Jaki olej do benzyniaka?

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pidziek
    RS
    • 2011
    • 1845

---> nowy nabytek http://zmienolej.pl/ofert...-5w30-5l-detail już za miesiąc i kilka dni do przetestowania na trasie Zielona Góra - Włochy- Zielona Góra
    Jestem spokojny
    Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
    http://www.zmienolej.pl/
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• Tippo
      L&K
      • 2009
      • 1349
      • Octavia III (5E3)
      • CJSB 1.8 TSI 180 KM

http://www.motul.com/system/product_descriptions/technical_data_sheets/56/original/8100%20X-lite%200W-30%20(GB).pdf?1323961360

To arkusz 0w30 x-lite z oficajlnej strony motula, wydaje mi sie ,ze wczesniej temp plyniecia byla -51 a nie -54, czy to juz nowa karta, oleju z "nowa" etykietka??

Komentarz

• ro66
        Classic
        • 2013
        • 8

Zamieszczone przez jarekbarcaaa
        Zamieszczone przez stolar
        Witam,
        Panowie, który olej polecacie do mojego 1.4 tsi? Norma 504/507, 5w/30, wielosezonowy, przebiegi głównie w mieście, wymiana co 15 tyś. km - coś dobrego a jednocześnie nie super drogiego. Wchodzi bodajże 3,9 l, wiec bańka 4 litry by mnie interesowała. Z góry dziękuję za ofertę.

Pozdrawiam
        PS
        statoil LAZERWAY 5w/30 Specjalnie dedykowany do silników z grupy VW ja mam i jest róznica w pracy miedzy poprzednim castrolem Cichsza praca na zimnym i taka lekka
        Potwierdzam i polecam

Komentarz

• PAOLO ESCO
          RS
          • 2009
          • 6626
          • Volkswagen
          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

A do mnie dziś przyszła paczuszka - sprawdzimy i zobaczymy co to warte... :wink:

Ubiegnę pytanie - tak ... pierwsze co zrobiłem to "test na wodę" :2kc
          Sprawdziłem Silkolene i porównałem od razu z Amsoilem ASL 5W30. Amsoil ma zapach hmmm drażniący lekko, pod ciepłą wodą bardzo łatwo daje się spłukać ze skóry (wylewałem olej na dłoń - dziś specjalnie, ponownie) po spłukaniu dłoń była mocno sucha, jak bym przemył ją benzyną. Przy Silkolene zapach jest (a właściwie go nie ma) bardzo neutralny, praktycznie nie wyczuwalny w porównaniu do "chemicznego" Amsoila (aż sprawdziłem ponownie...różnica pod tym wzgledem jest odczywalna wyraźnie). Silkolene jest też jak by bardziej oleisty (ale nie tak jak LazerWay 0W30 - może Silkolene ma mniej PAO ? a napewno ma więcej pochodnych estrów). Przy spłukiwaniu wodą widać, ze olej ma w sobie prawdopodobnie dużo estrów - w kontakcie z wodą dochodzi do zerwania wiązań estrowych i powstania pochodnych "gliceryny i mydła"...tworzy się trwała emulsja oleju i wody, którą można usunąć (chemicy mnie poprawią zapewne :wink: ) Tej emulsji jest o wiele więcej w przypadku Silkolene niż przy Amsoil. Dłoń po zmyciu Silkolene jest odczuwalnie lekko tłusta ale inaczej niż w przypadku LazerWay gdzie to odczucie nawet po spłukaniu ciepłą wodą jest 3x mocniejsze niż przy Silkolene.
          Zobaczymy co Silkolene jest warte w silniku :P Test - 2400 km Polska-Włochy-Polska już za 4 tygodnie i kilka dni odpowie zapewne na to pytanie ( kurde ale to zleciało :Bojesie: znów "muszę" jechać na wakacje :wink: ).
          Załączone pliki
          PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• zsolpyw
            Elegance
            • 2012
            • 897

PAOLO ESCO, lejesz do skody takie niesamowitosci, kupisz kiedys szybkie auto i regal Ci sie skonczy, bo chyba z najwyzszej polki juz siegasz. :wink:
            Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył

Jeżdżę w blasku
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092

Komentarz

• PAOLO ESCO
              RS
              • 2009
              • 6626
              • Volkswagen
              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez zsolpyw
              lejesz do skody takie niesamowitosci
              ale to właśnie nie jest żaden wynalazek w porównaniu z Amsoilem czy Red Line albo Royal Purple .
              Silkolene kupiłem specjalnie na wyjazd z myślą o ochronie silnika w trakcie jazdy - SAE oleju i ACEA są dobrze dobrane ... zobaczymy jak się sprawdzi w trasie a lekko nie będzie miał w upalnym włoskim klimacie.

