Frank Szwajcarski

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marlej108
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 4976
    • Octavia III (5E3)
    • CJZB 1.2 TSI 86 KM

W kwestii bandyckich pseudokredytów we frankach cenny jest głos prof. Witolda Modzelewskiego:

"Co należy robić? Tylko i aż tyle: ustawowo nakazać spłacenie tych kredytów w wysokości rzeczywiście zaciągniętej, bo nikt tam żadnych franków nie pożyczał: był to bowiem typowy instrument spekulacyjny, najbardziej zbliżony do zakładu bukmacherskiego. A gdy bank pożycza pieniądze, to kapitałem do zwrotu jest tylko kwota rzeczywiście pożyczona plus odsetki i prowizja. A gdy wielkość spłacanego kapitału zależy od zdarzenia losowego, to jest to działalność hazardowa, której nie można utrzymać pod pozorami udzielania kredytów. Tak stanowi nie tylko polskie, ale również europejskie prawo".

oraz stanowisko przewodniczącego Komisji Nadzoru Finansowego Andrzeja Jakubiaka:

"Osoba, która zaciągnęła kredyt walutowy, mogłaby mieć prawo do przewalutowania go na złote nawet po kursie z dnia wzięcia kredytu, ale powinna wtedy pokryć różnicę między faktycznie poniesionym kosztem spłaty tego kredytu a tym, który poniosłaby, gdyby od początku był to kredyt złotowy. To byłoby uczciwe i zgodne z konstytucyjną zasadą równości."

Osoby, które zaciągnęły pożyczkę we frankach, mogłyby ją przewalutować na złote po kursie z dnia jej zaciągnięcia – takie rozwiązanie w
    http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
    Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Agamek12
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 9943
      • Ford

No i zaczynają się protesty rzekomo poszkodowanych "frankowiczów": http://www.rmf24.pl/fakty/polska/new...ce,nId,1594056
      Adam... Używam:
      Rolka: e11FL 97KM/130Nm
      Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• PieTrzaK
        L&K
        • 2009
        • 1323
        • Octavia I (1U2)
        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Ja jestem poszkodowany bo sprzedałem pare dolarów jak był po 3,60 a teraz jest ponad 3,70 - kto idize ze mną poprotestować? :lol:

Komentarz

• marlej108
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 4976
          • Octavia III (5E3)
          • CJZB 1.2 TSI 86 KM

W Polsce jest zadziwiajaco latwo szczuc jednych obywateli na drugich. To chyba wynika z tej prymitywnej zawisci...?

Teraz rozni klakierzy w mediach celowo szczuja przeciw zadluzonym we frankach, ze to ich wina, ze brali taki kredyt. Przypominam, ze wlasciwie WSZYSCY experci wtedy twierdzili, ze kredyt we frankach jest najbardziej oplacalny i bezpieczny... a mozliwosc skoku czy spadku wartosci franka szacowali na ok. 10-20% max. (prosze sobie poszukac artykulow w internecie z lat 2007-2008)... Dwa linki ktore wkleilem w poprzednim moim poscie sa tutaj bardzo cenne bo dobrze naswietlaja sytuacje.

A sytuacja jest taka, ze instytucjom bankowym zalezalo na udzieleniu jak najwiekszej ilosci kredytow we frankach po jak najnizszym kursie franka, a nastepnie oslabienie zlotowki i wzrost kursu franka.

Dlatego uwazam, za uczciwe rozwiazanie aby przewalutowac kredyty we frankach na zlotowki z dnia kiedy kredyt byl wyplacany a nastepnie doliczenie dodatkowych kosztow - jakie bylyby gdyby wowczas kredytobiorca bral kredyt w zlotych.

Zaden polski obywatel nie musi wtedy do tego doplacac ani grosza. Jedyne co ze bank nie bedzie wtedy az tak okradal swojego klienta. A i tak zarobi na nim kupe kasy...

To chyba uczciwe?

Powtarzam raz jeszcze - ZERO kosztow dla polskich obywateli.

Bo na pewno nie jest uczciwe, ze bank pozyczyl Ci 200.000 zlotych teoretycznie we frankach, a praktycznie zadnego franka nawet na oczy nie widziales, a teraz chce od Ciebie 400.000 zlotych... bo franka spekulanci wyniesli na najmocniejsza walute. W ten sposob to moze i kosztowac sobie nagle 7 zlotych...

ps. a doplata powinna byc zeby kredytobiorcy w zlotych nie czuli sie pokrzywdzeni (przypominam tez, ze aby wziac kredyt we frankach to trzeba bylo miec wieksza zdolnosc kredytowa - dlatego nie wszyscy go brali, inaczej to bysmy mieli nie jak teraz 1/3 wszystkich kredytow hipotecznych we frankach, ale pewnie 2/3).

