witam mam pytanie do tego tematu wymieniłem sam olej , przeszedłem na stałą wymianę co 15000 t.km zerowałem licznik , czy trzeba przestawiać w komputerze ,żeby informował o ewentualnym braku oleju
Jaki olej do TDI - archiwum
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X
-
Zamieszczone przez wikingolej było ponizejZamieszczone przez wikingco robić podłączać pod kompaPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez aldamPAOLO ESCO, masz jakieś sprawdzone miejsce na zakup Liqui Moly?
BTW z tego co widzę to wszystkie (może za wyjątkiem motula) oleje z normą 505.1 są wykonane w technologii syntetycznej. Jedynie oleje spełniające normę 507.00 są pełnymi syntetykami.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Octavia2LimitedJaki olej kupićPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Dziękuje za konkretną odpowiedz. Sprawdziłem w książce serwisowej jaki olej zalewano i w jakiej kolejności, wygląda to następująco: 1. ----. 2. ----. 3 i 4. SHELL HELIX ULTRA VX. 5. SHELL HELIX ULTRA EXTRA. Myślałem nad Motulem bo coraz częściej słyszę, że ludzie przeżucają się na ten olej i bardzo go chwalą.
* CHRYSLER 300C "SRT8" 6.1 V8 HEMI (450 KM)
* AUDI A3 Sportback 3.2 V6 (250 KM) "RS3"
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Octavia2Limitedcoraz częściej słyszę, że ludzie przeżucają się na ten olej i bardzo go chwaląPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Odnośnie głośności pracy silnika na poszczególnych olejach; mam wrażenie graniczące z pewnością, że silnik ma różny dźwięk zależności od ilości oleju. Kiedy poziom jest blisko górnej kreski na bagnecie silnik pracuje jakby bardziej miękko, taki bardziej ściszony basowy dźwięk. A kiedy jest mniej oleju, bliżej dolnej kreski dźwięk pracy jest jakby bardziej metaliczny, głośniejszy.
Mam tak w skodzitsu (heh, bardzo spodobało mi się to słowo, ktoś wcześniej użył je na forum) na Mobil 1 0W40 i miałem też tak w Punto (Elf Excellium 5W40).
Komentarz
-
-
hej.jezdze na Castrol Edge 5W30(wedlug serwisu longlife-Holandia)motor 1.9tdi pompowtryskiwacze ,rocznik 2005 przebieg 176000km.silnik ZLOPIE olej jak my browar ale taka jego uroda.Glosny jest jak cholera i bede zmienial na A4 w dieslu moze byc wiekszy przebieg,bo to sa auta robione od poczatku na wieksze przebiegi ale CICHSZE...
Komentarz
-
-
Jeśli ktoś planuje zakup oleju Mobila proponuję zwrócić uwagę na pewien WAŻNY "szczegół". :2kc Mobil ograniczył pełnosyntetyczną bazę PAO i w swoich produktach detalicznych będzie stosował inną bazę olejową, należąca do grupy III+ o nazwie VISOM 6. (SHC Synthese Technology)
Skończyły się czasy 100% syntetyku M1.
Nowe:
Stare:
:niewiem
Niestety ...jest tak ze producenci piszą co chcą na opakowaniach i nie grozi im za to żadna kara. Nazwy syntetyczny i półsyntetyczny nie są nazwami zastrzeżonymi więc producenci mogą używac tych nazw kiedy im sie poprostu podoba. Zwykły konsumet nie jest w stanie sprawdzić jaki olej jest w opakowaniu , jedynie może zawierzyc producentowi. Zwróćcie tylko uwagę na tych solidnych producentów, którzy informują nas o tym i tych którzy idą w zaparte i wciskają nam kity,że oferują nam full syntetyk ...takich powinno sie omijać z daleka :?PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
http://allegro.pl/mobil-1-esp-formul...241452793.html (SHC Synthese Technology) :?
wcześniej był taki :
Olej silnikowy w oparciu o syntezę SHC Technology ™ zawiera oleje bazowe, które są bardziej dopracowane w porównaniu z tymi stosowanymi w konwencjonalnych olejach mineralnych. To zapewnia optymalną ochronę silnika i lepsze osiągi. Oleje silnikowe na bazie syntetycznych SHC Technology ™ posiada wiele zalet, które zapewniają, że silnik pracuje w optymalnej wydajności w najbliższych latach.
