Jaki olej do benzyniaka?

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • loru
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 4286
    • Octavia II (1Z3)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
    a X-lite u żony więc mogę na bierząco sprawdzać jak auta się na tych olejach zachowują. Zaobserowałem, że przy spadku temeratury poniżej 0C i przy jeździe na krótkich odcinkach Motul nie dogrzewa się jednak tak jak powinien (a dokładnie szybko oddaje ciepło, o ile plusem to jest jeszcze w Lecie to minusem w Zimie, niestety). Stąd może tworzyć się pod korkiem lekkie masło :? ...co zaobserwowałem a czego wcześniej nie było
    u mnie pewnie będzie podobnie

Zamieszczone przez Pidziek
    http://www.youtube.com/wa...player_embedded
    no ale tam się posypała skrzynia a nie silnik
    O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• rafik11
      Rider
      • 2009
      • 448

dziś przejechałem trasę 250km na oleju statoil i mogę już chyba coś napisać
      Jeśli chodzi o temperaturę płynu chłodzącego to w jeździe miejskiej chyba szybciej się nagrzewa ale nie wiem na ile jest to możliwe, ale tem oleju rośnie nieco wolniej niż wcześniej. Teraz w mieście tem płynu chłodzącego dochodzi do tem roboczej a dopiero na wskaźniku temperatury oleju pojawia się 50 stopni. Natomiast jazda na trasie to zdecydowanie lepiej wkręca się w obroty, ale podobnie dziwna sprawa jest z tą tem oleju, na poprzednim oleju LM 4200 tem w zasadzie stabilizowała się na poziomie 98 do 101stopni(ze wskazaniem na stałą 98 stopni), teraz na tym oleju waha się, tzn nie jest tak ustabilizowana. Skacze od 91do 98 stopni fakt że nie przekroczyła 100 jak na poprzednim oleju.

Komentarz

• PAOLO ESCO
        RS
        • 2009
        • 6626
        • Volkswagen
        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez rafik11
        przejechałem trasę 250km na oleju statoil i mogę już chyba coś napisać
        a dokładnie na którym ?
        PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• rafik11
          Rider
          • 2009
          • 448

lazerway v 0w30, a do poprzedniego postu dodam że silnik pracuje ciszej i te wahnięcia tem. oleju to np jak dodaje gazu przy wyprzedzaniu to skoczyło na 95 stopni a jak zdjąłem noge z gazu to z czasem wracało na 92-93 stopnie

Komentarz

• leonn
            RS
            • 2011
            • 2726
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez rkb
            mysle ze mobil 0w40 i zmiana na cykl 15kkm bedzie ok, ale jestem laikiem - stad pytanie
            rkb Kiedyś też myślałem o Mobilu 0W40. Nie sugeruj się tym, że na Mobilu pisze Full Sythetic, bo full nie jest, jest HC.
            Luknij na te:
            Lazerway V 0w30
            Ligui Moly Synthoil High Tech 5w-40
            Ligui Moly Synthoil Energy 0w-40

Zamieszczone przez mirus1967
            ja mam zalane Ligui Moly Synthoil High Tech 5w-40 mam lpg auto chodzi o wiele ciszej,po prostu inna bajka.Polecam ten olej
            mirus1967 Czy mógłbyś dać takie info jak kolega rafik11 , jakie temperatury oleju masz na trasie na tym oleju LM5W40?

Komentarz

• rOBERTO795
              RS
              • 2009
              • 3465
              • Octavia III (5E3)
              • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Ligui Moly Synthoil Energy 0w-40
              Praktycznie niedostępny w PL
              OI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )

DIAGNOSTYKA VAG - CHIPTUNING zapraszam. 791-603-634.

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29138

Silnik i skrzynię smaruje MILLERS.

Komentarz

• Seed
                Elegance
                • 2010
                • 875
                • Octavia III (5E3)
                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez leonn
                że na Mobilu pisze Full Sythetic, bo full nie jest, jest HC.
                przeciez zostalo wyjasnione na forum, ze full moze jak najbardziej oznaczac rowniez oleje z HC.
                KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• leonn
                  RS
                  • 2011
                  • 2726
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez rOBERTO795
                  Praktycznie niedostępny w PL
                  Nie jest tak źle, ile potrzebujesz tego oleju?