I na koniec - powinien byc pozostawiony wybor - a moze ktos wcale nie chce zeby mu przewalutowac franki na zlotowki po kursie jak bral kredyt (a dokladnie jak byly wyplacane transze kredytu) i doplacac do roznicy kredytu w zlotych. Moze woli ryzykowac? Moze lubi hazard? To niech sobie ryzykuje i "gra" dalej. Ale to tylko pokazuje, ze kredyty we frankach to nie sa kredyty tylko instrumenty finansowe o charakterze gry hazardowej, na ktora to gre wiekszosc ludzi bioracych te kredyty sie nie godzila, ba nie miala o niej pojecia, zreszta jak wszyscy pozostali.

[ Dodano: Czw 22 Sty, 15 08:05 ]
          Zamieszczone przez PieTrzaK
          Ja jestem poszkodowany bo sprzedałem pare dolarów jak był po 3,60 a teraz jest ponad 3,70 - kto idize ze mną poprotestować? :lol:
          Jak bedziesz mial nie 24 lata ale 40. Rodzine na glowie i zadluzenie ktore zaciagnales na 300.000 zlotych nagle z powodu spekulacji kursu waluty wzrosnie Ci do 600.000 zlotych a Ty staniesz sie praktycznie bankrutem - to kolego - ja z Toba pojde protestowac.

ps. nie daj sie manipulowac tym, ktorzy w mediach wypowiadaja sie w imieniu bankow....
          Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• amlas
            Ambiente
            • 2010
            • 130
            • Octavia I (1U2)
            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

marlej

zgadzam się z Tobą w 100%.
            Zobaczymy jak się to rozwinie, ale gadanie, że państwo czyli wszyscy obywatele de facto musieliby dopłacić do frankowiczów to bzdura i mam nadzieje, że w końcu dotrze to do ludzi.
            Banki po prostu mniej zarobią.
            Zaczyna im sie palić w dupce i dobrze
            "Największym szczęściem jakie może spotkać człowieka jest życie w socjalizmie.
            Zaś największy pech jaki może mu się przydarzyć to mieć takie zasrane szczęście."

Komentarz

• Agamek12
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 9943
              • Ford

amlas, marlej108, uważacie że przewalutowanie przez "frankowiczów" ich kredytu według kursu na dzień podpisania umowy kredytu byłoby uczciwe wobec np. mnie, który bał się ryzyka i wziął kredyt w złotówkach płacąc raty wyższe niż "frankowicze"? Uważam, że nie. Ja świadomie wziąłem na siebie wyższe raty (bojąc się ryzyka kursowego i będąc o nim poinformowanym zarówno przez banki, jak też przez różne media, fora, itp.) i nie uważam za uczciwe, że "frankowicze" chcą teraz pozbyć się problemu będącego wynikiem podjętego przez nich ryzyka.
              A teraz co: "frankowicze" są poszkodowani wyższym kursem i to ich upoważnia do żądania zmiany umowy kredytu? Ciekawe, czy "Frankowicze" oddaliby swój zysk, gdyby kurs CHF był niższy od tego, po którym brali kredyt?

A może ja powinienem w takiej sytuacji żądać od banku obniżenia moich spłaconych rat kredytu do poziomu, jaki miałbym biorąc kredyt w CHF?

Mnie w sumie problem kredytów nie dotyczy, bo zaciskając pasa spłaciłem już swój kredyt, ale żądania "frankowiczów" przypominają mi żądania hazardzisty, który idąc do kasyna z założeniem wygrania traci kasę i na końcu wymaga od krupiera zwrotu tego co postawił...
              Adam... Używam:

Komentarz

• mirek_p11
                RS
                • 2010
                • 6763
                • Volkswagen
                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Agamek12, źle zrozumiałeś propozycję przewalutowania :roll:

Ma to być przewalutowanie zaciągniętego kredytu z franka szwajcarskiego na złotówki po kursie z dnia zawarcia umowy kredytowej. Jednocześnie będzie do spełnienia jeden warunek: kredytobiorca musiałby zwrócić bankowi to, co zarobił dzięki zaciągnięciu pożyczki w walucie Szwajcarii, a nie w złotówkach.

