Jaki olej do TDI - archiwum

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pidziek
    RS
    • 2011
    • 1845

Zamieszczone przez zak14
    Możesz wskazać jakieś źródło tej informacji ?
    Gdyby to było prawdą, tj. że olej powstaje w procesie GTL ("podzbiór" XTL), to mamy do czynienia z bazą podobną do Mobil ESP (Viscom to też GTL), ale gorszym pakietem dodatków (vide tabelka porównawcza, do której wczoraj podrzucałem link).
    Dlaczego gorszym pakietem dodatków ?
    Kto Ci tak powiedział ?

Mobil to Mobil Fuchs to Fuchs każdy ma inne dodatki.

Sama zawartość żelaza też może się wziąśc z czegoś, wystarczy ze zrobisz 1-2 wymian po fabrycznym zalaniu i moze wyjśc kupa złomu w badaniu a zalejesz olej na 3 wymiane i wszystko sie uspokoi.

Gdzie pisze że Mobil ESP to GTL ?

Zamieszczone przez zak14
    Możesz wskazać jakieś źródło tej informacji ?
    Strichte nie ma nigdzie napisane że to jest to ale cały cykl; produkcyjny zamieściłem na swojej stronie w postaci obrazkowej co oczywiście cały czas w wolnej chwili rozbudowywuje.
    Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
    http://www.zmienolej.pl/
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• Seed
      Elegance
      • 2010
      • 875
      • Octavia III (5E3)
      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez zak14
      Zamieszczone przez Seed
      Temperatury nie badam gdyz nie posiadam wskaznika
      Kup klon kabelka za niecałe 2 stówki, a będziesz miał temparaturę i wiele, wiele więcej...
      mam kabel przeciez - ale nie chce mi sie monitorowac non stop
      KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• zak14
        Rider
        • 2011
        • 605
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Pidziek
        Dlaczego gorszym pakietem dodatków ?
        Kto Ci tak powiedział ?
        Zestawiłem ilości poszczególnych dodatków wykazane w VOA tych olejów w formie tabelki i porównałem wiersze - Mobil ma więcej dodatków przeciwzużyciowych (więcej rodzajów i więcej ilościowo - z wyjątkiem dysperganta - Ca).
        Sama zawartość żelaza też może się wziąśc z czegoś, wystarczy ze zrobisz 1-2 wymian po fabrycznym zalaniu i moze wyjśc kupa złomu w badaniu a zalejesz olej na 3 wymiane i wszystko sie uspokoi.
        Zgoda, ale to jak rozumiem dygresja bez związku.
        ie pisze że Mobil ESP to GTL ?
        Mój błąd - znalazłem to kiedyś jako spekulację a zapamiętałem jako fakt - wycofuję się. Vicom to "hydroisomerized slack wax".
        Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE

Komentarz

• Pidziek
          RS
          • 2011
          • 1845

Zamieszczone przez zak14
          Mobil ma więcej dodatków przeciwzużyciowych (więcej rodzajów i więcej ilościowo - z wyjątkiem dysperganta - Ca).
          Nie w ilości ale w jakości różnica bo jak wykażesz na podstawie analizy VOA kto ma dodatek Modtc a kto ma prosty cynk bez zaawansowanych modyfikatorów.

Zamieszczone przez zak14

Oczywiście.

Każdą UOA i VOA trzeba traktować jako pewnego rodzaju orientacyjną ilość nie mozna na postawie jednej analizy wyciągac wnioski że ten olej juz jest najlepszy i koniec bo w drugim silniku może paść po 5000km z róznych powodów choćby dlatego że nie jest dostosowany do panującyh w nim temp. cyrkulacji itp.

