Tak z ciekawości , dlaczego eni jest lepszy od gulfa?
Jaki olej do benzyniaka?
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Zamieszczone przez krzysiek83wprZamieszczone przez konkonkrzysiek83wpr, Odpowiednikiem Specifica 504/507 jest Millers XF Longlife 5W30 i tańsza seria bez aprobat Trident Longlife 5W30, XF Longlife C3 5W30 ma specyfikację 502/505. Do Twojego silnika C1, C2,C4 nie są zalecane.
zostaje mi wybrać: Między opisanym wyżej Motulem albo najlepiej Millers XF LOnglife 5W30.
Ciekawy jestem czy poczuję różnice pracy silnika.
Dzięki za szybką odpowiedź
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez adoxw sumie to longlife nie specjalnie mi potrzebne gdyż jestem zwolennikiem wymiany co 15tys. Chyba, ze jakies LM TopTec 4100??
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rustinw nowej serii ma też 3900 i poprawili na stronie
Zobacz, który z producentów podaje komplet danych i który na papierze wypada najlepiej - tylko pamiętaj --->Zamieszczone przez rOBERTO795Karty nie zawsze odzwierciedlają jakoś!!!!!!!
A swoją drogą --->Zamieszczone przez PAOLO ESCOstan na 06.11.2012 ---> 5900 (wg mnie "lekko" za dużo jak na Forda...ciekawe czy Niemcy sami błędu nie zrobili w karcie... ).
Poprawiona tebelka w załączeniu.
TABELKA ---> OLEJ DO FORDA nie SKODAZałączone plikiPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krzysiek83wprmasz na myśli coś tego typu?
Zamieszczone przez krzysiek83wprMam dopiero 40tys przelatane.PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krzysiek83wprśrodek służący do tego i powiedzmy nie z najtańszych rozumiem..
Płukanki Motula, Millersa, Amsoila czy LM są dobre i sprawdzone. Ja kupowałem ostatnio (na szybko) płukankę Valvoline ( +- 20 zł) i też się sprzwdziła dobrze.
[ Dodano: Sro 02 Sty, 13 22:52 ]
Zamieszczone przez krzysiek83wprwlewa się przed wymianą na gorący olej i włącza silnik na około 10min, następnie wymianaPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOTe lepsze/polecane opierają się na detergentach a nie rozpuszczalnikach jak tańsze odpowiedniki.
Płukanki Motula, Millersa, Amsoila czy LM są dobre i sprawdzone. Ja kupowałem ostatnio (na szybko) płukankę Valvoline ( +- 20 zł) i też się sprzwdziła dobrze.Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez andrzej111Valvoline chyba jest właśnie na rozpuszczalniku?
Zamieszczone przez andrzej111tak pachnie
Z tego co widzę Valvoline wykorzystuje w syntezie organicznej wodorotlenek baru (jako silną zasadę) do syntety alkohol diacetonowy, 4-hydroksy-4-metylopentan-2-on - oba te składniki mają działać jako netralizatory kwasów + Hydrorafinowane destylaty ropy naftowej + Eter monometylowy glikolu dipropylenowego (rozpuszczalnik w wielu syntezach organicznych) +naftalen
Skład chemiczny (i całe "zawiłości chemiczne") chyba dalej i lepiej Koledzy chemicy wyjaśnią - jak by co sorrry za błędy :wink:
Stwierdzenie, że Engine Flush jest oparty na rozposzczalniku chyba jest "za mocne" jak widać to produkt złożony. Te płukanki oparte na rozpuszczalnikach bardziej jednak kojarzą mi się ze "starymi formułami" płukanek.
Dane dla Valvoline™ Engine Flush - karta z dnia 17.09.2012r.PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
kiedyś była seria TSI : 135KM/217Nm a potem było 156KM/267Nm
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=57585&start=0
teraz 240KM 4x4 Boxer turbo mruczek.
