zmiana roweru

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Chris11
    RS
    • 2011
    • 1587

Jak się nie znasz, to po co pytać.
    Zasypią Cię tylko toną niezrozumiałych określeń i i tak się poddasz.

W tym przedziale cenowym większość rowerów i tak będzie miała podobne parametry.

Wybierz coś z proponowanych rowerów (chyba, że poczekaj na jeszcze inne propozycje) i nie oglądaj niczego innego, bo zawsze znajdzie się coś, co będzie jeszcze lepsze.

Komentarz

• orzel720
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 2267
      • Superb III (3V3)

Chris11, racja. Ale chodziło mi o np. czy hamulce Vbreak? czy tarczowe jesli będę miał wybierać w 2 rowerach w tej samej cenie.

Komentarz

• AdamB
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 8030
        • Octavia IV (NX3)
        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

orzel720, cross na swoich wąskich 28" jeździ fatalnie po piaskach. Ja zminilem na 29" tylko budowa widelcy tylnych nie pozwala na założenie zbyt szerokich opon.
        Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Chris11
          RS
          • 2011
          • 1587

Zamieszczone przez orzel720
          Chris11, racja. Ale chodziło mi o np. czy hamulce Vbreak? czy tarczowe jesli będę miał wybierać w 2 rowerach w tej samej cenie.
          W interesującej Cię kwocie pieniężnej ciężko będzie dostać dobre hamulce tarczowe, więc pytanie, czy lepsze są dobre Vbreaki, czy kiepska tarczówka.

Potwierdzam słowa AdamaB - w gęstym piasku trudno będzie jeździć crossem, ale po ubitej ścieżce leśnej nie będzie już tak źle, także przemyśl dokładnie, w jakim terenie chcesz go używać.

Znowu MTB najpewniej będzie miał koła 26. cali, a Cross ma 28. cali, więc MTB musisz się więcej nakręcić.

Komentarz

• AdamB
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 8030
            • Octavia IV (NX3)
            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

orzel720, jeżeli tarczowe to hydraulika, a w tej cenie to tylko V-ki.

Komentarz

• orzel720
              RS
              S_OCP Member
              • 2004
              • 2267
              • Superb III (3V3)

Hmmmm Jak już to jezdzilem tylko goralami i mi pasowalo wiec chyba jednak uderzę w MTB...

Komentarz

• AdamB
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 8030
                • Octavia IV (NX3)
                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

orzel720, idź w mtb 29" i będziesz zadowolony przy swoim wzroście

Komentarz

• orzel720
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 2267
                  • Superb III (3V3)

Oki dzieki Panowie za p9moc pozdro

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

Moja mloda ma 8 lat i wzrost jakies 135cm, z tym ze ubior musi miec na 140-145cm.

Zastanawiam sie czy dalaby rade na rowerze z kolami 26", ale mala rama 14".

Bo jak nie to trzeba bedzie zaopatrzec sie w taki 24" i jakos przemeczyc sie ten rok/dwa.

W kilku sklepach co bylem, nie ma takiego na wlasnie malutkiej ramie, bo to niepopularne rozmiarowo.

Obecny na kolach 20" to jest juz koniec dla niej, bo sztyca wysunieta jest ponad max od dawna no i marudzi strasznie, ze nie moze nadarzyc za innymi, no bo to faktycznie male koleczko i trzeba szybko krecic.

