Skoda Rapid komercyjnie-wersja produkcyjna film

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Borsuk2
    L&K
    • 2010
    • 1203

Zamieszczone przez Rysiob
    Co do 1.6 MPI w Rapidzie... Hiszpański Autoblog informuje, że rozpoczęto sprzedaż bliźniaczego Seata Toledo w Meksyku z silnikiem... 1.6 MPI (oczywiście mowa także o 1.2 TSI i 1.4 TSI), który jest bazowym motorem na tenże rynek.
    Ale VW pozycjonuje Seata w koncernie wyżej niż Skodę.
    Fajna stronka

Komentarz

• Tony065
      RS
      • 2009
      • 2497
      • Octavia I (1U2)
      • ARX 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez Borsuk2
      Zamieszczone przez Rysiob
      Co do 1.6 MPI w Rapidzie... Hiszpański Autoblog informuje, że rozpoczęto sprzedaż bliźniaczego Seata Toledo w Meksyku z silnikiem... 1.6 MPI (oczywiście mowa także o 1.2 TSI i 1.4 TSI), który jest bazowym motorem na tenże rynek.
      Ale VW pozycjonuje Seata w koncernie wyżej niż Skodę.
      znaczy że 1.6 MPI to wypas w porównaniu do tych TSI :?: skoro Seat to "taaaka fura", to dlaczego nie może tak być w "zwykłej" Skodzie :?:
      Black Pearl, Elegance & RS LOOK
      @ by Tune-up Gdańsk
      TDI VP++ i jeszcze rośnie
      Antek

Komentarz

• irekk
        L&K
        • 2011
        • 1093
        • Octavia II (1Z3)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

radekgw, po pierwsze jakbyś łaskawie śledził temat a nie czytał kilku ostatnich postów to byś wiedział czy macałem to auto czy też nie.
        Druga sprawa, to pojeździj trochę we wrocławskich korkach to zobaczysz o co mi chodzi jeśli chodzi o taksówkarzy. Zwłaszcza ci cisnący z lotniska to banda debili a na rondzie mińska odwalają takie wały że już kilku o mało nie parkowałem w drzwiach. Z resztą audice mi już jeden przetarł. W rynku czy na grabiszyńskiej też nie lepiej.
        Co do bocznego strzała, to weź zobacz to auto i zwróć uwagę na grubość drzwi niczym z malucha. Będziesz wiedział skąd tyle miejsca wynaleźli wewnątrz auta. Nie uwierzę że nie odbyło się to kosztem bezpieczeństwa kierowcy i pasażerów.
        Trzecia sprawa, taksówkarze których znam całkowicie nie patrzą na wygodę pasażerów powyżej zadka. I ma to swoje ekonomiczne uzasadnienie co da się zrozumieć znając ich punkt widzenia. Ale osobiście wolę 10 letnie auto w którym rozsiądę się jak księżniczka, niżeli kulić się jak dres w okratowanej kii ceed.

Rapid to imo pomyłka jeśli chodzi o taksówkę i tylko o to mi chodzi. Trzech osób tam się nie da upakować. Nawet w Octavii jest to ciężkie, a co dopiero to autko. Druga sprawa to że łbem się tam rysuje podsufitkę mając raptem 185 wzrostu. A dwójka bardziej rosłych osób styka się ramionami(wtf?)

Komentarz

• Big
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 6389

Jeździłem dziś Rapidem Ambition 1.2 TSI (85 KM). Kurcze coraz bardzij podoba mi sie to auto !! Jeździ sie naprawde fajnie. ładnie wybiera zawiszenie. dobrze dobrana jest progresja wspomagania. Silnik 1.2 TSI (85KM) bardzo ładnie sie zbiera. Ma dosc fajną elastyczność. Naprawdę super.
          Co do wad - znów jakiś pie.... księgowy poskąpił wskaźnika temp cieczy chłodzącej !! co za idiotyzm !!! Ale to samo jest np. w Clio IV.
          Kolejna wadą jest to, ze wewnątrz dość mocno słychać szumy powietrza opływającego karoserię. Można by jednak trochę lepiej wyciszyć wnętrze.
          więcej wad się nie doszukałem.
          Natomiast słyszałem koleją opinię od osoby zainteresowanej zakupem Rapida - "Twarde plastiki ? No i co ? A czego wymagać od auta za tak niewielkie pieniądze ?" - kolejny raz potwierdza się, ze "normalni" ludzie odczytują ceny Rapida jako atrakcyjne.
          A tak w ogóle to tak naprawdę Rapida można kupić już od ... 40 tys zł
          P.S.
          Przy mnie sprzedał się własnie Rapid
          Czarny Elegance

