Jaki olej do TDI - archiwum

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • siodlaczek
    Classic
    • 2011
    • 2

Jaki olej proponujecie do Skody Octavii 2001 rok 90 KM 215tys przejechane. nie wiem co bylo wczesniej lane bo niedawno sprowadzona została? jakiego mobila lub motula proponujecie?

Komentarz

• wojtass
      Rider
      • 2007
      • 473

Jokoś do tych Lotosów nie mam zufania ( ale słyszałem faktycznie pozytywne opinie ) Do 90 km i OI chłopaki polecają min LM Top Tec 4100 Ja właśnie na ten będe teraz przed wakacjami wymieniał Cena ok 140 zł za 5 l nie jest jakas wygorowana a tak jak mowilem sa pozytywne opinie na w/w olej

Komentarz

• pacocases
        Rider
        • 2011
        • 576
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

olej o płukanka

Dowiedziałem się w serwisie skody że moja nowa (5kkm) ślicznotka zalana jest fabrycznie olejem Fuchs.
        Czy przy wymianie oleju na ten sam muszę wykonać płukanie silnika. Nigdzie nie znalazłem płukanki Fuchsa.
        pozdrawiam Pakoś - teraz 147KM/328Nm

Komentarz

• konkon
          Rider
          • 2008
          • 667
          • Octavia I (1U2)
          • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

pacocases,
          Płukanka Liqui Moly Pro Line Engine Flusch 2427 (ok. 30 zł) lub Motul Engine Clean (ok. 50 zł). Nie musisz robić płukanki ale napewno nie zaszkodzi.
          Konrad
          OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części

90 konny AGRessor
          PerfectServiceBy DGW
          WhitePride :smokedevil

Komentarz

• pacocases
            Rider
            • 2011
            • 576
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

olej, płukanka

Dziękuję wszystkim za pomoc

Komentarz

• Pidziek
              RS
              • 2011
              • 1845

Zamieszczone przez pacocases
              Dowiedziałem się w serwisie skody że moja nowa (5kkm) ślicznotka zalana jest fabrycznie olejem Fuchs.
              No bo taki leja fabrycznie.
              Też nie widzę płukanki ale nie trzeba robić przy tym oleju.
              Na jakim oleju Fuchs- jeździsz ?
              Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
              http://www.zmienolej.pl/
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• pacocases
                Rider
                • 2011
                • 576
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

olej

Niestety aż tak dociekliwy nie byłem a jak dzwoniłem później to ktoś z serwisu był b.zdziwiony że mam w silniku Fuchsa (chyba pierwszy raz słyszał tę nazwę :lol:

Komentarz

• PAOLO ESCO
                  RS
                  • 2009
                  • 6626
                  • Volkswagen
                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez pacocases
                  ktoś z serwisu był b.zdziwiony że mam w silniku Fuchsa
                  bo zapewne masz Castrola :roll: nie słyszałem, by teraz VW zalewał silniki Fuchsem a wiem dobrze bo szwagier pracuje w VW Polkowice - tam są dwie olejarki Castrola - kiedyś owszem za dobrych czasów był Fuchs a dokładnie Fuchs Titan. ( nie słyszałem by fabrycznie VW stosował teraz Fuchsa ... :? a jeśli już to owszem ale w USA/Meksyku fabrycznie zalewa się Lubro Moly/Liqui Moly) i jestem pewien na 99,9% że masz zalany silnik Castrolem...). Obym się mylił :szeroki_usmiech i żeby VW wrócił do Fuchsa... a coś mi się wydaje że parę Castrol & Volkswagen Group niedługo czeka rozwód i można będzie się zdziwić jaki olej zaleją wtedy... :roll: pewne przypuszczenia na ten temat mam.
                  Załączone pliki
                  PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• andrzej1962
                    L&K
                    • 2010
                    • 1306
                    • Octavia III combi (5E5)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                    • DADA 1.5 TSI 150 KM