Zamieszczone przez Seed
                  leonn napisał/a:
                  że na Mobilu pisze Full Sythetic, bo full nie jest, jest HC.

przeciez zostalo wyjasnione na forum, ze full moze jak najbardziej oznaczac rowniez oleje z HC.
                  Dla jednych oczywista oczywistość, a dla innych nowość że na oleju mineralnym HC pisze 100% lub Full Syntetyk. :roll: :shock:

Komentarz

• Pidziek
                    RS
                    • 2011
                    • 1845

Zamieszczone przez leonn
                    Na forum nie zostało nic wyjaśnione.
                    Ale aby trzymac się faktów to :

Coraz lepsza jakość bazowych olejów mineralnych od I do III Grupy wskazuje, iż wprowadzając nowoczesne wodorowe procesy przerobu ropy naftowej, dąży się do maksymalizacji udziału w oleju bazowym węglowodorów o strukturze izoparafinowej, charakteryzujących się wysokim wskaźnikiem lepkości, wysoką czułością na działanie inhibitorów utleniania oraz poprawionymi właściwościami użytkowymi w stosunku do konwencjonalnych olejów mineralnych. Dlatego też producenci olejów bazowych Grupy III, chcąc podkreślić ich walory i sposób otrzymywania, polegający na głębokiej przeróbce struktur węglowodorów wydzielanych z ropy naftowej, zaczęli określać je jako oleje syntetyczne. Uwieńczeniem tych zabiegów w Stanach Zjednoczonych było wydanie w kwietniu 1999 r. orzeczenia przez Urząd Rady ds. Lepszego Handlu w Państwowym

Wydziale ds. Reklamy (National Advertising Division of the Council of Better Business Bureaux). Według tego orzeczenia olej silnikowy zestawiony z udziałem oleju bazowego Grupy III może być określany jako olej syntetyczny.

Decyzja ta wywołała wiele sprzecznych opinii, szczególnie w kręgach specjalistów zajmujących się badaniami i produkcją olejów syntetycznych należących do Grupy IV, a więc zarówno polialfaolefin (PAO), jak i innych olejów syntetycznych, zakwalifikowanych do Grupy V – np. olejów estrowych, polialkilenoglikoli czy też syntetycznych olejów węglowodorowych, takich jak poliizobuteny i alkiloaromaty.

W opiniach tych podkreślany jest fakt, iż termin „syntetyczny” dotyczy produktu składającego się ze związków o określonej, zdefiniowanej strukturze, otrzymywanych drogą syntezy z innych związków (molekuł), co pozwala zaprojektować i przewidzieć jego strukturę i właściwości, a tego o olejach mineralnych Grupy III nie można powiedzieć .

Bez względu na kontrowersyjne opinie, czy bazowe oleje Grupy III zasługują na miano „syntetyczne” czy nie, należy dostrzec, że różnią się one znacznie od pozostałych olejów mineralnych i swoimi właściwościami, w tym zawartością węglowodorów nasyconych, zbliżone są do polialfaolefin określanych jako oleje syntetyczne Grupy IV.
                    Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
                    http://www.zmienolej.pl/
                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• leonn
                      RS
                      • 2011
                      • 2726
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

olej

Pidziek
                      Dobra lektura 182str. informacji o olejach. Zastanawiałem się czy to wrzucić , ale lepiej jak taka informacja wyszła od fachowca niż od laika

Komentarz

• Pidziek
                        RS
                        • 2011
                        • 1845

Znam P Ele to wykladowca i wspanialy fachowiec ceniony w zagranicznym srodowisku trybologow.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                          RS
                          • 2009
                          • 6626
                          • Volkswagen
                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Seed
                          przeciez zostalo wyjasnione na forum, ze full moze jak najbardziej oznaczac rowniez oleje z HC
                          oczywiscie że wyjaśniane było.

Zamieszczone przez rOBERTO795
                          Proponuje przegonic auto przez 20-30 km ciągłej jazdy i osad spod korka zniknie.
                          tak też zrobiłem wczoraj.
                          300 km ! Silnik na Motulu pracował bez zastrzeżeń. Myślę, że takie "przegonienie" wyjdzie mu na zdrowie.
                          PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• machu
                            Ambiente
                            • 2010
                            • 147

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                            ...
                            Firma Shell, wykonał testy dla różnych samochodów,
                            przygotował nawet do tego celu specjalny "cykl
                            krótkich tras". Jedzie się na nim maksymalnie 15 km, najwyżej 50 km/h i nie
                            przekraczając 2500 obr./min.
                            Kolego, jaki olej do krótkich tras proponujesz, bo właśnie krótkie miejskie trasy to codzienność mojej Octy
                            Chodzi o 1.6 BSE. ~9 tys / roczne auto.
                            W ogóle to jadę za chwilę do ASO z usterką i przy podpytałem ich o koszty wymiany oleju - ASO odradza wymianę (policzyli 480zł z materiałami - sama wymiana 92zł + 35 filtr + 350 olej- sic!) - mówią, że można poczekać, aż komputer każe jechać na serwis.
                            Sprzedam czarnulkę...
                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=1000063

Komentarz

• Pidziek
                              RS
                              • 2011
                              • 1845

machu znajdz najbardziej syntetyczny z syntetycznych silnik będzie sie najszybciej grzał :-)

Komentarz

• grzeniu10
                                Drive
                                • 2011
                                • 44
                                • Octavia III combi (5E5)
                                • DADA 1.5 TSI 150 KM

Total Quartz 9000 energy 5w40 - czy do mojego silnika będzie OK ? (160 tyś. przebiegu, kręcę około 15 tyś. rocznie)

GM Dexos 2 5w30 - ktoś to stosował ? - nadaje się do mojego auta ?