Komentarz

• zak14
            Rider
            • 2011
            • 605
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Nie w ilości ale w jakości różnica bo jak wykażesz na podstawie analizy VOA kto ma dodatek Modtc a kto ma prosty cynk bez zaawansowanych modyfikatorów.
            Jeżeli jeden olej nie ma zupełnie molibdenu, a drugi i owszem ma, to akurat z VOA można łatwo ten fakt wyczytać, co też uczyniłem (przez przypadek dotyczy to porównania Fuch XTL vs Mobil ESP).
            Tak na marginesie - mniej lub bardziej "prostego cynku" Mobil też ma więcej.
            nie mozna na postawie jednej analizy wyciągac wnioski że ten olej juz jest najlepszy i koniec
            To prawda i osobiście nie próbuję, do czasu zgromadzenia większej liczby pomiarów, oceniać wartości użytkowej oleju, a już absolutnie nie zamierzam generalizować uzyskanych u mnie wyników i przenosić ich na inne typy silników.

Komentarz

• pacocases
              Rider
              • 2011
              • 576
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Dziękuję wszystkim którzy w temacie XTL napisali odpowiedź. Filmik oczywiście fajny i przynajmniej polepszający moje samopoczucie po wyborze tego oleju.
              Mam nadzieję że się na nim nie zawiodę. Ponieważ głównie chodziło mi o b.szybkie smarowanie po zimnym starcie bo to najczęściej występuje w moim sposobie użytkowania samochodu, olej ten spełnia to zadanie znakomicie. Użytkownikom innych olejów także życzę zadowolenia z wyboru. Nie ma to jak rozpętać dyskusję merytoryczną a nie osobisto-biznesową :diabelski_usmiech
              pozdrawiam Pakoś - teraz 147KM/328Nm

Komentarz

• xtremesystems
                RS
                • 2010
                • 2254
                • Hyundai

te filmiki do o dupe potluc.
                naprawde az ch#j strzela. ogladnij filmik od castrola edge.

to dopiero zapiera dech w piersiach

Komentarz

• kabi_007
                  Rider
                  • 2011
                  • 412
                  • Octavia I (1U2)
                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez xtremesystems
                  ogladnij filmik od castrola edge.

to dopiero zapiera dech w piersiach
                  zbieram szczenę z podłogi
                  Niezły TROLL z ciebie. :lol:
                  O1-->O3--> ?

Komentarz

• pacocases
                    Rider
                    • 2011
                    • 576
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

xtremesystems, pod każdym względem XTREME :shock:

Komentarz

• Pidziek
                      RS
                      • 2011
                      • 1845

Klient do mnie dzwonił własnie że ma mniejsze spalanie w 1.9 TDI ASZ wzgledem ...Mobila 0W40 :-)
                      Używa teraz do pompek PRO FLEX-a XTL.
                      Pokusze sie równiez o pobranie próbki jak ten olej się spisuje po 15 000km.

XTL , to w skrócie reakcje katalitycznee Fischera-Tropscha
                      Długości łańcucha węglowodorowego i stopniu rozgałęzienia zależy od katalizatora i warunków reakcji. Ogólnie rzecz biorąc, produkt jest mieszanką węglowodorów o różnej długości łańcucha i może obejmować cały zakres z gazów i cieczy lekkich lotnych do woski stałe.
                      Pochodzi podobnie jak PAO z metanu produktu gazu ziemnego i rotuje mniejsze koszty wytworzenia a jakościowo jest zblizony do baz PAO.
                      Obecnie IIIgr.+ stosuje sie w olejach przekładniowych niekiedy na całe życie jednostki ale o jego trwałosci decydują dodatki i modyfikatory.

Komentarz

• xtremesystems
                        RS
                        • 2010
                        • 2254
                        • Hyundai

Zamieszczone przez pacocases
                        xtremesystems, pod każdym względem XTREME :shock:
                        senk ju senk ju

ale promo te filmiki sa naprawde debilne :roll:

w castrolowym pan tlumaczyl ze olej ma wytrzymac jak sie ciezar auta postawi na szpilce . i ze olej "wie" jakie jest obciazenie silnika

[ Dodano: Wto 13 Gru, 11 21:16 ]

o prosze inteligentne FST

Komentarz

• PAOLO ESCO
                          RS
                          • 2009
                          • 6626
                          • Volkswagen
                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez xtremesystems
                          olej "wie" jakie jest obciazenie silnika
                          bo Castrol ma "inteligente molekuły"...nie słyszałeś o tym? :hmm

