Jaki olej do benzyniaka?

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kojiro
    Classic
    • 2012
    • 16

Mały skok w bok...
    Nowe Valvoline 0w40 - http://www.valvolineeurope.com/uploadedFiles/5417.pdf
    Stare Valvoline 0w40 - http://www.valvolineeurope.com/uploadedFiles/4175.pdf

Komentarz

• rOBERTO795
      RS
      • 2009
      • 3465
      • Octavia III (5E3)
      • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez Kojiro
      I co z tego wynika ????...........Moim zdaniem jedno - Producenci coraz bardziej "kastrują" nowe oleje=oszczędności= słabsza ochrona silnika. Interes się kręci kółko się zamyka.
      OI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )

DIAGNOSTYKA VAG - CHIPTUNING zapraszam. 791-603-634.

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29138

Silnik i skrzynię smaruje MILLERS.

Komentarz

• Kojiro
        Classic
        • 2012
        • 16

To co kolega napisał było najwyraźniej żartem z formą wypowiedzi nieprzypominająca żartu.

MB 229.5 = dopakowanie oleju (w porównaniu do tego co było poprzednio)

Tylko mi nie działa https://msds.ashland.com/ ? Nie idzie dorwać broszury msds tego nowego wynalazku.

Komentarz

• bobolino
          Rider
          • 2010
          • 392

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
          bobolino napisał/a:
          wzięli tę sprężarkę na mróz -20*C i wtedy wyszłoby, że nie ma żadnej różnicy pomiędzy tymi olejami
          jest coś takiego jak lepkość strukturalna oleju czyli CCS i temeratura pompowalności...
          bobolino napisał/a:
          Sekunda w tę, czy we tę, nie robi różnicy.
          może nie ta przysłowiowa 1 sekunda... ale silnik najbardziej zużywa się podczas uruchomienia, o zimnym rozruchu nie wspominając.
          No i co z tego wynika?
          Przecie ja właśnie pisałem o zimnym rozruchu.
          A Pan żeś skopiował jakieś pierdoły z internetu i tak naprawdę nie wiadomo, do czego się odnieść?
          Coraz gorzej, CORAZ GORZEJ ze zrozumieniem i wypowiadaniem się przez klawiaturę.
          Lepkość strukturalna mózgów, co niektórych, nie idzie w parze z pompowalnością serca, stąd takie niestworzone rzeczy...

Komentarz

• PAOLO ESCO
            RS
            • 2009
            • 6626
            • Volkswagen
            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez bobolino
            No i co z tego wynika?
            tylko to, że piszesz głupoty albo po prostu nie wiesz o czym piszesz. Szkoda mojego czasu na komentarz.

jakieś pierdoły z internetu
            "Wpływ temperatury rozruchu na zużywanie gładzi tulei cylindrowych silników spalinowych o zapłonie samoczynnym" - Wojskowa Akademia Techniczna/Politechnika Lubelska - Wydział Mechaniczny, Instytut Pojazdów Mechanicznych i Transportu ...
            PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• bobolino
              Rider
              • 2010
              • 392

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
              tylko to, że piszesz głupoty albo po prostu nie wiesz o czym piszesz. Szkoda mojego czasu na komentarz.
              Panie Scobby Doo, ić pan spać, albo napisz o co konkretnie się rozchodzi.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                RS
                • 2009
                • 6626
                • Volkswagen
                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

:spioch

Komentarz

• zak14
                  Rider
                  • 2011
                  • 605
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

albo napisz o co konkretnie się rozchodzi
                  Toć napisał:
                  0w i 5w mają inny nominalny CCS i pompowalność,
                  Od siebie dodam:
                  0w - CCS max. 6200 cp @ -35;
                  5w - CCS max. 6600 cp @ -30;

Typowy 0w szybciej w niskich temperaturach dotrze do węzłów tarcia od typowego 5w, a więc skróci okres największego zużycia także zespołu TPC, czego dotyczył cytat.
                  Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE

Komentarz

• REXAX
                    Rider
                    • 2013
                    • 453

