łancuch a nie olej i prowadnice.
Jaki olej do benzyniaka?
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
http://www.zmienolej.pl/
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534
-
-
Jaaaa Cieeee
oczy czerwone od monitora... 3 dni lektury... i mega dawka informacji... :lol: Wielki szacunek dla PAOLO ESCO. Ja również przymierzam się do wymiany oleju i z pośród tych wszystkich które były tu opisywane wybrałem 3 które mnie zaciekawiły:
Motul X-Lite 0w30
Lazerway 0w30
Millers XF LL 5w30
:lol:
PAOLO ESCO który olej poleciłbyś do mojego szkodnika...??
z tego co widziałem po Twoich postach bardzo zadowolony byłeś z Lazerway/a. Auto niestety częściej jeździ na krótkich odcinkach...
Mam mega dylemat który wybrać. Wymiana oleju oczywiście maks co 15 tyś.
Komentarz
-
-
każdy z tych wymienionych przez Ciebie się sprawdzi ( z tym, że zamiast Millersa 5W/30 LL ja bym wybrał w Twoim przypadku Miilersa XFS 0W40 - podpytaj naszych forumowych sprzedawców (będziesz miał cenę lepszą niż za Millersa XF LL :wink: a XFS 0W/40 naprawdę powinien się lepiej sprawdzić) to już Twój wybór musi być.Zamieszczone przez cordoba12który olej poleciłbyś do mojego szkodnika...??--->Zamieszczone przez krzysiek83wprczemu nie bierzesz pod uwagę Motula Specific 504 507+Zamieszczone przez cordoba12Wymiana oleju oczywiście maks co 15 tyś.--- > Motul X-Lite 0W30 powinien lepiej się sprawdzić niż Specyfic w tych warunkach.Zamieszczone przez cordoba12Auto niestety częściej jeździ na krótkich odcinkach...
Zamiast Specyfica 5W/30 wolał bym jednak LAZERWAY LL 5W/30 > 30% polialfaolefiny http://www.msds.dk/statoil/Poland/Au...05W-30_1.0.pdf i do tego cena http://allegro.pl/olej-syntetyczny-l...937688893.html
LazerWay LL 5W/30
SAE 5W/30 specyfikacja VW 504.00/507.00
Gęstość w 15C 849
Lepkość w 40C 70
Lepkość w 100C 11,6
CCS w temp. -30C 6130
Wskaźnik lepkości 163
Temperatura płynięcia -45 !
Temperatura zapłonu 240 !
HTHS > 3,5
TBN 6,1PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Witam,pomimo że jestem posiadaczem fiacika punto 2 to zbłądziłem tutaj bo gdzie jak nie u Szanownych Panów tyle o olejach się dzieje
fiacika mam od nowości i jak na chwilę obecną ma przejechane 140tyś.km głównie jazda miejska a trasa się zdarza ale sporadycznie.Silnik to benzyna bez lpg o pojemności 1.2 z serii fire ale tylko z nazwy gdyż ognia w nim nigdy nie zauważyłem :wink: - producent zaleca do niego olej selenia 10w40 ale ja mu nie uwierzyłem i zaraz po okresie gwarancji zalałem statoila lazerway 5w40 którego silnik ani nie pobiera ani dziwnych dźwięków na nim nie wydaje.Pewnego dnia jeszcze jako "gość" zaglądam tutaj i patrzę a Pan Paolo wstawił fotki ze swojego nowego zakupy czyli lazerway v 0w30 później napisał o zawartości PAO powyżej 60% i nie wytrzymałem :lol: - ktoś inny dodał że hths na poziomie 3.5 więc poszedłem w ciemno - zrobiłem na nim jakieś 10tyś.km i powiem szczerze że jestem bardzo zadowolony.W zimie autko odpala rewelacyjnie lekko a w lecie co mnie zaskoczyło pracuje ciszej niż na 5w40 dodatkowo po tym przebiegu nie ubyło grama na bagnecie :!: - myślę sobie oto on i już przy nim pozostanę i gdyby nie jak zwykle ciekawość to bym nie znalazł jego najnowszej karty:
