O3 zaczyna się w Czechach od ~54 tys z silnikiem 1.2 TSi wersja Active. U nas ma być cena podobna tylko jeszcze klimę manualną do tego dorzucają od razu
nie uwierzę, że O III będzie poziomie cenowym Rapida :shock: jak O III ma byc od 54 (a podstawowa wersja juz klimą byc, tak pisali) to Rapid wychodzi drożej.
Czytałem wczoraj w necie, że podstawowa O III ma być u nas od (tak napisali dokładnie) 60 do 70. Więc kwestia które to będzie od...
Czy 61000, czy 69 999
Do polo moze i blizej, ale wykonaniem a nie gabarytami, ja bym to z chcecia kiedys kupil zonie bo fabia dla niej za mala, ale tylko hatchbacka.[/quote]
No sorki ale tu muszę zaprotestować. Oglądałem Rapida TSI w wersji Elegance czyli najdroższej i jeśli chodzi o spasowanie materiałów to OK, ale jakość użytych materiałów to już dwie różne bajki. Już nie chcę tu powtarzać o sławnych twardych plastikach Rapida ale wystarczy spojrzeć i pomacać samą kierownicę w Polo (Highline) i w Rapidzie (Elegance) czy spojrzeć na dół foteli, które nie są niczym osłonięte. Kolejna sprawa to wyciszenie wnętrza obu aut, gdzie w Rapidzie powyżej 90 km/h jest znacznie głośniej (nawet laik w tej kwestii - moja żonka to zauważyła :P) . Więc jak ktoś pisze, że wykonanie jest podobne to chyba nie widział Polo na żywo
Tak sobie porównuję ceny Rapida i Octavii 3 na czeskim rynku. Nie wdajac się w szczegóły można przyjąć, że O3 jest od Rapida z tym samym silnikiem i tym samym poziomem wyposażenia droższa o około 10% (w tańszych) do 20% (w droższych wersjach). Jeśli u nas ta różnica będzie porównywalna to... kurczę, czy nie byłoby warto dopłacić te 5-7kzł do niewątpliwie lepszego auta...?
nie wiem czy realna jest cena 54 tys za O3 z klimą , ale w sumie niedawno O2fl były po tyle z gazem..., a przynajmniej coś koło tego zdaje się..
natomiast jeżeli faktycznie by tyle kosztowała z metalikiem i klimą to znów będzie hitem.. :szeroki_usmiech
a o słaby silnik bym się nie martwił , ITD pomoże w wyborze...
Temat Rapida a zeszliśmy na O3. Co do cen O3 to może jednak poczekajmy na nasze polskie ceny z osądem. Pamiętam jak pojawił się Rapid w Czechach i przeliczałem ich cennik na złotówki. Też wyglądał atrakcyjnie a co się później okazało każdy wie. Dopiero po pojawieniu się niemieckich cenników mniej więcej ceny pokrywały się z naszymi, co bardzo wtedy mnie zaniepokoiło ale tłumaczyłem sobie, że u nich auta są droższe niż u nas
Nasze ceny trochę okazały się kosmiczne i z całej sympatii dla tego auta skutecznie mnie odstraszały. Na szczęście jak widać po wyprzedaży 2012 da się zrobić normalną cenę na to auto i liczę, że do czasu jak będę kupował (jesień, zima lub styczeń wyprzedaże) ceny się ustabilizują na rozsądnym poziomie
wszytskich którzy wierzą w cene o3 w granicy 55kzł odsyłam do cennika o2. W/g mnie minimum to 60kzł, jeżeli będzie taniej lub dużo taniej rapid będzie nieporozumieniem.
Pamiętam jak pojawił się Rapid w Czechach i przeliczałem ich cennik na złotówki. Też wyglądał atrakcyjnie a co się później okazało każdy wie
Eee? Przecież czeski cennik zawierał Rapida w najtańszej wersji za 49,9 tys, a w PL za 48,9 tys. i nikt się tutaj tym nie zachwycał....
Zamieszczone przez mych
wszytskich którzy wierzą w cene o3 w granicy 55kzł odsyłam do cennika o2. W/g mnie minimum to 60kzł, jeżeli będzie taniej lub dużo taniej rapid będzie nieporozumieniem.
Przecież na czeskiej stronie Skody już jest oficjalny cennik O3 więc już nie ma co gdybać... :roll:
chetnie, ale przeniesmy sie do watku o O3 bo sie tutaj bajzel robi...
Porównywanie cen Rapid vs Octavia 3 jak najbardziej pasuje do tego tematu ;]
Na szerokość porównywalnie ale mam wrażenie jakby ciut mniej ale nie jest to jakaś przepaść (porównywałem bo szwagier ma jeszcze O1). Na długość Rapid jest większy, zwłaszcza na tylnej kanapie. Tu jest duża różnica na plus dla Rapida.
Do tych co już siedzieli w rapidzie :
Jak wygląda sprawa miejsca we wnętrzu w porównaniu do Octavi 1 ?
Czy jest go więcej czy mniej ?
Pozdrawiam
Z przodu sporo mniej, walę głową w podsufitkę mimo, że siedzisko ustawiłem do swoich potrzeb. Tapicerka drzwi jest cieniutka aby przestrzeń była niby ciut większa, a i tak po bokach czułem mniej miejsca. Z tyłu jest więcej miejsca niż w O1 to fakt. Ale przód... Choćby ze względu na podsufitkę lubiącą moją głowę ten samochód raczej odpada a mam 188 cm wzrostu co nie jest może mało, ale też nie gigantycznie.
Komentarz