Jaki olej do TDI - archiwum

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • endryu
    RS
    • 2006
    • 3776
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
    49 tys km i 5 wymian (o ile dobrze pamietam) i gdyby nie sprzedaż auta to był by znów Diesel Synthoil.
    ...to w jakim koncernie olejowym masz etat

...no chyba, że w MPS-ie
    O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
    O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
    =================================================

Komentarz

• PAOLO ESCO
      RS
      • 2009
      • 6626
      • Volkswagen
      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Dzida jak silniczek w zimie (i nie tylko) pięknie pracował na DS w trakcie jazdy :szeroki_usmiech Tak sobie wykombinowałem, że silnik i turbo więcej dostaną w i się zużyją przy zimnym uruchomieniu i braku dobrego smarowania niż przy dobrym syntetyku (nawet bez normy) który szybko zapewni silnikowi i turbinie dobre smarowanie. I chyba to było dobre posunięcie bo przy zeszłorocznych mrozach silniczek nawet przy bardzo niskiej temeraturze pięknie odpalał i szybko się wyciszał... a o takim spalaniu 3,60L :shock: jak kiedyś -raz jedyny :lol: - jechałem do pracy na popołudnie i się nie śpieszyłem nie wspomnę. No fakt że dbałem o ten silnik i miał co chwile nowe filtry Knechta i oleje :lol: Jakaś średnia ze 100km wychodziła mi przeważnie poniżej 4.8 do 4.3 jak jechałem normalnie do pracy i spowrotem...a rano to ja wolno nie jeździłem jakieś 130-150 w cztery osoby, wtedy tak 5.2 - 5.3 ale średnia z normalnej jazdy była około 4,8
      Za to kultura pracy na LM DS jak dla mnie naprawdę zadawalająca.
      A silnik na LM (nie mój z Octavki tylko inny) wygląda tak jak poniżej - nie widać złotoczarnego koloru jak przy Castrolu. Bardziej przypomina Mobila z dobrych czasów :wink:

Zamieszczone przez endryu
      to w jakim koncernie olejowym masz etat
      ---> tutaj pracuję http://17wbz.sow.mil.pl/index.php?op...id=1&Itemid=33 Sekcja Operacyjna Sztab Brygady :helm
      Załączone pliki
      PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• endryu
        RS
        • 2006
        • 3776
        • Octavia II combi (1Z5)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Sekcja Operacyjna
        na motorowniach k
        O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
        O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
        =================================================

Komentarz

• Pidziek
          RS
          • 2011
          • 1845

a tak to klient do wyboru ma oleje Mobila i Totala

Czyli idą w jeszcze mniejsze koszta chyba ...

Sami stwierdzili, że te oleje Castrola są po prostu zbyt drogie i ludzie nie chcą u nich serwisować aut i przyjeżdżają z własnym olejem. Zapewne zasługa tutaj też jest Forum OCP i tego wątku oraz wątku oleju do benzyny. To fajnie że ludzie czytają i jak widać OCP to jednak potęga...i trzeba się z nami liczyć hahaha
          Dziwne myślenie, wrzucić mniejszą marżę i liczyć klientów ...
          Ile takie ASO kasuje za Castrola ?

No ale parafrazując info jakie można przeczytać :

