Jaki olej do TDI - archiwum

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Dzida
    RS
    • 2006
    • 2253

Zamieszczone przez Orbit
    niektórzy tutaj wpadają w jakąś paranoje ... Pidziek nagania na swoje Oleje , inni zmieniają na 0w-30 mówiąc o uldze .. masakra

0w-30 to olej który w naszych silnikach może się sprawdzić w zimę - tylko i wyłącznie i tylko w niskich temperaturach, ..... X-Systems odnoszę wrażenie iz nie wiesz co to jest Lepkość oleju ...

żadnej ulgi twój silnik nie doświadczy latem ........
    zadaniem oleju 0w-30 w zimę jest ""być rzadszym nie gęstnieć .jak oleje o wyższych wartościach .. "" ale mówimy o temperaturach rzędu - 20 C - 30 C ... w normalnych warunkach ten olej będzie i tak rzadszy .... ( ale czy lepiej będzie chronił akurat twój silnik )
    zapewne japońskie jednostki tak, gdyż mają ściślej spasowane części ... ale nie wierze iż zwykły klekot odczuje to na korzyść

2 lata temu zmieniałem koledze olej ...Mobil 0w30 ....to co spływało to była woda co prawda Auto Benzyna ... ale i tak niema to znaczenia ... Olej po przejechaniu ...... km . był jak woda ..

Ja na lato zaleje 5w-40 .. gdyż silnik jest lepiej chroniony w wyższych temperaturach .... a o jakimś spalaniu paliwa ... ??
    Pidziek przestań ... bo gdy czytam iz można zaoszczędzić 120 Litrów paliwa w rok ( teoretycznie ) ... to się kichy wywracają i przypomina się pewna reklama MC-Donalda w USA ..

gdzie Pani zajadała się sałatka którą miała być niskokaloryczna ... no i była tylko w reklamie pominięto iż sos do owej sałatki był wręcz tuczący ... MC-donald przegrał sprawę w sądzie zapłacili i wycofali reklamę , sałatki nadal sa ale nie nazywają się już ""LOW FAT "".

Pidziek piszesz rzeczy które kompletnie nie maja pokrycia ,( tak jak reklama MC-Donalda ) zastanawiam się skąd bierzesz te wiadomości ,. pewnie z ulotki reklamowej ... ! JASNE !!!
    jeździłem na wielu olejach o czym pisałem wcześniej i tylko z pewnym dodatkiem było delikatnie mniejsze spalanie ( i tez nie dał bym sobie reki uciąć ) ... poza tym wszystkie oleje zachowują się podobnie a jedynie można usłyszeć różnice w pracy silnika ......oczywiście mówimy o nieprzepracowanym oleju ..

to ile pali twoje Auto zależy od wtrysków i ich stanu i wielu innych czynników ... Olej ma jakieś śladowe znaczenie . no chyba ze jest mocno przepracowany , Gesty , lub kompletny Gniot !!! Olej ma głównie chronić itd. .. wiec koledzy przestańcie pier---olic kacapoły PLEASE ...gdyż suma sumarum nikt z nas nie jest w stanie tego sprawdzić a odczyty z pokładowych komputerów na pewno nie są miarodajne ... wiec pomijał bym ten czynnik

X-Systems ...także twoje spostrzeżenia dotyczące spalania można wsadzić miedzy bajki .. jest tyle czynników ... iz olej ma definitywnie śladowe znaczenie w tej kwestii ... zwłaszcza w twoim przypadku ... gdzie miałeś nowy i teraz także masz nowy olej ..
    Wiatr na Autostradzie ma większe znaczenie ...lub ciśnienie w kołach

Przypomnę jeszcze jedno zdarzenie dotyczące FUSCHA ... a mianowicie Analiza świeżego oleju która była zamieszczona na tym forum i która wyszła słabo !! a olej miał być
    SUPER EXTRA HIPER MAX ..
    Pidziek gloryfikujesz właściwości oleju które sprzedajesz "" reklama i ciemnota dźwignią handlu "" lecz niestety Analiza pokazuje iż Fusch to żaden Super olej ... i IMHO jest raczej średnich lotów... dlatego ja omijam ten produkt

..
    wklejam to raz jeszcze animacja dotycząca Lepkości Oleju ... naciśnij strat a będzie widać różnice

http://www.bizol.de/files/Viskosimet...ittel6_en.html
    Dzięki Orbit za to co napisałeś. Pidziek już dawno w moich oczach stracił jakiekolwiek obiektywizm, bo facet promuje to co ma do sprzedania, samemu jeżdżąc wolnossącą Corolla która przepali wszystko. Promuje różnorakie oleje do dużo bardziej skomplikowanych konstrukcji, nie mając żadnego doświadczenia on-line. Facet po prostu zarejestrował się licząc na więcej sprzedaży i tyle. Nie ma to nic wspólnego z "ogólnie pojętym obiektywizmem".

