Jaki olej do TDI - archiwum

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wiking
    Ambiente
    • 2009
    • 117

witam mam pytanie do tego tematu wymieniłem sam olej , przeszedłem na stałą wymianę co 15000 t.km zerowałem licznik , czy trzeba przestawiać w komputerze ,żeby informował o ewentualnym braku oleju

Komentarz

• piotrek_os
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8162
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez wiking
      witam mam pytanie do tego tematu wymieniłem sam olej , przeszedłem na stałą wymianę co 15000 t.km zerowałem licznik , czy trzeba przestawiać w komputerze ,żeby informował o ewentualnym braku oleju
      jak bedziesz miał mało oliwy....to sie zapali kontrolka
      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• wiking
        Ambiente
        • 2009
        • 117

po wymianie zrobiłem jakieś 6 tys. i myslę ,a sprawdze olej było ponizej , a lampka się nie zapaliła nie wiem o co chodzi gdzie jest przyczyna

Komentarz

• piotrek_os
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 8162
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

wiking, ile miales na miarce? Po 6 tys juz oliwe zjadło?

Komentarz

• wiking
            Ambiente
            • 2009
            • 117

zobaczyć coś na tej miarce to koszmar, ale było minimum

Komentarz

• piotrek_os
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 8162
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

zobaczyć coś na tej miarce to koszmar, ale było minimum
              nie wiem co Ty tam chcesz od tej miarki.....w/g mnie to dobrze widac.

Komentarz

• wiking
                Ambiente
                • 2009
                • 117

co robić podłączać pod kompa

Komentarz

• PAOLO ESCO
                  RS
                  • 2009
                  • 6626
                  • Volkswagen
                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

olej było ponizej
                  ile to jest wg Ciebie poniżej minimum? ...a tak na marginiesie ...dobrze patrzyłeś na miarkę poziomu oleju? Skoro nie zapaliła się lapka ostrzegawcza tz że jednak było wystarczające ciśnienie oleju. A swoją drogą warto pilnować stanu oleju, szczególnie w TDI.
                  co robić podłączać pod kompa
                  nie panikuj, dolej jeśli brakuje na 3/4 poziomu który ma być na miarce i pilnuj stanu oleju w silniku.
                  PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• szachu
                    Rider
                    • 2009
                    • 639
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez aldam
                    PAOLO ESCO, masz jakieś sprawdzone miejsce na zakup Liqui Moly?

BTW z tego co widzę to wszystkie (może za wyjątkiem motula) oleje z normą 505.1 są wykonane w technologii syntetycznej. Jedynie oleje spełniające normę 507.00 są pełnymi syntetykami.
                    aldam, polecam naszych forumowych sprzedawców. Np. elemenateur

Komentarz

• DANIEL111
                      Classic
                      • 2010
                      • 21

505.01 Do silników wysokoprężnych, wraz z silnikami nowej generacji z pojedynczym pompowtryskiwaczem, wymiana co 15.000 km
                      co to znaczy z pojedynczym pompowtryskiwaczem????????

Komentarz

• Octavia2Limited
                        Rider
                        • 2009
                        • 322

Jaki olej kupić do |BKD| |DPF| (QG1) ?.

- MOTUL SPECIFIC 504 507 5W-30

- SHELL HELIX ULTRA EXTRA 5W-30

- SHELL HELIX ULTRA VX 5W-30

- CASTROL EDGE 5W-30
                        * CHRYSLER 300C "SRT8" 6.1 V8 HEMI (450 KM)
                        * AUDI A3 Sportback 3.2 V6 (250 KM) "RS3"