z Łomianek masz niedaleko do Nowego Dworu Maz. a obok jest wioska Okunin - tam blendują te Elfy/Totale < 100zł za 5L, to samo błoto idzie do tych tanich GM - miałem i wylałem po 2kkm bo hałas przy rozruchu był nie do zniesienia na nowym aucie... analiza potwierdziła - "olej" po 2kkm zgęstniał i nawet LAB się zdziwił jak to możliwe, po 2kkm już było nadmierne zużycie ścian tłoków (Alu) na skutek zbyt kiepskiej pompomowalności tego oleju na zimno a to było w maju - stąd też hałasy hydrauliki. Przed zalaniem tego oleju silnik był płukany - czysty (w końcu był nowy z salonu...) a po tym mazidle z silnika spłynął mazut.
          Olej był kupiony w hurcie u znajomego uczciwego człowieka, który lojalnie ostrzegł mnie, że to jest wersja na rynek wschodni - blendowana w PL - ciekawość zwyciężyła bo i tak miał to być olej na krótko, na docieranie (teoretycznie nic się nie mogło złego stać) ale teraz żałuję - jedyna korzyść to edukacja. ODRADZAM takie eksperymenty i mam nadzieję, że ten mój wszystkim wystarczy.
          Więc jak widać czyżby znaleźli źródełko na "tańszy" olej ? :lol: :shock:
          Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
          http://www.zmienolej.pl/
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• PAOLO ESCO
            RS
            • 2009
            • 6626
            • Volkswagen
            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez endryu
            na motorowniach
            prawie...a konkretnie to na mapach operacyjnych alacz żeby przygotować coś takiego http://www.youtube.com/watch?v=8-UHzXcGQFE

Zamieszczone przez Pidziek
            Czyli idą w jeszcze mniejsze koszta chyba ...
            też.
            Dziwne myślenie, wrzucić mniejszą marżę i liczyć klientów ...
            tylko, że Castrol ...narzucił ostatnio chorą marżę i ceny na swoje rewelacyjne fluoroscencyjne oleje...a nikt w ASO nie che przepłacać. Nie zadowolony Klient to dla ASO antyreklama. Chcą by ludzie do nich przyjeżdżali i zmieniali olej a nie kombinowali gdzieś indziej...trochę logiki niby w tym jest.
            Ile takie ASO kasuje za Castrola ?
            teraz chyba lekko ponad 250 zł....+ koszty wymiany, nie wiem dokładnie bo nie zmieniałem aktualnie u nich oleju :lol: Za tą kasę bez dwóch zdań wolał bym AFL.

to jest wersja na rynek wschodni - blendowana w PL
            więc może nie wrzucajmy takich olejów do jednego worka i na tej podstawie nie skreślajmy danej marki :wink:

Komentarz

• Pidziek
              RS
              • 2011
              • 1845

tylko, że Castrol ...narzucił ostatnio chorą marżę i ceny na swoje rewelacyjne fluoroscencyjne oleje...
              No jeszcze nie wpadli aby konfekcjonować swoich olejów np. pod marka SKODA jak to bywa w przypadku VW który sprzedaje oleje do przekładni HALDEX po kosmicznej marży.
              I nikt nie kupuje zamienników...

Komentarz

• ariu
                Classic
                • 2011
                • 17

"a konkretnie to na mapach operacyjnych alacz żeby przygotować coś takiego http://www.youtube.com/watch?v=8-UHzXcGQFE "

a jaki olej zalewają do diesli z filmiku ?

Komentarz

• locaj85
                  Rider
                  • 2009
                  • 482

PAOLO ESCO napisał/a:
                  locaj85 napisał/a:
                  Po 24 tys. ASO zalało mi motor Shell Helix Diesel HX7,
                  :shock: ten? http://www.shell.co.uk/ho...lix_diesel_hx7/ :roll: 10W40 Synthetic technology motor oil czyli jak by nie było napewno nie full syntetyk ani nie syntetyk. To wogóle jakiś pomysł by zalać ten silnik z turbiną olejem 10W/40.

sprawdziłem i ASO zalało takim shell helix diesel hx7 av 5w-30

co do zużycia MOTULA, to wlałem jakieś 300/400ml
                  stan oleju na bagnecie po 10 000km był na granicy radełkowanej powierzchni.

Po dolewce silnik mniej klekocze.