Jeśli żaden z powyższych to jaki najtańszy olej byłby dobry do mojej skody ?

Komentarz

• Pidziek
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 1845

Najtanszy to taki z allegro wchodzisz i filtrujesz po cenie.
                                  A tak wogóle dlaczego najtanszy ?

Total powinien dać rade

Komentarz

• rOBERTO795
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 3465
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez grzeniu10
                                    Total Quartz 9000 energy 5w40 - czy do mojego silnika będzie OK ? (160 tyś. przebiegu, kręcę około 15 tyś. rocznie)

GM Dexos 2 5w30 - ktoś to stosował ? - nadaje się do mojego auta ?

jesli ma byc najtanszy to z kauflanda lub lidla :-)

Komentarz

• grzeniu10
                                      Drive
                                      • 2011
                                      • 44
                                      • Octavia III combi (5E5)
                                      • DADA 1.5 TSI 150 KM

PAOLO ESCO - jeszcze raz dziękuję
                                      Pidziek - dzięki za opinię na temat Totala
                                      rOBERTO795 - w Gorzowie mamy jeszcze inne markety - no i teraz mam dylemat czy te np. z Tesco mogą być ?

Aby nie było wątpliwości, chodziło mi o i najtańszy olej, który będzie spełniał swoje zadanie w moim silniku - PAOLO ESCO już mi taki polecił.
                                      Pozdrawiam wszystkich.

Komentarz

• Pidziek
                                        RS
                                        • 2011
                                        • 1845

Najtanszy olej jaki mozesz kupić - Lotos, Orlen, może uda Ci się Midlanda, Quaker State, Panolin.
                                        Albo po prostu kup M1 0W40 z pewnego źródła

Komentarz

• rOBERTO795
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 3465
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

O tym nie napisales stad moja oczywiscie zartobliwa odpowiedz zeby nie bylo :-)

Wracajac do tematu olejowego moje Clio jezdzi na Millersie XFS 5W40 obecnie ale raczej 2 gi raz go nie zaleje jako oleju calorocznego. Podczas mrozow ktore tej zimy nie byly jakies duze maks -5 st. C. silnikowi zdazylo sie klepnac. przez pol sekundy ale jednak co wczesniej na Motulu X-cess 8100 przy -12 st C sie nie zdazylo. a jezdze zbyt malo tym autem by zmienic lato-zima. Natomiast przy temp 0 st i wiecej autko nie klepnie nic a nic. Takze ja Millersa polecam jako olej na lato.

P.S mimo ze lubie millers-a i slyszalem ze w Angli tylko na millersie sie jezdzi to jesli uslyszycie takie stwierdzenie to w nie nie wierzcie. Pozdrawiam

Komentarz

• marcinusek
                                            Ambiente
                                            • 2011
                                            • 114
                                            • Octavia I combi (1U5)
                                            • AZJ 2.0 MPI 115 KM

Mało się mówi o olejach Valvoline. Czy są one nie warte uwagi czy poprostu za dobre na nasze auta?

Komentarz

• rOBERTO795
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 3465
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez marcinusek
                                              Mało się mówi o olejach Valvoline. Czy są one nie warte uwagi czy poprostu za dobre na nasze auta?
                                              Raczej srednie choc wiem ze generalizuje. Ale znajomemu strasznie grala klawiatura na 10w60 valvlo. Zalal inny 10w60 i jest cisza.

Komentarz

• Ayu
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 4154

marcinusek, nieprawda - prześledź wątek i zobaczysz że kilka osób jeździło na tych olejach, ja miałem i byłem całkiem zadowolony ale zmieniłem na 0w30 Motula.

Komentarz

• degenerat
                                                  Ambiente
                                                  • 2011
                                                  • 242
                                                  • Toyota

Może jakaś opinia na temat ELF EXCELLIUM FULL-TECH 0W-30?

Komentarz

• Dzida
                                                    RS
                                                    • 2006
                                                    • 2253

degenerat, zapytaj PAOLO ESCO zdaje się że u niego w domu lata jakiś samochód na takim oleju.

Komentarz

Pracuję...