Jaki olej do TDI - archiwum

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Orbit
    Rider
    • 2010
    • 486

Zamieszczone przez Pidziek
    Zamieszczone przez Xarox
    Jak dla mnie HC, ale nie można dyskwalifikować oleju tylko z tego powodu. Może być gorszy od oleju PAO, ale silnika nie rozwali...
    Jasna sprawa tyle że pisanie na oleju 100% synthetic który nim nie jest to robienie z klienta wała wg. mnie i tyle...
    98 % ludzi nie wie na czym jeździ , leja to co poradzi Mechanik , lub ufają temu co jest napisane na bańce . Nikt z moich znajomych nie wie co ma wlane lub kiedy ma zmienić olej , dlatego producenci wypisują to co chcą przecież i tak większość tego nie sprawdzi.
    1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
    Obecnie śmigam na Liqui Moly a w lato AMSOIL

Komentarz

• Pidziek
      RS
      • 2011
      • 1845

Zamieszczone przez Orbit
      98 % ludzi nie wie na czym jeździ , leja to co poradzi Mechanik , lub ufają temu co jest napisane na bańce . Nikt z moich znajomych nie wie co ma wlane lub kiedy ma zmienić olej , dlatego producenci wypisują to co chcą przecież i tak większość tego nie sprawdzi.
      no tak ogólnie to nie niezły "kanał" w Polsce z jakością ...
      Począwszy od lekarstw, na spożywce jadąc przez ciuchy idąc a na ...olejach koncząc ...
      Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
      http://www.zmienolej.pl/
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• konkon
        Rider
        • 2008
        • 667
        • Octavia I (1U2)
        • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Przecież HC to też baza syntetyczna :roll:
        W Niemczech i nie tylko nie wolno nazywać HC syntetykiem, w PL jest to dozwolone.
        Więc mówmy raczej grupie bazy.
        Konrad
        OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części

90 konny AGRessor
        PerfectServiceBy DGW
        WhitePride :smokedevil

Komentarz

• elemenateur
          Elegance
          • 2007
          • 803

Xarox napisał/a:
          Jak dla mnie HC, ale nie można dyskwalifikować oleju tylko z tego powodu. Może być gorszy od oleju PAO, ale silnika nie rozwali...

Jasna sprawa tyle że pisanie na oleju 100% synthetic który nim nie jest to robienie z klienta wała wg. mnie i tyle...

może ktoś chciałby na tym zarobić ? może warto zaskarżyć ten haniebny proceder? Generalnie ja dziwię się że motul nie boi się pisać że to synthetic jeśli tak nie jest... Czy nie uważacie że gdyby było to kłamstwo i robienie klienta w wała to ktoś by się do tego przyczepił?

ps. Pidziek co do Twojej wypowiedzi na temat fuchsa i miejsca rozlewania 5W40 - pamiętaj że to forum i zdecydowana większość ludzi nie wie co miałeś na myśli postując tylko rozumie to co napisałeś. Pozdrowionka

Zbliżam się powoli do pierwszego przeglądu QG1 więc muszę wybrać jakiś olej specyfikacji 504.00/507.00.
          Moje typy po przeglądnięciu tego tematu: Motul Specific 504.00/507.00, Fuchs Titan GT1 ProC3 lub Liqui Moly TT 4200. Ewentualnie Mobil1 ESP Formula( temp. zapłonu najwyższa,teoretycznie ubytki powinny być najmniejsze).
          Który wybrać

każdy z wyżej wymienionych się sprawdzi. Osobiście polecam Motula albo LM, Fuchs z jego ultraczystą bazą mnie osobiście nie przekonuje.

Komentarz

• Pidziek
            RS
            • 2011
            • 1845

Co do ps. no być może ..

Zamieszczone przez elemenateur
            Generalnie ja dziwię się że motul nie boi się pisać że to synthetic jeśli tak nie jest... Czy nie uważacie że gdyby było to kłamstwo i robienie klienta w wała to ktoś by się do tego przyczepił?
            Co powiesz o tym ?

I o tym :

gwoli ścisłosci punkt. 3 i informacja o składzie .

To ja sie juz nie znam chyba ....destylaty cięzkie i ropa naftowa i 100% synthetic ....

Zamieszczone przez konkon
            Przecież HC to też baza syntetyczna
            NIE, HC to co innego a PAO czy estry to co innego inna klasyfikacja inny sporsób pozyskiwania itp.

