Wyjazdy w rejon Chorwacji - PODPOWIEDZI od tych co byli

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • michalek1912
    Ambiente
    • 2013
    • 113

JerzyM73, Dzięki wielkie

Pewnie temat już był wałkowany ale nie mogę nic znaleźć. Z tego co słyszałem jadąc do Chorwacji należy posiadać komplet zapasowych żarówek? Jeżeli tak to o które chodzi? Z góry dziękuje
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=70887

Komentarz

• aro_40
      RS
      • 2007
      • 1529
      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez michalek1912
      JerzyM73, Dzięki wielkie

Pewnie temat już był wałkowany ale nie mogę nic znaleźć. Z tego co słyszałem jadąc do Chorwacji należy posiadać komplet zapasowych żarówek? Jeżeli tak to o które chodzi? Z góry dziękuje
      bez przesady, żaden ekstra zestaw żarówek w Chorwacji nie jest ci potrzebny. Jeśli już to zalecałbym apteczkę wg standardu TUV, która można kupic w PL w marketach. Jak nie zatrzyma cię czeska/słowacka drogówka, to nie masz się czego obawiać.

A co do cen, to dla 4 osób (2 sypialnie + salon, kuchnia, łazienka i klima) nie płaciłem nigdy więcej niż 55 EUR w szczycie sezonu. Jak mawia Pismo: szukajcie, a znajdziecie
      If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Dotarlem na miejsce.

Przed jednym z tuneli 23'C po drugiej stronie 32'C i tak sie utrzymuje.

Co do wolnych lokali to ludzie stoja przy drodze i oglaszaja sie z wolnymi pokojami wiec miejsca sa.

Na granicy sprawdzili dokumenty bo akurat jechalo kilka aut spoza UE. Nic wiecej nie chcieli.

Cena ON 9,15 ON super 9,25. Praktycznie na kazdej stacji na calej autostradzie. W miescie ciut taniej.

Lody po 7kuna tez standard ale galka jak dwie nasze.
        Spritmonitor.de

Komentarz

• Yarwa
          Elegance
          • 2010
          • 915
          • BMW

Przed jednym z tuneli 23'C po drugiej stronie 32'C i tak się utrzymuje.
          tzw. tunel ciepło - zimno, a więc Sveti Rok
          Pasmo górskie, pod którym on jest skutecznie oddziela strefę klimatu umiarkowanego od śródziemnomorskiego.

Komentarz

• eaglemirek
            RS
            • 2010
            • 14114
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Maicroft
            Pewnie chodzi o Sv Rok

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• AdamB
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 8033
              • Octavia IV (NX3)
              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

I tak mała różnica, podczas mojego pierwszego wyjazdu miałem 17°C i deszcz vs. 35°C i ukrop.

[ Dodano: Czw 16 Lip, 15 09:39 ]
              Pewnie chodzi o Sv Rok
              Dokładnie, przy nim takie rzeczy się zdarzają.
              Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• aro_40
                RS
                • 2007
                • 1529
                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                Lody po 7kuna tez standard ale galka jak dwie nasze.
                wg mojej opinii w CRO nalezy kupować po jednej gałce. One sa za...biście duże. Jak ktoś chce 2 albo i 3 to im więcej ich zamawia, tym mniej dostaje w sensie gram/gałkę, bo czy jedna kugla czy 3 to ilościowo jest to samo

Komentarz

• owoc
                  Elegance
                  • 2013
                  • 962
                  • Octavia III (5E3)
                  • DPCA 1.5 TSI 150 KM

Maicroft, Gdzie masz miejscówkę? Za lody ta cena to raczej standard choć znalazłem jedno miejsce że jak bierzesz dwie to za 10 kun obie. Ja wróciłem z Sibenika. Dzisiaj myślałem że padnę. 37 st. :szeroki_usmiech

[ Dodano: Czw 16 Lip, 15 15:38 ]
                  aro_40, Ja zawsze dwie biorę. Nie umiem się najeść tutaj lodów. Są wyśmienite szczególnie cytrynowe

PIS to kretyni

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

owoc, Tucepi
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• owoc
                      Elegance
                      • 2013
                      • 962
                      • Octavia III (5E3)
                      • DPCA 1.5 TSI 150 KM

Maicroft, Czyli południe
                      Ja tym razem Zadar Kilka lat temu byłem w Gradac

PIS to kretyni

Komentarz

• Waśka
                        Rider
                        • 2013
                        • 552
                        • Mitshibishi

czy można gdzieś po drodze (Słowenia lub lepiej Austria), bezpiecznie przespać się w samochodzie na parkingu 2-3 h?
                        i drugie pytanie, o pola namiotowe w okolicy Zadaru - czy jest sens na początku sierpnia jechać w ciemno czy lepiej zarezerwować? a może ktoś zna jakieś z możliwością przyrządzania posiłków w jakiejś kuchni na terenie?
                        i głupie pytanie, pewnie nieraz było wałkowane: ile policzyć na winiety (tydzień na miejscu) za całą podróż?
                        Była 01 2.0 AQY + LPG, jest Focus Mk2 1,6 + LPG