Informacje o ROWER ROMET DIRT RAMA 14" KOŁO 26" ALU ! - 4996441469 w archiwum Allegro. Data zakończenia 2015-02-14 - cena 779 zł

Tak to pokracznie musi wygladac przy opuszczonym siodelku.
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• micrusec
                      Rider
                      • 2013
                      • 559

Czy ktoś mi może powiedzieć czy to jest normalne dla wybranego roweru (rower nie mój kolegi) :

- pacjent : KROSS Level R3 http://www.kross.pl/pl/2016/mtb-xc-275/level-r3
                      - rower ma przebieg 3 tyś km w 3 miesiące
                      - awaria stwierdzona przez serwis : łańcuch do wymiany, kaseta tył do wymiany, przeskakuje łańcuch
                      - awaria pomału widoczna : piasta tył minimalny luz, kaseta lekko się kiwa na niej
                      - sposób użytkowania : asfalt dojazdy do pracy, teren leśny w stylu http://www.tutajbylem.pl/resources/op/58b_1.jpg
                      - cena zakupu rowera 2500,- zł

Rower nie jest mój, nie wiem czy rower jest właściwie dobrany do sposobu użytkowania - właściciel taki chciał to taki dostał.

Z czym mam problem : rower kosztował nie mało według moich standardów, powinien mieć lepsze części lub jakoś tam średnio-wyższą jakość za te pieniądze, czy taka awaria to coś normalnego ? Wymiana łańcuchu co 3 miesiące wraz z kasetą to taki standard przy 3 tyś km przebiegu ? Kolega ostro na nim ciśnie czasami na asfalcie ściga się z tirami czy skuterami Obecny koszt naprawy 1-wszej usterki łańcuch kaseta to 250,- zł

Komentarz

• abstinent
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 4842
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

sądząc po przebiegu i czasu dużo jeździ
                        pytanie jak ?
                        bo i po takich dróżkach można zajechać rower
                        zresztą jeden rzut okiem i szału nie ma w tym rowerze a kasy kupa
                        po przeczytaniu specyfikacji tak na prawdę to ja tym nawet do sklepu po bułki nie jeździł...
                        chyba że w kapciach i spd

i to jest powód dla którego kupuje się tylko używki
                        kaseta+łańcuch to parę złotych a nie 250 :lol:

Komentarz

• przemo9
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 228
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Centrum rowerowe: kaseta Shimano Alivio 9rzędowa 11-34T to 65 złotych..... w promocji (cena kat ok 90) , łańcuch Deore XT CN-HG93 51 złotych czyli razem 120
                          130 złotych za wymianę kasety i łańcucha ??? 15-30 min roboty
                          Jak kolega ostro - szybko i dynamicznie - jeździ, to może zajeździć napęd w rowerze w ciągu 3000 km...
                          O II fl kombi elegance

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

Nie za twardy lancuch (chyba ze obecne XT to taka juz cienizna) do miekkiej kasety Alivio.

Dawno temu kiedy osprzet byl troche lepszej jakosci niz dziasiaj: kasety Alivio i wolnobiegi Acera w komplecie z lancuchem i korba wymienialem co 3-4kkm, bo zaczynalo przeskakiwac. Czasem udawalo sie zjezdzic dwie kasety z dwoma lancuchami na jednej korbie.

Teraz jezdze malo to mi to loto, jakis czas temu kupilem kasete XT i dwa lancuchy XTR, co jakis czas je zamienie i tyle. Patrzac na ceny czesci w serwisie, to kupilbym klucz do kaset za 20zl i wymienial sobie sam kasete i lancuch bo wyjdzie taniej, niz serwisowanie tego gdzies ciagle
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• abstinent
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 4842
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

klucz chyba mniej niż 20zł :lol:
                              łańcuch xtr ?
                              nie ma sensu
                              zresztą sam się przekonałem, kiedyś tylko brałem xt/xtr
                              teraz sram 951/ kmc z9200 oczywiście na spince jakieś, w sumie jakieś 6szt i zmieniam co ok 500km
                              kaseta xtr używka od chłopaków
                              nowy łańcuch siadał
                              teraz nie wiem, zawsze można podciągnąć tu i tam na kasecie :szeroki_usmiech

generalnie alivio i xt słabe rozwiązanie :shock:

Komentarz

• ernestowski
                                Ambiente
                                • 2012
                                • 228

Według mnie części rowerowe MTB raczej nie są projektowane na duże przebiegi, a raczej ma znaczenie obniżanie masy części. Jak się kupi kasetę xt za 200 zł zamiast alivio za 80 to nie znaczy, że na xt się przejedzie prawie trzy razy większy dystans. Jedynie waga spadnie o ok. 30%.