Dla ciekawych tematu :

Coraz lepsza jakość bazowych olejów mineralnych od I do III Grupy wskazuje, iż
            wprowadzając nowoczesne wodorowe procesy przerobu ropy naftowej, dąży się do
            maksymalizacji udziału w oleju bazowym węglowodorów o strukturze izoparafinowej,
            charakteryzujących się wysokim wskaźnikiem lepkości, wysoką czułością na działanie
            inhibitorów utleniania oraz poprawionymi właściwościami użytkowymi w stosunku do
            konwencjonalnych olejów mineralnych. Dlatego też producenci olejów bazowych Grupy
            III, chcąc podkreślić ich walory i sposób otrzymywania, polegający na głębokiej
            przeróbce struktur węglowodorów wydzielanych z ropy naftowej, zaczęli określać je
            jako oleje syntetyczne. Uwieńczeniem tych zabiegów w Stanach Zjednoczonych było
            wydanie w kwietniu 1999 r. orzeczenia przez Urząd Rady ds. Lepszego Handlu w Państwowym
            Wydziale ds. Reklamy (National Advertising Division of the Council of Better
            Business Bureaux). Według tego orzeczenia olej silnikowy zestawiony z udziałem oleju
            bazowego Grupy III może być określany jako olej syntetyczny.
            Decyzja ta wywołała wiele sprzecznych opinii, szczególnie w kręgach specjalistów
            zajmujących się badaniami i produkcją olejów syntetycznych należących do
            Grupy IV, a więc zarówno polialfaolefin (PAO), jak i innych olejów syntetycznych,
            zakwalifikowanych do Grupy V – np. olejów estrowych, polialkilenoglikoli czy też
            syntetycznych olejów węglowodorowych, takich jak poliizobuteny i alkiloaromaty.
            W opiniach tych podkreślany jest fakt, iż termin „syntetyczny” dotyczy produktu
            składającego się ze związków o określonej, zdefiniowanej strukturze, otrzymywanych
            drogą syntezy z innych związków (molekuł), co pozwala zaprojektować i przewidzieć
            jego strukturę i właściwości, a tego o olejach mineralnych Grupy III nie można powiedzieć

Pozdrawiam

Komentarz

• vaz
              Elegance
              • 2010
              • 799
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Moje typy w kolejności:

Liqui Moly TT 4200
              Motul Specific 504.00/507.00
              Fuchs Titan GT1 ProC3

Żaden nie ma bazy olejowej IV lub V grupy, Motul ma najwyższą TBN, LM najniższą temperaturę płynięcia i wysoki wskaźnik lepkości. Nie mam informacji o wskaźniku Noack a to chyba byłby w tej sytuacji decydujący parametr...

Mobil1 ESP Formula

Olej ten ma najwyższy wskaźnik lepkości, najwyższą temperaturę zapłonu i podobnie jak LM niska temp. płynięcia ale chyba też wysoki Noack (co nie koreluje z tak wysoką temp. zapłonu) o czym ktoś na forum już pisał :idea:
              Antyfotoradar Valentine1
              Harry II Classic+Sirio ML145

Komentarz

• PAOLO ESCO
                RS
                • 2009
                • 6626
                • Volkswagen
                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Co powiesz o tym ?
                napisali prawdę...w 100% syntetyczny. Zgadza się. Olej w pełni syntetyczny, ... full syntetyczny wg. wszelkich "prawideł" nie ma prawa mieć nawet nośnika z pochodnych ropy naftowej ...więc gdyby tak naprawdę poszukać to może się okazać, że na naszym runku full syntetyki są w zasadzie nie osiągalne...lub ich cena jest powalająca :?
                Dlatego czesto pisałem przy innych olejach ... Syntetyczny - Tak, Full syntetyczny - NIE.
                Motul nie kłamie - pisze prawdę olej jest 100% Syntetyczny.

Według tego orzeczenia olej silnikowy zestawiony z udziałem oleju
                bazowego Grupy III może być określany jako olej syntetyczny.
                czyli HC = syntetyczny i producent AAA umieszczając na opakowaniu napis "syntetyczny" robi nas w "wała" ale działa zgodnie z prawem i możemu mu "naskoczyć" :x
                PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• Pidziek
                  RS
                  • 2011
                  • 1845

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                  czyli HC = syntetyczny i producent AAA umieszczając na opakowaniu napis "syntetyczny" robi nas w "wała" ale działa zgodnie z prawem i możemu mu "naskoczyć"
                  Czyli Motul może nazywać swoje oleje 100% syntetyczny :-)

Bo czyz full nie jest jednoznacznym z 100% ?
                  Ja wiem że można to interpretowac jak się uważa...