Paolo Esco. za podpowiedź wyboru oleju. Wymieniłem po poprzedniku, który wg dok. wymieniał w marcu ub roku. On po wymianie sprzedał praktycznie niedługo samochód i jak na nim zrobiłem ok. 7 kkm. Był shell hellix 5W30. Ło matko jak on wyglądał. Nie wiem w jaki sposób miałby on wytrzymać jeszcze ok. 17 kkm bo tyle miało wskazanie do serwisu (zmienny termin). Po wymianie wyjeżdżając zastanawiałem się, czy nie jadę benzyną. Cisza "jak w kościole". Zobaczymy dalej ale jestem mega zadowolony. Zalany to oczywiście LM 4100. Fuchsa niestety nie dostałem , ale na pewno za słabo szukałem a chciałem mieć wymianę poza sobą aby wiedzieć co mam pod maską. Oczywiście przechodzę tym samym na stały okres wymiany, bo inaczej sobie nie wyobrażam dbania o silnik. Jeszcze raz pozdrowionka.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                      RS
                      • 2009
                      • 6626
                      • Volkswagen
                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

jesteś zadowolony - o to chodzi :P
                      ...a tak na marginesie właśnie jadę na sobotę-niedzielę z promocją NSR i mojej jednostki do Wałbrzycha - urządzacie "jakieś dni służb mundurowych" i dostaliśmy zaproszenie ... takie tam... :szeroki_usmiech ... a potem na Katowice śmigam na lotnisko Muchowiec - "II Śląski Lotniczy Festyn Służb Mundurowych – Dzieciom" ... na 1 czerwca" :Bojesie:

Komentarz

• andrzej1962
                        L&K
                        • 2010
                        • 1306
                        • Octavia III combi (5E5)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                        • DADA 1.5 TSI 150 KM

Tak słyszałem coś o tym. Niestety ja robię poza miejscem zamieszkania. Na tych zabawach też raczej nie będę, bo leczę zerwanego Achillesa. Powodzenia.

Komentarz

• ZYBI68
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 697
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BKD 2.0 TDI 140 KM

czyzyk64, może będę miał dostęp do Fuchsa XTL ale na 100% dowiem się za miesiąc, teraz mam zwykły.
                          Jeśli nie chcecie zrezygnować z radości picia kawy, ale chcecie dbać o zdrowie, rozwiązanie znajdziecie tutaj. www.zbyszek.ganodermakawa.pl

Komentarz

• PAOLO ESCO
                            RS
                            • 2009
                            • 6626
                            • Volkswagen
                            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez ZYBI68
                            teraz mam zwykły.
                            dobry Fuchs nigdy nie jest zły nawet bez tego dodatku XTL :wink:
                            Ja też na dniach będę zmieniał więc albo Fuchs albo LM... a może Amsoil :roll: :szeroki_usmiech

Komentarz

• rtocki
                              Drive
                              • 2011
                              • 44

Przedurlopowa wyprzedaż/promocja:
                              Fuchs Titan GT1 Pro C-3 5W-30 XTL, bańka 4 litry = 130 zł z wysyłką! , niewiele sztuk.

Komentarz

• bzyq_74
                                RS
                                • 2008
                                • 3467
                                • Volkswagen
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez rtocki
                                Przedurlopowa wyprzedaż/promocja:
                                Fuchs Titan GT1 Pro C-3 5W-30 XTL, bańka 4 litry = 130 zł z wysyłką! , niewiele sztuk.
                                Pisałbym się na 2 szt. , napisz co i jak z przelewem i przesyłką. Czy jest na fakture?
                                MARCIN
                                Mój szkodnik

Komentarz

• piramida
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 12222
                                  • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                                  Zamieszczone przez ZYBI68
                                  teraz mam zwykły.
                                  dobry Fuchs nigdy nie jest zły nawet bez tego dodatku XTL :wink:
                                  Ja też na dniach będę zmieniał więc albo Fuchs albo LM... a może Amsoil :roll: :szeroki_usmiech
                                  wlej amsoila, zdasz relację jako fachowiec
                                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 6626
                                    • Volkswagen
                                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

hehe :roll: no właśnie się zastanawiam czy zmienić z LM na Fuchsa czy też tego Amsoila... bo jak już nie raz zmieniałem w innych autach to musiałem potem wrócić do LM .... ale jeszcze pomyślę - zmiana oleju dopiero za 1500 - 2000 km. tz za tydzień/dwa ...bo dużo jeżdżę :P ale też mnie korci zrobić takie porównanie nie na papierze a w realu :P

Komentarz

• szmoła
                                      Classic
                                      • 2011
                                      • 39
                                      • Seat
                                      • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Witam !

