Portal użytkowników Skoda Octavia Strona Główna


FAQFAQSzukajSzukajUżytkownicyUżytkownicyGrupyGrupy Facebook
RejestracjaRejestracjaZalogujZalogujAlbumAlbum
 Ogłoszenie 

Zapisy na kalendarz OCP 2015 Kliknij


Poprzedni temat «» Następny temat
Świeci ABS miga ręczny pomocy :(
Autor Wiadomość
sosna561 
Classic

Auto: Octavia 1
Silnik: 1.9 TDI AGR
Dołączył: 03 Gru 2011
Skąd: Wrocław
  Wysłany: Nie 18 Gru, 11 08:39   Świeci ABS miga ręczny pomocy :(

Witam forumowiczów jest to mój pierwszy post, proszę o wyrozumiałość. Przeszukałem forum i internet znalazłem podobne tematy jednak chciałem opisać swój problem troszkę dokładniej może ktoś będzie wiedział o co chodzi. Do rzeczy : zauważyłem jakiś czas temu, że przy załączonym rozruszniku świeci się ABS (wcześniej raczej się nie świecił) po odpuszczeniu i odpaleniu silnika ABS znika i teraz są dwie sytuacje: albo jest wszystko ok ruszam i przynajmniej do ponownego uruchamiania silnika jest wszystko dobrze albo po zgaszeniu kontrolki zapala się ona ponownie razem z tym wskaźniki idą na dół, deska miga, zegary i deska wracają do normy i do święcącego ABS-u i teraz uwaga : po ruszeniu do przodu (wydaje mi się, że po dokonaniu przez koła pełnego obrotu) zapala się migający ręczny i 3 razy sygnał (ten sam co paliwko), ręczny nie zapali się kiedy jadę kawałek do tyłu, zaczyna migać kiedy ruszam do przodu. Jeżeli ABS i reczny nie zapalą sie podczas startu, to podczas jazdy nic się już złego nie dzieje (ABS działa). Zauważyłem jeszcze taką zależność, mianowicie ma znaczenie czy silnik stoi bez uruchomienia dłuższy czas, np. rano kiedy jadę do pracy ABS się nie zapala, kiedy wychodzę z pracy (po 8 godzinach) też jest ok. Dopiero gdy np. gaszę auto i ponownie uruchamiam tak za powiedzmy 1- 2 godziny, ABS z ręcznym zapalają się dość często. Pozostaje mi wtedy wyczekać okazję np. na światłach zgasić i uruchomić silnik ponownie i wtedy albo pomoże albo nie. Zaglądałem do kół wyczyściłem 3 czujniki (lewy przedni próg mam zżarty nie mogłem go podnieść swoim lewarkiem) przedmuchałem sprężonym powietrzem. Dodam jeszcze że w prawym tylnym kole mam trochę wyjechane zęby które czyta czujnik (prawdopodobnie za mocno naciągnięty ręczny i element szczęk tarł) jednak nie ma znaczenia to czy przy ponownej próbie odpalenia ruszę kołami czy nacisnę na hamulec. Dziękuję za zainteresowanie tematem i jeżeli to możliwe proszę o jakąś podpowiedź. Pozdrawiam
 
 
bradley 
Celebrate


Auto: Volkswagen
Silnik: Inny
Pomógł: 32 razy
Wiek: 28
Dołączył: 24 Maj 2008
Skąd: Worms / Bielsko
Wysłany: Nie 18 Gru, 11 09:29   

Pierwsze co to podpinasz pod komputer i sprawdzasz jakie bledy wypluwa w bloku ABSu.
Gdyby swiecila sie sama kontrolka recznego tutaj moglbys podejrzewac "ubytek" plynu hamulcowego ze zbiorniczka. Ubytek bo ten plyn znika wraz ze zuzywajacymi sie klockami. Po wymianie jego poziom wraca do normy. Pomijam tu ekstrema z wyciekami plynu z przewodow.
Swiecacy ABS podczas rozruchu moze oznaczac tez problem ze zbyt niskim napieciem akumulatora. Napisales chyba tez cos o dyskotece kontrolek na liczniku ;)
_________________
VW Vento 1.9TDI 1Z ++ :)
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol
 
 
lisek516 
Drive

Auto: Octavia 1
Pomógł: 3 razy
Wiek: 23
Dołączył: 13 Lis 2010
Skąd: tomaszów maz
Wysłany: Nie 18 Gru, 11 09:48   

kolego sprawdz sobie na aku masz takie 3 bezpieczniki sprawdz czy tam wszstko ok i spsikaj wd 40 miałem kai sam objaw i tak zrobiłem juz jest ok wszystko
 
 
sosna561 
Classic

Auto: Octavia 1
Silnik: 1.9 TDI AGR
Dołączył: 03 Gru 2011
Skąd: Wrocław
Wysłany: Nie 18 Gru, 11 09:57   

Bradley powiem szczerze narazie chciałbym uniknąć podpięcia pod kompa próbuję sam dotrzeć do przyczyny. Odnośnie tego co napisałeś płyny nie ubywa poziom jest, klocki będą do wymiany po zimie, akumulator kupiłem nowy 2 msc. temu więc odpada. spróbuję narazie tych czynności o jakich pisze lisek516 mianowicie nie widziałem żeby był tam jakiś luz albo co ale wyjmę bezpieczniki może zaśniedziały, popsikam kontaktem i może coś da zaraz wsiadam do auta ;)
_________________
Bóg jest odpowiedzią na wszystkie pytania.
 
 
soszek81 
L&K


Auto: Inne
Silnik: Inny
Pomógł: 16 razy
Wiek: 33
Dołączył: 03 Lut 2010
Skąd: EPKK
Wysłany: Nie 18 Gru, 11 11:50   

sosna561 - poszukaj kogoś z kompem z okolicy, jesteż z Wrocławia, na pewno ktoś się znajdzie - podpięcie pod kompa nie znaczy że masz jechać do serwisu i bulić 100PLN.

Jeśli chcesz możesz sam kupić kabelek za te 30 i mieć też na później.
_________________
Była O1 kombi ALH++ 150/340
Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200
 
 
sosna561 
Classic

Auto: Octavia 1
Silnik: 1.9 TDI AGR
Dołączył: 03 Gru 2011
Skąd: Wrocław
Wysłany: Nie 18 Gru, 11 14:36   

soszek81 no właśnie nad tym się zastanawiam tylko jaki program do tego sobie załatwić ? Odnośnie problemu zrobiłem jak radził mi lisek516 spsikałem kontaktem gniazda bezpieczników połączenia kabli które tam dochodzą i wtyczkę przy tym wszystkim no i niestety nie pomogło po odpaleniu ABS zgasł i się nie zapalił ale gdy dojechałem na miejsce zgasiłem silnik i odpaliłem żeby sprawdzić znów to samo... aha nie ma różnicy jednak w którą stronę ruszam i zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz Bradley napisał coś o zbyt małym napięciu na rozrusznik, zastanawia dlatego bo po zapaleniu się absu i choinki na desce przez chwile żarzy się aku... i jeszcze jedna sprawa kumpel mierzył mi aku jak kupowałem nowy i powiedział żebym sobie wymienił regulator napięcia bo alternator daje niezrównoważone napięcie, że skacze nie jest stabilne a powinno być ma to coś z tym wszystkim wspólnego ?? jak myślicie?? czy migający ręczny może być spowodowany czymś takim?
_________________
Bóg jest odpowiedzią na wszystkie pytania.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group