Komentarz

• Pidziek
                    RS
                    • 2011
                    • 1845

Zamieszczone przez locaj85
                    ten? http://www.shell.co.uk/ho...lix_diesel_hx7/ 10W40 Synthetic technology motor oil czyli jak by nie było napewno nie full syntetyk ani nie syntetyk. To wogóle jakiś pomysł by zalać ten silnik z turbiną olejem 10W/40.
                    Nie to nie o to chodzi bo są auta dostawcze które funkcjonują na turbo i na syntetycznych olejach 10W-40.
                    Od użytkowników ciężko wymagać aby zrozumieli że jazda TDI to nie jednostka benzynowa gdzie po uruchomieniu można już dawać w palnik i gasić po dynamicznej jeździe...

Znam auta ktore jeżdzą na 10W-40 po 500 000km i nie miały turbo wymienianego.

Choć zauważyłem dziwną przypadłość młodsi ludzie częsciej wysyłaja turbiny do Mielca bo u nich padają już po 100 000km z haczykiem.

Odsetek wysłanych turbin do regeneracji spada lawinowo poprzez zastosowanie któregokolwiek oleju polecanego tutaj na forum.

Powiem uczciwie że nie pamietam aby ktos wysyłał turbinę do regeneracji jak silnik jeździł na oleju Motul/ Fuchs (LM to marka nader egzotyczna jeszcze w serwisach i stacjach wymiany oleju i odsetek ludzi którzy przyjeżdzają z tym olejem jest dosyć mały abym się mógł pokusić o jakieś wnioski) przed 200 000km.

Jak ktoś nie umie jeździć TDI to zarżnie silnik na każdym oleju przed 100 000km i tutaj nie ma złotego środka.

Regeneracja turbo w Mielcu ostatnio jakoś wychodzi ok. 900-1000zł więc czy nie warto dołożyć rocznie te kilka dosłownie zł wiecej i zalać lepszy olej i zapomnieć o turbo ?

Zamieszczone przez ariu
                    a jaki olej zalewają do diesli z filmiku ?
                    Minerały klasy Ultra High Performance 15W-50 CH-4/ CI-4, -Plus lub 15W-40 też z tymi normami a w nowszych sprzętach 10W-40 CH4/ Ci-4 ale Paolo pewnie sprostuje , strzelam tak na szybko :-)

Komentarz

• Orbit
                      Rider
                      • 2010
                      • 486

[quote="PAOLO ESCO"]
                      Zamieszczone przez ZYBI68
                      Powyżej przypadek Amsoila - tak jak pidziek pisze gdyby Amsoil chciał przeprowadzić badania AFL i odpowiedni zapłacić to pewnie miał by aktualną i potwierdzoną normę VW 505.01 ( chyba że coś stoi na przeszkodzie o czym nie wiemy).
                      no ja nie wiem jak wy ale ja widzę iż AMSOIL ma norme 505.01 , no chyba ze moj Monitor przekłamuje ..

juz to było raz pisane z ta roznica ze tutaj mamy link do analizy

czave, z Łomianek masz niedaleko do Nowego Dworu Maz. a obok jest wioska Okunin - tam blendują te Elfy/Totale < 100zł za 5L, to samo błoto idzie do tych GM - miałem i wylałem po 2kkm bo hałas przy rozruchu był nie do zniesienia na nowym aucie... analiza potwierdziła - "olej" po 2kkm zgęstniał i nawet LAB się zdziwił jak to możliwe, po 2kkm już było nadmierne zużycie ścian tłoków (Alu) na skutek zbyt kiepskiej pompomowalności tego oleju na zimno a to było w maju - stąd też hałasy hydrauliki. Przed zalaniem tego oleju silnik był płukany - czysty (w końcu był nowy z salonu...) a po tym mazidle z silnika spłynął mazut.
                      Olej był kupiony w hurcie u znajomego uczciwego człowieka, który lojalnie ostrzegł mnie, że to jest wersja na rynek wschodni - blendowana w PL - ciekawość zwyciężyła bo i tak miał to być olej na krótko, na docieranie (teoretycznie nic się nie mogło złego stać) ale teraz żałuję - jedyna korzyść to edukacja. ODRADZAM takie eksperymenty i mam nadzieję, że ten mój wszystkim wystarczy.
                      Link do analizy: http://img62.imageshack.us/img62/6773/myastradexos2.jpg