Komentarz

• soszek81
      L&K
      • 2010
      • 1245

Spokojnie ludziska.
      Fuchsa kupowałem u elemenateur'a. Z racji iż olej ten nie wytrzymał zakładanego przebiegu (13-14k km do wymiany) i w okolicach 10k km dał opisywane przeze mnie wcześniej objawy (takie same miał loru). Padło na ....

Uploaded with ImageShack.us

Olei i filtry do O1. Dodatek do paliwa będzie testowany na Pugu 1.4HDi.

Nie padłem tu "ofiarą" PRu Pidźka, tylko przekonały mnie opinie piramidy i kilku innych osób co do tego oleju. Zaleję, zobaczę.
      Używałem w Pugu Totala i Castrola, w O1 Castrola, Motula i Fuchsa.
      O każdym mam jakieś zdanie. Ams po trosze z ciekawości. Relacja na pewno będzie.

Każdy ma wolną wolę i niech sobie wybiera olej jaki chce.
      Pozdrawiam
      Była O1 kombi ALH++ 150/340
      Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• PAOLO ESCO
        RS
        • 2009
        • 6626
        • Volkswagen
        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Seed
        Nawte Paolo ma juz chyba dosyc tej przepychanki i wypatrzyl Lazerwaya
        mniej więcej, tak jak piszesz i zostawiam wszelkie "przepychanki" i bicie piany dla innych bo to akurat mnie nie bawi.

soszek81 - piękny zestaw (porządne filtry, sam je też stosowałem i stosuję u ojca w O1).
        PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• loru
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 4286
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez soszek81
          Padło na ....
          gdzie kupowane ? może być PW
          O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• innova
            Rider
            • 2011
            • 554

Zamieszczone przez Orbit
            Pidziek nagania na swoje Oleje , inni zmieniają na 0w-30 mówiąc o uldze .. masakra
            żeby innym się nie oberwało za moje słowa to rozjaśniam:

1) nie kupiłem wspomnianego 0w30 u Pidziek i Pidziek nie ma z tym nic wspólnego, raczej myślę iż jest przerażony lekko zaistniałą sytuacją, Ci co mnie znają na codzień wiedzą, iż jestem bardzo konkretny. Żeby być sprawiedliwym to dostałem propozycję oleju amerykańskiego na co od razu odpaliłem, iż znając marketing po amerykańsku (progil tamtejszego klienta mniej więcej znamy) to żaden amerykański olej w moim silniku nie zagości (to samo powiedziałem koledze oddanemu Motulowi)
            2) podtrzymuję co powiedziałem o olejach z końcówką 40 - ich miejsce jest na forum dedykowanym skodzie 105 albo fiatom starszym oczywiście
            3) uważam, iż idzie nowe i pimkolenie o sapsach nie ma znaczenia wobec korzyści, które dają oleje 0w30 czy nawet o mniejszej lepkości... jak wspomniałem delikatnie wcześniej w moim odczuciu niektóre osoby (a raczej firmy) nie nadążaja za trędem lub kierunkami rozwoju i stąd przeczuwałem że pojawią się głosy krytyki
            4) jeżeli ktoś uważa że 0w30 jest złym olejem (niezlaęznie od pory roku) to powiniem przedstawić sensowne argumenty najlepiej poparte doświadczeniami a nie tylko grzebaniem w karcie katalogowej lub gdybaniem (chociaż forum jest po to aby przedstawiać swój punkt widzenia i nie ma w tym nic złego przy założeniu, iż wskazuje się jakikolwiek sens swojej tezy)

i proszę (Pidziek mnie o to nie prosił, niezlaeżnie jaki jest pogląd) aby wszelkie złe przywary przypisac mojej osobie. Sam osobiście będę bronił postawionych prze siebie tez oraz przedstawiał podstawy ich postawienia, jak i zbiorę wszelkie konsekwencje przedstawienia swojego poglądu. Czułem, iż zrobi się bałagan (bo tu każdy producent na swoją stronę goni), gdyż większość producentów nie przywiązywała uwagi do pomniejszenia lepkości przy zachowaniu należytej ochrony silnika, Pidziek nie jest niczemu winien zresztą chyba nawet w tym momencie nie ma 0w30 na stanie. Stąd moim celem jest odesłanie dywagacji o olejach 40 do właściwych silników oraz konkretyzacja wątku miast ciągłego polemizowania jedynie o składzie chemicznym bez konkretnego przełożenia na codzienność użytkowania i tego jaki fakatycznie skład chemiczny (i różnice) ma wpływ (jego procent) na pozostałe składowe użytkowania pojazdu.
            --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
            Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN

Komentarz

• PAOLO ESCO
              RS
              • 2009
              • 6626
              • Volkswagen
              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez innova
              Pidziek nie jest niczemu winien zresztą chyba nawet w tym momencie nie ma 0w30 na stanie
              ---> ma http://zmienolej.pl/oferta.html?page...&category_id=4

Komentarz

• ruszok
                Drive
                • 2011
                • 65

4) jeżeli ktoś uważa że 0w30 jest złym olejem (niezlaęznie od pory roku) to powiniem przedstawić sensowne argumenty najlepiej poparte doświadczeniami a nie tylko grzebaniem w karcie katalogowej lub gdybaniem
                To samo mogę napisać o Twoim "pimkoleniu" nt. olei z końcówką 40...
                PAOLO ESCO co myślisz o powyższym. 5W-40 jest do ursusa? Nie wydaje mi się.

Komentarz

• innova
                  Rider
                  • 2011
                  • 554

W pewnym sensie doszło do ciekawej paranoi: ja przedstawiłem swój pogląd a oberwało się komuś postronnemu... i to z argumentacją czysto biznesową... rozumiem przywiązanie niektórych osób do niektórych marek ale również w przypadku innych powoli dochodzimy do wykazania konfliktu interesów... i to właśnie ma być rzekoma merytoryczna dyskusja (jej podstawa) przywołana wcześniej...

dociśnięcie faktami przynosi dość ciekawe skutki
                  --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                  Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN

Komentarz

• PAOLO ESCO
                    RS
                    • 2009
                    • 6626
                    • Volkswagen
                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez ruszok
                    co myślisz o powyższym. 5W-40 jest do ursusa?
                    nie dam się wciągnąć w te "pimkolenie". Narazie poprzyglądam się z boku, choć świerzbią mnie palce by coś napisać (poparte faktami, muszę jeszcze sprawdzić) - kontunujcie dalej ...jeśli chcecie :|

Komentarz

• xtremesystems
                      RS
                      • 2010
                      • 2254
                      • Hyundai

tez mnie to ciekawi. a jako ze chyba paolo ma tu najwieksza wiedze niech roztrzygnie..
                      ja stawiam na 0w30 nad 5w40

Komentarz

• Dzida
                        RS
                        • 2006
                        • 2253

Zamieszczone przez ruszok
                        co myślisz o powyższym. 5W-40 jest do ursusa
                        ej ej co masz do mojej dzielnicy? :twisted: :twisted: :twisted:

A na poważnie, wątek zszedł na psy, nadaje się mocno do czyszczenia, mam nadzieję że ktoś z modów to zauważy w związaku z nieobecnością szkody.

Komentarz

• xtremesystems
                          RS
                          • 2010
                          • 2254
                          • Hyundai

a jeszcze lepsze pytanie. jak wyglada sprawa olejow do silnikow common rail

czy powinny byc o mniejszej lepkosci niz do PD czy taka sama lepkosc

Komentarz

• Seed
                            Elegance
                            • 2010
                            • 875
                            • Octavia III (5E3)
                            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

W pewnym sensie doszło do ciekawej paranoi: ja przedstawiłem swój pogląd a oberwało się komuś postronnemu...
                            no jesli Pizdziu jest postronny to ja jestem ksiądz z dwójka dzieci. Wydaje mi sie, ze nagromadzilo sie wiele zlosci w ludkach na nieobiektywny wirtualPR, a Ty innova - byles tylko pretekstem - swoistym zapalnikiem - taze nie o Tobie tu mowa i nie bierz winy na siebie.
                            KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• ruszok
                              Drive
                              • 2011
                              • 65

Powinny być takie jak zaleca producent auta/silnika. A jeśli masz gwarancję to nie ma o czym gadać - jeśli "0" są dopuszczone to zobacz w jakich zakresach temperatur.
                              Ja używałem w 206 2.0 HDi [I generacja CR] 5W-40 przez 200 tys km - auto jeździ do dziś, ma grubo ponad 300 i ani turbo ani nic poważnego w silniku nie było naprawiane. A jak wymieniałem uszczelkę pod pokrywą zaworów to jakoś "kleiku" nie spostrzegłem.
                              Tak samo seed - tam leją motule też 40 z tego co pamiętam [a na pewno nie "0" z przodu] i auta mają po 300 - 400 tyś i jeżdżą. Jeśli by było tak jak piszecie to już nie powinny dawno jeździć.