Komentarz

• r2r
            RS
            • 2008
            • 4721
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

irekk, kolejny co nie zna realiów rynku Taxi. Czego oczekujesz za 20-25zł? Sprawnego dojazdu do celu, czy luksusu w A8 z silnkiem 4.2? Bo jak liczysz na to drugie w takiej cenie to chyba nie znasz się na matematyce, a to Twoje pisanie to taki troche bullshit :!: :evil:
            Artur

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratoRS
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Zamieszczone przez Big
              Co do wad - znów jakiś pie.... księgowy poskąpił wskaźnika temp cieczy chłodzącej !! co za idiotyzm !!!
              No wlasnie, okazuje sie ze nie w kazdej wersji. Jechales srednim wypasem i byla ikonka, wiec wskaznik jest tylko w Elegance - na jednym ze zdjec byla wersja z wskaznikiem, a w katalogach byla ikonka - juz to dawno zauwazylem i tez twierdze ze to glupota
              Spritmonitor.de

Komentarz

• rowerek
                Rider
                • 2010
                • 449

Zamieszczone przez Maicroft
                No wlasnie, okazuje sie ze nie w kazdej wersji. Jechales srednim wypasem i byla ikonka, wiec wskaznik jest tylko w Elegance - na jednym ze zdjec byla wersja z wskaznikiem, a w katalogach byla ikonka - juz to dawno zauwazylem i tez twierdze ze to glupota
                To jest pewnie tak jak w obecnej Polówce. Niezależnie od wersji wyposażenia to działa. Masz Maxi-dot, masz dodatkowy analogowy wskaźnik cieczy chłodzącej (tak samo wtedy wskaźnik poziomu paliwa jest analogowy a nie cyfrowy). Nie masz Maxi-dot, nie masz wskaźnika tylko ikonkę.

Komentarz

• Tony065
                  RS
                  • 2009
                  • 2497
                  • Octavia I (1U2)
                  • ARX 1.8 20VT 150 KM

Interesują mnie odczucia wysokich osób odnośnie "walenia" w podsufitkę. Mam 187 cm wzrostu i jak obniżyłem fotel do samego dołu, to zostało mi ładnych parę cm. Z wysiadaniem też nie było problemów, tak z przodu, jak i z tyłu. Nie jestem /już/ jakoś specjalnie wygimnastykowany, więc nie wiem o co kaman :?:
                  Następna sprawa, to uczucie przytłoczenia ciemnym Kolorem w środku. Jak komuś nie pasuje, to zawsze może wybrać to jasne/beżowe wnętrze i jest raźniej.
                  Ogólńie to auto opisał bym jako rozwinięcie OI. Zawias ten sam, wymiary prawie to samo, kufer podobny, silniki ma przyzwoite za wyjątkiem braku sensownej podstawy pod LPG /przynajmniej na razie / no i jest znacznie więcej miejsca na nogi w drugim rzędzie, a tego właśnie brakowało. Drzwi nie są aż tak bardzo "papierowe" jak w Maluchu, więc o bezpieczeństwo, jak na tę wielkość auta można być spokojnym. No chyba nie będzie się "składać" jak te wynalazki z Chin :?: Cena zmieni się w dół, po Nowym Roku i wejściu O3, bo teraz jet lekko za wysoko, ale to nowość na rynku, więc inaczej nie wypada.
                  Generalnie, niech ten co nie siedział w Rapid-zie, nie bluźni, albo posiadacze Audi niech go nie porównują do swojego auta, bo to nie ta liga Panowie i Panewki :wink:
                  @ by Tune-up Gdańsk
                  Antek

Komentarz

• mych
                    Classic
                    • 2012
                    • 15

napisze parę doznań oglądając i jeżdżąc rapidem. wersja ambition silnik diesla wył jak niedojona krowa (ale to nie ważne) miejsca z tyłu na nogi jest więcej niż w octavii 2, za to jest węższy. plastiki tragedia,skokowe pokrętła regulacji i ustawiania temperatury i nadmuchu( jak w mojej 14letniej felicji) fotele twardawe, trochę za wąskie w plecach.twarde zawieszenie na nierównościach buja całą budą.na równym prowadzi sie pewnie, kierownica się slucha. za te cene to straszna kiszka podstawa powinna być od 39 500. to wtedy był by przebój, tak raczej marnie to widzę. testowałem też przy okazji octe 2 i roomstera. roomster lepiej sie prowadzi jest wygodniejszy octa 2 to już inna półka niedościgniona przez rapida. ciekawostka przy teście octy sam sprzedawca mówił że rapid to krok w tył skody i raczej trudno się nie zgodzić.