http://www.statoillubricants.com/mar/lu/svg03611.nsf/design/pdf/$file/LazerWay_V_0W_30_PDS_EN.pdf
cieniutki się zrobił jak do Forda,normy vw i mb wyparowały - potwierdziłem mailowo z Panią Nytko ze Statoila - i teraz sam nie wiem bo było tak fajnie :cry:
Jedynie co mnie pociesza to to że znalazłem coś podobnego w sensie PAO tylko 0w40 a że często bywam w Czechach to chyba wypróbuję - takie coś - http://www.znackoveoleje.cz/znackove...IE-RS-0W-40-2l - oczywiście napiszę czy silnik nie opuścił na nim maszyny :lol:
Komentarz
-
-
- fajnie że odpisałeś - faktycznie niech to :evil:Zamieszczone przez PAOLO ESCOtaaaa ---> "Produkt na bazie oleju mineralnego z ekstraktu DMSO" sprawdź kartę tego oleju ... ja sprawdziłem - karta z 15/02/2012 :wink:Zamieszczone przez REXAXznalazłem coś podobnego w sensie PAO tylko 0w40
uruchamiam procedurę awaryjną :szeroki_usmiech
ravenol SSO 0W30 - pytałem w sklepiku internetowym i jest w opakowaniach 4l za 143zł pomimo że na stronie wyłącznie mają litrówki - co sądzisz o tej nowej formule V 0W30 :?:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kytutrWczoraj na pierwszym przeglądzie po 30k km zmieniłem olej na Millers XF Long Life 5W30. Pokusiłem się o nagranie pracy silnika przed (a w zasadzie miałem już takie nagranie) i po zmianie oleju.
Start na zimno przy temperaturze około 8 stopni Celsjusza (w obu przypadkach).
Przed:
Po:
http://kytutr.ijon.info/ocp/O2-1.2TS..._Life_5W30.mp3
Może jestem głuchy.. ale nie widzę większej różnicy. :shock:
Komentarz
-
-
O tym, że olej warto zmieniać wcześniej niż po 30k km dowiedziałem się dopiero z lektury tego wątku. Teraz będę zmieniał co 15k i na coś lepszego niż Castrol, mam nadzieję że Millers da radę. Chciałem Amsoil, ale nawet sobie nie wyobrażacie jak ciężko go zdobyć w Czechach. Zresztą o Millersa też łatwo nie było.Zamieszczone przez konkonMam nadzieję że chociaż filtr oleju został zmieniony w połowie dystansu.
Mówisz rację, silnik pracuje bardziej miękko, ale drastycznych różnic w porównaniu z poprzednim i zużytym Castrolem nie ma. Za to sam moment rozruchu jest wyraźnie cichszy, co widać jak się otworzy nagranie w jakimś programie do obróbki dźwięku.Zamieszczone przez REXAXMoim zdaniem na millersie pracuje ciszej i bardziej miękko - ale zawsze na nowym oleju jest ciszej - lepkość jeszcze nie zachwiana,dodatki nie zużyte - z drugiej strony jak na olej po przebiegu 30tyś a zupełnie nowy to różnica jest niewielka :roll:
Komentarz
-
-
Przez ten cały czas olej był w normie, nie musiałem ani razu dolewać (co kilka tygodni sprawdzałem stan oleju, zwłaszcza przed dalekimi trasami).Zamieszczone przez konkonwarto, szczególnie w okresie docierania
PS. jak z poborem oleju, jak wygląda esploatacja ?
Auto w większość kilometrów ma wyjechane na długich trasach, a po mieście robi odcinki najczęściej dłuższe niż 10 kilometrów (bo krótszych się nie opłaca, przy dobrze działającej komunikacji miejskiej w Pradze), tak więc za każdym razem rozgrzewało się do 90 stopni (woda).
