Zamieszczone przez Pidziek
Jaki olej do TDI - archiwum
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X
-
1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
Obecnie śmigam na Liqui Moly a w lato AMSOIL
-
-
Zamieszczone przez Orbit98 % ludzi nie wie na czym jeździ , leja to co poradzi Mechanik , lub ufają temu co jest napisane na bańce . Nikt z moich znajomych nie wie co ma wlane lub kiedy ma zmienić olej , dlatego producenci wypisują to co chcą przecież i tak większość tego nie sprawdzi.
Począwszy od lekarstw, na spożywce jadąc przez ciuchy idąc a na ...olejach koncząc ...Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
http://www.zmienolej.pl/
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PidziekXarox napisał/a:
Jak dla mnie HC, ale nie można dyskwalifikować oleju tylko z tego powodu. Może być gorszy od oleju PAO, ale silnika nie rozwali...
Jasna sprawa tyle że pisanie na oleju 100% synthetic który nim nie jest to robienie z klienta wała wg. mnie i tyle...
może ktoś chciałby na tym zarobić ? może warto zaskarżyć ten haniebny proceder? Generalnie ja dziwię się że motul nie boi się pisać że to synthetic jeśli tak nie jest... Czy nie uważacie że gdyby było to kłamstwo i robienie klienta w wała to ktoś by się do tego przyczepił?
ps. Pidziek co do Twojej wypowiedzi na temat fuchsa i miejsca rozlewania 5W40 - pamiętaj że to forum i zdecydowana większość ludzi nie wie co miałeś na myśli postując tylko rozumie to co napisałeś. Pozdrowionka
Zbliżam się powoli do pierwszego przeglądu QG1 więc muszę wybrać jakiś olej specyfikacji 504.00/507.00.
Moje typy po przeglądnięciu tego tematu: Motul Specific 504.00/507.00, Fuchs Titan GT1 ProC3 lub Liqui Moly TT 4200. Ewentualnie Mobil1 ESP Formula( temp. zapłonu najwyższa,teoretycznie ubytki powinny być najmniejsze).
Który wybrać
każdy z wyżej wymienionych się sprawdzi. Osobiście polecam Motula albo LM, Fuchs z jego ultraczystą bazą mnie osobiście nie przekonuje.
Komentarz
-
-
Co do ps. no być może ..
Zamieszczone przez elemenateurGeneralnie ja dziwię się że motul nie boi się pisać że to synthetic jeśli tak nie jest... Czy nie uważacie że gdyby było to kłamstwo i robienie klienta w wała to ktoś by się do tego przyczepił?
I o tym :
gwoli ścisłosci punkt. 3 i informacja o składzie .
To ja sie juz nie znam chyba ....destylaty cięzkie i ropa naftowa i 100% synthetic ....
Zamieszczone przez konkonPrzecież HC to też baza syntetyczna
Dla ciekawych tematu :
Coraz lepsza jakość bazowych olejów mineralnych od I do III Grupy wskazuje, iż
wprowadzając nowoczesne wodorowe procesy przerobu ropy naftowej, dąży się do
maksymalizacji udziału w oleju bazowym węglowodorów o strukturze izoparafinowej,
charakteryzujących się wysokim wskaźnikiem lepkości, wysoką czułością na działanie
inhibitorów utleniania oraz poprawionymi właściwościami użytkowymi w stosunku do
konwencjonalnych olejów mineralnych. Dlatego też producenci olejów bazowych Grupy
III, chcąc podkreślić ich walory i sposób otrzymywania, polegający na głębokiej
przeróbce struktur węglowodorów wydzielanych z ropy naftowej, zaczęli określać je
jako oleje syntetyczne. Uwieńczeniem tych zabiegów w Stanach Zjednoczonych było
wydanie w kwietniu 1999 r. orzeczenia przez Urząd Rady ds. Lepszego Handlu w Państwowym
Wydziale ds. Reklamy (National Advertising Division of the Council of Better
Business Bureaux). Według tego orzeczenia olej silnikowy zestawiony z udziałem oleju
bazowego Grupy III może być określany jako olej syntetyczny.
Decyzja ta wywołała wiele sprzecznych opinii, szczególnie w kręgach specjalistów
zajmujących się badaniami i produkcją olejów syntetycznych należących do
Grupy IV, a więc zarówno polialfaolefin (PAO), jak i innych olejów syntetycznych,
zakwalifikowanych do Grupy V – np. olejów estrowych, polialkilenoglikoli czy też
syntetycznych olejów węglowodorowych, takich jak poliizobuteny i alkiloaromaty.
