też polecam, byłem z synem i córą, mała jeszcze w wózku. Długa promenada na długości praktycznie całej plaży, plaża wąska więc wózek zostawał na promenadzie albo znosiłem po 3 schodkach na plażę
[ Dodano: Nie 18 Sty, 15 11:28 ] skipper.u, właśnie doczytałem Twojego posta ops:
Angrekoo,
Podgora jest piękna (długa promenada) ale żeby nie chodzić pod górkę musisz znaleźć coś w pierwszej linii od brzegu, w Tucepi też super, długa promenada przez całe Tucepi, i w miarę płasko, w terminie którym masz zamiar jechać spokojnie tanio znajdziesz coś blisko plaży...
w Baśce nie byłem...
A szkoda, że nie byłeś bo dla mnie z tych trzech jest najlepsza - jest w miarę płasko, dla dzieciaków sporo atrakcji, jak chcesz mieć mało ludzi na plaży to 5-10 min spacerkiem na południe i masz względny luz -w sezonie oczywiście
PS. plaża zamieszczona w poprzednim mojej wypowiedzi to Wielka Duba pomiędzy Zivogosce, a Blato, ktoś ją ładnie zaznaczył w innym poście
A szkoda, że nie byłeś bo dla mnie z tych trzech jest najlepsza
Popieram
Zamieszczone przez JerzyM73
W tym roku atakuję Albanię.
I to jest właściwa decyzja. W jaki rejon celujesz :?:
Zdecydowałem się na Albanię również po przeczytaniu Twoich doświadczeń
Zdecydowałem się wstępnie na Himare - Ksamil pomimo, że te plaże sę piękne to jednak w sezonie za bardzo zatłoczone jak dla mnie
O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic
gs3136, W ubiegłym roku w pierwszej połowie lipca przebierałem w Ksamil w pokojach hotelowych jak w ulęgałkach. Ostatecznie wylądowaliśmy tutaj http://www.hotelmarikseli.com/templa...256&tongue=ENG Płaciliśmy po 25E za pokój 2 osobowy (pokoje 4 osobowe z 2 sypialniami były po 40E) Nic wcześniej nie rezerwowaliśmy :!:
Tak czytam cro.pl i coraz bardziej się skłaniam do tej baśki vody. Licze za na przełomie maja/czerwca bedzie jeszcze pusto, bo wiem że w sezonie jest tam masa ludzi.
Plaży ładnych sporo, jest gdzie spacerować, knajpek dużo.
Ale popatrze jeszcze na Podgore.
Dzieki za rady.
Angrekoo,
Podgora jest piękna (długa promenada) ale żeby nie chodzić pod górkę musisz znaleźć coś w pierwszej linii od brzegu, w Tucepi też super, długa promenada przez całe Tucepi, i w miarę płasko, w terminie którym masz zamiar jechać spokojnie tanio znajdziesz coś blisko plaży...
w Baśce nie byłem...
Skipper.u IMO nie jest tak źle. Ja do kwatery w Podgore szedłem zaraz pierwszą z jardanskiej co sie zjeżdża i jedzie do plaży/promenady. Tu od samego tego zjazdu jak sie coś znajdzie to jest bardzo blisko, nie jest stromo tylko lekko pod górkę - czyli jak w większości miasteczek tam niedaleko plaż. Podobnie idzie sie od plaży pod górę w Tucepi czy Baśce. Choć z tych trzech Baśke bym wybrał i tak w tym roku chyba zrobię. Ale to w sumie nie problem bo o ile nie chodzi sie na bani cały dzień to fajnym pomysłem jest kilka dni pojeździć niedaleko i popróbować okolicznych miejcówek i różnych plaż.
JerzyM73 Czy masz jakiś namiar na nocleg w Albanii? Czy masz już trasę na wyprawę? przez CRO czy BiH?
Trasy nie mam jeszcze - to najmniejszy problem - chyba, noclegu jeszcze nie rezerwowałem, głownie na booking.com i innych portalach - baza noclegowa nie jest tak bogata jak w Cro. zwłaszcza w takich miastach jak Himare, w Sarande czy właśnie w Ksamilu gdzie był eaglemirek, baza noclegowa jest o wiele większa- bardzo dużo się buduje.