Jak ma się zamiar robić duże przebiegi to najlepszym wyjściem jest kupić rowerek z biegami w piaście i doposażyć go w pełną osłonę łańcucha. Z doświadczenia wiem, że takich warunkach dobry łańcuch wytrzymuje ponad 10 kkm do rozciągnięcia o 0,75%. A i smarować łańcuch trzeba nie częściej niż co 1,5 kkm

Komentarz

• Mr0czny
                                  Elegance
                                  • 2009
                                  • 948
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Maicroft, na twoim miejscu zdecydowanie 24"

ja chce kupić młodemu rower 20" . Znalazłem już konkretny model mianowicie Trek Superfly 20" ale nigdzie go nie mają (w sklepie w Bielsku gośc mi powiedzial że w okolicach lutego 2016).

Teraz ma 16" ale już jest troche mały.

Komentarz

• abstinent
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 4842
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

ernestowski, no i błąd
                                    masa swoją drogą
                                    są inne stopy, wykonanie
                                    dlatego właśnie ja biorę od chłopaków jeżdżoną xtr, na którą siada nowy łańcuch
                                    bywa że ma 1-2sezony taka kaseta a mało nie jeździ się
                                    pewnie taka kaseta ma kilka tyś minimum
                                    rekord na xtr to chyba w granicach 20kkm na jednej kasecie ale często szedł nowy łańcuch
                                    jeszcze stara 9-tka to była :lol:
                                    oczywiście im więcej zębów, tym napęd dostaje po dupie
                                    tak więc 1x11 czy 12 to inna bajka już

Komentarz

• endryu
                                      RS
                                      • 2006
                                      • 3773
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Mr0czny
                                      Teraz ma 16" ale już jest troche mały.
                                      Może lepiej przeskoczyć na 24". Zobacz np. na http://www.unibike.pl/raptor.php
                                      Kilka lat temu też byłem na etapie przejścia z 16" wzwyż i 24" raptor z niską ramą był właściwy. Syn tłukł się nim kilka lat.
                                      O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                                      O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                                      =================================================

Komentarz

• micrusec
                                        Rider
                                        • 2013
                                        • 559

Co sądzicie sprzęt wart swojej ceny czy jest coś lepszego w tych pieniądzach na rynku lub u konkurencji :

Śni mi się po nocach takie coś :

Budżet następujący 4 tyś zł, 60% asfalt reszta to ubite ścieżki rowerowe, ma być trwały, ma być dobry, ma być dla właściciela a nie dla serwisu.

Komentarz

• navigator
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 583
                                          • Volkswagen

micrusec,

jak przeglądąłem rynek to wheeler cross 40th anniversary był chyba nawet bardziejszy....ale to było z poczatkiem ubiegłego roku, a ca40 to modele 2013

co do ub xenon....użytkuję toto w zakresie 1000 km średnio mieisęcznie:

co do zasady służy mi na dojzady do roboty (asfalt, szuter, wyrwy, dziurwy, bruki, krawężniki i inne tego typu przyjeności mam na swojej trasie) ale i pojeżdżaffki w kampinosie tez dzielnie zniesie, mtb polandbike też nim przejechałem (w tym rozmiarze omponki grząski piach to nie jest mocna strona tego sprzętu) więc taki ostatni w terenie tez nie jest

przy moim użytkowaniu regulację robię co 2 2,5 kkm, raz zmieniałem łańcuch (jakoś nawet szybko, ale to bez to, ze jeździłem na wykrzyżu, bo przesz 30 biegów to bujda na resorach :szeroki_usmiech )