Komentarz

• PAOLO ESCO
                          RS
                          • 2009
                          • 6626
                          • Volkswagen
                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Octavia2Limited
                          Jaki olej kupić
                          z tych czterech każdy się nada, wybierz najlepiej markę jaką był silnik wcześniej zalany Shell Helix Ultra VX(Charakterystyka chemiczna: Mieszanina poliolefin, wysoko rafinowanych olejów mineralnych i dodatków...nie 100% syntetyk tylko wyk w technologi syntetycznej; to samo SHELL HELIX ULTRA EXTRA 5W-30 - Charakterystyka chemiczna: Mieszanina wysoko rafinowanego oleju mineralnego, bazowego oleju XHVI i dodatków... co nie znaczy że są to złe oleje ale napewno nie w 100% syntetyczne; Motul Specyfic - A3 / B4 / C3 " API SL / CF 100% Syntheze Ester Baze -najpewniejszyz tej czwórki (Motul nie udostępnił pełnej karty opisu produktu, na necie jest zwykła sztuka) lub Castrol Edge 5W/30 -Olej zagęszczony modyfikowany chemicznie-Olej podstawowy - nieokreślony (miał być olej syntetyczny :lol: ...ale mgła olejowa, mineralna...dyskwalifikuje go jako 100% syntetyka ...tak samo Castrol Edge 5W/40 - Wysoko rafinowany olej bazowy ...Olej zagęszczony modyfikowany chemicznie.Wg Castrola oleje wykonane w technologi syntetycznej sa olejami syntetycznymi :x .

Komentarz

• Octavia2Limited
                            Rider
                            • 2009
                            • 322

Dziękuje za konkretną odpowiedz. Sprawdziłem w książce serwisowej jaki olej zalewano i w jakiej kolejności, wygląda to następująco: 1. ----. 2. ----. 3 i 4. SHELL HELIX ULTRA VX. 5. SHELL HELIX ULTRA EXTRA. Myślałem nad Motulem bo coraz częściej słyszę, że ludzie przeżucają się na ten olej i bardzo go chwalą .

Komentarz

• PAOLO ESCO
                              RS
                              • 2009
                              • 6626
                              • Volkswagen
                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Octavia2Limited
                              coraz częściej słyszę, że ludzie przeżucają się na ten olej i bardzo go chwalą
                              jedni chwalą inni nie, narzekają że silnik głośniej na nim chodzi i ubywa go w silniku i coś w tym napewno jest, na + dobrze odprowadza ciepło. Nie wiem czy zamienił bym na Motula, sprawdź dostępność obu marek, może lepiej rozważyć pozostanie na SHELL HELIX - jeśli Tobie ten olej pasuje i zmieniać olej regularnie. Ty wybierasz.

Komentarz

• Octavia2Limited
                                Rider
                                • 2009
                                • 322

W takim razie nie będę kombinował . Zostaje przy SHELL ULTRA HELIX EXTRA 5W30. 5l Litrów z przesyłką 150 zł (jest to produkt Niemiecki). Dzięki raz jeszcze. Pozdrawiam

Komentarz

• aldam
                                  L&K
                                  • 2006
                                  • 1036

Liqui Moly Top Tec 4200 5W/30 zalany. Zobaczymy za kilka kkm jak wrażenia i czy oliwy ubywa..
                                  Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• dragster
                                    Elegance
                                    • 2009
                                    • 895
                                    • Honda

Odnośnie głośności pracy silnika na poszczególnych olejach; mam wrażenie graniczące z pewnością, że silnik ma różny dźwięk zależności od ilości oleju. Kiedy poziom jest blisko górnej kreski na bagnecie silnik pracuje jakby bardziej miękko, taki bardziej ściszony basowy dźwięk. A kiedy jest mniej oleju, bliżej dolnej kreski dźwięk pracy jest jakby bardziej metaliczny, głośniejszy.