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...350597#1350597
Komentarz
-
-
wymiana oleju 2.0 TSI po 5tys.
Witam,
powoli będę zbliżał się do pierwszych 5 tysięcy przejechanych Octavią z silnikiem 2.0TSI. Zarówno sprzedawca samochodu jak i znajomi polecają wymianę oleju po ok. 5 tys. Potwierdza to także to forum. Przejrzałem ten długaśny wątek i mam wątpliwość czy wymienić olej na polecany przez ASO Mobil 1 ESP. W tygodniu robię ok. 300km w trasie i 60km po mieście.
Dzięki!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez uisatsi 60km po mieście
a teraz wracając do tematu oleju, pierwsza wymiana oleju po ok 5-8tys to pomysł jak najbardziej trafiony kolejne możesz jechać co rok albo po zaliczeniu max 15tys km :P
co do samego oleju, to jak czytałeś - są lepsze.... wybór konkretnego należy do Ciebie
ale nawet jeśli zdecydujesz się na ten Mobil .... to przywoź swój olej :!: wyjdzie przynajmniej 50% taniej niż w ASO :szeroki_usmiech dla nich liczą się tylko odpowiednie specyfikacje, więc nawet jakby 'Kujawski z pierwszego tłoczenia' je miał, to by nim Tobie silnik zalali :diabelski_usmiech
ja akurat jak pierwszy raz chciałem wymieniać olej, to jeszcze nieobczaiłem dobrze forum i tego wątku i mi w ASO w Posen też polecili Mobila ESP, przywiozłem więc swój, wymienili i zrobiło się ciszej w aucie od razu teraz już wraca do normy bo zbliża się roczek i kolejna wymiana na horyzoncie :idea: co do jakości tego Mobila się nie wypowiadam, bo zwyczajnie się nie znam, amen :twisted: chociaż w sumie nie mam się specjalnie do czego przyczepićSPOT Poznań:
.....
ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY
Error 503 Wojtas Unavailable :P
Komentarz
-
-
Re: wymiana oleju 2.0 TSI po 5tys.
Zamieszczone przez uisatsWitam,
powoli będę zbliżał się do pierwszych 5 tysięcy przejechanych Octavią z silnikiem 2.0TSI. Zarówno sprzedawca samochodu jak i znajomi polecają wymianę oleju po ok. 5 tys. Potwierdza to także to forum. Przejrzałem ten długaśny wątek i mam wątpliwość czy wymienić olej na polecany przez ASO Mobil 1 ESP. W tygodniu robię ok. 300km w trasie i 60km po mieście.
Dzięki!
Skoro piszesz, że przejrzałeś ten wątek to nie powinieneś mieć żadnych wątpliwości.
To co poleca ASO nadaje się do frytkownicy, a nie naszych samochodów ...
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Ta.. faktycznie w wyszukiwarce jest Octavia3. Ja już po zakupie, w sklepie wyboru nie było i zakupiłem Knechta 593/4 za 45zt zobaczymy czy nie będę odmieniał, bo w tym katalogu ziomek nie bardzo się łapał w sklepie : )
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Wojtas_Poznańweź kiedyś poświęć z 5km z tych 60 i podjedź na spota się pochwalić tym swoim RSem :diabelski_usmiech
Co do oleju, na razie zrobiłem dolewkę 3 setek Castrola Longlife, bo tym ponoć był zalany silnik fabrycznie. Mam jeszcze chwilę do zastanowienia czym zalać po wymianie...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez misiul53 tys km. wymiany co 15 tys.Jezdze na millers 504/507. Konczy sie GW.Zostawic czy zmienic? 1.4tsi.
Panowie ja wczoraj wymieniłem u siebie i przelałem chyba 150mil więcej, bo wlałem 3,7-3,75l jakoś (a jest 3,6 w układzie). Chyba to małe przegięcie nie sprawi, że wyląduje ze swoim autem na księżycu : )
Komentarz
-
Komentarz