Jaki olej do TDI - archiwum

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • PAOLO ESCO
    RS
    • 2009
    • 6626
    • Volkswagen
    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Dzida
    pośmiejemy się razem
    chłopaki...żeby to "coś" jeszcze miało błękitne lub piwne oczy i nogi do samej ziemi to ja rozumiem...ale o byle olej to dajcie spokój.

Troszkę osób wypróbuje, zobaczymy jakie będą opinie użytkowników.
    Ja sam mam O1 na LM a drugą na Valvoline. Niedługo będzie jeszcze nowy pasek w 2,0 i dla odmiany będzie śmigał na Fuchsie i to w długie trasy po niemieckich autostradach - dopiero wtedy będę miał jako takie porównanie.
    Nikt nikogo nie namawia i nikomu nic nie wpycha przecież na siłę, gdyby nie dobre opinie o Valvoline, LM , Fuchsie pewnie bym nie zwrócił na nie uwagę jak większość. I tak nie można z góry założyć , że każdemu taka oliwa przypadnie do gustu. Śmigałem na Motulu i Magnatecu i mimo tego, że jest/były zachwalane mi osobiście nie podpasowały. Spróbowałem kiedyś z ciekawości oleju Carlube 5W/40 do PD i powiem, że mimo braku reklamy olej ten zrobił na mnie bardzo poztywne wrażenie. Kultura pracy silnika w porównaniu z Mobilem którym zalany był wcześniej silnik była naprawdę bardzo duża! Nie tylko zaraz na początku jazdy bo wiadomo, że na świeżej oliwie takie nasz odczucia mogą być mylne!!! Przejeździłem na nim dobre 15 tys km do zmiany i silnik kultura pracy silnika była nadal zadawalająca. Tak niekiedy jest że dane oleje praktycznie są robione pod silnik (a w silnikach innych marek spisują się słabo) no kto jeśli nie Fuchs i VW wiedzą o tym chyba najlepiej :wink:
    W chwili obecnej najbardziej zawodzi mnie niestety marka Mobila która praktycznie prócz ESP 5W/30 SHC i dobrego 5W/50 nie ma do PD-ków i VP praktycznie nic do zaoferowania (jesli chodzi o syntetyczne/wyk. w tech. synt. oleje).

Natomiast Edg'e (a jak wiecie nie przepadam za produktami serii Castrol) ma o niebo lepszą ofertę w chwili obecnej niż jego główny konkurent-czytaj Mobil.

Trzeba też wziąć pod uwagę to,że Castrol Edge jest wspierany przez silną kampanię reklamową w mediach, której celem jest prezentacja wyników testów na wytrzymałość oleju Castrol Edge, aby wzmocnić lojalność dotychczasowych użytkowników marki Castrol i przekonać tych którzy się wahają nad wyborem najlepszego oleju do samochodu.

Aby dowieść najwyższej jakości swoich produktów firma BP zleciła niezależnej jednostce badawczej przeprowadzenie testów na efektywność ochrony silnika działającego pod maksymalnym obciążeniem. Przebadano oleje Castrol Edge Sport oraz oleje syntetyczne innych marek.

Dwa identyczne samochody ustawiono na hamowniach podwoziowych symulując nachylenie 8,8%. Jeden z nich został zalany olejem Castrol Edge Sport, a drugi konkurencyjnym olejem syntetycznym. Następnie rozpędzono samochody do maksymalnej prędkości. W czasie testu nie uzupełniano oleju w silniku. Po ponad 150 godzinach ciągłej pracy, silnik zalany olejem syntetycznym znanej marki wybuchł, podczas gdy silnik zalany olejem Castrol Edge Sport pracował dalej na pełnej mocy .Wyniki mówią same za siebie – Castrol Edge Sport zapewnia maksymalną moc silnikowi aż do 45% dłużej w porównaniu do oleju syntetycznego innej znanej marki.

W teście zużyto 5 ton paliwa, 10 tylnich opon, chłodnicę, skrzynię biegów i układ katalityczny.

Olej Castrol EDGE Sport 0W-40 pozytywnie przechodzi test na działanie w ekstremalnie niskich temperaturach oraz test na oszczędność paliwa.