Pierwotnie miałem plan tydzień w MNE i tydzień w Albani, ale stwierdziłem, że przez tydzieć za dużo nie zwiedzę w Albanii.
Ceny kwater i hoteli tak jak pisał eaglemirek, razem ze śniadaniem
O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic
Tak czytam cro.pl i coraz bardziej się skłaniam do tej baśki vody. Licze za na przełomie maja/czerwca bedzie jeszcze pusto, bo wiem że w sezonie jest tam masa ludzi.
Plaży ładnych sporo, jest gdzie spacerować, knajpek dużo.
Ale popatrze jeszcze na Podgore.
Dzieki za rady.
Angrekoo
Plaże mi w Baśce sie podobają chyba z tych 3 najbardziej, ale w Tucepi czy Podgorze wg mnie jest wszystko pod ręką. Podoba mi sie tam stosunkowo wąska plaża i zaraz za murkiem mnóstwo ogródków konob jedna za drugą. Siadasz na jedzonko, widzisz swój kocyk, leżaki, bambetle. Blisko toalety (w konobach), spożywczaki. Wszysko blisko. Do tego bardzo to urokliwe, wieczorne o 22-23 nasiadówy przy rozstawionych nad brzegiem stolikach z muzyką graną przez jakiś ichnich grajków obok albo na zacumowanej łajbie. Klimat świetny. Dlatego sam nie wiem która miejscówka z nich lepsza...każdy sam musi ocenić
Znowu jeśli idzie o widoki to jednak Makarska i Omis. Po jednej piękna woda, plaża a po drugiej na wyciągnięcie ręki niesamowite góry. Jak dla mnie rewelacja i dlatego jeszcze tam pojadę :szeroki_usmiech
byłem w Baśka Voda tydzień sierpnia i tydzień września.
Pojechaliśmy w ciemno i z kwaterkami nie było bardzo wesoło no ale to jeszcze był sezon w pełni. Widoki piękne. Jedyne co mi sie nie podobało to ilość ludzi..qrwa jak u nas we Władysławowie. Ale można było przejść sobie dalej na plaży i zawsze miejsca było. Gdy skończył się sierpień to połowa ludzi zniknęła i wtedy było już naprawdę fajnie.
W tym roku z rocznym synkiem mamy zamiar jechać do Tucepi właśnie. Mam nadzieję, że nie będziemy żałować
Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
fajnym pomysłem jest kilka dni pojeździć niedaleko i popróbować okolicznych miejcówek i różnych plaż.
Plaża Nugal między Tucepi a Makarską obowiązkowa :P
Nie byłem, z dziećmi i jako "tekstylni" - nie umieściłem w planie...
Zamieszczone przez skipper.u
no i szkodnikiem zdobyć trzeba Sv. Jure
Jeśli polecimy w tym roku więcej niż na 1 rodzinę to może odhaczę.
Gdybym tam chciał moją połóweczkę wwieźć to chyba byłaby jej "ostatnia droga" i zawał
A na razie nie mam względem niej takich planów :szeroki_usmiech
Zamieszczone przez lukasz3112
W tym roku z rocznym synkiem mamy zamiar jechać do Tucepi właśnie. Mam nadzieję, że nie będziemy żałować
Myślę, ze nie będziecie.
Ja w tym roku chyba wrzesień obstawiam. Właśnie żeby troszkę luźniej było i tez Baśka albo Tucepi. Obaczymy.