Komentarz

• loyd
                          RS
                          • 2010
                          • 2342

- Wiadomości takie jak ta ostatnia pojawiały się już wcześniej. Ta wyszła jednak na światło dzienne. Pracujemy i przeciwdziałamy terroryzmowi po cichu - powiedział w środowy wieczór minister spraw wewnętrznych Chorwacji, Ranko Ostojić. Szef MSW skomentował w ten sposób nagranie umieszczone w internecie przez osoby powiązanie z Państwem Islamskim, na którym pojawiły się groźby "zaprowadzenia kalifatu" w Chorwacji oraz innych państwach byłej Jugosławii.

Komentarz

• Waśka
                            Rider
                            • 2013
                            • 552
                            • Mitshibishi

co sądzicie o trasie nr 1 na http://www.jacekantonik.pl/dojazd-sa...y-do-chorwacji ?
                            wariant ekonomiczny, winiety tylko na Słowacji.

Komentarz

• kazik4x4
                              RS
                              • 2008
                              • 2728

Zamieszczone przez Waśka
                              czy można gdzieś po drodze (Słowenia lub lepiej Austria), bezpiecznie przespać się w samochodzie na parkingu 2-3 h?
                              i drugie pytanie, o pola namiotowe w okolicy Zadaru - czy jest sens na początku sierpnia jechać w ciemno czy lepiej zarezerwować? a może ktoś zna jakieś z możliwością przyrządzania posiłków w jakiejś kuchni na terenie?
                              i głupie pytanie, pewnie nieraz było wałkowane: ile policzyć na winiety (tydzień na miejscu) za całą podróż?
                              Kimnąc możesz się wszędzie po trasie, na kazdej stacji paliw. W Austrii sporo przydrożnych parkingów - jeden minus - są tuż przy autostradzie i huk przejeżdżających aut jest taki, że czasami trudno się wyspac, jak stawać na drzemkę to na parkingu który jest nieco oddalony od linii autostrady.

W ciemno możesz jechać na kazdy kemping który ma więcej ok. 300 miejsc - im większy kemping tym łatwiej o wolne miejsce, im tez większy tym lepsza infrastruktura - sanitaariaty, kuchnie itp.

Na winiety ok. 200pln w obie strony.

Komentarz

• Rok z Bagien
                                L&K
                                • 2010
                                • 1172

Zamieszczone przez Waśka
                                co sądzicie o trasie nr 1 na http://www.jacekantonik.pl/dojazd-sa...y-do-chorwacji ?
                                wariant ekonomiczny, winiety tylko na Słowacji.
                                Dwie sprawy:
                                1. coś się pozmieniało na węgierskiej autostradzie i chyba trzeba zmienić powyższą trasę by uniknąć opłat (kiedyś rzeczywiście była bezpłatna dla samochodów do 3,5 t)
                                2. jechałem tą trasą 3 krotnie, jest nieco wolniejsza od wariantu czesko-austriacko-słoweńskiego, ale ja ją bardzo lubię. Jedzie się spokojnie, bez szarpania, względnie tanio i wjeżdża się do Cro od relatywnie luźnej strony (najgorszy jest odcinek od Cieszyna do Żiliny - najlepiej pokonać go w nocy) Ten wariant można urozmaicić poprzez nocleg na Węgrzech w okolicach granicy ze Słowenią. Tanio, smacznie i można się przekąpać w basenach.

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

Ta Wegierska winieta na miesiac kosztuje 67zl wiec dramatu nie ma i leci sie fajnie od miejscowosci Sahy na Slowacji do Budapesztu a potem cala ta M7 leci sie na pelnym luzie.

Dlatego dla siebie nie bardzo widze sens leciec przez Wegry trasa 86. Slowacja to faktycznie dalej koszmar nie tylko na polnocy gdzie czasem jezdze.

No i miedzy Wegrami a Chorwacja jakos tak stacje daleko sa zwlaszcza jak zasieg na granicy komputer okresla na 60km :twisted:
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• xcracer
                                    Elegance
                                    • 2014
                                    • 851
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Dotarłem do domu po niecałych 12h. Padam na ryja
                                    Moja FLka:

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...hlight=xcracer

Komentarz

• owoc
                                      Elegance
                                      • 2013
                                      • 962
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • DPCA 1.5 TSI 150 KM

Waśka, Winiety na czechy i Austrię kosztują 570 koronna shellu w ostrawie a Słowenską autostradę omijasz kierując się na Mureck i Ptuj. Autostrada wChorwacji Zagrzeb Zadar do 144 kuny do Zagrzebia od Słoweni nie pamiętam

[ Dodano: Czw 16 Lip, 15 22:21 ]
                                      xcracer, Ja wracam z soboty na niedzielę. Jak droga?