Niskie temperatury pogarszają osiągi silnika, mogą też spowolnić lub uniemożliwić jego rozruch. W temperaturze minus 55 stopni Celsjusza praktycznie wszystkie płyny samochodowe zamarzają. Jednak podczas testów prowadzonych w temperaturze minus 55 stopni olej Castrol EDGE Sport 0W-40 pozostawał płynny, w pełni spełniając swoje funkcje. Badany dla porównania olej syntetyczny znanej marki gęstniał uniemożliwiając normalny przepływ w silniku.

Olej Castrol EDGE Sport 0W-40 pozytywnie przeszedł testy na oszczędność paliwa (M111 – Europejski Test na Oszczędność Paliwa) - osiągając wynik o 2,5% lepszy od syntetycznego oleju klasy 0W-40.

Kampania reklamowa Castrol Edge Sport = z udziałem Cristiano Ronaldo sami pamiętacie

Oleje, które wcześniej nie były uważane za "syntetyczne", takie jak te, które są produkowane przez ekstrakcję lub rafinację konwencjonalną "uwodornienie" lub za pomocą innych złożonych procesów chemicznych, które charakteryzują się bardziej stabilnymi wiązaniami molekularnymi i wyższym stopniem czystości i to w taki sposób, że nie jest to możliwe za pomocą normalnego "konwencjonalnego "procesu rafinacji są również traktowane jako" syntetyczne "przez ich producentów (Shell, ExxonMobil, BP) - one jednak nadal są wykonane z ropy naftowej surowe - stąd nazwy techologia syntetyczna/olej syntetyczny ...stąd "100% syntetyczny" odnosi się do bazy olejowej może być tak, że olej nie jest w 100% syntetyczny, choć Basa Olejowa jest w 100% syntetyczna.

Co pisze na ten temat Mobi???? (tłumaczenie swobodne) ---- Proszę
    " Tak, to 100% syntetyczny olej. Oleje bazowe, wykorzystywane do mieszania Mobil 1 są "chemicznie zbudowane" zamiast po prostu rozbijać wiązania zawartej ropy naftowej jak w konwencjonalnych olejach mineralnych.
    W pełni syntetyczne środki smarne są formułowane na wiele sposobów, przy użyciu wysokiej jakości syntetyczne oleje bazowe. Produkty te są wytwarzane poprzez reakcję chemiczną o nazwie "syntezy", ciężkie rafinacji lub innych złożonych procesów chemicznych, które charakteryzują się jednorodność cząsteczkowa i stopień czystości, która jest niemożliwa do osiągnięcia przez zwykłego procesu rafinacji.

Źródło powyższych pytań i odpowiedzi jest PERFORMANCE NASCAR - Lato 2003 z artykułu zapoczątkowanego przez ExxonMobil i zatytułowany "Nadrabianie/lekcje z olejami syntetycznymi.

"100% syntetyczny olej silnikowy" "nie jest" więc 100% syntetycznym olej silnikowym, ale równie dobrze można powiedzieć, że jest to 100% syntetyczny olej silnikowy, :bow
    ponieważ baza jest w 100% syntetyczna i to, naprawdę mało znaczy, że olej silnikowy zawiera aż 20% ropy naftowej, ponieważ ropa naftowa nie jest olejem bazowym, ale nośnikiem dla zastosowania dodatków!

[shadow=red:1fe76d3dbe]Teraz nie przejmujcie się, jeśli nie rozumiecie tego, tak jak większość ludzi, mi oosbiście też to się często ...myli :P [/shadow:1fe76d3dbe]