Ja uwazam olej za syntetyczny jeśli pisze w karcie bazowe oleje sntetyczne, bazy PAO, estrowe itp... wzmianki o ropie nafotwej, destylatach ciężkich to juz raczej atrybut niżej przetworzonych olejów klasyfikowanych do gr. III , III+.

więc gdyby tak naprawdę poszukać to może się okazać, że na naszym runku full syntetyki są w zasadzie nie osiągalne
                  Nie no są ale nie tak duzo jak HC, i półsyntetyków ale ich cena jest dużo wyższa .
                  Uważam że klient powinien być odpowiednio informowany bo dlaczego ten olej nazywa się w Niemczech ....

I w Polsce ..

Ja wiem że w Polsce to co w Niemczech jest HC, czy półsyntetykiem jest juz rasowym syntetykiem :lol: :lol:

Uważam że mówienie o przykładowym X-Cessie jako o oleju 100% syntetycznym to "lekkie" nadużycie i dziwie się czemu w Niemczech nie ma wzorem Mobila własciwego opisu...

Komentarz

• PAOLO ESCO
                    RS
                    • 2009
                    • 6626
                    • Volkswagen
                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez vaz
                    LM najniższą temperaturę płynięcia i wysoki wskaźnik lepkości. Nie mam informacji o wskaźniku Noack
                    vaz wg. danych, które posiadam Noack dla TT4200 wynosi 8.
                    Chętnie bym zobaczył też oficjalne wyniki Noack dla Motul Specific 504.00/507.00 i
                    Fuchs Titan GT1 ProC3.

...jak dla mnie to nie :P ja uważam, że "syntetyczny" i "full syntetyczny" to coś zupełnie innego...

Uważam że mówienie o przykładowym X-Cessie jako o oleju 100% syntetycznym to "lekkie" nadużycie
                    dlaczego? .... Piszą prawdę - mają taką możliwość, prawo im nie zabrania ponieważ
                    producenci olejów bazowych Grupy III, chcąc podkreślić ich walory i sposób otrzymywania, polegający na głębokiej przeróbce struktur węglowodorów wydzielanych z ropy naftowej, zaczęli określać je jako oleje syntetyczne. Uwieńczeniem tych zabiegów w Stanach Zjednoczonych było wydanie w kwietniu 1999 r. orzeczenia ... Według tego orzeczenia olej silnikowy zestawiony z udziałem oleju bazowego Grupy III może być określany jako olej syntetyczny...
                    i wszystko jasne Gdyby nie sprawa Mobil vs Castrol nie mieli byśmy problemu z określeniem co jest syntetyczne a co nie :wink:

Komentarz

• xtremesystems
                      RS
                      • 2010
                      • 2254
                      • Hyundai

a dla mnie pisanie 100% to na HC robienie w chuja. dlaczego. dlatego ze ja dzieki wam mam wiedze i wertuje te karty i wiem sporo wiecej niz przecietny polski obywatel o oleju.
                      tak naprawde poziom obecnej mojej wiedzy o oleju przewyzsza 95% spoleczenstwa.

jak dla kowalskiego pisze 100 %syntetyk to on to rozumuje ze to tylko syntetyk tam jest.
                      pozatym kowalski wie ze sa 3 rodzaje oleju
                      mineral. polsyntetyk , syntetyk
                      o hc nie slyszal

Komentarz

• PAOLO ESCO
                        RS
                        • 2009
                        • 6626
                        • Volkswagen
                        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez xtremesystems
                        jak dla kowalskiego pisze 100 %syntetyk to on to rozumuje ze to tylko syntetyk tam jest.
                        no widzisz ... ja brata do tej pory nie mogę przekonać....dla niego Castrol jest OK bo jest syntetykiem, bo jest drogi i go serwisy polecają :szeroki_usmiech jedynie Liqui Moly uznaje jeszcze za dobry olej ( bo mu kiedyś nim merola zalałem :P )

Komentarz

• elemenateur
                          Elegance
                          • 2007
                          • 803

elemenateur napisał/a:
                          Generalnie ja dziwię się że motul nie boi się pisać że to synthetic jeśli tak nie jest... Czy nie uważacie że gdyby było to kłamstwo i robienie klienta w wała to ktoś by się do tego przyczepił?

