaliśmy dwa miesiące gazem bo koło domu wszystko rozkopane więc nie kupowaliśmy drewna, dom 240m, kocioł kondensacyjny i wyszło około 1200zł za dwa miechy, stwierdziłem że bez sensu bawić się zdrewnej jak gaz wychodzi w podobnych pieniądzach :shock:
Jak ktoś ma jeszcze podłogówkę to taki kondensacyjny będzie jeszcze bardziej oszczędny :!:
[ Dodano: Sro 09 Mar, 16 22:14 ]
Korzystając z tego, że temat poszedł w kierunku grzania itp. Jak macie poustawiane cykle pracy pompy cyrkulacyjnej CWU? Jakoś nie mogę dobrać tak, żeby było dobrze...
Komentarz
-
-
piramida, co rozumiesz przez cała instalacje? Kompleksowo w nowo budowanym obiekcie razem że wszystkimi pompami i cała reszta? Czy prostu pompa ciepła plus rurki do podłączenia do istniejącej instalacji? Zestaw pompy ciepła to ok 17tys.
Na ile jest przewidziana? Ciężko mi sie w tyk temacie wypowiadać. My stosujemy pompy ciepła że sprężarkami mitsubishi albo panasonic i wiem że to sa dobre pompy na lata, ale ile to nie powiem Ci konkretnie. Musiałbym pogadać z naszym dostawca.Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
www.nawmar.pl
Komentarz
-
-
Producent pompy ciepła daje gwarancje a nie ja. Szczerze mówiąc nigdy nie patrzyłem w karcie gwarancyjnej jaki to okres bo żaden klient o to nie zapytał a znowu nie dzwonili do mnie nigdy z reklamacja wiec nie wiem na jaki jest okres
Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
www.nawmar.pl
Komentarz
-
-
Ani to, ani to.Zamieszczone przez ahmed799Zastanawiam się tak suporex+ocieplenie czy lepiej ytong który podobno nie wymaga ocieplaniano i jakie dać nadproża aby była jak najmniejsza strata ciepła w tym drugim przypadku??
Choć jak już to BK + ocieplenie.
Ścian jednowarstwowa jest mocno przereklamowana w naszej rzeczywistości wykonawczej i w naszym klimacie. Innymi słowy nikt Ci jej nie wymuruje tak, by nie wiało albo nie zachodziły niepokojące zjawiska na łączeniach pustaków (np. wilgoć i "odwzorowanie" linii łączeń na tynkach wewnętrznych). Do tego takie ściany są drogie (system jest drogi = drogie nadproża). Każde cięcie takiego pustaka powinno być wręcz chirurgiczne, bo traci się sekwencję zamek-zamek. Konia z rzędem temu kto przypilnuje wykonawcę przy tej robocie... :?
Najprawdopodobniej będziesz musiał zrobić szerszą ścianę fundamentową do pustaka powyżej 40 cm. (np. do 48 cm), a to też koszty.
Najlepsze co może być: tania ściana, wytrzymała, ciężka, zwarta plus ocieplenie.
Na ściany nośne: silikat lub ceramika zwykła (nie poryzowana, nie żadem Unipor, Wienerberger itp).
Na ocieplenie minimum 18 cm. szarego styropianu o wsp. lambda co najmniej 0,033 (ten styropian relatywnie staniał można go kupić zimą za ok. 150 zł/m3)
I będziesz miał ciepłą ścianę, doskonale akumulującą ciepło (niedopuszczającą do przegrzania domu latem) i tańszą.
Komentarz
-
-
No właśnie w tym jest problem. Chociaż dziś rozmawiałem właśnie o tym z kumplem, co jego wujek stawiał dom z ytonga , ale sam pilnował wszystkiego. Biorąc pod uwagę, że mam pracę jaką mam nie dam rady tego nadzorować z batem w ręku przez okres budowy, niby miałbym kogoś z rodziny co by mi przypilnował, ale to też z tym różnie.Zamieszczone przez Rok z BagienKonia z rzędem temu kto przypilnuje wykonawcę przy tej robocie...
Jeszcze czytam o dachu i też jest to temat rzeka. Wiadomo dachówka ceramiczna niby najlepsza, betonowa prawie tak samo dobra i troszkę tańsza, ale jest jeszcze dachówka bitumiczna. Jedna z jej zalet to jak przeliczyłem jej ciężar i ceramicznej to różnica wychodzi ok 8 ton na powierzchni dachu domku jaki bym chciał postawić.
Projekt wybraliśmy taki http://z500.pl/projekt/720/Z273,komp...opertowym.html
Komentarz
-
-
Rok z Bagien, co za czasy, kiedyś ocieplano ściany 10, później 12, 15 to już było coś, teraz min 18 :lol:superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
Komentarz