W opiniach tych podkreślany jest fakt, iż termin „syntetyczny” dotyczy produktu
składającego się ze związków o określonej, zdefiniowanej strukturze, otrzymywanych
drogą syntezy z innych związków (molekuł), co pozwala zaprojektować i przewidzieć
jego strukturę i właściwości, a tego o olejach mineralnych Grupy III nie można powiedzieć
PozdrawiamProfesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
Komentarz
-
-
Moje typy w kolejności:
Liqui Moly TT 4200
Motul Specific 504.00/507.00
Fuchs Titan GT1 ProC3
Żaden nie ma bazy olejowej IV lub V grupy, Motul ma najwyższą TBN, LM najniższą temperaturę płynięcia i wysoki wskaźnik lepkości. Nie mam informacji o wskaźniku Noack a to chyba byłby w tej sytuacji decydujący parametr...
Mobil1 ESP Formula
Olej ten ma najwyższy wskaźnik lepkości, najwyższą temperaturę zapłonu i podobnie jak LM niska temp. płynięcia ale chyba też wysoki Noack (co nie koreluje z tak wysoką temp. zapłonu) o czym ktoś na forum już pisał :idea:Antyfotoradar Valentine1
Harry II Classic+Sirio ML145
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PidziekCo powiesz o tym ?
Dlatego czesto pisałem przy innych olejach ... Syntetyczny - Tak, Full syntetyczny - NIE.
Motul nie kłamie - pisze prawdę olej jest 100% Syntetyczny.
Zamieszczone przez PidziekWedług tego orzeczenia olej silnikowy zestawiony z udziałem oleju
bazowego Grupy III może być określany jako olej syntetyczny.PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOczyli HC = syntetyczny i producent AAA umieszczając na opakowaniu napis "syntetyczny" robi nas w "wała" ale działa zgodnie z prawem i możemu mu "naskoczyć"
Bo czyz full nie jest jednoznacznym z 100% ?
Ja wiem że można to interpretowac jak się uważa...
Ja uwazam olej za syntetyczny jeśli pisze w karcie bazowe oleje sntetyczne, bazy PAO, estrowe itp... wzmianki o ropie nafotwej, destylatach ciężkich to juz raczej atrybut niżej przetworzonych olejów klasyfikowanych do gr. III , III+.
Zamieszczone przez PAOLO ESCOwięc gdyby tak naprawdę poszukać to może się okazać, że na naszym runku full syntetyki są w zasadzie nie osiągalne
Uważam że klient powinien być odpowiednio informowany bo dlaczego ten olej nazywa się w Niemczech ....
I w Polsce ..
Ja wiem że w Polsce to co w Niemczech jest HC, czy półsyntetykiem jest juz rasowym syntetykiem :lol: :lol:
Uważam że mówienie o przykładowym X-Cessie jako o oleju 100% syntetycznym to "lekkie" nadużycie i dziwie się czemu w Niemczech nie ma wzorem Mobila własciwego opisu...Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez vazLM najniższą temperaturę płynięcia i wysoki wskaźnik lepkości. Nie mam informacji o wskaźniku Noack
Chętnie bym zobaczył też oficjalne wyniki Noack dla Motul Specific 504.00/507.00 i
Fuchs Titan GT1 ProC3.
Zamieszczone przez PidziekBo czyz full nie jest jednoznacznym z 100% ?
Zamieszczone przez PidziekUważam że mówienie o przykładowym X-Cessie jako o oleju 100% syntetycznym to "lekkie" nadużycieZamieszczone przez Pidziekproducenci olejów bazowych Grupy III, chcąc podkreślić ich walory i sposób otrzymywania, polegający na głębokiej przeróbce struktur węglowodorów wydzielanych z ropy naftowej, zaczęli określać je jako oleje syntetyczne. Uwieńczeniem tych zabiegów w Stanach Zjednoczonych było wydanie w kwietniu 1999 r. orzeczenia ... Według tego orzeczenia olej silnikowy zestawiony z udziałem oleju bazowego Grupy III może być określany jako olej syntetyczny...PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
a dla mnie pisanie 100% to na HC robienie w chuja. dlaczego. dlatego ze ja dzieki wam mam wiedze i wertuje te karty i wiem sporo wiecej niz przecietny polski obywatel o oleju.
tak naprawde poziom obecnej mojej wiedzy o oleju przewyzsza 95% spoleczenstwa.
jak dla kowalskiego pisze 100 %syntetyk to on to rozumuje ze to tylko syntetyk tam jest.
pozatym kowalski wie ze sa 3 rodzaje oleju
mineral. polsyntetyk , syntetyk
o hc nie slyszal
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez xtremesystemsjak dla kowalskiego pisze 100 %syntetyk to on to rozumuje ze to tylko syntetyk tam jest.PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Pidziekelemenateur napisał/a:
Generalnie ja dziwię się że motul nie boi się pisać że to synthetic jeśli tak nie jest... Czy nie uważacie że gdyby było to kłamstwo i robienie klienta w wała to ktoś by się do tego przyczepił?