Po tym wszystkim, zastanówcie się .... ile byście byli w stanie więcej zapłacić za olej który jest - Synthetic Motor Oil & 100% syntetyczny a ile byście dali za ten sam olej gdybyście wiedzieli ,że nie było "100% syntetyczny" a tylko wykonany w technologii syntetycznej , czy to nie jest prawda? :diabelski_usmiech
    PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• konkon
      Rider
      • 2008
      • 667
      • Octavia I (1U2)
      • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez Dzida
      jeździsz na full syntetyku, a zmieniasz na Moli, który jest olejem "w technologii
      Wyjaśnijmy raz na zawsze, praktycznie nie ma olejów full syntetic z normą 505.01, Szkoda leje o ile się nie mylę Motula, nie jest żadnym syntetykiem, co było wałkowane nie raz. Kolejna rzecz- technologia syntetyczna to coś między pełnym syntetykiem a HC, jeśli chodzi o właściwości i parametry, nie HC, nie półsyntetyk ani mineralny. Już kiedyś wrzuciłeś oleje w technologii do jednego wora z półsyntetykami. Półsyntetyki to oleje mineralne z domieszką oleju syntetycznego (15-40%).
      Zamieszczone przez Dzida
      bo zalejesz gęstszy olej
      Po czym wnosisz? Przedstaw jakieś konkretne parametry świadczące o gęstości. Gdyby był wyraźnie gęściejszy to by było słychać popychacze conajmniej w zimę. Jest na odwrót. To nie olej mineralny który przy -35 st. można kroić nożem, gdzie syntetyk płynie i smaruje po 2s cały silnik. Punkt płynięcia -39, tak jak Motule.
      Konrad
      OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części

90 konny AGRessor
      PerfectServiceBy DGW
      WhitePride :smokedevil

Komentarz

• PAOLO ESCO
        RS
        • 2009
        • 6626
        • Volkswagen
        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

:roll: chłopaki dajecie sobie luzzz o olej nie ma sensu sobie ciśnienie podwyższać ...nie macie w nocy nic ciekawego... do zrobienia? :diabelski_usmiech

Zamieszczone przez konkon
        Kolejna rzecz- technologia syntetyczna to coś między pełnym syntetykiem a HC
        mniej więcej ...jak w poście powyżej.

...pora spać ew zająć się milszymi sprawami :diabelski_usmiech - DOBRANOC

Komentarz

• Dzida
          RS
          • 2006
          • 2253

konkon, potrafisz czytać ze zrozumieniem? czy to coś nieosiąlnego dla dzisiejszej młodzieży?
          Zamieszczone przez Dzida
          szczególnie jezeli w tej chwili jeździsz na full syntetyku
          Zamieszczone przez konkon
          Szkoda leje o ile się nie mylę Motula
          OK, ja nie wiem co Paweł leje do swoojej bryki dlatego dałem warunek.
          Nadal nie widzę nic śmiesznego w mojej wypowiedzi. Probujemy dalej?

Komentarz

• Orbit
            Rider
            • 2010
            • 486

K.... ja juz mam metlik w głowe ...

[ Dodano: Wto 14 Gru, 10 10:59 ]
            [quote="PAOLO ESCO"]
            Zamieszczone przez Dzida

Natomiast Edg'e (a jak wiecie nie przepadam za produktami serii Castrol) ma o niebo lepszą ofertę w chwili obecnej niż jego główny konkurent-czytaj Mobil.

Przebadano oleje Castrol Edge Sport oraz oleje syntetyczne innych marek.

Dwa identyczne samochody ustawiono na hamowniach podwoziowych symulując nachylenie 8,8%. Jeden z nich został zalany olejem Castrol Edge Sport, a drugi konkurencyjnym olejem syntetycznym. Następnie rozpędzono samochody do maksymalnej prędkości. W czasie testu nie uzupełniano oleju w silniku. Po ponad 150 godzinach ciągłej pracy, silnik zalany olejem syntetycznym znanej marki wybuchł, podczas gdy silnik zalany olejem Castrol Edge Sport pracował dalej na pełnej mocy .Wyniki mówią same za siebie – Castrol Edge Sport zapewnia maksymalną moc silnikowi aż do 45% dłużej w porównaniu do oleju syntetycznego innej znanej marki.

W teście zużyto 5 ton paliwa, 10 tylnich opon, chłodnicę, skrzynię biegów i układ katalityczny.

Olej Castrol EDGE Sport 0W-40 pozytywnie przechodzi test na działanie w ekstremalnie niskich temperaturach oraz test na oszczędność paliwa.
            [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=VluCqoC5quw[/youtube]
            1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
            Obecnie śmigam na Liqui Moly a w lato AMSOIL

Komentarz

• PAOLO ESCO
              RS
              • 2009
              • 6626
              • Volkswagen
              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Orbit
              K.... ja juz mam metlik w głowe ...
              spokojnie nie ty jeden, mi sie też miesza...