Komentarz

• REXAX
                Rider
                • 2013
                • 453

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                Silkolene jest też jak by bardziej oleisty (ale nie tak jak LazerWay 0W30 - może Silkolene ma mniej PAO
                - pod tym względem Neste 0w40 jest jeszcze bardziej śliski od V 0w30 - do pozbycia się całkowitego uczucia śliskości jest niezbędna benzyna ekstrakcyjna :wink:
                tworzy się trwała emulsja oleju i wody
                - hmm... aż mnie korci żeby zadać pytanie czy w okresie zimowym gdzie kondensacja pary wodnej w silniku jest bardzo duża nie wytworzy się "masło" które w dużej ilości (pesymistycznie) zatka "odmę" i wystrzeli nam bagnet olejowy niczym korek od szampana :diabelski_usmiech

Komentarz

• PAOLO ESCO
                  RS
                  • 2009
                  • 6626
                  • Volkswagen
                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez REXAX
                  Neste 0w40 jest jeszcze bardziej śliski od V 0w30 - do pozbycia się całkowitego uczucia śliskości jest niezbędna benzyna ekstrakcyjna
                  wiem o czym piszesz.... Neste 0W40 to kolejny olej który napewno kupię na zimę :diabelski_usmiech

Zamieszczone przez REXAX
                  masło" które w dużej ilości (pesymistycznie) zatka "odmę" i wystrzeli nam bagnet olejowy niczym korek od szampana
                  a wiesz, że to dobre pytanie :roll: myślę, że do tego by nie doszło ...ale Silkolene został stworzony do ochrony wysilonych silników, szczególnie podczas imprez sportowych (dlatego ze względu na temeraturę pójdzie ten olej na trasę do Włoch właśnie) ... a nie do "kapeluszowej" jazdy Octavką i to 1,4 16V :lol: Na zimę zapobiegliwie do silnika wleję olej na PAO (bez estrów) ---> Neste Oil 0W40 ( ale V 0W30 już też mam w zapasie kupiony, najwyżej zaleję go do auta żony ) :wink:

Silkolene ma wytrzymać w silniku dwa wyjazdy do Włoch czyli max jakieś 6-7 tys km łącznie. Potem będzie zmieniony na "coś" innego ...zapewne na V 0W30 lub Neste 0W40, zobaczymy.

Komentarz

• cordoba12
                    Ambiente
                    • 2012
                    • 210
                    • Octavia II (1Z3)
                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

A czy ktoś z posiadaczy 1.4 tsi ma zalany LazerWay 0W30..?? Planuje zalać właśnie ten olej ( dzięki podpowiedzi "Naszego" forumowego speca ) i ciekaw jestem opini, jak sprawuje się ten olej w tym silniczku...?
                    Mój Szkodnik :-)
                    Pozdrawiam
                    Rafał

Komentarz

• zsolpyw
                      Elegance
                      • 2012
                      • 897

REXAX, ja wlasnie po prawie roku od montazu lpg i szczegolnie w zimie gdzie moja odma za maselniczke robila, wreszcie wzialem sie za roztropek i ogarnalem te przypadlosc

ps. Ze względu na notoryczny brak czasu, pytania w sprawie masła w odmie proszę zadawać na forum... Plissss nie zasypujcie mnie pytaniami na @ i PW, nie wyrabiam się z odpisywaniem... :diabelski_usmiech
                      Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył

Jeżdżę w blasku
                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092

Komentarz

• leonn
                        RS
                        • 2011
                        • 2726
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Tippo
                        To arkusz 0w30 x-lite z oficajlnej strony motula, wydaje mi sie ,ze wczesniej temp plyniecia byla -51 a nie -54, czy to juz nowa karta, oleju z "nowa" etykietka??
                        Gdzie tam nowa? z 10.2011 w De z 03.2011 https://www.motul.com/system/product...pdf?1322115857 to chyba jeszcze nie nowa :wink:

Komentarz

• Tippo
                          L&K
                          • 2009
                          • 1349
                          • Octavia III (5E3)
                          • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez leonn
                          Gdzie tam nowa? z 10.2011 w De z 03.2011 https://www.motul.com/sys....pdf?1322115857 to chyba jeszcze nie nowa
                          Dzieki, czyli na nowej etykietce jest dopisek 8100 ?? Jak mysliscie, olej bedzie gorszy czy lepszy od porzedniego?? Bo widze, ze niemieckiej karcie nadal pisze "Esterbasis"