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                Fotki

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratoRS
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

Zamieszczone przez Agamek12
                  wziął kredyt w złotówkach płacąc raty wyższe niż "frankowicze"?
                  Wtedy te kredyty z frankow dorownaja tym w zlotowkach, bo przelicza wg stopy procentowej i marzy banku od dnia podpisania umowy.

Generalnie problem jest nie tylko u nas, wiele krajow ma rowniez taki problem. Szwajcarzy za chwile tez zaczna miec goraco, bo ich produkty przestana sie sprzedawac przy takim stosunku do dolara czy euro
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• Agamek12
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 9943
                    • Ford

Zamieszczone przez mirek_p11
                    Agamek12, źle zrozumiałeś propozycję przewalutowania :roll:

Ma to być przewalutowanie zaciągniętego kredytu z franka szwajcarskiego na złotówki po kursie z dnia zawarcia umowy kredytowej. Jednocześnie będzie do spełnienia jeden warunek: kredytobiorca musiałby zwrócić bankowi to, co zarobił dzięki zaciągnięciu pożyczki w walucie Szwajcarii, a nie w złotówkach.
                    Nie wciskaj mi takiego twierdzenia. Wiem, na czym ma polegać ta propozycja przewalutowania kredytu. Wiem, że musieliby dopłacić w takim układzie do różnicy oprocentowania między kredytem w PLN i CHF.

Zamieszczone przez Maicroft
                    wziął kredyt w złotówkach płacąc raty wyższe niż "frankowicze"?
                    Wtedy te kredyty z frankow dorownaja tym w zlotowkach, bo przelicza wg stopy procentowej i marzy banku od dnia podpisania umowy.
                    Tak, to prawda.
                    Ale jednocześnie "frankowicze" którzy przegrali w "kasynie" odzyskają od "krupiera" znaczną część przegranej...
                    Adam... Używam:

Komentarz

• amlas
                      Ambiente
                      • 2010
                      • 130
                      • Octavia I (1U2)
                      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Agamek12
                      tu nie chodzi o to, że frankowicze czegoś żądają czy płaczą tylko o to, że banki celowo wciskały ludziom produkty, które były spekulacją. Nie było żadnych franków tak naprawdę, bo ludzie dostawali kase w PLN i spłacali w PLN (przynajmniej do czasu ustawy antyspreadowej) a raty są tylko indeksowane do CHF.
                      Stosowali klauzule niedozwolone, jak już sądy orzekły.
                      Dlaczego w wielu krajach takie kredyty są zabronione od wielu lat (Francja, Hiszpania i in) a u nas od niedawna dopiero? Dlaczego KNF na to pozwalał?
                      Jasne, można mówić że ludzie sami podjęli decyzje, ale ktoś jednak tych kilkaset ludzi namawiał. Aż namówił. Jest wałek z kredytami i banki i KNF dobrze wiedzą, że to nie było fair.
                      Dopiero się okaże co z tego wyniknie. A stracić mogą banki sporo.

Co do Twoich zarzutów, że ktoś frankowiczom dopłaci - jeżeli dojdzie do tego, to tak naprawdę nikt nie dopłaci, tylko banki będą miały mniejsze zyski.
                      Odwrócę pytanie - a dlaczego nie było dopłat (i do tego z budżetu państwa, czyli z naszych podatków!) do kredytów w CHF? Tylko do tych wziętych w PLN (czyli rodzina na swoim to się chyba nazywa). To jest sprawiedliwe?
                      W czym tkwi zawiść ludzi, że inni ludzie nie godzą się na dojenie przez banki bez żadnego pardonu?
                      "Największym szczęściem jakie może spotkać człowieka jest życie w socjalizmie.
                      Zaś największy pech jaki może mu się przydarzyć to mieć takie zasrane szczęście."