PIS to kretyni

Komentarz

• Waśka
                                        Rider
                                        • 2013
                                        • 552
                                        • Mitshibishi

podziękował wszystkim
                                        http://www.jacekantonik.pl/objazd-au...e-do-chorwacji tu jest opis zaktualizowania trasy węgierskiej o nowy odcinek płatny. o tym piszecie?

Komentarz

• xcracer
                                          Elegance
                                          • 2014
                                          • 851
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez owoc
                                          Waśka, Winiety na czechy i Austrię kosztują 570 koronna shellu w ostrawie a Słowenską autostradę omijasz kierując się na Mureck i Ptuj. Autostrada wChorwacji Zagrzeb Zadar do 144 kuny do Zagrzebia od Słoweni nie pamiętam

[ Dodano: Czw 16 Lip, 15 22:21 ]
                                          xcracer, Ja wracam z soboty na niedzielę. Jak droga?
                                          Spokojnie, zero korków, potworny upał. Miejscami termometr pokazywał 39 stopni. Kiedy otwierałem okna na bramkach miałem wrażenie, że otwieram drzwi do sauny

Na Słowacji spotkałem się z autami chyba policyjnymi, które na dachu miały coś w rodzaju anteny i kamery. Toto działa jak nasze fotoradary?

Już kiedyś je widziałem ale wtedy jechałem z dozwoloną prędkością, a teraz zastanawiam się czy coś z tego nie będzie
                                          Moja FLka:

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...hlight=xcracer

Komentarz

• aro_40
                                            RS
                                            • 2007
                                            • 1529
                                            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Waśka
                                            w zależności od trasy jaką wybierzesz:
                                            [ostatnia aktualizacja 28.06.2024] Na początek kamery internetowe w Chorwacji - nie tylko autostrady ale i przystanie promowe, mosty i inne odcinki dróg Stronka bardzo przydatna ...

info aktualne !!!
                                            _______________________________________
                                            a teraz doszła służbówka O III combi 2,0 150 KM

Komentarz

• Luk_as2
                                              Ambiente
                                              • 2014
                                              • 106

Zamieszczone przez AdamB
                                              mnie ten smród podchodził pod zepsute ryby albo jakieś inne robaki z morza.
                                              jak bylem w tym roku to faktycznie raczej rybny aromat niz siarka

Komentarz

• Rok z Bagien
                                                L&K
                                                • 2010
                                                • 1172

Zamieszczone przez Waśka
                                                http://www.jacekantonik.pl/objazd-au...e-do-chorwacji tu jest opis zaktualizowania trasy węgierskiej o nowy odcinek płatny. o tym piszecie?
                                                Tak.
                                                Jeśli to prawda (ja nie sprawdzałem) to zapomnij o route 86. Jak dla mnie za dużo kluczenia. Tak generalnie, to 86 jest świetnie oznakowaną trasą z odliczaniem kilometrów na słupkach. Nawet na rondach masz znaki płaskie o rozmiarach średniego słonia informujące o kierunku 86.

Ale kluczenie gdzieś by ominąć Szombathely jest dla mnie bez sensu. Pamiętać trzeba o kluczu 5 rond w Słowenii (by się nie wbić na autostradę) i o dojeździe do chorwackiej autostrady. To też zabiera czas.

A zatem:
                                                Albo kupić winiety na Węgry i jechać ich autostradami (można nie dojeżdżać do Budapesztu) i wjechać nimi do Cro. Tak jak pisał Maicroft.
                                                Albo CZ-A-SLO.

pzdr

Komentarz

• Waśka
                                                  Rider
                                                  • 2013
                                                  • 552
                                                  • Mitshibishi

czyli: Warszawa - Cieszyn - Żylina - Sahy - Siofok - Letenye - Zagrzeb?
                                                  a do Zadaru lecieć A1 czy wzdłuż morza E65?

Komentarz

• Rok z Bagien
                                                    L&K
                                                    • 2010
                                                    • 1172

Zamieszczone przez Waśka
                                                    Warszawa - Cieszyn - Żylina - Sahy - Siofok - Letenye - Zagrzeb?
                                                    Warszawa - Cieszyn - Żilina - Bratysława - Budapest (ewentualnie skrót trasą 81 z Gyor na Szekesfehervar) - Letenye - Zagrzeb

Komentarz

Pracuję...