Istnieją dwa typy pochodzenia tego oleju:
1. Traditional Settlement zakończyła stosowanie konwencjonalnych olejów mineralnych
2. Syntetyczne środki smarne, które są coraz bardziej popularne.
Oba oleje silnikowe są produkowane z ropy naftowej, który jest wydobywana z ziemi. Różnica polega na tym, że oleje syntetyczne są wytwarzane w nowoczesnym procesie rafinacji, a więc baza jest czysta i wyższej jakości niż w przypadku konwencjonalnych olejów. Specjalna struktura molekularna pozwala na usunięcie większości zanieczyszczeń w procesie rafinacji ropy naftowej. Olej jest czysty i może być stosowany do nowoczesnych silników..
Oleje silnikowe, takie jak Mobil 1, które zostały przygotowane na podstawie SHC Synthesis Technology ™ są stabilne. Oznacza to, że film olejowy nie zrywa się oraz że szybkie smarowanie silnika jest gwarantowane - w niskich i wysokich temperaturach. Oferta produktów z Mobil nastawiona jest na - na mniejsze zużycie silnika, zużycia paliwa i trwałość silnika. SHC Oleje syntetyczne są specjalnie zaprojektowane, aby wytrzymać ekstremalne warunki nowoczesnych silników. Mają doskonałą płynnością. To chroni silnik.
Z oleje silnikowe na bazie syntetycznych SHC Technology ™, można również zaoszczędzić paliwo. M1 sprawia że silnik smarowany jest szybko i sprawnie. Prowadzi to do znacznych oszczędności paliwa . Dobry olej musi również chronić środowisko. Zmniejsza zużycia paliwa, emisjię CO 2. SHC Syntetyczne oleje przyczyniają się do ochrony środowiska.
:hi: wymagania ekologii są na 1 miejscu i to one sa brane pod uwagę jako pierwsze...a ochrona silnika spada na pozostałe miejsce. No i cena!!!! Wykonanie oleju SHC jest o wiele tańsze niż wykonanie wpełnisyntetycznego oleju z bazą PAO.
Olej rozlewany w Niemczch ma dokładny opis (SHC Synthese Technology) a ten rozlewany w innych krajach jak widać jest pełnym syntetykiem :roll: ... nie ma co się bać tego nowego Mobila. Na + jest fakt że Mobil informuje o tym....w odróżnieniu do swojej konkurencji która perfidnie kłamie :diabelski_usmiechPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Już wcześniej pisałem o tej dziwnej sytuacji z Mobilem. Co ciekawe, na półce w Selgrosie stały obok siebie te dwa "różne" oleje. Ten stary "pełny syntetyk" był w promocji i kosztował prawie połowę mniej względem nowego oleju (data produkcji starego była nieczytelna)
Zdecydowałem się na LIQUI MOLY TOP TEC 4100 5W-40 5L (taki zalewa mój mechanik, tylko troszkę w innej cenie). Jutro wymiana i zobaczymy czy będzie jakaś różnica (liczę na cichszą pracę na zimnym silniku, poranne rajdy z dzieckiem do przedszkola na drugi koniec miasta troszkę obciążają silniczek
)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szachuTak z ciekawości, zostały jeszcze jakieś pełne syntetyki w rozsądnej cenie?
http://www.sklepzolejami.pl/AGIP_7007_0W30_1L-25.html klasa jakości ACEA A5/B5no ale niestety +- 250 zł za 5 litrów (jak widać tylko ten to 100%syntetyk. Nawet u Agipa 5W/30 i 5W/40 nie są pełnymi syntetykami.
Valvoline : VR1 Racing 5W-50 Full Synthetic, seria SynPower zawiera syntetyczne oleje bazowe. .."Valvoline SynPower motor oil is a premium fully synthetic motor oil, formulated with the highest quality
synthetic base oils" ale...."Valvoline SynPower XL-III SAE 5W-30
Valvoline SynPower XL-III motor oil SAE 5W-30 is a premium LongLife III- (tylko ) - synthetic motor oil for Volkswagen" i już nie wzmiankują o pełnej bazie syntetycznej :? ale to naprawdę dobre oleje. Będę niedługo testował Valvoline XL III w drugim 1,9 tdi na PD oraz Agipa 7007 mam też ochotę na najnowszego Liqui Moly SYNTHOIL ENERGY 0W-40...tylko silników już mi brak a mieszał napewno marek nie będę.:?PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
Komentarz