Zamieszczone przez Orbit
              Olej Castrol EDGE Sport 0W-40 pozytywnie przechodzi test
              no co ...reklama dźwignią handlu. :P Edg'e dysponuje w tej chwili praktycznie pełną ofertą dla każdego silnika różnych marek a nie tak jak Mobil 1 który praktycznie spoczął na laurach :evil: Co do jakości Castrol'a to różnie z tym bywa...traficie na rozlewane w garażu i będzie ból. Z tego co wiem lepsze są jednak te rozlewane za granicą a nie blendowane w Polsce. Zresztą wątpię by blendowane były wszystkie Castrole...zapewne tylko kilka konkretnych typów , tak samo Mobile i inne. BP (z produktami Castrola zaliczyło kilka wpadek na rynku USA...ale mają tam napewno lepszą bazę olejową stąd porównywanie z tymi robionym w Europie wypada zdecydowanie na niekorzyść tych ze starego kontynentu.

Orbit można robić badania ...i badania zależy kto je robi i co mają wykazać. Dla mnie najbardziej obiektywne sa testy przepracowanego oleju wtedy widać jaki olej trzyma normę. Dla niektórych znanych marek takie testy wypadają bardzo zabójczo stąd nic dziwnego, że Firmy te nie chwalą sie tym. :wink:

Komentarz

• Dzida
                RS
                • 2006
                • 2253

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                dlategoteż zakupiłem kilka dni temu 4-kę oleju Statoil Lazerway LL 5W30 i czekam na wymianę. Statoil tym produktem udowodnił, iż olej syntetyczny wcale nie musi być drogi, jak te wszytkie Millersy itp.

Komentarz

• Orbit
                  Rider
                  • 2010
                  • 486

Zamieszczone przez Dzida
                  dlategoteż zakupiłem kilka dni temu 4-kę oleju Statoil Lazerway LL 5W30 i czekam na wymianę. Statoil tym produktem udowodnił, iż olej syntetyczny wcale nie musi być drogi, jak te wszytkie Millersy itp.
                  A czy Statoil to nie lotos przypdkiem ?

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

Zamieszczone przez Dzida
                    a ile on teraz kosztuje, bo na stacji wydawał mi się drogi?
                    saport techniczny baj DGW
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm
                    no i nie ma :-)

Komentarz

• Dzida
                      RS
                      • 2006
                      • 2253

Zamieszczone przez szkoda
                      a ile on teraz kosztuje, bo na stacji wydawał mi się drogi?
                      Na stacji wszystko jest drogie. Normalne prawa rynku.

135 PLN/4 litry oleju PAO, to napradę rozsądna oferta.

Paweł, dystrybutor jest koło mnie: (czyli koło Ciebie też)

Jest to jedyny olej jaki znam którego wlew jest "zapięczętowany" fabrycznie.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                        RS
                        • 2009
                        • 6626
                        • Volkswagen
                        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Dzida
                        Statoil Lazerway LL 5W30
                        no to się nam pochwalisz jak ten olej się sprawuje w porównaniu z wcześniejszymi które miałeś
                        Zamieszczone przez Dzida
                        135 PLN/4 litry oleju PAO, to napradę rozsądna oferta.
                        rosądna
                        Zamieszczone przez Dzida
                        Jest to jedyny olej jaki znam którego wlew jest "zapięczętowany" fabrycznie.
                        i o to chodzi nie musi być hiper - gurnt by olej był pewny jakościowo (ten akurat jest chyba rozlewany w Norwegii) i na dobrej bazie olejowej.
                        Bardzo dobra temperatura płynięcia -54C!, PAO>30% ale to już od razu przekłada się na dobre parametry. Bardzo ciekawy wybór

Komentarz

• Dzida
                          RS
                          • 2006
                          • 2253

no to się nam pochwalisz jak ten olej się sprawuje w porównaniu z wcześniejszymi które miałeś
                          napewno, choć do zmiany oleju jeszcze dłuższa chwila.
                          . Bardzo ciekawy wybór
                          Dzieki, staram się jak mogę.

Komentarz

• Orbit
                            Rider
                            • 2010
                            • 486

ale to tylko 4L ... wiec jesli ktos zalewa wiecej , cenowo wyjdzie na to samo co Millers , a Millers jaki ma % PAO ?

