Zamieszczone przez cartman_77
Jaki olej do TDI - archiwum
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X
-
Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
-
-
Adam to mnie zmartwiłeś. Czyli co lepiej pozostać przy castrolu?
Tak się jeszcze zastanawiam. Głośniejsza praca silnika ok ale czy np. jakość samego motula nie jest lepsza.
Kurde tak się na motula nastawiłem, że teraz zbaraniałem :roll:
Pozdr,
filipSkoda Octavia II 1.9 TDI Czarna "Miętówka"
Seria: 118,1 KM / 279,6 Nm
Rogalowy mod: 145,0 KM / 326,6 Nm
Komentarz
-
-
cartman_77, to jest twoja decyzja. Ja dojeżdżam codziennie do pracy 15km i ten olej nie był trafionym wyborem. Zalałem go na pierwszym przeglądzie QG1 i zmieniłem po zaraz po 15kkm już na Castrola 5w40 i zostałem już na wymiany co 15kkm. Po zmianie było już znacznie ciszej zimą na zimnym silniku, szczególnie po odpaleniu. Czas nagrzewania tez się zmienił na +.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Witam
Od niedawna jestem posiadaczem Octavia 2 z silnikiem BJB, czyli na pompowtryskiwaczach. Z tego co przeczytalem najlepszy olej do tego silnika to: Motul 505.01. To jest jednak pelny syntetyk a ja niestety nie wiem czego uzywal poprzedni własciciel.
Czy nie ryzykuje ze cos moze sie rozszczelnić jesli uzywal polsyntetyka ?
Czy mozna kupic polsyntetyk zgodny z specyfikacja 505.01 ?
Przebieg autka to ok 150 tys.
Pozdrawiam Pawel
Komentarz
-
-
bacher, wg normy 505.01 masz oleje 5w40 lub 5w30 głównie. Półsyntetyki to głównie są 10W40 ale one nie spełniają normy 505.01 tylko 505.00 o ile dobrze pamiętam i były stosowane w silnikach VP. W PD na wymiany co 15kkm stosuje się normę 505.01 i to są oleje typu Castrol edge 5W40, Mobil 5W30 (505.01).Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
bacher" napisał Od niedawna jestem posiadaczem Octavia 2 z silnikiem BJB, czyli na pompowtryskiwaczach. Z tego co przeczytalem najlepszy olej do tego silnika to: Motul 505.01. To jest jednak pelny syntetyk a ja niestety nie wiem czego uzywal poprzedni własciciel.
NIE KOMBINUJ ...jeśli Octavka nie bierze oleju ( a nie powinna) i jesli masz pewny przebieg lej syntetyk 505.01 lub 506.01 nie zamulaj auta półsyntetykiem !!! nawet jesli autko bierze od przeglądu do przegladu 200/300ml to i tak lej fullsyntetyk...opłaci się szczególnie w zimie ...ale to Twoje auto i Twój wybór ...wracając do wcześniejszego tematu o oleju Motul ..też go miałem i podziękowałem, silnik chodził głośniej...teraz używam innego i jestem o niebo bardziej zadowolony.PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Panowie a jaki olej do 2.0TDI DPF myslalem o tym moze byc? http://cgi.ebay.de/Castrol-EDGE-5W-3...d=p3286.c0.m14
Komentarz
-
-
adamzg, VW 507.00 taka norme olej ma spelniac, a jak bedzie sie nazywac, to juz nie ma znaczenia.
PAOLO ESCO, I tak zlewasz caly olej, wiec wtedy mozna wlac nowy. Roznica miedzy pol syntetykiem, a pelnym nie jest duza. Ta seria Motula do pewnego czasu byla pol syntetykiem, obecnie to jest pelny syntetyk
Komentarz
-
-
Maicroft napisał...Zamieszczone przez MaicroftPAOLO ESCO, I tak zlewasz caly olej, wiec wtedy mozna wlac nowy. Roznica miedzy pol syntetykiem, a pelnym nie jest duza. Ta seria Motula do pewnego czasu byla pol syntetykiem, obecnie to jest pelny syntetykPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Panowie musze kupic olej moge ten castrol moj motor 2.0Tdi DPF prosze o szybka odpowiedz
aha i jeszcze jedno pytanko
Skoda Octavia rocznik: od 2000 Uwaga ! Ręczne kasowanie inspekcji powoduje automatyczne przestawienie licznika na stałe okresy serwisowe (bez LongLife). W celu zachowania inspekcji typu LongLife wskazanie terminu przeglądu musi zostać cofnięte przy użyciu odpowiedniego urządzenia diagnostycznego.
prawda to?
info z http://www.skodaczesci.pl/porady/skoda/Octavia/28
Komentarz
-
-
przy 1,9 TDI nie powinno mieć NEGATYWNEGO wpływu ALE pod warunkiem że spełnia normy 505.00 lub przy pompowtryskiwaczach 505.01 lub normę wyższą od zalecanej , 5W/40 jest nawet WSKAZANY do 1,9 TDI ja sam jeżdzę od nowości na 5W/40 z tego co słyszałem, a temat był poruszany na forum oleje 0W są zbyt rzadkie przy turbosprężarce...bardziej preferowane są 5W....ale oczywiście są też tacy którzy jeżdżą na 0W i nic sie nie dzieje...jak narazie :wink:PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez wojtassok dzieki a o co chodzi z ta opinią " że 0W40 " jest za rzadki dla turbiny".
Nigdy nie obiło mi się o uszy o tej opini Moze ktos mnie oswiecić?
Zamieszczone przez AdamBja znam osobę która w 1.9TDI 130KM wlewa olej 0w40 Mobil 1 i serwis zresztą też mu taki olej lał i teraz silnik ma około 190kkm i wszystko chodzi jak zegarek. Oleju zużywa na 15kkm od max do 1/2 miarki.
[ Dodano: Wto 29 Wrz, 09 17:35 ]
już mam ..jednak lektura OCP sie przydaje :lol:
MiKruS napisał na stronie 2 tego watku...
0W podobno do doladowanych silnikow jest zbyt rzadki. Polecam lekture tego:
http://www.streetracing.p...opic.php?t=7089
Wynika z tego, ze lepiej lac 5W...
uuuu chyba link jest juz nie aktywny a szkoda bo fajny wątek był... :x ale wkleje drugi do tego forum i tematu , stron jest dużo wiec można sobie poczytać http://www.racingforum.pl/lofiversio...hp?t38341.html
[ Dodano: Wto 29 Wrz, 09 17:40 ]
Generalnie to każdy powinien sam wiedzieć w jakiej formie technicznej jest jego silnik i na tej podstawie dobierać olej.PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez wojtassco chodzi z ta opinią " że 0W40 " jest za rzadki dla turbiny".
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez b-bar01wojtass napisał/a:
co chodzi z ta opinią " że 0W40 " jest za rzadki dla turbiny".
cóż........ stosowałem zamiennie mobil 0w40 tdi i mobil 5w50, jedyna różnica to taka że przy 5w50 nic nie dolewałem a przy 0w40 dolałem jakieś 0,5 l na 15 000 km. w związku z tym, dla spokojności mam teraz 5w50PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
Komentarz