jest toto: całkiem szybkie na twardym (ja zostaję przy smart sam'ach, pomimo że na tzw sezon potrzebuje ich 3, 4 sztuki ale zawsze możesz je zmienić na jakies marathon czy inne bardziej szosowe); dość lekkie; wyekwippowane w dobre hamulce (w porównaniu szosa jedynie spowalnia)

reasumując bardziej jest dla mnie aniżeli serwisu....ale bieżącej pielęgnacji nie uciekniesz...u mnie przejawia się to , standardowo, myciem lepszym raz na tydzień + smarowanie łańcucha i osprzętu

czy warte to ceny (którą i tak zbijesz, w końcówce sezonu zwłaszcza), to juz musisz sam......dla mnie relacja ceny do jakości jest ok, choć zrazu mówię, że jestem szosowcem, to i coś mogło mię umknąć.... :szeroki_usmiech
                                          >>E<< by Ali, defibrylator by DGW

Komentarz

• BADYL
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 2396
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • BKD 2.0 TDI 140 KM

No w końcu przyszedł czas na moje 2kółka...jeżeli nic po drodze się nie urodzi to w sobotę kupię nareszcie rower którym będę pomykał do pracy i jakąś krótką przejażdżkę weekendową . Wybór padł na Kross trans atlantic 2015r kolor miedziany????
                                            nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• przemo9
                                              Ambiente
                                              • 2009
                                              • 228
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez micrusec
                                              Co sądzicie sprzęt wart swojej ceny czy jest coś lepszego w tych pieniądzach na rynku lub u konkurencji :

Śni mi się po nocach takie coś :

Budżet następujący 4 tyś zł, 60% asfalt reszta to ubite ścieżki rowerowe, ma być trwały, ma być dobry, ma być dla właściciela a nie dla serwisu.

Do zwykłej codziennej eksploatacji to ja bym brał tego droższego globtrotera:
                                              już bardziej doposażony jest- jak dokupisz światełka błotniki , bagażnik do xenona to wyjdzie może nawet drożej , koniec sezonu - to pewno uda Ci się jakiś adekwatny rabat osiągnąć.
                                              Chyba ze myślisz o jakiś wyścigach mtb , maratonach to wtedy bierz xenona - bez dodatkowych klamotów będzie bardziej "pro"
                                              O II fl kombi elegance

Komentarz

• micrusec
                                                Rider
                                                • 2013
                                                • 559

Zamieszczone przez navigator
                                                którą i tak zbijesz, w końcówce sezonu zwłaszcza
                                                Kiedy jest ten koniec sezonu z praktyki grudzień ? Na chwilę obecną proponują 5 % od ceny na stronie producenta.

Komentarz

• navigator
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 583
                                                  • Volkswagen

Zamieszczone przez micrusec
                                                  Zamieszczone przez navigator
                                                  którą i tak zbijesz, w końcówce sezonu zwłaszcza
                                                  Kiedy jest ten koniec sezonu z praktyki grudzień ? Na chwilę obecną proponują 5 % od ceny na stronie producenta.
                                                  Listopad, grudzien w zaleznosci od pogody, ale te 5% to raczej standard.
                                                  >>E<< by Ali, defibrylator by DGW

Komentarz

• D2mian
                                                    Rider
                                                    • 2010
                                                    • 551
                                                    • Toyota
                                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Panowie szukam śruby regulacyjnej (baryłki) która znajduje się przy szczękach hamulcowych. Ważne jest to aby to był oryginał od shimano 600! Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

I druga sprawa czy ma ktoś może tradycyjne klamki do szosy (takie jak do mtb) żeby współgrały z hamulcami canti (szosowymi). Ważne żeby były w dobrym stanie wizualnym jak i technicznym

Pozdrawiam Damian
                                                    120,1KM/269,7Nm --> 146,8KM/332,7Nm

Smarowanie zapewnia

Komentarz

Pracuję...