`
                      1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
                      Obecnie śmigam na Liqui Moly a w lato AMSOIL

Komentarz

• Dzida
                        RS
                        • 2006
                        • 2253

Zamieszczone przez Orbit
                        no ja nie wiem jak wy ale ja widzę iż AMSOIL ma norme 505.01 , no chyba ze moj Monitor przekłamuje ..
                        Nie spełnia normy tylko jest rekomendowany, mówiliśmy o tym w tym wątku, a daneczek76 wrzucał fotę butelki oleju, bo kilku z Nas (m.in. ja) podejrzewaliśmy że ten olej nie spełnia normy do PD-ka.

Komentarz

• piramida
                          RS
                          • 2009
                          • 12222
                          • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Dzida
                          Zamieszczone przez Orbit
                          Nie spełnia normy tylko jest rekomendowany, mówiliśmy o tym w tym wątku, a daneczek76 wrzucał fotę butelki oleju, bo kilku z Nas (m.in. ja) podejrzewaliśmy że ten olej nie spełnia normy do PD-ka.
                          Czyli jak jest rekomendowany to czy musi spełniac normę? Czy nie jest to jednoznaczne z tym że skoro jest rekomendowany to norma mu nie potrzebna?
                          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Dzida
                            RS
                            • 2006
                            • 2253

Zamieszczone przez piramida
                            Czyli jak jest rekomendowany to czy musi spełniac normę?
                            IMHO nie. "Rekomendowany" moim zdaniem znaczy " Olej jest OK, ale szkoda nam było kasy na normę, ale możecie go lać. Ale jak się coś wysra, to radźcie sobie z producentem samochodu sami. Możemy Wam służyć saportem technicznym czy ewentualnie jakimiś analizami, ale generalnie olej normy nie spełnia."

Więc w dobie powszechnej spychologii w razie jakiejkolwiek draki producent na pewno się przypierd@li do oleju bez normy do TDI.

W przypadku AMSOILA jest to tym bardziej zrozumiałe iż w Stanach silniki TDI są tak marginalnym produktem że im jest po prostu szkoda kasy na normę do PD-ka (zupełnie zrozumiałe).

Komentarz

• parasite
                              L&K
                              • 2011
                              • 1368

W końcu zrobiłem płukankę i zalałem tego LM Synthoil 5W40. Po płukance nie zleciał żaden większy syf, więc mniemam, że poprzedni właściciel lał dobry olej.
                              Jeśli chodzi o LM to zrobiłem na razie ok. 600km na nim. Rozruch na zimno jest podobny jak na Lotosie, czyli dalej klekocze i mniej więcej po tym samym czasie się wycisza. Jest może troszkę ciszej, ale minimalnie. Generalnie ciężko stwierdzić.
                              Ale olbrzymia różnica jest przy wkręcaniu silnika na obroty pod obciążeniem. Na Lotosie jak cisnąłem na wysokich obrotach pod górkę to silnik rzęził jakby miał się rozpaść. Na LM jest cisza i fajny basowy dźwięk Zobaczymy jak długo ten efekt się utrzyma.
                              Ciekawe jestem jeszcze jak będzie z braniem oleju. Na razie nie widzę większego ubytku. Jeśli za 2 tys km. weźmie tyle samo co wcześniej to chyba będę się rozglądał za nową turbiną
                              AGR 112KM, 232Nm
                              Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• Dzida
                                RS
                                • 2006
                                • 2253

parasite, jaki masz przebieg?