Komentarz

• PAOLO ESCO
                            RS
                            • 2009
                            • 6626
                            • Volkswagen
                            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Tippo
                            olej bedzie gorszy czy lepszy od porzedniego??
                            nie ma co gdybać - zobacz tabelkę z badaniami olejów na poprzedniej stronie - X-Lite rozwalił wszystkie :wink:
                            Mamy pewnych sprzedawców Motula na forum, więc możesz ten olej kupić w dobrej cenie a co najważniejsze - pewny... Sam się przez chwilę zastanawiałem czy X-Lite nie zalać do silnika :roll:

Komentarz

• Sebastian_M26
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 1823
                              • Superb II (3T4)

Na nowym X-Lite silnik pracuje ciszej czyli gorzej, nie ma charakterystycznego metalicznego dźwięku pochodzącego od estrów, również Pan Piotr potwierdził, iż w nowym nie ma estrów.
                              Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• Tippo
                                L&K
                                • 2009
                                • 1349
                                • Octavia III (5E3)
                                • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Na nowym X-Lite silnik pracuje ciszej czyli gorzej, nie ma charakterystycznego metalicznego dźwięku pochodzącego od estrów, również Pan Piotr potwierdził, iż w nowym nie ma estrów.
                                No wlasnie ja mialem jeszcze ten stary, to faktycznie bylo nieco bardziej metalicznie niz na castrolu, ale na valvo 0w40 silnik pracuje bardzo podobnie jak na dawnym x-lite :P

Mamy pewnych sprzedawców Motula na forum, więc możesz ten olej kupić w dobrej cenie a co najważniejsze - pewny... Sam się przez chwilę zastanawiałem czy X-Lite nie zalać do silnika :roll:
                                Wiem, bo od nich kupuje, lecz jesli x-lite wykastrowali, to w przyszlym roku moze sprobuje fuchsa race 5w30 lub jakiegos innego niz valvo 0w40 np. motorexa.

Komentarz

• leonn
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 2726
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Sebastian_M26
                                  Czyli co.. nastepny z i tak już krótkiej listy VOLLSYNTHETISCH trzeba skreślić? :cry:

Komentarz

• REXAX
                                    Rider
                                    • 2013
                                    • 453

Zamieszczone przez leonn
                                    Zamieszczone przez Sebastian_M26
                                    Czyli co.. nastepny z i tak już krótkiej listy VOLLSYNTHETISCH trzeba skreślić? :cry:
                                    - ja bym go nie skreślał ze względu na jego lepsze wyniki UOA niż poprzednika a słyszałem (nieoficjalnie) że ta nowa formulacja jest skomponowana na PAO co wydają się potwierdzać jego parametry w karcie jak by nie było lepsze niż poprzedniej wersji i raczej nie osiągalne dla HC

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 6626
                                      • Volkswagen
                                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez REXAX
                                      ja bym go nie skreślał
                                      dokładnie.

Komentarz

• Wojtas_Poznań
                                        RS
                                        • 2010
                                        • 2822

a używał ktoś może LOTOS QUAZAR LLIII 5W-30 ? chętnie poznam opinie na temat wyżej wymienionego :szeroki_usmiech bo na dzień dobry to cena mnie lekko :shock: :diabelski_usmiech jeżeli w parze z ceną idzie jakość... to kurde.... jeden z lepszych na rynku chyba ?
                                        SPOT Poznań:
                                        .....
                                        ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY

Error 503 Wojtas Unavailable :P

Komentarz

• Tippo
                                          L&K
                                          • 2009
                                          • 1349
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez REXAX
                                          - ja bym go nie skreślał ze względu na jego lepsze wyniki UOA niż poprzednika a słyszałem (nieoficjalnie) że ta nowa formulacja jest skomponowana na PAO co wydają się potwierdzać jego parametry w karcie jak by nie było lepsze niż poprzedniej wersji i raczej nie osiągalne dla HC
                                          A gdzie ta karta nowa??