Komentarz

• piramida
                                RS
                                • 2009
                                • 12222
                                • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez soszek81
                                Spokojnie ludziska.
                                Fuchsa kupowałem u elemenateur'a. Z racji iż olej ten nie wytrzymał zakładanego przebiegu (13-14k km do wymiany) i w okolicach 10k km dał opisywane przeze mnie wcześniej objawy (takie same miał loru). Padło na ....
                                Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Olei i filtry do O1. Dodatek do paliwa będzie testowany na Pugu 1.4HDi.

Nie padłem tu "ofiarą" PRu Pidźka, tylko przekonały mnie opinie piramidy i kilku innych osób co do tego oleju. Zaleję, zobaczę.
                                Używałem w Pugu Totala i Castrola, w O1 Castrola, Motula i Fuchsa.
                                O każdym mam jakieś zdanie. Ams po trosze z ciekawości. Relacja na pewno będzie.

Każdy ma wolną wolę i niech sobie wybiera olej jaki chce.
                                Pozdrawiam
                                Daj znać jak sie silnik pracuje na amsie, taki dodatek też zalewam do siebie, dodam że ze mnie żaden ekspert olejowy więc do końca sie nie sugeruj moją opinią dotyczącą oleju :wink:
                                superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Pidziek
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 1845

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                                  Seed napisał/a:
                                  Nawte Paolo ma juz chyba dosyc tej przepychanki i wypatrzyl Lazerwaya
                                  Ja jeszcze pamiętam jak napisałem cos o oleju z którym nie mam nic wspólnego a jednak szybko zyskał przychylne oko :-)

chyba nawet w tym momencie nie ma 0w30 na stanie.
                                  No wiesz co pewnie że mam :-)

pamiętam jak rok temu próbowałem wytłumaczyć wielu osobom zasadność stosowania 0W20.
                                  Innowa spokojnie bo za ostro podchodzisz do tematu.

Do Ursusa sa oleje HD 15W50 a nie jak nadal twierdzą starzy mechanicy superol SAE 30.

a jeszcze lepsze pytanie. jak wyglada sprawa olejow do silnikow common rail

czy powinny byc o mniejszej lepkosci niz do PD czy taka sama lepkosc
                                  Widzisz....raczej 5W30 A1 ale praktyka pokazuje że nie wszedzie sprawdzi sie A5 a nie wszedzie optymalnym będzie 5W40...
                                  Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
                                  http://www.zmienolej.pl/
                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• elemenateur
                                    Elegance
                                    • 2007
                                    • 803

ciekawy wątek.

znalazło by się na pewno jeszcze wiele analogicznych

Komentarz

• soszek81
                                      L&K
                                      • 2010
                                      • 1245

loru - masz PW

Paolo - stosowałem filtry Filtrona w Pugu, w O1 od +- 40k km siedzą Mann, zobaczę tego Knehta A dodatek do Puga - 176k tylko lane paliwo - pomyślałem że przeczyszczę CRa

XSystems - a co ma olej do CR? w PD to było ważne, w CR tak jak w VP - decydują inne czynniki (ty akurat masz DPFa i na to musisz patrzeć). Mam Puga 206 1.4 HDi na CR (bodajże 2 czy 3 generacja) - 176k od nowości (jeden właściciel) zawsze na 5w40.
                                      60k na Totalu (ASO), 100k na Castrolu Edge TD. Wymiany co 20k. Dolewek zero. Zawsze delikatnie spada poziom przy przebiegu 18-19k od wymiany (o 2 kreski na 10 na bagnecie).
                                      Przy silniku poza rozrżądem i filtrami z olejem - nic a nic się nie popsuło.

Piramida - ten dodatek wpierw zaleję do drugiego auta. Occia ma dopiero 10k przejechane na nowych wtryskach (i programie).
                                      Co do znawstwa olejowego - wypacz - ale ja jeżdżę autem, a Ty w porównaniu ze mną - to swoje katujesz :P I jeśli ten olej, dla Ciebie, daje radę, to u mnie powinien mieć prawie wakacje

Komentarz

• elemenateur
                                        Elegance
                                        • 2007
                                        • 803

polecam lekturę, zaraz śmiechem w wyrku żonę obudzę

cytat"

Nie ma w Polsce forum motoryzacyjnego, na którym nie udało by się Croom-owi sprzedać olejów Amsoil lub Fuchs.
                                        Możemy mu tylko pozazdrościć zaradności biznesowej."