Co powiesz o tym ?

I o tym :

gwoli ścisłosci punkt. 3 i informacja o składzie .

To ja sie juz nie znam chyba ....destylaty cięzkie i ropa naftowa i 100% synthetic ....

Pidźku powiem w ten sposób ,

gdyby któryś z producentów nie mógł nazwać wg. prawa swojego oleju pełnym syntetykiem... ten tak by się nie nazywał. Bo zarówno w sztabach konkurencji motula lub innych znajdzie się cała masa podobnych do Ciebie Pidźków którzy gdyby tylko mogli najchętniej by mówili o tym wierutnym kłamstwie lub nadużyciu w wiadomościach o każdej porze na każdej stacji.
                          Najwyraźniej prawo stanowi tak że mogą użyć takiego określenia i dlatego tak jest. Nic z tym nie zrobimy

druga sprawa bo tego nie kumam

Uważam że klient powinien być odpowiednio informowany bo dlaczego ten olej nazywa się w Niemczech ....

I w Polsce ..

http://allegro.pl/mobil-1...1922912510.html
                          czego nie rozumiesz tutaj ?
                          pierwsze zdanie z opisu
                          Mobil 1 Peak Life 5W-50 ist das fortschrittlichste vollsynthetische Motorenöl mit bestem Verschleißschutz für jederzeit problemloses Fahrerlebnis.

najbardziej zaawansowany w pełni syntetyczny olej silnikowy z najlepszą ochroną przeciwtarciu... etc

zatem, o co chodzi? Producenci mogą nazwać pełnymi syntetykami oleje z PAO i oleje HC gr III... i to robią, nieprawdaż? Dlatego to właśnie robią. Jedni napiszą ogólnie że to pełen syntetyk albo w DE vollsynthetisches oel a drudzy napiszą że to synthese technologie.

oj Pidziek Pidziek

Komentarz

• Pidziek
                            RS
                            • 2011
                            • 1845

SHC SYNTHETIC TECHNOLOGY (http://www.ebay.de/itm/Mobil-1-Peak-...ht_3171wt_1185) a Full Synthetic to pewna różnica.
                            Wiem że zaraz odezwią się głosy negujący moje spostrzeżenie

Podobnie bywa z Castrolem 5W40...

Niemcy:

HC SYNTHESE:

Polska

Ja wiem że oba można i nazywa sie syntetykami ale w rzeczywistości uczciwie nazywa się ten produkt w Niemczech a nie u Nas czyż nie mam racji ?

Podałem cytat pewej szacownej damy z naszego środowiska badawczego więc to co napiałes że oleje HC można nazywac olejami pełno syntetycznymi.
                            Służy to zapewne działaniom marketingowym i nic z tym nie zrobisz, traca na tym producenci prawdziwych syntetyków grup IV i wyższych, niestety.

Nie mam zamiaru pisać że HC to olej zły ale uważam że producenci powinni należycie informować klienta co kupuje i tyle.

Miłego wieczoru

Komentarz

• gebek
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 1214

Nie mam zamiaru pisać że HC to olej zły ale uważam że producenci powinni należycie informować klienta co kupuje i tyle.
                              Prawda
                              Tato,tato...czy to auto jest chore?
                              Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                              Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• elemenateur
                                Elegance
                                • 2007
                                • 803

Zamieszczone przez gebek
                                Pidziek napisał/a:

Prawda

masz racje, gdybyś napisał że to zły olej nie wiem co powiedzieliby Twoi klienci co brali od Ciebie złego fuchsa.

Spokojnej nocy.

Komentarz

• Seed
                                  Elegance
                                  • 2010
                                  • 875
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Panowie - dajcie spokój bo zarowno jeden i jak i drugi ma interes w tym wątku i wirygodnością nie grzeszycie - chociaż elemenateur jest mniej nachalny. Piźdzku - ja tylko tylko masz okazje aby dokopać Motulowi - robisz to (czasem w subtelny sposób, kiedy indziej mniej), a z kolei w przypadku Fuchsa z Polski - uważasz, iż nie odstaje on jakościa od niemieckiego -chociaż nie masz na to żadnych dowodów.
                                  KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 6626
                                    • Volkswagen
                                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Sedd

SHC SYNTHETIC TECHNOLOGY .... a Full Synthetic to pewna różnica.
                                    Wiem że zaraz odezwią się głosy negujący moje spostrzeżenie
                                    dlaczego negujące? Fakt różnica jest ale Mobil nie przyznał się, że olej jest gorszy a jedynie skwitował, że jest dalej w 100% syntetyczny Na temat Mobila 1 SHC rozmowa toczyła się na http://www.bobistheoilguy.com/ - pewnie czytałeś ...