Mam tak w skodzitsu (heh, bardzo spodobało mi się to słowo, ktoś wcześniej użył je na forum ) na Mobil 1 0W40 i miałem też tak w Punto (Elf Excellium 5W40).
                                    Silnik R18A2.
                                    http://www.dadrl.org.uk
                                    http://www.lightmare.org

Komentarz

• rijswijker
                                      Classic
                                      • 2009
                                      • 9

hej.jezdze na Castrol Edge 5W30(wedlug serwisu longlife-Holandia)motor 1.9tdi pompowtryskiwacze ,rocznik 2005 przebieg 176000km.silnik ZLOPIE olej jak my browar ale taka jego uroda.Glosny jest jak cholera i bede zmienial na A4 w dieslu moze byc wiekszy przebieg,bo to sa auta robione od poczatku na wieksze przebiegi ale CICHSZE...

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 6626
                                        • Volkswagen
                                        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Jeśli ktoś planuje zakup oleju Mobila proponuję zwrócić uwagę na pewien WAŻNY "szczegół". :2kc Mobil ograniczył pełnosyntetyczną bazę PAO i w swoich produktach detalicznych będzie stosował inną bazę olejową, należąca do grupy III+ o nazwie VISOM 6. (SHC Synthese Technology)
                                        Skończyły się czasy 100% syntetyku M1.
                                        Nowe:

Stare:

:niewiem
                                        Niestety ...jest tak ze producenci piszą co chcą na opakowaniach i nie grozi im za to żadna kara. Nazwy syntetyczny i półsyntetyczny nie są nazwami zastrzeżonymi więc producenci mogą używac tych nazw kiedy im sie poprostu podoba. Zwykły konsumet nie jest w stanie sprawdzić jaki olej jest w opakowaniu , jedynie może zawierzyc producentowi. Zwróćcie tylko uwagę na tych solidnych producentów, którzy informują nas o tym i tych którzy idą w zaparte i wciskają nam kity,że oferują nam full syntetyk ...takich powinno sie omijać z daleka :?

Komentarz

• aldam
                                          L&K
                                          • 2006
                                          • 1036

PAOLO ESCO, czy dotyczy to również esp 5w30?
                                          Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 6626
                                            • Volkswagen
                                            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

http://allegro.pl/mobil-1-esp-formul...241452793.html (SHC Synthese Technology) :?
                                            wcześniej był taki :

Olej silnikowy w oparciu o syntezę SHC Technology ™ zawiera oleje bazowe, które są bardziej dopracowane w porównaniu z tymi stosowanymi w konwencjonalnych olejach mineralnych. To zapewnia optymalną ochronę silnika i lepsze osiągi. Oleje silnikowe na bazie syntetycznych SHC Technology ™ posiada wiele zalet, które zapewniają, że silnik pracuje w optymalnej wydajności w najbliższych latach.
                                            Istnieją dwa typy pochodzenia tego oleju:
                                            1. Traditional Settlement zakończyła stosowanie konwencjonalnych olejów mineralnych
                                            2. Syntetyczne środki smarne, które są coraz bardziej popularne.
                                            Oba oleje silnikowe są produkowane z ropy naftowej, który jest wydobywana z ziemi. Różnica polega na tym, że oleje syntetyczne są wytwarzane w nowoczesnym procesie rafinacji, a więc baza jest czysta i wyższej jakości niż w przypadku konwencjonalnych olejów. Specjalna struktura molekularna pozwala na usunięcie większości zanieczyszczeń w procesie rafinacji ropy naftowej. Olej jest czysty i może być stosowany do nowoczesnych silników..
                                            Oleje silnikowe, takie jak Mobil 1, które zostały przygotowane na podstawie SHC Synthesis Technology ™ są stabilne. Oznacza to, że film olejowy nie zrywa się oraz że szybkie smarowanie silnika jest gwarantowane - w niskich i wysokich temperaturach. Oferta produktów z Mobil nastawiona jest na - na mniejsze zużycie silnika, zużycia paliwa i trwałość silnika. SHC Oleje syntetyczne są specjalnie zaprojektowane, aby wytrzymać ekstremalne warunki nowoczesnych silników. Mają doskonałą płynnością. To chroni silnik.
                                            Z oleje silnikowe na bazie syntetycznych SHC Technology ™, można również zaoszczędzić paliwo. M1 sprawia że silnik smarowany jest szybko i sprawnie. Prowadzi to do znacznych oszczędności paliwa . Dobry olej musi również chronić środowisko. Zmniejsza zużycia paliwa, emisjię CO 2. SHC Syntetyczne oleje przyczyniają się do ochrony środowiska.