Co powiesz o tym ?
I o tym :
gwoli ścisłosci punkt. 3 i informacja o składzie .
To ja sie juz nie znam chyba ....destylaty cięzkie i ropa naftowa i 100% synthetic ....
Pidźku powiem w ten sposób ,
gdyby któryś z producentów nie mógł nazwać wg. prawa swojego oleju pełnym syntetykiem... ten tak by się nie nazywał. Bo zarówno w sztabach konkurencji motula lub innych znajdzie się cała masa podobnych do Ciebie Pidźków którzy gdyby tylko mogli najchętniej by mówili o tym wierutnym kłamstwie lub nadużyciu w wiadomościach o każdej porze na każdej stacji.
Najwyraźniej prawo stanowi tak że mogą użyć takiego określenia i dlatego tak jest. Nic z tym nie zrobimy
druga sprawa bo tego nie kumam
Uważam że klient powinien być odpowiednio informowany bo dlaczego ten olej nazywa się w Niemczech ....
I w Polsce ..
http://allegro.pl/mobil-1...1922912510.html
pierwsze zdanie z opisu
Mobil 1 Peak Life 5W-50 ist das fortschrittlichste vollsynthetische Motorenöl mit bestem Verschleißschutz für jederzeit problemloses Fahrerlebnis.
najbardziej zaawansowany w pełni syntetyczny olej silnikowy z najlepszą ochroną przeciwtarciu... etc
zatem, o co chodzi? Producenci mogą nazwać pełnymi syntetykami oleje z PAO i oleje HC gr III... i to robią, nieprawdaż? Dlatego to właśnie robią. Jedni napiszą ogólnie że to pełen syntetyk albo w DE vollsynthetisches oel a drudzy napiszą że to synthese technologie.
oj Pidziek Pidziek
Komentarz
-
-
SHC SYNTHETIC TECHNOLOGY (http://www.ebay.de/itm/Mobil-1-Peak-...ht_3171wt_1185) a Full Synthetic to pewna różnica.
Wiem że zaraz odezwią się głosy negujący moje spostrzeżenie
Podobnie bywa z Castrolem 5W40...
Niemcy:
HC SYNTHESE:
Polska
Ja wiem że oba można i nazywa sie syntetykami ale w rzeczywistości uczciwie nazywa się ten produkt w Niemczech a nie u Nas czyż nie mam racji ?
Podałem cytat pewej szacownej damy z naszego środowiska badawczego więc to co napiałes że oleje HC można nazywac olejami pełno syntetycznymi.
Służy to zapewne działaniom marketingowym i nic z tym nie zrobisz, traca na tym producenci prawdziwych syntetyków grup IV i wyższych, niestety.
Nie mam zamiaru pisać że HC to olej zły ale uważam że producenci powinni należycie informować klienta co kupuje i tyle.
Miłego wieczoruProfesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez gebekPidziek napisał/a:
Nie mam zamiaru pisać że HC to olej zły ale uważam że producenci powinni należycie informować klienta co kupuje i tyle.
Prawda
-
-
Panowie - dajcie spokój bo zarowno jeden i jak i drugi ma interes w tym wątku i wirygodnością nie grzeszycie - chociaż elemenateur jest mniej nachalny. Piźdzku - ja tylko tylko masz okazje aby dokopać Motulowi - robisz to (czasem w subtelny sposób, kiedy indziej mniej), a z kolei w przypadku Fuchsa z Polski - uważasz, iż nie odstaje on jakościa od niemieckiego -chociaż nie masz na to żadnych dowodów.
Komentarz
-
-
Sedd
Zamieszczone przez PidziekSHC SYNTHETIC TECHNOLOGY .... a Full Synthetic to pewna różnica.
Wiem że zaraz odezwią się głosy negujący moje spostrzeżenie
Natmiast co do Castrola Magnateca HC - Synthese vs Full Synthetic to chyba sprawa jest jasna od dawna :P
Zamieszczone przez Pidziekproducenci powinni należycie informować klienta co kupuje i tyle.PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SeedPanowie - dajcie spokój bo zarowno jeden i jak i drugi ma interes w tym wątku i wirygodnością nie grzeszycie - chociaż elemenateur jest mniej nachalny. Piźdzku - ja tylko tylko masz okazje aby dokopać Motulowi - robisz to (czasem w subtelny sposób, kiedy indziej mniej), a z kolei w przypadku Fuchsa z Polski - uważasz, iż nie odstaje on jakościa od niemieckiego -chociaż nie masz na to żadnych dowodów.
Heh...nie ja zaczynałem propagować Motula jak wszyscy sie krzywili i pukali w czoło ...10W-40 kosztuje 50zł ...?