P.S . przypomniało mi sie, iz Olej Statoil, lałem do poprzedniego samochody Peugeot 307, sporo go palił .

Komentarz

• Dzida
                              RS
                              • 2006
                              • 2253

Orbit, jak to policzyłeś?

[ Dodano: Wto 14 Gru, 10 20:43 ]
                              5 litrów oleju Millersa 504.00/507.00 kosztuje 280 PLN (w sklepie internetowym)
                              Za 5 litrów oleju Lazerway LL 504.00/507.00 zapłaciłem 168,75 PLN. (135 PLN za 4-kę + poprosiłem o litr na dolewki w cenie tej czwórki tj 33,75 PLN)

To nie jest moim zdaniem to samo, zostaje ponad 100 PLN na dobrą kolację z żoną, albo wypad z przyjaciółmi do Szwejka.

Wszyskie ceny brutto.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                RS
                                • 2009
                                • 6626
                                • Volkswagen
                                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Dzida
                                5 litrów oleju Millersa 504.00/507.00 kosztuje 280 PLN
                                dokładnie cena z kosmosu...jak bym miał nowe porsche to bym taką ofertę rozważył :P
                                Zamieszczone przez Dzida
                                zostaje ponad 100 PLN na dobrą kolację z żoną
                                k no właśnie nie ma to jak dobrze zainwetować kasę a napewno się zwróci z procentem :hmm

Zamieszczone przez Orbit
                                Olej Statoil, lałem do poprzedniego samochody Peugeot 307, sporo go palił
                                jedne silniki lubią dany olej i prawie nic go nie biorą a na innym piją ponad przewidziane ilości. Mój AXR wpierniczał motula na początku przez jakieś 15 tys km ale teraz przeszedłem na LM i jest ok, może to też był fakt że silnik był nowy i się układał. Choć 1,9 tdi lubi troszkę wypić "motula" jak zauważyć.

Komentarz

• Orbit
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 486

no tak, akurat ten Olej rzeczywiscie jest drozszy ... Olej millersa do mojego samochodu jest CIUTKE TANSZY KLIK

Komentarz

• vaz
                                    Elegance
                                    • 2010
                                    • 799
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Witam . Czy Mobil 1 ESP Formula 5W-30 ma bazę IV lub V grupy i jaką ma wartość TBN ; nie ma tego na stronie Mobila... Dziękuję za odpowiedź .

[ Dodano: Sro 15 Gru, 10 17:48 ]
                                    Dzięki , zapytam jeszcze o TBN . W ASO używają tego oleju w czasie przeglądów . Czy do BXE z QG1 (auto na gwarancji) wziąć ten olej z ASO czy wybrać jakiś inny o czym pisaliście wcześniej?
                                    Antyfotoradar Valentine1
                                    Harry II Classic+Sirio ML145

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 6626
                                      • Volkswagen
                                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

.... różnie podają ...TBN ok. 5.5-6.5. - ..ogólnie cholernie niskie Mobil więc się nim nie chwali :wink: - nie jestem za stosowaniem takiego oleju w trybie LL.

Zamieszczone przez vaz
                                      Mobil 1 ESP Formula 5W-30 ma bazę IV lub V grupy
                                      ma III+ :2kc :lol: Konkurencja "zmusiła" Mobila do zastosowania innej (tańszej) bazy olejowej należącej do grupy III+ o nazwie VISOM 6. (SHC Synthese Technology - czytaj inaczej HC+). Nie jest więc to 100% syntetyk a olej w technologii syntetycznej.

[ Dodano: Sro 15 Gru, 10 18:34 ]
                                      Zamieszczone przez vaz
                                      wziąć ten olej z ASO
                                      kupić osobno ...i pojechać, żeby Tobie zmienili....szkoda u nich przepłacać (chyba że mają jakieś nadzwyczajne ceny :wink: ) a napewno nie pozwolił bym im zalać olejm z beczki silnika jeśli już to zamknięte opakowanie...najlepiej takie jak "dzida" pisał powyżej.