Od czasu do czasu jeździmy też nim do kościoła, żeby z czystym sumieniem podkreślić ten fakt przy przy sprzedaży: "Panie, to auto jeździło tylko autostradami oraz do kościoła i weterynarza" :lol:
Komentarz
-
-
Znalazłem niedawno w Czechach fajny sklepik całkiem blisko Pragi - http://www.znackoveoleje.cz/ - chciałem tam kupić YACCO GALAXIE 0w40 tylko mnie PAOLO wyhamował :wink: - MILLERS-a mają w ofercie :kciukgora
Komentarz
-
-
Owszem, zaglądałem tam, ale cena 2031 Kè to przesada, kupiłem w innym sklepie o prawie 300 koron taniej (czyli o prawie 50PLN). A poza tym Most jest dość daleko od PragiZamieszczone przez REXAXZnalazłem niedawno w Czechach fajny sklepik całkiem blisko Pragi - http://www.znackoveoleje.cz/ - chciałem tam kupić YACCO GALAXIE 0w40 tylko mnie PAOLO wyhamował :wink: - MILLERS-a mają w ofercie :kciukgora
Komentarz
-
-
ja tylko zwróciłem uwagę na zapis w karcie producent Yacco informuje w karcie MMSD --->"Produkt na bazie oleju mineralnego" ... a jakoś nijak się to ma do deklaracji producenta z karty produktu ---> "This PAO based 100% synthetic lubricant ..." Co innego pisza w Karcie produktu a co innego w Karcie MMSD, jak dla mnie już na starcie taka ściema dyskwalifikuje producenta, ale jeżeli chcesz to sprawdź ten olej...uważaj na zawartość ekstraktu DMSO (dimetylosulfotlenku) i na jego potencjalne rakotwórcze działanie - urok olejów ropopochodnych.Zamieszczone przez REXAXchciałem tam kupić YACCO GALAXIE 0w40 tylko mnie PAOLO wyhamowałZałączone plikiPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
- Właśnie to bardzo nie fajnie z ich strony szczególnie że za taką cenę - jednak zdecydowałem się sprawdzić tego ravenola sso 0w-30 - ma bardzo zbliżone parametry do lazerway-a V i będę miał na świeżo jakieś porównanie - dzięki PAOLO za ostudzenie zapału bo jeżeli już 0w-40 to chyba lepiej iść w stronę LM albo MILLERS-aZamieszczone przez PAOLO ESCOCo innego pisza w Karcie produktu a co innego w Karcie MMSD, jak dla mnie już na starcie taka ściema dyskwalifikuje producenta, ale jeżeli chcesz to sprawdź ten olej...uważaj na zawartość ekstraktu DMSO (dimetylosulfotlenku) i na jego potencjalne rakotwórcze działanie - urok olejów ropopochodnych.
Komentarz
-
-
Koledzy, mam pytanie odnośnie takiej marki jak XADO
Używał ktoś może ich produktów ? Niby Pełny syntetyk i w ogóle super fajnie... Tylko nie mogę nigdzie znaleźć kart msds, potwierdzić skład "mieszanki
.
Ten xado 0w40 charakterystyką bardzo przypomina Synthoil'a 0w40, którego jest bardzo ciężko dostać u nas.
Może warto poeksperymentować ?