Komentarz

• Agamek12
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 9943
                        • Ford

amlas, czy ja mam pretensje o to, że ktoś komuś dopłaci?
                        Ja napisałem jedynie, że nieuczciwe jest to, że ja nie ryzykowałem i płaciłem więcej, a "frankowicze" zaryzykowali i stracili i chcą teraz uważają, że ktoś musi im pomóc.
                        Adam... Używam:

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratoRS
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

że ja nie ryzykowałem i płaciłem więcej, a "frankowicze" zaryzykowali i stracili i chcą teraz uważają, że ktoś musi im pomóc.
                          Ale jesli to przejdzie to zaplaca tyle samo co Ty, albo i wiecej, bo banki odbija to sobie marza lub czyms tam innym, wiec ryzykanci i tak zaplaca wiecej niz czy co nie ryzykowali
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• Agamek12
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 9943
                            • Ford

Zamieszczone przez amlas
                            Odwrócę pytanie - a dlaczego nie było dopłat (i do tego z budżetu państwa, czyli z naszych podatków!) do kredytów w CHF? Tylko do tych wziętych w PLN (czyli rodzina na swoim to się chyba nazywa). To jest sprawiedliwe?
                            Uważam, że tak. To było jasno i uczciwie powiedziane. Żadnego ryzyka.
                            Żeby nie było: ja skorzystałem z "ulgi odsetkowej" - tzn. zapłaciłem mniejszy podatek.

Zamieszczone przez Maicroft
                            że ja nie ryzykowałem i płaciłem więcej, a "frankowicze" zaryzykowali i stracili i chcą teraz uważają, że ktoś musi im pomóc.
                            Ale jesli to przejdzie to zaplaca tyle samo co Ty, albo i wiecej, bo banki odbija to sobie marza lub czyms tam innym, wiec ryzykanci i tak zaplaca wiecej niz ci co nie ryzykowali
                            No to zaraz "frankowicze" być może zażądają o wiele dalej idących zmian - zmian, które spowodują, że i tak będą chcieli płacić mniej, niż kredytobiorcy złotówkowi.
                            Adam... Używam:

Komentarz

• mirek_p11
                              RS
                              • 2010
                              • 6763
                              • Volkswagen
                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

że nieuczciwe jest to, że ja nie ryzykowałem i płaciłem więcej,
                              No risk no fun! :diabelski_usmiech

Fotki
                              Fotki

Komentarz

• Agamek12
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 9943
                                • Ford

Zamieszczone przez mirek_p11
                                że nieuczciwe jest to, że ja nie ryzykowałem i płaciłem więcej,
                                No risk no fun! :diabelski_usmiech
                                No tak - ale w hazard powinni bawić się jedynie prawdziwi twardziele. A ja taki nie jestem i dlatego nie chodzę do kasyna.
                                A teraz ci co zaryzykowali idą z płaczem do "krupiera" i błagają o zwrot przegranej...
                                Adam... Używam:

Komentarz

• mirek_p11
                                  RS
                                  • 2010
                                  • 6763
                                  • Volkswagen
                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Agamek12, nie wszyscy. Idą te osoby, które żyły ponad stan. Jak ktoś ma mały kredyt to podwyżkę 100-200 zł na racie przeżyje.

Fotki
                                  Fotki

Komentarz

• Kedirak
                                    Drive
                                    • 2011
                                    • 68

>że nieuczciwe jest to, że ja nie ryzykowałem i płaciłem więcej,

No to moze trzeba bylo madrzej wziac kredyt w CHF a nie blednie w zlotowkach i splacic go wczesniej poki CHF byl tani i teraz nie plakac ze zrobilo sie zle..:P

Jedyne czego naprawde chca frankowicze, to np. ta mozliwosc uwzglednienia ujemnego % LIBORU. Cala reszta to wmuszane/wciskane w usta niestworzone bzdury przez nie-frankowiczow.
                                    Jest mini cooper 1.6 115, był zbyt słaby 1.6 102 BGU.

Komentarz

• bzyq_74
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 3467
                                      • Volkswagen
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                      • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Cały ten cyrk z frankiem to dlatego że (p)osły i /lub ich pociotki pobrały kredyty i teraz kombinują jak podatnicy mają im ulżyć. :evil:
                                      MARCIN
                                      Mój szkodnik

Komentarz

• Agamek12
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 9943
                                        • Ford

Zamieszczone przez Kedirak
                                        >że nieuczciwe jest to, że ja nie ryzykowałem i płaciłem więcej,

No to moze trzeba bylo madrzej wziac kredyt w CHF a nie blednie w zlotowkach i splacic go wczesniej poki CHF byl tani i teraz nie plakac ze zrobilo sie zle..:P
                                        Właśnie ja z pełną świadomością i założeniem szybkiej spłaty wziąłem go w PLN. I nie mam do nikogo pretensji i żalu że tak właśnie zrobiłem, bo zrobiłem bardzo dobrze. Doświadczenie pokazuje, jak głupi krok bym zrobił biorąc kredyt w CHF, którego musiałbym spłacić wyraźnie więcej (pomiędzy wzięciem przeze mnie kredytu a ostateczną spłatą frank zdrożał o 45%) - zrobiona "na szybko" symulacja pokazała mi, że gdybym miał kredyt w CHF, to w momencie spłaty kredytu złotówkowego miałbym do spłaty jeszcze jakieś 15-20% wartości kapitału (już po uwzględnieniu tego, że musiałem płacić w PLN odsetki wyższe niż gdybym miał CHF).
                                        Adam... Używam:

Komentarz

• parasite
                                          L&K
                                          • 2011
                                          • 1368

marlej108, też mi argumenty. Jak Ci eksperci powiedzą żebyś uciął sobie rękę to będziesz miał lepiej to też to zrobisz? Czy kredyty dają dorosłym ludziom czy dzieciom bo jak czasem słucham tego biadolenia to mam wrażenie, że to są pięciolatki. To są podstawy. Nikt normalny nie może zagwarantować mi kursu na stałym poziomie!
                                          Większość pewnie to z tych co twierdzi "po co mi matematyka" :lol:

I w ogóle nie rozumiem zakazu udzielania kredytów w walutach obcych. W końcu mamy wolność więc każdy powinien móc podejmować sam decyzję. Dopłatą do mieszkań też jestem przeciwny bo niby z jakiej racji, chociaż sam pewnie w tym roku z nich skorzystam skoro są.

Generalnie temat powinien być zakończony. Frankowcy uzyskali to co im się należało czyli uwzględnienie ujemnych stóp.
                                          AGR 112KM, 232Nm
                                          Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• orzel720
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2004
                                            • 2274
                                            • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez parasite
                                            Dopłatą do mieszkań też jestem przeciwny bo niby z jakiej racji, chociaż sam pewnie w tym roku z nich skorzystam skoro są
                                            :shock: :lol:
                                            Taki Wałęsa: jestem ZA a nawet PRZECIW.

Komentarz

• parasite
                                              L&K
                                              • 2011
                                              • 1368

orzel720, hahahahaha wiedziałem że zaraz się ktoś przyczepi. Jedno nie wyklucza drugiego ale ... szkoda gadać. Powiem nawet, że przez te dopłaty jestem stratny bo wspierają tylko deweloperów, którzy dalej windują ceny.
                                              AGR 112KM, 232Nm
                                              Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• orzel720
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2004
                                                • 2274
                                                • Superb III (3V3)

parasite, hej nie mogłem sie powstrzymać - bez urazy ale fakt deweloperzy szaleją...

Komentarz

• marlej108
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 4976
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Wszystkim mądralom post factum, czy zawistnikom polecam sobie poszykac w necie i znalezc (mozna bez problemu!) jak ludzi oszukiwaly banki kilka lat temu... jakie bylo pranie mozgu... ze to idealny interes, taki bezpieczny, ze to niemozliwe, zeby frank kosztowal niebotyczna kwote 2,80 zl...

i co???

Oszukali setki tysiecy ludzi - a jak doliczyc ich rodziny to pewnie bedzie ponad milion osob.

Ale teraz jacys palanci nagle pisza na roznych forach - ze ludzie wiedzieli co robia biorac te kredyty i sa sami sobie winni. Gowno wiedzieli. Wszyscy praktycznie co wzieli kredyt we frankach - zostali oszukani na gigantyczna kwote.

Jak ktos tego nie jest w stanie pojac, to chociaz nie powinien sie wypowiadac, zamiast plesc teraz androny. A przykre jest to - ile w niektorych jest zawisci - "dobrze im tak!"...

Powtarzam raz jeszcze - opisany przeze mnie w poprzednich postach program rozwiazania tego problemu jest prosty i uczciwy - nikt doplacac nie bedzie ani zlotowki. Tylko bank po prostu okradnie na mniejsza skale swojego klienta. I tyle.

Wiec skoro inni nie musielby nic dopladac to nie powinni sie w ogole w tej sprawie wypowiadac.

Ps. oczywiscie gdyby byl jakis pomysl, ze to ma byc refinansowane z pieniedzy podatnikow to co innego. Ale skoro nie ma na to pojsc nawet zlotowka - to po co ta glupia zawisc?

Przytoczony powyzej przeze mnie link to tylko jeden z setek owczesnych artykulow w mediach. Ich wspolna cecha bylo - WEZ KREDYT WE FRANKACH. PRzeczytajcie uwaznie ten artykul. Zwroccie uwage z jaka pewnoscia pan prezes sie tam wypowiada co do mozliwosci skokow wartosci waluty. I ile sie okazaly warte jego zapewnienia?