[ Dodano: Sro 15 Gru, 10 18:36 ]
                                      Zamieszczone przez vaz
                                      wziąć ten olej .... czy wybrać jakiś inny
                                      bez przesady silnik od niego nie wybuchnie, nie ma co zaraz skreślać Mobila z listy ... ale gdybym mógł to osobiście wybrał bym Valvoline XL III 5W/30 mam obecnie i silnik w BXE miło na nim chodzi.

Komentarz

• Dag
                                        Classic
                                        • 2009
                                        • 10

PAOLO ESCO a na jkim oleju skodzinka latała poprzednio i jaką róznicę zauważyłeś ?
                                        Moja od pierwszego zalania lata na mobilu esp 5w 30, i zastanawiam się czy jest jakiś sens zmieniać na inny, jaki to przyniesie pozytywny skutek.

Komentarz

• loru
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 4286
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

PAOLO ESCO,
                                          a może w wolnej chwili zrób takie zestawienie w tabelkach porównujące różne olej.
                                          O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• vaz
                                            Elegance
                                            • 2010
                                            • 799
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

bez przesady silnik od niego nie wybuchnie, nie ma co zaraz skreślać Mobila z listy ... ale gdybym mógł to osobiście wybrał bym Valvoline XL III 5W/30 mam obecnie i silnik w BXE miło na nim chodzi.

ok , rozważam sytuację gdy do ASO przyjeżdżam na przeglądy z własnym olejem , potem coś siada w silniku i ASO twierdzi , że to wina oleju ... a auto mam na gwarancji fabrycznej 4 letniej i zaczynają się schody z naprawą .
                                            Antyfotoradar Valentine1

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 6626
                                              • Volkswagen
                                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez vaz
                                              że to wina oleju ... a auto mam na gwarancji fabrycznej 4 letniej i zaczynają się schody z naprawą .
                                              :roll: a w życiu...ASO sprawdza czy olej ma normę VW i czy jest w zamkniętej butelce ew i to wszystko. Nie mają prawa odmówić wlania oleju z normą VW...chyba że na piśmie dadzą takie oświadczenie (a zakładam się, że napewno nie)...a potem wyślij to do producenta danego oleju :twisted: ....jestem pewien, że więcej by tego nie robili :wink:
                                              Zamieszczone przez vaz
                                              ASO twierdzi , że to wina oleju
                                              a na jakiej podstawie skoro olej miał aprobatę VW ? bo olej bez aprobaty na gwarancji wykluczam. W książkę serwisową wpisuje się jaki olej jest wlewany, wtedy ASO łatwo sprawdzi czy olej miał aprobatę VW -zresztą innego by Tobie nie cpowinni wlać na gwarancji. Jak przyjedziesz z własnym filtrem oleju to też to wpisują (ja bynajmniej teraz w OII tak miałem-przyjechałem na 1 wymianę przy +- 14 tys km) a moja O1 serwisu na oczy praktycznie nie widziała :terefere (raz tylko głupi olej u nich zmieniłem :los ) ale nauczony doświadczeniem ...pozostały FULL zakres obsług przy silniczku i aucie sam zrobiłem...48 000 tys km od nowości w dwa lata (właśnie mija)-spalona żarówka H4 i zmienione łożyska z przodu (łożysko z lewej strony padło-huczało, drugie zmieniłem z rozpędu ops: , zresztą łożyska ori było z made in England :evil: ) i spalona mała żaróweczka podświetlenia nawiewu klimy ...i to wszystko. Wszytskie czynności wpisałem w zeszyt...łącznie z wymianami oleju (teraz była już moja czwarta :lol: ) 2 razy zmieniony filtr paliwa / filtr oleju 4 razy/ filtr powietrza 3 razy/filtr przeciwpyłkowy 1...na wszystkie części filtry...itd są paragony. Właśnie sprzedaję O1 (miała pójść za 33 tys i w sumie kupca chyba już mam bo sami się zawsze znajdują :szeroki_usmiech )....bo za miesiąc będzie pasek 2,0 diesel albo zwykły albo CC więc 3 aut dla siebie trzymał nie będę :haha:

No ale wracając do tematu ...ja nie widzę problemu z olejem w przypadku jak Ty opisałeś. A może Ktoś miał taki problem?