Natmiast co do Castrola Magnateca HC - Synthese vs Full Synthetic to chyba sprawa jest jasna od dawna :P

producenci powinni należycie informować klienta co kupuje i tyle.
                                    dodaj...tak jak Liqui Moly :hmm

Komentarz

• Pidziek
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 1845

Zamieszczone przez Seed
                                      Panowie - dajcie spokój bo zarowno jeden i jak i drugi ma interes w tym wątku i wirygodnością nie grzeszycie - chociaż elemenateur jest mniej nachalny. Piźdzku - ja tylko tylko masz okazje aby dokopać Motulowi - robisz to (czasem w subtelny sposób, kiedy indziej mniej), a z kolei w przypadku Fuchsa z Polski - uważasz, iż nie odstaje on jakościa od niemieckiego -chociaż nie masz na to żadnych dowodów.

Heh...nie ja zaczynałem propagować Motula jak wszyscy sie krzywili i pukali w czoło ...10W-40 kosztuje 50zł ...?
                                      Tak Tak pamiętam jak wchodzil do Polski Turbolight 10W40 i Sierry 2.0 zaczęły na tym normalnie jeździć hehe

Pisałem chcesz mieć dobry olej kup motula i dalej uważam że to jeden z lepszych na rynku olejów ale zamysł dyskusji wszedł na opis produktów i bedę stał sztywno w swych przekonaniach że należyta informacja konsumenta jest bardzo wskazana.

Interes na forum żadny ale człowie jest cały czas na czasie z nowosciami, trendami, wymiany zdań często są wskazane ten rynek zmienia sie cały czas..

Komentarz

• zak14
                                        Rider
                                        • 2011
                                        • 605
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez vaz
                                        Moje typy w kolejności:

Liqui Moly TT 4200
                                        Motul Specific 504.00/507.00
                                        Fuchs Titan GT1 ProC3

Żaden nie ma bazy olejowej IV lub V grupy
                                        Możliwe, że Fuchs Titan GT1 ProC3 XTL jednak ma, vide str. 181 tego wątku.
                                        Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE

Komentarz

• ruszok
                                          Drive
                                          • 2011
                                          • 65

...jak dla mnie to nie ja uważam, że "syntetyczny" i "full syntetyczny" to coś zupełnie innego...
                                          Hmmm. Chyba po raz pierwszy pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą. 100% i full jest w tym wypadku używane zamiennie. Czym jest 100%? Ano całością, a czym jest całość z angielska? Ano full'em.
                                          100% to 100% a nie 90% czy ile tam. Po prostu jest to ściemnianie.
                                          Albo coś jest w 100% z tego co piszą, albo nie mogą [nie powinni bo móc to mogą] tak pisać.

Też jestem za tym aby uczciwie pisać co jest czym. Czy to wstyd napisać, że olej jest HC a nie np PAO? Już by się ludzie zaczęli trochę bardziej zastanawiać. Tak jak teraz się patrzy ile jest % masła w maśle... A tak nie musza się zastanawiać bo znają trzy podstawowe grupy i tyle. Ja też tak kiedyś myślałem - uważałem EDGE Sport za najlepszy olej. Dlaczego? Bo wszędzie mówili Castrol. Z telewizora mówili Castrol, na pudełku pisało 100% syntetyk no i miał fajne pudełko To śmieszne, ale to działa na ludzi. A na mnie najbardziej te 100% syntetyk. Byłem całkowite przekonany, że 100% znaczy 100%. Nawet większość mechaników nie wie że jest inaczej

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 6626
                                            • Volkswagen
                                            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez ruszok
                                            100% to 100% a nie 90% czy ile tam. Po prostu jest to ściemnianie.
                                            hmmm a ja jednak pozostanę przy swoim. Producenci sprytnie wykorzystują możliwość dodania na opakowaniu napisu "syntetyczny" a w dodatku 100% syntetyczny to już całkiem ładnie wygląda...tutaj nie chodzi o olej tu chodzi już o kasę $ i zwrócenie uwagi na dany towar.