Osobiscie sadze, ze niestety ten rzad nic z tym nie zrobi, tak jak nic nie zrobil praktycznie z czymkolwiek. Mysle tez ze jesli frank do wyborow parlamentarnych sie nie uspokoi nieco, albo jesli nie bedzie wlasnie zadnych dzialan, to partia ktora obieca takie zmiany o jakich pisalem w poprzednich postach moze zebrac dodatkowe glosy. I trudno sie dziwic.

Niestety gospodarczo jestesmy kolonia roznych spekulantow, ktorzy wiekszosc z nas robia na szaro jak chca. Warto sobie poczytac o banku Goldman Sachs, ktorego experci bardzo mocno optowali za udzielaniem w panstwach Europy Wschodniej kredytow we frankach. Bank tez doradzal przed bankructwem - Grecji... jest to typowy bank spekulacyjny... ktos na niespelna 700.000 tysiacach (660?) kredytobiorcow w Polsce robi gigantyczne pieniadze. I tym kims na pewno nie jest nikt w naszym kraju. Czy naprawde warto dac tak oskubac 1/3 kredytobiorcow nieruchomosci w Polsce? Przeciez to wplynie na cala gospodarke - ktos kto musi placic wieksza rate - bedzie oszczedzal na biezacej konsumpcji. I tym samym ci durnie teraz zacierajacy rece "dobrze im tak! sami sobie winni!" tez na tym posrednio straca - bo pracodawca zakredytowany ich zwolni, bo klient zakredytowany od nich nie kupi czy nie skorzysta z uslug. To wszystko sa naczynia polaczone. Wiec raczej warto wykazac solidaryzm spoleczny i nie dac sie pauperyzowac miedzynarodowym spekulantom.

Tyle w tym temacie bo wszystko co mialem do powiedzenia juz powiedzialem. Drazni mnie tylko brak wrazliwosci, zawisc i po prostu slepota polaczona chyba z glupota tylu osob cieszaych sie z cudzego nieszczescia.
                                                  Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Agamek12
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 9943
                                                    • Ford

Zamieszczone przez marlej108
                                                    Wszystkim mądralom post factum, czy zawistnikom polecam sobie poszukać w necie i znaleźć (można bez problemu!) jak ludzi oszukiwały banki kilka lat temu... jakie było pranie mózgu... ze to idealny interes, taki bezpieczny, ze to niemożliwe, żeby frank kosztował niebotyczna kwotę 2,80 zl...
                                                    Potwierdzam że tak było. Różnej maści "doradcy" (bo w większości ludzie szli do Expanderów, Ołpenfajnansów, itp.) przekazywali mi takie informacje. Ale ja poza wiedzą otrzymywaną od "doradców" podpierałem się wiedzą z innych źródeł i dobrze wiedziałem, co to jest "kredyt w CHF" i jakie wiąże się z tym ryzyko. Dziwię się więc, że tak wielu (wydaje się, że w większości to inteligentne, ostrożne i świadome osoby) dało się omamić "doradcom", którzy czasem nie mieli nawet matury.
                                                    I nie: nie jestem mądralą, nie jestem zawistnikiem, nie cieszę się z czyjegoś nieszczęścia - ale czuję satysfakcję, że sam podjąłem kilka lat temu dobrą decyzję o wyborze kredytu w PLN.
                                                    Jestem osobą świadomą co to jest kredyt, na czym on polega, jak się go spłaca, co to jest rata kapitałowa, co to jest rata odsetkowa, wiedziałem że mbank mógł sam sobie kształtować kurs CHF, itp. itd... Wiedziałem, że skoro w 2004 roku CHF kosztował ponad 3zł, a w momencie brania kredytu w 2006 roku kosztował 2,5zł, to równie dobrze w kolejnych latach znów mógł kosztować ponad 3zł...

I jeszcze jedno: jak ktoś na tym forum chce zaryzykować i kupuje auto, które przez większość forumowiczów oceniane jest jako "mina", to obśmiewany jest jako głupek wierzący w Świętego Mikołaja. Ale jak ktoś inny wlazł na minę pt. "kredyt CHF", to nagle jest sierotką, której trzeba pomóc? Niekonsekwentne to trochę...
                                                    Adam... Używam:

Komentarz

Pracuję...