Komentarz

• parasite
                                  L&K
                                  • 2011
                                  • 1368

Zamieszczone przez Dzida
                                  parasite, jaki masz przebieg?
                                  260 tys.
                                  AGR 112KM, 232Nm
                                  Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 6626
                                    • Volkswagen
                                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Dzida
                                    w Stanach silniki TDI są tak marginalnym produktem że im jest po prostu szkoda kasy na normę do PD-ka
                                    już coraz bardziej Amerykanie się przekonują do diesla i do małych pojemności ...kryzys też ich dopadł :wink:

Komentarz

• Dzida
                                      RS
                                      • 2006
                                      • 2253

już coraz bardziej Amerykanie się przekonują do diesla i do małych pojemności ...kryzys też ich dopadł
                                      Czyżby? :chytry Polecam w najnowszym auto moto lekturę artykułu "VW Golfem 1.6 Bluemotion przez USA" str 62.

Cytuję spotkanego kierowcę ciężarówki: "Ja słyszałem że są samochody osobowe na olej napędowy, ale nigdy takiego nie spotkałem". . .

. . .nie mówiąc już o tym że momentami nie mieli gdzie zatankować. :twisted: :lol:

polecam naprawdę fajny artykuł. I koniec już OT.

Komentarz

• Pidziek
                                        RS
                                        • 2011
                                        • 1845

Zamieszczone przez piramida
                                        Czyli jak jest rekomendowany to czy musi spełniac normę? Czy nie jest to jednoznaczne z tym że skoro jest rekomendowany to norma mu nie potrzebna?
                                        Myslę że nie uiścił składki członkowskiej a parametrami i klasą jakości przewyższa chyba wszelkie obecne oleje które jak to się nazywa mają wykupioną normę.
                                        To produkt niszowy ktoś może powiedzieć dla ludzi oczekujacych bezkompromisowej jakości , produkt w którym nie ma miejsca na jakiekolwiek kompromisy jakościowe.
                                        Mi to odpowiada znam produkt jednostki na nim jeżdzone i skoro praktycznie każdy czuje dużą różnicę w pracy silnika to nic tylko sie cieszyć.
                                        Stawianie Amsoil-a obok produktów tzw. "low budget" też uważam ze niestosowne.

Zamieszczone przez Dzida
                                        W przypadku AMSOILA jest to tym bardziej zrozumiałe iż w Stanach silniki TDI są tak marginalnym produktem że im jest po prostu szkoda kasy na normę do PD-ka (zupełnie zrozumiałe).
                                        Oj nie do końca to rynek bardzo ważny co można zauważyć po fantastycznych promocjach nowych TDI , Jetty i nie tylko.
                                        Sam fakt obecności wyjątkowego produktu z normą 504.00/ 507.00 potwierdza stan rzeczy iż TDi jest juz postrzegane jako dosyć ważna platforma dla której opracowano ten niszowy produkt.

Jakość produktów raczej nie wkracza w segment tzw. popular i jest skierowana do raczej wymagajacego klienta.

Komentarz

• Orbit
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 486

Zamieszczone przez Dzida
                                          już coraz bardziej Amerykanie się przekonują do diesla i do małych pojemności ...kryzys też ich dopadł
                                          Czyżby? :chytry Polecam w najnowszym auto moto lekturę artykułu "VW Golfem 1.6 Bluemotion przez USA" str 62.

Cytuję spotkanego kierowcę ciężarówki: "Ja słyszałem że są samochody osobowe na olej napędowy, ale nigdy takiego nie spotkałem". .. . .nie mówiąc już o tym że momentami nie mieli gdzie zatankować. :twisted: :lol:

polecam naprawdę fajny artykuł. I koniec już OT.
                                          Jakaś Bzdura ,,, mieszkałem 8 Lat w Kandzie , prawie na każdej stacji jest Diesel, masa Volkswagenów , BMW .. z tym silnikiem . poza tym ich półciężarówki połowa to Diesle ..
                                          ... szwagier w N.Yorku ma S klasse Diesla , niema problemu , nie wszędzie jest Ropa , ale na ( 70 % ) jest , to tak jak u nas na nie każdej stacji są paliwa Premium ,
                                          Bardzo mozliwe iz na południu USA , Kalifornia , Floryda , diesel nie jest popularny ... ale oni żyją w innym swiecie
                                          Prawda jest taka
                                          20 lat temu w USA nie było ropy na stacjach , a jesli ktoś miał Diesla, musiał tankować sie tam gdzie Trucki .. ale to sie zminiło ,