Czy olej posiadający wg producentów olej bazowych Grupy III jest syntetykiem ależ TAK ponieważ olej silnikowy zestawiony z udziałem oleju bazowego Grupy III może być określany jako olej syntetyczny ba nawet 100% syntetyczny ....wiem idiotyczne to jest ale prawdziwe.

Czy jest tak naprawdę full syntetykiem - nie jest i nigdy nie będzie bo oleje wpełni syntetyczne nie mogą zawierać w sobie pochodnych ropy naftowej.
                                            Dlatego ja osobiście rozgraniczam: w 100% syntetyczny - TAK.... full syntetyczny NIE

Zamieszczone przez ruszok
                                            Czym jest 100%? Ano całością, a czym jest całość z angielska? Ano full'em.
                                            zgadza się logiczne wytłumaczenie ...ale nie dla producentów. W Niemczech bodajrze olej który posiada 70% bazy syntetycznej można nazwać już syntetykiem ...czy to 100% syntetyk TAK czy full syntetyk ...no NIE :wink:

Komentarz

• Lashlo
                                              L&K
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 1455

PAOLO ESCO, przypomina mi sie film Poszukiwany poszukiwana i tekst: "ile jest % cukru w cukrze".
                                              A na powaznie,to ja juz NIC nie wiem o olejach :-)

Komentarz

• Xarox
                                                Classic
                                                • 2009
                                                • 28

Dla mnie w Polsce sytuacja wygląda tak:
                                                100% syntetyczny = full syntetyczny = syntetyczny

I teraz takie określenie może mieć olej oparty na GIII - czyli HC, PAO lub Estrach.
                                                Które z tych określeń będzie miał na bańce to wola producenta.

Na minerałach mogą pisać 100% mineralny i full mineral - ale po co? :lol:

ALE
                                                W kategorii substancji w pełni syntetycznych można wyodrębnić kilka wyjątków. W Niemczech do grupy
                                                w pełni syntetycznych olejów smarnych zaliczane są produkty na bazie olejów z grupy 4. i 5. (polialfaolefinów
                                                i estrów).
                                                Tylko takie oleje będą miały oznaczenie 100% syntetyczny/full syntetyczny/syntetyczny.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 6626
                                                  • Volkswagen
                                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Xarox
                                                  100% syntetyczny = full syntetyczny = syntetyczny
                                                  ni chu chu... :wink:

wg mnie 100% syntetyczny = syntetyczny
                                                  100% syntetyczny (syntetyczny) ≠ full syntetyczny :diabelski_usmiech

Zamieszczone przez Xarox
                                                  W kategorii substancji w pełni syntetycznych można wyodrębnić kilka wyjątków. W Niemczech do grupy w pełni syntetycznych olejów smarnych zaliczane są produkty na bazie olejów z grupy 4. i 5. (polialfaolefinów i estrów).
                                                  Tylko takie oleje będą miały oznaczenie 100% syntetyczny/full syntetyczny/syntetyczny.
                                                  z tym 100% syntetycznym to nie jestem przekonany do końca natomiast w nazwie full syntetyczny może się pojawić o ile nie będą posiadały "mineralnego nośnika" ale zgadzam się w/w grupom olejów IV i V bliżej do full syntetyka niż grupie III czy też III+ do syntetyka :szeroki_usmiech
                                                  Natomiast jeśli chodzi o parametry wyjściowe oleju (na papierze) to faktycznie III+, IV i V grupa olejów mają dosyć podobne parametry.
                                                  Prawie takie same....ale właśnie to "prawie" robi różnicę :szeroki_usmiech i muszę jeszcze dopisać, że nie mogę się doczekać by na dniach nie zlać oleju z mojego silnika (nie podoba mi się konsystencja tego oleju i kolor oraz praca silnika na nim) i nie zalać go porządnym full syntetykiem - bo nareszcie mogę i nie muszę się ograniczać jak w przypadku silników z PD czy DPF-em. :yay:

Komentarz

• gebek
                                                    L&K
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 1214

wg mnie 100% syntetyczny = syntetyczny
                                                    100% syntetyczny (syntetyczny) ≠ full syntetyczny
                                                    Tzn.ze jesli Amsoil uzywa oznaczenia 100%syntetyk...nie jest full syntetykiem :shock:
                                                    Tato,tato...czy to auto jest chore?
                                                    Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                                                    Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

Pracuję...