Pidziek i Ty jeszcze wielokrotnie podkreślałeś że nie robisz tego dla zysku Respect!
                                        Sorry za OT ale po prostu pewne rzeczy mi się w głowie nie mieszczą.

Komentarz

• piramida
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 12222
                                          • Superb III (3V3)

soszek81, wybacz, ja nie katuje auta tylko czerpię przyjenosć z szerokiego zakresu obrotów które mam do dyspozycji :diabelski_usmiech

[ Dodano: Nie 11 Gru, 11 23:03 ]
                                          elemenateur, tak z ciekawości, jakie rzeczy ci sie w głowie nie mieszczą? Nikogo nie bronie ani nie faworyzuję ale to zle mieć sporą ilość klientów?

sorki za ot :wink:

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• soszek81
                                            L&K
                                            • 2010
                                            • 1245

Zamieszczone przez piramida
                                            soszek81, wybacz, ja nie katuje auta tylko czerpię przyjenosć z szerokiego zakresu obrotów które mam do dyspozycji :diabelski_usmiech
                                            To jak ja Kręcę do marnych 4,5k, przy czym zaczyna jechać od 2k.

Z tym że ja nie sprawdzam na odcinku Opole-Wrocław jaką temperaturę na maxa złapie olej przy tych 4,5k :diabelski_usmiech
                                            A - i daję się wyprzedzać innym

Komentarz

• piramida
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 12222
                                              • Superb III (3V3)

soszek81, ja też daję sie wyprzedzać innym tylko że dawno sie taki nie przytrafił :szeroki_usmiech

Przypominam tylko że to temat o olejach

Komentarz

• Seed
                                                Elegance
                                                • 2010
                                                • 875
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez elemenateur
                                                http://avensis.info/viewtopic.php?f=21&t=210&start=2100

ciekawy wątek.

znalazło by się na pewno jeszcze wiele analogicznych
                                                czyli to nie jedyne forum.... :shock:
                                                KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• Dzida
                                                  RS
                                                  • 2006
                                                  • 2253

Zamieszczone przez Seed
                                                  czyli to nie jedyne forum....
                                                  Miałeś jakieś złudzenia?

Komentarz

• Pidziek
                                                    RS
                                                    • 2011
                                                    • 1845

Zamieszczone przez elemenateur
                                                    Pidziek i Ty jeszcze wielokrotnie podkreślałeś że nie robisz tego dla zysku Respect!
                                                    Sorry za OT ale po prostu pewne rzeczy mi się w głowie nie mieszczą.
                                                    Kiedys tak było owszem kiedy jeszcze pisałem o motulu który nie był znany w Polsce i nie tylko i od dłuższego czasu zajmuję się zawodowo olejami i tylko nimi.
                                                    Nie siedzę przed komputerem od rana do wieczora i nie sledze wszystkich postów ale jeżdze po serwisach, firmach tunningowych czy innych związanych z motoryzacją, rolnictwem czy przemysłem więc zupełnie nie rozumiem kolejnego wywodu z Twojej strony.

Staram sie pisac o merytorycznej stronie odnośnie olejów a ty z gruchy ni z pietruchy....
                                                    Przepraszam ale nie rozumię takich ludzi i nie bede wdawał się w tarczki na tematy kompletnie niezwiązane z treścią wątku i czymś co nie dotyczy motoryzacji.
                                                    Widze że lubisz szukac różnych ciekawych wątków.

Podkreślę - jestem sam nie korzystam z nikogo kto może albo czy lub pisze dla mnie różne ciekawe esseje odnośnie jakiś marek olejów które maja sie sprzedawać.
                                                    Ktos mnie za to ceni że liczy na wsparcie a ktoś chce zdyskredytować taki kraj.
                                                    Widzę że śledzicie albo śledzisz różne wątki.

Oczywiście dziwnym trafem zostałem zaatakowany na w/w linku przez osoby zafascynowane wprost fantastycznym działaniem olejów LM i Meguin a za moje nie zawsze wygodne pytania i sugestie zostałem troszkę dziwnie potraktowany złosliwymi postami próbujacymi mnie zdyskredytować.
                                                    Oczywiście dziwny zbieg okoliczności ty to cytujesz i próbujesz osiagnąć równie podobny efekt jak userzy z avensis-a.
                                                    Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
                                                    http://www.zmienolej.pl/
                                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

Pracuję...