[ Dodano: Sro 15 Gru, 10 20:48 ]
                                              Zamieszczone przez loru
                                              a może w wolnej chwili zrób takie zestawienie w tabelkach porównujące różne olej.
                                              dużo takich zestawień jest na necie

ew. można by zebrać kilka marek i konkretnych typów oleju ...dało by się zrobić ...tylko ten czas - koniec roku urwanie głowy w pracy - planowanie w pododziałach i jednostce mam :roll: ...ale coś pomyślę (tz nie spodziewać się w przeciągu kilku dni...najpierw trzeba zebrać propozycja do zestawienia olejów które nas interesują). Z tym że zestawienie musi być obiektywne i bez preferencji jakiegokolwiek oleju (czytaj przedstawianie i ocenianie czegoś w sposób zgodny ze stanem faktycznym, niezależnie od własnych opinii, uczuć i interesów). :diabelski_usmiech

(czy jest sens robić takie zestawienie?) skoro macie podane jak na dłoni dane

[ Dodano: Sro 15 Gru, 10 20:58 ]
                                              Zamieszczone przez Dag
                                              PAOLO ESCO a na jkim oleju skodzinka latała poprzednio i jaką róznicę zauważyłeś ?
                                              wcześniej to była nówka z fabrycznym olejem - teraz 1,9 tdi VW zalewa Castrolem (na 100% w Polkowicach stoją dwie olejarki) różnica po zmianie na Valvoline na + silnik ciszej i kulturalniej pracuje, narazie zrobione ma na tym oleju 4 tys km ale obywa się bez dolewek.

Komentarz

• vaz
                                                Elegance
                                                • 2010
                                                • 799
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

jest drobna pomyłka na tej stronie , kolumna lepkości zamieniona jest z kolumną TBN .

A z tym "własnym" olejem na przeglądzie chodziło mi o to , że pewnie zrobią wpis w książkę obsługi "olej własny klienta" co w przypadku ew. awarii może zostać zinterpretowane jako felerny/podrobiony olej albo coś takiego będący przyczyną tej awarii . Z innego przypadku wiadomo , że do korozji O2 przyczynił się pył wulkaniczny :evil:
                                                Antyfotoradar Valentine1

Komentarz

• szkoda
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 22543

Zamieszczone przez vaz
                                                  A z tym "własnym" olejem na przeglądzie chodziło mi o to , że pewnie zrobią wpis w książkę obsługi "olej własny klienta" co w przypadku ew. awarii może zostać zinterpretowane jako felerny/podrobiony olej albo coś takiego będący przyczyną tej awarii . Z innego przypadku wiadomo , że do korozji O2 przyczynił się pył wulkaniczny :evil:
                                                  bez przesady, jak jeździłem z własnym to po prostu wpisywali do książki jaki to olej i nikt nigdy żadnych cyrków nie robił, olej był zgodny z normą.
                                                  saport techniczny baj DGW
                                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                                  była BXE '08 190kkm
                                                  no i nie ma :-)

Komentarz

• dragster
                                                    Elegance
                                                    • 2009
                                                    • 895
                                                    • Honda

Rozmawiałem ostatnio z właścicielem małej firmy transportowej (kilka tirów). Powiedział, że zalewa je Mobilem Delvac mineralnym 15W40, wymiana co 40 kkm, wszystko super chodzi, w silnikach są turbosprężarki, choć ostatnio jedna padła, ale przy przebiegu 1,2 mln km. Facet również sam w miarę możliwości naprawia swój tabor i interesuje się motoryzacją.

Słyszałem też od kierowcy autobusów, że wymiana olejów jest też u nich co 40 - 50 kkm.

I teraz tak: wiadomo, że takie silniki mają inną charakterystykę pracy, są konstruowane pod inny rodzaj obciążeń, wytrzymują 2 - 3 razy większe (albo i jeszcze większe) przebiegi i pracują zwykle na wolniejszych obrotach itd... ale jednak są silnikami diesla i jednak są w dużej mierze podobne do silników osobówek.

My tu dbamy: pełne syntetyki, tylko to co najlepsze, wymiana co 15 kkm. Tak przyszło mi do głowy... czy nie jesteśmy trochę naciągani przez producentów... Taka reflaksja mała, na wieczór przyszła mi do głowy
                                                    Silnik R18A2.
                                                    http://www.dadrl.org.uk
                                                    http://www.lightmare.org

Komentarz

Pracuję...