:hi: wymagania ekologii są na 1 miejscu i to one sa brane pod uwagę jako pierwsze...a ochrona silnika spada na pozostałe miejsce. No i cena!!!! Wykonanie oleju SHC jest o wiele tańsze niż wykonanie wpełnisyntetycznego oleju z bazą PAO.

Olej rozlewany w Niemczch ma dokładny opis (SHC Synthese Technology) a ten rozlewany w innych krajach jak widać jest pełnym syntetykiem :roll: ... nie ma co się bać tego nowego Mobila. Na + jest fakt że Mobil informuje o tym....w odróżnieniu do swojej konkurencji która perfidnie kłamie :diabelski_usmiech

Komentarz

• szachu
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 639
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Już wcześniej pisałem o tej dziwnej sytuacji z Mobilem. Co ciekawe, na półce w Selgrosie stały obok siebie te dwa "różne" oleje. Ten stary "pełny syntetyk" był w promocji i kosztował prawie połowę mniej względem nowego oleju (data produkcji starego była nieczytelna )

Zdecydowałem się na LIQUI MOLY TOP TEC 4100 5W-40 5L (taki zalewa mój mechanik, tylko troszkę w innej cenie ). Jutro wymiana i zobaczymy czy będzie jakaś różnica (liczę na cichszą pracę na zimnym silniku, poranne rajdy z dzieckiem do przedszkola na drugi koniec miasta troszkę obciążają silniczek )

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 6626
                                                • Volkswagen
                                                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez szachu
                                                liczę na cichszą pracę na zimnym silniku
                                                powinno być ciszej, napisz jak zmienisz olej jak go oceniasz.

Komentarz

• szachu
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 639
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ma pewno napiszę. Powiem szczerze, że trochę żałowałem, że ten LM nie jest w pełni syntetykiem, ale teraz widzę, że nawet Mobil 1 to już nie to co kiedyś.

Tak z ciekawości, zostały jeszcze jakieś pełne syntetyki w rozsądnej cenie?

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 6626
                                                    • Volkswagen
                                                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez szachu
                                                    Tak z ciekawości, zostały jeszcze jakieś pełne syntetyki w rozsądnej cenie?
                                                    tak...choć z 5W/30 i 5W/40 jest ciężko ale jeśli chodzi o VW to proszę :
                                                    http://www.sklepzolejami.pl/AGIP_7007_0W30_1L-25.html klasa jakości ACEA A5/B5 no ale niestety +- 250 zł za 5 litrów (jak widać tylko ten to 100%syntetyk. Nawet u Agipa 5W/30 i 5W/40 nie są pełnymi syntetykami.
                                                    Valvoline : VR1 Racing 5W-50 Full Synthetic, seria SynPower zawiera syntetyczne oleje bazowe. .."Valvoline SynPower motor oil is a premium fully synthetic motor oil, formulated with the highest quality
                                                    synthetic base oils" ale...."Valvoline SynPower XL-III SAE 5W-30
                                                    Valvoline SynPower XL-III motor oil SAE 5W-30 is a premium LongLife III- (tylko ) - synthetic motor oil for Volkswagen" i już nie wzmiankują o pełnej bazie syntetycznej :? ale to naprawdę dobre oleje. Będę niedługo testował Valvoline XL III w drugim 1,9 tdi na PD oraz Agipa 7007 mam też ochotę na najnowszego Liqui Moly SYNTHOIL ENERGY 0W-40...tylko silników już mi brak a mieszał napewno marek nie będę.:?

Komentarz

Pracuję...