Tak Tak pamiętam jak wchodzil do Polski Turbolight 10W40 i Sierry 2.0 zaczęły na tym normalnie jeździć hehe
Pisałem chcesz mieć dobry olej kup motula i dalej uważam że to jeden z lepszych na rynku olejów ale zamysł dyskusji wszedł na opis produktów i bedę stał sztywno w swych przekonaniach że należyta informacja konsumenta jest bardzo wskazana.
Interes na forum żadny ale człowie jest cały czas na czasie z nowosciami, trendami, wymiany zdań często są wskazane ten rynek zmienia sie cały czas..Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOZamieszczone przez PidziekBo czyz full nie jest jednoznacznym z 100% ?
100% to 100% a nie 90% czy ile tam. Po prostu jest to ściemnianie.
Albo coś jest w 100% z tego co piszą, albo nie mogą [nie powinni bo móc to mogą] tak pisać.
Też jestem za tym aby uczciwie pisać co jest czym. Czy to wstyd napisać, że olej jest HC a nie np PAO? Już by się ludzie zaczęli trochę bardziej zastanawiać. Tak jak teraz się patrzy ile jest % masła w maśle... A tak nie musza się zastanawiać bo znają trzy podstawowe grupy i tyle. Ja też tak kiedyś myślałem - uważałem EDGE Sport za najlepszy olej. Dlaczego? Bo wszędzie mówili Castrol. Z telewizora mówili Castrol, na pudełku pisało 100% syntetyk no i miał fajne pudełkoTo śmieszne, ale to działa na ludzi. A na mnie najbardziej te 100% syntetyk. Byłem całkowite przekonany, że 100% znaczy 100%. Nawet większość mechaników nie wie że jest inaczej
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ruszok100% to 100% a nie 90% czy ile tam. Po prostu jest to ściemnianie.
Czy olej posiadający wg producentów olej bazowych Grupy III jest syntetykiem ależ TAK ponieważ olej silnikowy zestawiony z udziałem oleju bazowego Grupy III może być określany jako olej syntetyczny ba nawet 100% syntetyczny ....wiem idiotyczne to jest ale prawdziwe.
Czy jest tak naprawdę full syntetykiem - nie jest i nigdy nie będzie bo oleje wpełni syntetyczne nie mogą zawierać w sobie pochodnych ropy naftowej.
Dlatego ja osobiście rozgraniczam: w 100% syntetyczny - TAK.... full syntetyczny NIE
Zamieszczone przez ruszokCzym jest 100%? Ano całością, a czym jest całość z angielska? Ano full'em.PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Dla mnie w Polsce sytuacja wygląda tak:
100% syntetyczny = full syntetyczny = syntetyczny
I teraz takie określenie może mieć olej oparty na GIII - czyli HC, PAO lub Estrach.
Które z tych określeń będzie miał na bańce to wola producenta.
Na minerałach mogą pisać 100% mineralny i full mineral - ale po co? :lol:
ALE
W kategorii substancji w pełni syntetycznych można wyodrębnić kilka wyjątków. W Niemczech do grupy
w pełni syntetycznych olejów smarnych zaliczane są produkty na bazie olejów z grupy 4. i 5. (polialfaolefinów
i estrów).
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Xarox100% syntetyczny = full syntetyczny = syntetyczny
wg mnie 100% syntetyczny = syntetyczny
100% syntetyczny (syntetyczny) ≠ full syntetyczny :diabelski_usmiech
Zamieszczone przez XaroxW kategorii substancji w pełni syntetycznych można wyodrębnić kilka wyjątków. W Niemczech do grupy w pełni syntetycznych olejów smarnych zaliczane są produkty na bazie olejów z grupy 4. i 5. (polialfaolefinów i estrów).
Tylko takie oleje będą miały oznaczenie 100% syntetyczny/full syntetyczny/syntetyczny.
Natomiast jeśli chodzi o parametry wyjściowe oleju (na papierze) to faktycznie III+, IV i V grupa olejów mają dosyć podobne parametry.
Prawie takie same....ale właśnie to "prawie" robi różnicę :szeroki_usmiech i muszę jeszcze dopisać, że nie mogę się doczekać by na dniach nie zlać oleju z mojego silnika (nie podoba mi się konsystencja tego oleju i kolor oraz praca silnika na nim) i nie zalać go porządnym full syntetykiem - bo nareszcie mogę i nie muszę się ograniczać jak w przypadku silników z PD czy DPF-em. :yay:PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOwg mnie 100% syntetyczny = syntetyczny
100% syntetyczny (syntetyczny) ≠ full syntetycznyTato,tato...czy to auto jest chore?
Nie synku...to diesel PD.
Honda...the power of dreams.
Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F
Komentarz
-
Komentarz