Komentarz

• REXAX
                                            Rider
                                            • 2013
                                            • 453

Zamieszczone przez Tippo
                                            Zamieszczone przez REXAX
                                            A gdzie ta karta nowa??
                                            - nowa karta - http://www.motul.com/system/product_descriptions/technical_data_sheets/57267/original/8100_X-lite_0W-30_(GB).pdf?1353952977
                                            stara - http://www.frontier.ro/files/pdf/8100%20X-lite%200W-30%208413%20(GB).pdf
                                            nowszej jak z października 2011 nie udało mi się namierzyć :wink:

Komentarz

• leonn
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 2726
                                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez REXAX
                                              ja bym go nie skreślał ze względu na jego lepsze wyniki UOA niż poprzednika a słyszałem (nieoficjalnie) że ta nowa formulacja jest skomponowana na PAO co wydają się potwierdzać jego parametry w karcie
                                              Zamieszczone przez REXAX
                                              Chwila moment przeciez wszystkie karty podane na tej stronie to karty X-Lite ale tego starego na estrach, REXAX przecież te karty to to samo :roll: To o jakim nowym oleju z kartą sprzed dwóch lat mówimy? Chyba o to chodzi Tippo?

http://www.motul.com/system/product_descriptions/technical_data_sheets/57267/original/8100_X-lite_0W-30_(GB).pdf?1353952977
                                              No chyba że się mylę?

Komentarz

• REXAX
                                                Rider
                                                • 2013
                                                • 453

Zamieszczone przez leonn
                                                Zamieszczone przez REXAX
                                                ja bym go nie skreślał ze względu na jego lepsze wyniki UOA niż poprzednika a słyszałem (nieoficjalnie) że ta nowa formulacja jest skomponowana na PAO co wydają się potwierdzać jego parametry w karcie
                                                Zamieszczone przez REXAX
                                                Chwila moment przeciez wszystkie karty podane na tej stronie to karty X-Lite ale tego starego na estrach, REXAX przecież te karty to to samo :roll: To o jakim nowym oleju z kartą sprzed dwóch lat mówimy? Chyba o to chodzi Tippo?

http://www.motul.com/system/product_descriptions/technical_data_sheets/57267/original/8100_X-lite_0W-30_(GB).pdf?1353952977
                                                No chyba że się mylę?
                                                No to mamy zamieszanie :lol:
                                                Karta którą wstawił Tippo jest z 10/2011 czyli jest najświeższa natomiast Twoja ta Niemiecka jest z 03/2011 czyli starsza,ja wstawiłem jeszcze starszą z 2006 niby Angielską - wnioski są takie że w najnowszej karcie z 10/2011 nie ma już wzmianki o jakichkolwiek estrach czyli przyjmujemy że karta z 10/2011 jest na chwilę obecną najnowszą dostępną.Warto zwrócić uwagę też na fakt utraty specyfikacji 503.01 w nowym produkcie dlatego dla zwolenników poprzedniej wersji chyba lepszym kontynuatorem będzie Ravenol -

tylko jedna rzecz mnie zastanawia dlaczego w karcie tej Niemieckiej z 03/2011 pisze "ester based" a parametry są identyczne jak w najnowszej karcie z 10/2011 :roll: - widać że w kartach Motula występuje radosna twórczość jak w kartach Castrola

Komentarz

• PieTrzaK
                                                  L&K
                                                  • 2009
                                                  • 1323
                                                  • Octavia I (1U2)
                                                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Panowie specjalisci, jako ze przewijaja sie pyrania dotyczace roznych marek, ponownie zapytam i ja - co zalac do Jeepa Cherokee (KJ) 3.7 z LPG? Przebieg cos tam kolo 220kkm.

Komentarz

• REXAX
                                                    Rider
                                                    • 2013
                                                    • 453

Zamieszczone przez PieTrzaK
                                                    Panowie specjalisci, jako ze przewijaja sie pyrania dotyczace roznych marek, ponownie zapytam i ja - co zalac do Jeepa Cherokee (KJ) 3.7 z LPG? Przebieg cos tam kolo 220kkm.
                                                    - producent do tego silnika zaleca 5w30 GF-5 ale zalecenie nie uwzględnia LPG mój znajomy który na wprawdzie Jeep-a Liberty ale z tym samym silnikiem i LPG używa Motula X-MAX 0W40 i jest wszystko w porządku a wymienia go co 10kkm na LPG zrobił już jakieś 130kkm i obecnie przejechane 320kkm - Motul spełnia normę WSS M2C-937A do silników bardziej obciążonych termicznie czyli do LPG w sam raz
                                                    https://www.motul.com/system/product_descriptions/technical_data_sheets/57/original/8100%20X-max%200W-40%20(GB).pdf?1323961491
                                                    cenowo też nie tragicznie - http://allegro.pl/motul-8100-x-max-0...256621497.html

Komentarz

Pracuję...