Temat długi ale ciekawy, pełen podziwu jestem dla Was i szacun dla PAOLO ESCO. Na forum OCP to chyba największy i profesjonalnie rozwinięty temat, dlatego zaglądam tu często aby być na „topie”. Temat śledzę od dawna ale mam pytanie odnośnie „starszych” aut. Mianowicie ostatnio temat dotyczy nowszych autek (mały przebieg) więc wiadomo jaki olej….. Pełen syntetyk…. Fuchs, Liqui Moly, Amsoil, Motul… (5W40, 5W30). Oleje ostatnio pojawiające się na forum. Jak zmienię auto to już wiem co będę zalewać... Ale podpowiecie jaki olej do ASV+ z 2001 roku z przebiegiem 240 kkm. Niestety po zakupie (130kkm) zalałem 10W40 Mobila 1raz a potem aż do dziś 10W40 Valvoline, dobry olej ale.... Problem polega na tym, że cyklicznie co 10kkm mam problem (zastanawiam się, tak dla dobra autka) nad przejściem na 5W40 ?? Bojąc się o konsekwencje zmiany jednocześnie żałuje , że nie zalałem syntetyka wcześniej. I tak zawsze dla pewności … półsyntetyk Valvoline. No dobra, a co teraz… Postanowiłem w końcu na tym forum zapytać o zalanie przy takim już przebiegu pełnego syntetyka. Licząc na rzetelną i profesjonalną odpowiedz dodam, że auto nie bierze oliwy, nic nie dolewam między wymianami (10-12kkm), silnik nie „poci się”, wszystko ok…"mimo że nie żałuję auta"... Więc może jeszcze warto zapodać mu syntetyka….???

Pozdrawiam.

Komentarz

• Orbit
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 486

Paolo ...może zróbmy małe referendum ... Niechaj Ludność zdecyduje
                                        mój głos na
                                        1) AMSOLI
                                        :yay:
                                        1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
                                        Obecnie śmigam na Liqui Moly a w lato AMSOIL

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 6626
                                          • Volkswagen
                                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

szmoła - do ASV masz oleje z normą VW 505.00 - a olejów o lepkości 5W/40 jest trochę... Z polecanych i za rozsądną kasę to napewno Fuchs Titan GT1 5W/40 (choć ma też normę 505.01) +- 130 zł za 4l.
                                          A ja bym sie nie pierniczył i kupił TOTAL QUARTZ 9000 ENERGY 5W40 5L za 85 zł przy zmianie nawet co 10 tys km będziesz miał czysty olej i silniczek w środku ! http://allegro.pl/total-quartz-9000-...616014730.html
                                          Co do zmiany oleju ...kup sobie jakąś płukankę i zastosuj przy wymianie oleju + świeży olej i będzie OK.
                                          A jeśli lepszy syntetyk to Liqui Moly DIESEL SYNTHOIL 5W-40 na PAO http://oliwiarka.pl/6-oleje-silnikowe-syntetyczne - to typowy olej do "niemieckiego" diesla - naprawdę dobry.

Zamieszczone przez szmoła
                                          nic nie dolewam między wymianami (10-12kkm), silnik nie „poci się”, wszystko ok…"mimo że nie żałuję auta"... Więc może jeszcze warto zapodać mu syntetyka….???
                                          nie musi być aż 100% full syntetyk ....zmień lepkość na 5W/40 żeby nie męczyć silnika i turbiny.