Na a Sv. Jure to już obowiązkowo będąc w tym rejonie
z tym zdobywaniem to ostrożnie - nie każdy ma badania wysokościowe :szeroki_usmiech
wjechać i zjechać tez trzeba umieć by do Polski na lawecie nie wracać.
no i najważniejsze - mocne nerwy, i duży dystans wobec siebie samego.
ja wjechałem, i zjechałem.... paru Polaków wtedy minąłem po drodze.
kolega nie dał rady i w połowie drogi się wrócił.
oczywiście wszystko pod szyldem : " a co .... ja nie dam rady ??? "
nawet na samym dole jest informacja że odcinek ma ok 20 km. - ja wjeżdżałem ok. 2,5 h. no i zjazd do tego.
tak więc jest to wyprawa na większą część dnia.
w przewodniku było tez napisane, że warto być na szczycie przed południem, by opary wody ( chmury) nie przysłoniły widoków :idea:
Na a Sv. Jure to już obowiązkowo będąc w tym rejonie
z tym zdobywaniem to ostrożnie - nie każdy ma badania wysokościowe :szeroki_usmiech
wjechać i zjechać tez trzeba umieć by do Polski na lawecie nie wracać.
no i najważniejsze - mocne nerwy, i duży dystans wobec siebie samego.
ja wjechałem, i zjechałem.... paru Polaków wtedy minąłem po drodze.
kolega nie dał rady i w połowie drogi się wrócił.
oczywiście wszystko pod szyldem : " a co .... ja nie dam rady ??? "
nawet na samym dole jest informacja że odcinek ma ok 20 km. - ja wjeżdżałem ok. 2,5 h. no i zjazd do tego.
tak więc jest to wyprawa na większą część dnia.
w przewodniku było tez napisane, że warto być na szczycie przed południem, by opary wody ( chmury) nie przysłoniły widoków :idea:
Nie jest tak strasznie i trudno wjechać, jak ktoś umie jako tako jeździć, a jak dojechał do Cro osobiście to taki zły nie jest.
Jak przed wjazdem na górę SRD w Dubrowniku tez naczytałem się, że końcówka trudniejsza niz na Sv. Jura i co - zawiodłem się, bułka z masłem
Zgadzam się :!: Ja na Sv Jure wjeżdżałem mając przejechane moją Czeszką dopiero 5kkm i jeszcze aż tak dobrze nie czułem wielkości auta i możliwości silnika a poszło na spokojnie :!: Bardziej zestresowana była 3 pasażerów :diabelski_usmiech A wjazd na SRD to już totalny Pikuś (pan) :szeroki_usmiech
Nie byłem, z dziećmi i jako "tekstylni" - nie umieściłem w planie...
ja też z dziećmi i tekstylny
poszliśmy wcześnie rano, gdzieś po 9 byliśmy jako pierwsi i żadnych nagusów nie było, zaczęli się schodzić koło południa, było pół na pół tekstylnych i nudystów
każdy miał swoją połówkę plaży, było spoko...
Wjechać autem to bułka z masłem, a;le na tych rowerach jak tych dwóch kolesi to już jak dla mnie nie lada wyzwanie
No ja takich 2 kolesi spotkałem właśnie podczas wjazdu na Sv Jure :shock:
Ty masz te filmiki jako prywatne :?: bo jakoś tych nie widzę w twoim kanale na YT (chciałem sprawdzić twoje inne wycieczki po Bałkanach :szeroki_usmiech :diabelski_usmiech )
Wjechać autem to bułka z masłem, a;le na tych rowerach jak tych dwóch kolesi to już jak dla mnie nie lada wyzwanie
No ja takich 2 kolesi spotkałem właśnie podczas wjazdu na Sv Jure :shock:
Ty masz te filmiki jako prywatne :?: bo jakoś tych nie widzę w twoim kanale na YT (chciałem sprawdzić twoje inne wycieczki po Bałkanach :szeroki_usmiech :diabelski_usmiech )
No to czekamy z niecierpliwością :diabelski_usmiech
Ja też odkopałem trochę staroci Bałkańskich z lat poprzednich i powoli nastrajam się do ich posklejania i zamieszczenia :P
ja też planuję wypad do cro we wrześniu tego roku (dokładnie dalmacja, okolice szybenika) i w związku z tym mam pytanie do wtajemniczonych
jaka jest pogoda w połowie września w tamtych okolicach, chodzi mi o powietrze i wodę
z tego co patrzyłem na stronkach z pogodą to średnia temperatura w dzień to ok. 25 a w nocy 17, woda niby 21
był ktoś może w tamtym rejonie w podobnym terminie ?
Komentarz