Komentarz

• ZYBI68
                                            Rider
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 697
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BKD 2.0 TDI 140 KM

Pidziek, zgoda tylko jak norma 505.01 potrzebuje HC to czy ams nie szkodzi PD.
                                            Z drugiej strony kolega posiada golfa 4 na pompkach, kupując go autko miało 180 tys teraz ma 350 tys i od początku leje paliwo morskie MGO ( to samo co opał tylko barwione na zielono) i nic się nie dzieje, a my dbamy o oliwę, tankujemy na firmowych stacjach i niektórym pompki i turbina powiedziała pa pa. Analizując MGO posiada sporo siarki tak jak kiedyś ON, siarka ma właściwości smarne które mogą zapobiegać przytarciu. Czy to samo nie tyczy się olejów, producenci muszą dbać o ekologię dlatego stosują normy a nasze pompki mogą mieć gdzieś. To tylko moje głośne myślenie :wink:
                                            Jeśli nie chcecie zrezygnować z radości picia kawy, ale chcecie dbać o zdrowie, rozwiązanie znajdziecie tutaj. www.zbyszek.ganodermakawa.pl

Komentarz

• elemenateur
                                              Elegance
                                              • 2007
                                              • 803

Pidziek, zgoda tylko jak norma 505.01 potrzebuje HC to czy ams nie szkodzi PD.
                                              i to dobre pytanie jest, dodatkowo to samo dotyczy norm 507.00

jak się do tego ma
                                              Myslę że nie uiścił składki członkowskiej
                                              ?

wiadomo każdy chwali swój produkt, ale skoro VAG życzy sobie by olej miał dodatki HC to czy na pewno wyłącznie o opłatę chodzi?

Komentarz

• Orbit
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 486

Facet który sprzedawał Amsoila z beczki na Allegro otworzył swoją stronę , nadal można kupować olej z beczki , ma takze Atoryzacje ...a od stycznia pełen asortyment Amsoila włącznie z filtrami i innymi duprszmitami jakie produkuje Amsoil

http://amsoil.net.pl

Komentarz

• ZYBI68
                                                  Rider
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 697
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez Orbit
                                                  ma takze Atoryzacje
                                                  czego :?: VW-Audi czy sprzedaży bo już :niewiem.
                                                  Jeśli nie chcecie zrezygnować z radości picia kawy, ale chcecie dbać o zdrowie, rozwiązanie znajdziecie tutaj. www.zbyszek.ganodermakawa.pl

Komentarz

• Orbit
                                                    Rider
                                                    • 2010
                                                    • 486

Zamieszczone przez ZYBI68
                                                    Zamieszczone przez Orbit
                                                    ma takze Atoryzacje
                                                    czego :?: VW-Audi czy sprzedaży bo już :niewiem.
                                                    Amszoila moze to nie jest wielkie halo ... no ale w tej sutuacji masz jakąs gwarancje ze olej sprzedawany nie jest blendowany w Chinach lub tez u wujka Zdziśka w stodole
                                                    ja sie przejadę do tego gościa , co prawda to jest druga strona Wawy ... no ale ....

jesteśmy autoryzowanym dealerem produktów marki AMSOIL w Polsce, którego celem jest by najwyższej jakości oleje silnikowe, oleje do silników wysokoprężnych, oleje motocyklowe, oleje sportowe oraz dodatki do paliw były dostępne w najniższych na rynku celach. Szybko i niezawodnie.

ceny także ma dobre ... jest najtańszy , a jest już kilku którzy oferują Amsoil w Polandzie

ten to sie chyba pozamieniał z głowa na pewną cześć ciała

Komentarz

Pracuję...