Teraz już wiesz za co się płaci i na co się kładzie nacisk w Castrolu -na reklamę...a wtedy "głupi i otumaniony lud" wszystko kupi...
                          PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• xtremesystems
                            RS
                            • 2010
                            • 2254
                            • Hyundai

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                            kładzie nacisk w Castrolu -na reklamę...a wtedy "głupi i otumaniony lud" wszystko kupi...
                            na szczescie jeszcze mnie w miare ta jakosc castrola satysfakcjonuje.

ale juz sie nie moge doczekac wywalenia dpf i przejscia na jakis 0w30. kusza te VI w granicach 180

Komentarz

• pacocases
                              Rider
                              • 2011
                              • 576
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

PAOLO ESCO, to tak jak z tym celulitem u 18-to letnich modelek w TV :szeroki_usmiech

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                RS
                                • 2009
                                • 6626
                                • Volkswagen
                                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Jeśli ktoś ma ochotę poczytać sobie o rozwoju rafinerii w Polsce i tworzeniu się koncernów na świecie to polecam ---> http://www.orlen.pl/PL/CENTRUMPRASOW...kolenia_pl.pdf

Komentarz

• soszek81
                                  L&K
                                  • 2010
                                  • 1245

Witam.
                                  Olej zalany wczoraj.
                                  Fuchs przy zlewaniu nie odbiegał specjalnie wyglądem u konsystencją od innych przepracowanych olei.
                                  Bez płukanki, zlewanie 15min, ociągnięcie z obudowy filtra pozostałości.
                                  Całość bez jakiegoś fetyszyzmu olejowego :P więc Ams już jest czarny.
                                  Dziś zrobiłem pierwsze 40km po okolicy Krakowa. Wrażenia pozytywne, ale zawsze to nowy olej zalany.
                                  Zobaczymy jak to będzie dalej.
                                  Była O1 kombi ALH++ 150/340
                                  Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• zak14
                                    Rider
                                    • 2011
                                    • 605
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ogólnie rzecz biorąc, produkt jest mieszanką węglowodorów o różnej długości łańcucha i może obejmować cały zakres z gazów i cieczy lekkich lotnych do woski stałe.
                                    I ten produkt (ze względów wydajnościowych zwykle są to cięższe frakcje i woski) jest poddawany hydrokrakingowi, żeby uzyskać docelową bazę olejową. Fajne podsumowanie tutaj: http://www.infratechnology.ru/en/xtl/

Komentarz

• Seed
                                      Elegance
                                      • 2010
                                      • 875
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

"Uwaga: post zawiera lokowanie produktu" - miales zaopatrywac posty tym wpisem.

Ja nie bede osobiście nic juz polecał w tym wątku (bo cokolwiek bym polecił bedzie to odbieranie jako robienie sobie rynku lub reklamy ), skupie się TYLKO na technicznych rozwiazaniach.
                                      -> -> ->

Klient do mnie dzwonił własnie że ma mniejsze spalanie w 1.9 TDI ASZ wzgledem ...Mobila 0W40 :-)
                                      Używa teraz do pompek PRO FLEX-a XTL.
                                      Pokusze sie równiez o pobranie próbki jak ten olej się spisuje po 15 000km.

XTL , to w skrócie reakcje katalitycznee Fischera-Tropscha
                                      Długości łańcucha węglowodorowego i stopniu rozgałęzienia zależy od katalizatora i warunków reakcji. Ogólnie rzecz biorąc, produkt jest mieszanką węglowodorów o różnej długości łańcucha i może obejmować cały zakres z gazów i cieczy lekkich lotnych do woski stałe.
                                      Pochodzi podobnie jak PAO z metanu produktu gazu ziemnego i rotuje mniejsze koszty wytworzenia a jakościowo jest zblizony do baz PAO.
                                      Obecnie IIIgr.+ stosuje sie w olejach przekładniowych niekiedy na całe życie jednostki ale o jego trwałosci decydują dodatki i modyfikatory.
                                      KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• Pidziek
                                        RS
                                        • 2011
                                        • 1845

Seed: propponuję wprowadzić całkowity zakaz podawania wszelakich linków do sklepów,

Taki Lotos Traffic: http://sklep-oleje.pl/LOT..._30_4L-560.html , wydaje mi się, że ma całkiem przyzwoite parametry:
                                        Moze wprowadzić podajemy TYLKO linki do stron producenta. ?