Komentarz

• irekk
                      L&K
                      • 2011
                      • 1093
                      • Octavia II (1Z3)
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez r2r
                      irekk, kolejny co nie zna realiów rynku Taxi. Czego oczekujesz za 20-25zł?
                      Ciekawe gdzie takie masz takie ceny i za jaki dystans? :O Ostatnio moją ślubną skroili 46zł za 8km. Z lotniska stówkę biorą. Ciekawe te twoje realia. Tak więc, jeśli mam wybierać jako klient to wolę zapłacić pięć dyszek gościowi z 10 letnim ale wygodnym mercedesem, niż nówką rapidem.

Komentarz

• paweł2
                        L&K
                        • 2010
                        • 1405

Zamieszczone przez mych
                        ekawostka przy teście octy sam sprzedawca mówił że rapid to krok w tył skody i raczej trudno się nie zgodzić.
                        No ale Rapid to nie jest nastepca OII wiec spokojnie poczekajmy na OIII i wtedy zobaczymy czy bedzie krok wstecz.
                        Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• irekk
                          L&K
                          • 2011
                          • 1093
                          • Octavia II (1Z3)
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Może krok wstecz w odniesieniu do wykończenia i wyposażenia?

Komentarz

• r2r
                            RS
                            • 2008
                            • 4721
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez irekk
                            Zamieszczone przez r2r
                            irekk, kolejny co nie zna realiów rynku Taxi. Czego oczekujesz za 20-25zł?
                            Ciekawe gdzie takie masz takie ceny i za jaki dystans? :O Ostatnio moją ślubną skroili 46zł za 8km. Z lotniska stówkę biorą. Ciekawe te twoje realia. Tak więc, jeśli mam wybierać jako klient to wolę zapłacić pięć dyszek gościowi z 10 letnim ale wygodnym mercedesem, niż nówką rapidem.
                            irekk, Czy ciekawe te realia? Raczej nie bardzo, bo u mnie właśnie obowiązują takie o jakich piszę i takie są MOJE realia. Weź pod uwagę mniejsze miasta, nie tylko Wrocek. Dla przykładu: u mnie kurs za około 50zł to sporadyczność, chcąc wyjeździć taką kwotę po mieście, trzeba by je przejechać wzdłuż i wszerz od początku do końca - a taksówkarzami którzy mają bogate wypasione fury, się nie sugeruj, bo z reguły żyją z czegoś innego, "postój" to dla nich dodatek, przy czym i tak mają prawdopodobnie w 99% poumawianych "swoich" klientów w dalsze trasy. Chyba że wierzysz że podorabiali się jeżdżąc na taksówce. Nie te czasy... :roll:
                            Ja przy swoich zarobkach nawet nie myślę o Superbach i O3. Rapid to maks na co wydołam i nie olewanie klienta w tym miejscu wiedzie prym, tylko finansowe możliwości. Nie mam kwot na większe wózki, bo zje mnie potem ich eksploatacja i mam się odwagę do tego przyznać, a nie stać przed lustrem i kłamać samego siebie że "jakoś to będzie" by potem paść na kolana o suchej gębie , narażając na to samo własną rodzinę, jak trzeba będzie zrobić dwumasę za 2000zł. Z fotela klienta, ciężko ogarnąć takie detale i najprościej zaśpiewać "dlaczego tak drogo?", ale nie o tym temat...

PS:Lotnisko we Wro macie sporo za strefą, pewnie stąd takie ceny za dojazdy na nie.

Co do samego Rapida, to myślę że jego sukces jest w sporej mierze uzależniony od tego jak podejdą do tematu Francuzi z 301 i C-Elysee, bo zdają się celować w idealnie ten sam profil nabywcy.
                            Artur

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratoRS
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

Zamieszczone przez mych
                              wersja ambition silnik diesla wył jak niedojona krowa (ale to nie ważne)
                              To mnie ciekawi, bo akurat w OII ten silnik chodzi nadwyraz cicho i moim zdaniem przy czerwonym polu to jest ciszej niz w OI 1.6 benzyna 8)
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• t271828
                                Elegance
                                • 2008
                                • 928

Zamieszczone przez Big
                                Kurcze coraz bardzij podoba mi sie to auto !! Jeździ sie naprawde fajnie. ładnie wybiera zawiszenie. dobrze dobrana jest progresja wspomagania.
                                To teraz powiedz (ale szczerze) czy komfort podrozowania oraz zachowanie w zakretach jest takie jak w OII.