Tutaj charakterystyka oleju Xado Atomic ... 0w40
Jest jeszcze 0w40 w wydaniu ArcticDane techniczne:
Gęstość w 20°C (kg/l) 0,858
Lepkość w 100°C (mm2/s ) 13,2
Lepkość w 40°C (mm2/s) 72,6
Lepkość w -20°C (mPa s) 6050
Indeks lepkości 186
Temperatura zapłonu (°C) 220
Temperatura płynięcia (°C) < -48
Temperatura dobrego uruchomienia (°C) -35
Popiół siarczanowy (mas.%) 1,2
TBN (l.zasadowa) (mgKOH/g) 10,8
Certyfikaty międzynarodowe: SAE 0W-40 API SL/CF ACEA A3/B3/B4
Dopuszczenia producentów samochodów: VW 503.01; 502.00/505.00 MB 229.3; 229.1 BMW Longlife Porsche
Gęstość przy 20 °С, kg/l - 0,848
Lepkość przy 100 °С, mm 2 /s - 14,5
Lepkość przy 40 °С, mm 2 /s - 87,8
Lepkość przy –35 °С, mPa s - 6100
Indeks lepkości - 172
Temperatura zapłonu, °С - 215
Temperatura krzepnięcia, °С - <-54
Liczba zasadowa, mg KOH/g - 9,7
WYMAGANIA I DOPUSZCZENIA
XADO Atomic Oil 0W-40 SL/CF Arctic –54 wypełnia wymagania specyfikacji:
SAE 0W-40 ACEA A3/B3
API SL/CF
XADO Atomic Oil 0W-40 Arctic –54 wypełnia wymagania i dopuszczenia:
MB 229.1 VW 500.00/505.00Chevrolet Epica 2.0 R6 - LT 2007
Komentarz
-
-
Dobre "ruskie" oleje. Nawet ostatnio reklamuja się w "Auto-Świat"Zamieszczone przez oblozKoledzy, mam pytanie odnośnie takiej marki jak XADO
Używał ktoś może ich produktów ? Niby Pełny syntetyk i w ogóle super fajnie... Tylko nie mogę nigdzie znaleźć kart msds, potwierdzić skład "mieszanki
.
Ten xado 0w40 charakterystyką bardzo przypomina Synthoil'a 0w40, którego jest bardzo ciężko dostać u nas.
Może warto poeksperymentować ?
Tutaj charakterystyka oleju Xado Atomic ... 0w40
Jest jeszcze 0w40 w wydaniu ArcticDane techniczne:
Gęstość w 20°C (kg/l) 0,858
Lepkość w 100°C (mm2/s ) 13,2
Lepkość w 40°C (mm2/s) 72,6
Lepkość w -20°C (mPa s) 6050
Indeks lepkości 186
Temperatura zapłonu (°C) 220
Temperatura płynięcia (°C) < -48
Temperatura dobrego uruchomienia (°C) -35
Popiół siarczanowy (mas.%) 1,2
TBN (l.zasadowa) (mgKOH/g) 10,8
Certyfikaty międzynarodowe: SAE 0W-40 API SL/CF ACEA A3/B3/B4
Dopuszczenia producentów samochodów: VW 503.01; 502.00/505.00 MB 229.3; 229.1 BMW Longlife Porsche
Gęstość przy 20 °С, kg/l - 0,848
Lepkość przy 100 °С, mm 2 /s - 14,5
Lepkość przy 40 °С, mm 2 /s - 87,8
Lepkość przy –35 °С, mPa s - 6100
Indeks lepkości - 172
Temperatura zapłonu, °С - 215
Temperatura krzepnięcia, °С - <-54
Liczba zasadowa, mg KOH/g - 9,7
WYMAGANIA I DOPUSZCZENIA
XADO Atomic Oil 0W-40 SL/CF Arctic –54 wypełnia wymagania specyfikacji:
SAE 0W-40 ACEA A3/B3
API SL/CF
XADO Atomic Oil 0W-40 Arctic –54 wypełnia wymagania i dopuszczenia:
MB 229.1 VW 500.00/505.00OI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )
DIAGNOSTYKA VAG - CHIPTUNING zapraszam. 791-603-634.
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29138
Silnik i skrzynię smaruje MILLERS.
Komentarz
-
-
Nie no ukraińskieDobre "ruskie" oleje. Nawet ostatnio reklamuja się w "Auto-Świat"
jak już coś, hehehe
Poszukam jeszcze jakiś innych materiałów na ich temat - widziałem kilka artykułów w automobiliście, GT i Autoświat - ale sam nie wiem, czy nie są w jakimś stopniu sponsorowane przez Xado ?Chevrolet Epica 2.0 R6 - LT 2007
Komentarz
-
-
Dlatego "ruskie" było w " "Zamieszczone przez oblozNie no ukraińskie
jak już cośOI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )
DIAGNOSTYKA VAG - CHIPTUNING zapraszam. 791-603-634.
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29138
Silnik i skrzynię smaruje MILLERS.
Komentarz
-
Komentarz