Komentarz

• Elektryczny
                                          Classic
                                          • 2011
                                          • 5

Witam,
                                          Moją Octavkę z silniczkiem TDI zakupiłem w czerwcu i od razu zalałem ją Motulem 10W40.
                                          Po przejechaniu około 8 tyś. kilometrów, kontroli i "żmudnych" obliczeniach wynika, że autko pochłania około 0,28 l/1000km. Poza tym bez zarzutu.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 6626
                                            • Volkswagen
                                            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Elektryczny
                                            od razu zalałem ją Motulem 10W40.
                                            że Motulem to wporządku ale że 10W40...to nie polepszyłeś turbinie i silnikowi. Masz aż tyle najechane lub jakieś wycieki? Bo jeśli nie to wróć przy następnej wymianie do 5W/40 - poczytaj wątek i będziesz wiedział co zalać.

Komentarz

• Elektryczny
                                              Classic
                                              • 2011
                                              • 5

Taka rada fachowca była. Szczerze mówiąc nie wgłębiałem się w to jeszcze, ale zaczynam czytać. Przebieg to trochę ponad 194 tyś. ten licznikowy oczywiście, bo co było mieszane to się nie dowiem raczej
                                              Jeśli chodzi zaś o ubytki oleju to 0,3l/1000km to raczej książkowo. Tak mi się przynajmniej wydawało. Ale dzięki za radę. Poobserwuje co się się dzieje pod maską.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 6626
                                                • Volkswagen
                                                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

wróć przy kolejnej wymianie na 5W/40

Komentarz

• Pidziek
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 1845

Zamieszczone przez Elektryczny
                                                  Jeśli chodzi zaś o ubytki oleju to 0,3l/1000km to raczej książkowo.
                                                  Z takim poborem to raczej książkowo nadaje sie juz do poważnej inspekcji jak nie do remontu.
                                                  Dla mnie pobór 100ml/1000km to już sygnał że coś jest nie tak jak powinno i czesto tąsetkę , dwie mozna zniwelowac lepszym olejem.
                                                  Na motulu jeździłem w wielu autach i powiem że jako 10W40 nie jest zły ty masz cos z silnikiem ewidentnie no chyba że .....w butelce Motula masz inny olej lub miałeś.

Zrób próbe olejową, sprawdz kompresję, zrób płukankę, analize spalin i zalej porzadny 5W40 .

Komentarz

• Elektryczny
                                                    Classic
                                                    • 2011
                                                    • 5

Z takim poborem to raczej książkowo nadaje sie juz do poważnej inspekcji jak nie do remontu.
                                                    "Jest całkowicie normalne, że silnik zużywa pewną ilość oleju. Zużycie oleju może wynosić w niekorzystnych warunkach (np. częsta jazda miejska) do 1l/1000km"

Cytat z instrukcji obsługi Skody Octavi

Nie chcę tutaj w żaden sposób podważać waszej wiedzy i doświadczenia, ale jako zupełny laik opieram się o informacje producenta. Właśnie stąd mój argument o książkowym zużyciu.

Wszelkie rady wezmę pod uwagę. O testach poczytam i je przeprowadzę. Nie obiecuję kiedy to będzie, ale postaram się wynikami podzielić i je skonsultować.

Co do oleju to nie wiem czego używał poprzedni właściciel bo sam przy aucie nie robił kompletnie nic. A racji tego, że nie zmienia się oleju na lepszy nie chciałem ryzykować i namówiony przez mechanika wylądowałem na 10W40

Komentarz

Pracuję...