:hmm
                                          Zamieszczone przez Orbit
                                          ...może zróbmy małe referendum ...
                                          nie nie ...ja mam już swoje konkretne typy haha...
                                          :arrow:
                                          Fuchs TITAN GT1 Pro Flex 5W/30
                                          Liqui Moly Top Tec 4600 5W-30
                                          Liqui Moly DIESEL SYNTHOIL 5W-40 (ten bez normy 505.01) :shock:
                                          i jeszcze 2 x Amsoil (ale nie European Car Formula 5W/40) i jeszcze jedna/dwie inne marki...
                                          :wink:

Narazie nie miałem czasu się zastanowić który wybrać - bo pakuję się i śmigam jutro na Wałbrzych a potem na Katowice :drive:

Komentarz

• szmoła
                                            Classic
                                            • 2011
                                            • 39
                                            • Seat

PAOLO ESCO dzięki za odpowiedz...

Normy znam, kasy nie żałuję.... Problem polega tylko na samym przejściu z takim przebiegiem z półsyntetyka na pełen. Czy warto... a może już sobie darować takie doświadczenia.... Jakie mogą być tego konsekwencje... itp. itd.
                                            LM śni mi się po nocach, he,he !!

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 6626
                                              • Volkswagen
                                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Czy warto...
                                              TAK.
                                              Zmieniaj olej z lepkości 10W/40 na lepkość 5W/40 jak masz silnik w dobrym stanie ...nie ma co się zastanawiać - markę oleju sobie sam wybierzesz.

Jakie mogą być tego konsekwencje... itp. itd.
                                              hehe przy 10W/40 szybciej zajedziesz turbinę a i silnik dostanie w w zimie.... przy 5W/40 lżejsza praca w zimie i lepsza pompowalność oleju - ochraniasz turbinę i silnik i paliwo...
                                              ...kosekwencje? .... Jeśli silnik jest w dobrym stanie to sama zmiana lepkości oleju nic z nim nie zrobi. To mit że silnik może się rozszczelnić! Olej nie uszczelnia - olej smaruje! Jeśli jakaś uszczelka ma puścić to i tak puści!

[ Dodano: Czw 26 Maj, 11 23:51 ]
                                              LM śni mi się po nocach
                                              bez przesady LM to też nie super cudo - choć porządny olej. Już pisałem nie raz że cena pewnych produktów LM jest zawyżona w stosunku do iinych marek które posiadają odpowiedniki produktów LM... masz @ ---- > :wink:

Komentarz

• szmoła
                                                Classic
                                                • 2011
                                                • 39
                                                • Seat

OK !!

Valvoline to też dobry olej tylko to, że 10W40 mi smaruje.... ale silnik pozostawia czysty i jest w b.dobrej kondycji... Wiem, że 5W40 to super i najlepiej wymagany olej ale różnie się mówi o tych zmianach oliwy....

To co, jedziemy po "bandzie" i .... Liqui Moly DIESEL SYNTHOIL 5W-40. ??

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 6626
                                                  • Volkswagen
                                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Liqui Moly DIESEL SYNTHOIL 5W-40. ??
                                                  :diabelski_usmiech NIE... :arrow: czytaj @ wysłałem Tobie :wink:

Komentarz

• szmoła
                                                    Classic
                                                    • 2011
                                                    • 39
                                                    • Seat

Dzięki PAOLO ESCO za wszelkie info.

Dodam, że ja nie szukam "taniego oleju" ... to że śmigam na 10W40 to nie znaczy, że ma być tanio, tylko poprzedni właściciel i przejechane km. trzymały mnie przy tym 10W. Wiadomo, tanio nie zawsze dobrze, dbasz-płać.... Podejmując ryzyko przejścia oleju z 10W na syntetyk 5W nie stanowi kosztu np. Liqui Moly, Fuchs... Dobra oliwa to podstawa.... I o taką tutaj właśnie pytam... Pytam o dobry olej dla ASV już z zacnym przebiegiem...

PAOLO ESCO - Dzięki !!

Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...