Komentarz

• adi747
                                  L&K
                                  • 2008
                                  • 1138

mnie sie rapid ostatnio spodobał jak byłem w salonie ładnie dziury faktycznie wybiera ma przestronne wnętrze i spory bagażnik :diabelski_usmiech niestety do testów nie było diesla ale wg moich spostrzeżeń jest jakoś kiepskawo wykonany plastiki pod maską jakieś takie obszarpane belka z tyłu taka cieńka że jeden krawężnik i po niej (tak mnie sie wydaje) strasznie to takie leciwe no chyba że nie potrzeba bądz może z jakichś innych stopów
                                  http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
                                  była:2006 octavia 1fl 101KM ATD
                                  2001 octavia 1fl RS 180KM AUQ
                                  JEST
                                  megane 3 rs 2.0T niby 250Km a chyba więcej
                                  octavia 1FL kombi 1.9TDI 4X4 ATD
                                  octavia 2 2.0TDI BKD

Komentarz

• Big
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 6389

Zamieszczone przez t271828
                                    To teraz powiedz (ale szczerze) czy komfort podrozowania oraz zachowanie w zakretach jest takie jak w OII.
                                    Myślę, że moja jazda Rapidem była zbyt krótka aby robić takie porównania, ale co do komfortu jazdy to chyba powiedziałbym że jest na bardzo podobnym poziomie co w O II.
                                    Zachowania w zakrętach czy ciasnych łukach nie dane było mi przetestować - jeszcze :twisted:
                                    Czarny Elegance

Komentarz

• irekk
                                      L&K
                                      • 2011
                                      • 1093
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

r2r, ja nigdzie nie napisałem a już tym bardziej nie narzuciłem kupowania Audi, Meroli i innych Wiem jednak że taksówkarze których znam patrzą tylko czy trzy osoby z tyłu się zmieszczą bez (dupo)ścisku i jeśli chodzi o pasażerów to o więcej nie dbają.
                                      Ja osobiście nie wyobrażam sobie jazdy w trójkę rapidem na tylnej kanapie bo tam nie ma dla mnie miejsca nad głową gdy siedzę sam. Więc dlatego też piszę że to auto na taksówkę nie nadaję się nie tylko z powodów ekonomicznych (mocno zawyżone ceny na chwilę obecną) co i pogorszonego komfortu dla wyrośniętych osób.
                                      Jeśli taksówkarz będzie miał wsio w zadzie a napali się na nowe auto to kupi i gołą fabię w tedeiku

Komentarz

• marlej108
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 4976
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zaraz sie okaze, ze SRApid jezdzi troche lepiej od Audi A6 :diabelski_usmiech

(nawet w gadzinowkach motoryzacyjnych pany redaktory piejacy peany nad rapidem niesmialo napisali ze prowadzenie auta nie jest najlepsze... ze powyzej 110 km/h glosno, podskakuje itp. :!: )
                                        http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                        Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• r2r
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 4721
                                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

irekk, ba...kupi nawet... Matiza!!!
                                          Widziałem na własne oczy.
                                          Coś takiego zalatuje już naprawdę przegięciem :shock:
                                          Artur

Komentarz

• irekk
                                            L&K
                                            • 2011
                                            • 1093
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Jeszcze okleić to to w jakieś vip taxi czy lux taxi i będzie zajebioza

Komentarz

• Big
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 6389

Zamieszczone przez marlej108
                                              Zaraz sie okaze, ze SRApid jezdzi troche lepiej od Audi A6
                                              Nie, nie da rady. Ten tutuł ma juz .. VW Golf VI napędzany potworem o poj. 1.4 generującym zabójcze 80 KM :diabelski_usmiech
                                              Czarny Elegance

Komentarz

• marlej108
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 4976
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Big
                                                Nie, nie da rady. Ten tutuł ma juz .. VW Golf VI napędzany potworem o poj. 1.4 generującym zabójcze 80 KM :diabelski_usmiech
                                                no ba

ps. wiem, ze juz zalujesz ze jednak nie Golfik VII zamiast Superba... a mowilem... przeciez w tej cenie to byloby chyba nawet az druga wersja wyposazenia comfortline i to silnik az 1.6 jak to mowia "w dizlu, w metaliku, z klimą, pełna elektryka"... das auto.... :diabelski_usmiech
                                                a no i szacunek w miejscu zamieszkania i powazanie na drodze... a nie jakas tam skoda... :P
                                                http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                                Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Tony065
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 2497
                                                  • Octavia I (1U2)
                                                  • ARX 1.8 20VT 150 KM

...a no i szacunek w miejscu zamieszkania... :P
                                                  Nie wiedziałem, że na wsi mieszkasz... :wink: / z całym szacunkiem do mieszkańców wsi, sam z niej pochodzę /, bo to tylko tam WieśVagen ma jeszcze jakieś tam uznanie.
                                                  @ by Tune-up Gdańsk
                                                  Antek

Komentarz

• Yarek
                                                    Elegance
                                                    • 2005
                                                    • 992

Zamieszczone przez Tony065
                                                    WieśVagen ma jeszcze jakieś tam uznanie.
                                                    Panowie, trzymajcie jakiś poziom... to nie offtopic.
                                                    . pzdr Jarek
                                                    aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

Pracuję...