Tylko mi nie działa https://msds.ashland.com/ ? Nie idzie dorwać broszury msds tego nowego wynalazku.
                    - też uporczywie szukałem karty tego nowego "synpowera" ale bezskutecznie - w sprzedaży jeszcze cały czas występuje poprzednia wersja a jej karta jest zbieżna z Neste City Pro 0w40 :wink:

Komentarz

• zak14
                      Rider
                      • 2011
                      • 605
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Nie idzie dorwać broszury msds tego nowego wynalazku
                      A szkoda, bo może by się okazało, że nowa formulacja ma już "udoskonaloną" bazę? http://nextgen.valvolineeurope.com/p...st_nextgen_63_ ?

Komentarz

• Pidziek
                        RS
                        • 2011
                        • 1845

To co kolega napisał było najwyraźniej żartem z formą wypowiedzi nieprzypominająca żartu.

http://www.lubritecinc.co...Oils_2012.1.pdf

No właśnie zwróciłem na ten aspekt ostatnio z miłym Panem z LM przy inspekcji olejów 0W30 , Supersyn Longlife 0W30 229.5, to samo 0W40 z Fuchs-a 229.5.
                        Notabene Amsoil 5W40 Full Saps ma również 229.5 !

Jedna z najbardziej rygorystycznych norm pojawai się właściwie głównie w przypadkach olejów których większość bazy to oleje PAO
                        Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
                        http://www.zmienolej.pl/
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• maslak
                          Ambiente
                          • 2011
                          • 151

Co myślicie o Lotos synthetic plus z formułą thermal control 5w/40, użytkuje ktoś samochód na ty oleju obecnie mam Castrol Magnetic 5w40 zastanawiam się nad przejście na Lotosa.

Komentarz

• degenerat
                            Ambiente
                            • 2011
                            • 242
                            • Toyota

Zamieszczone przez Pidziek

http://www.lubritecinc.co...Oils_2012.1.pdf

No właśnie zwróciłem na ten aspekt ostatnio z miłym Panem z LM przy inspekcji olejów 0W30 , Supersyn Longlife 0W30 229.5, to samo 0W40 z Fuchs-a 229.5.
                            Notabene Amsoil 5W40 Full Saps ma również 229.5 !

Jedna z najbardziej rygorystycznych norm pojawai się właściwie głównie w przypadkach olejów których większość bazy to oleje PAO
                            Czy masz może dane techniczne wymienionych Fuchs Supersyn Longlife 0W30 i FUCHS Supersyn Longlife 0W40?
                            Czy Supersyn Longlife 0W30 zastąpił Fuchsa Supersyn 0w30?

Komentarz

• mariush19
                              Rider
                              • 2009
                              • 634
                              • Octavia III (5E3)
                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez maslak
                              Co myślicie o Lotos synthetic plus z formułą thermal control 5w/40, użytkuje ktoś samochód na ty oleju obecnie mam Castrol Magnetic 5w40 zastanawiam się nad przejście na Lotosa.
                              Ja użytkuję w silniku 2.0 8V lubiącym chlać olej. Poprzedziłem go płukanką po niemcu. Niezłe parametry za bardzo dobrą cenę. Nawet masełko po korkiem i w odmie, które w moim silniku jest normą w okresie jesienno-zimowym, jest takie jakieś delikatne, jakby piana, wystarczy delikatnie szmatką i znika.
                              Dolewam 1 litr na 4-5kkm więć na droższy na razie się nie szarpie. Szarpnąłem się na mobila 5w50 i o dziwo trochę więcej go wziął niż lotosa. Także sukcesywnie wracam do lotosa, ale niewykluczone że następny będzie jakiś 5w40 z wyższej półki. Im więcej czytam ten wątek tym częściej bym olej zmieniał

Komentarz

• Wojtas_Poznań
                                RS
                                • 2010
                                • 2822

Zamieszczone przez maslak
                                Co myślicie o Lotos synthetic plus z formułą thermal control 5w/40, użytkuje ktoś samochód na ty oleju
                                użytkuje :P zalalem nim jakiś m-c temu poczciwą babinkę Felicię 1.3MPI :szeroki_usmiech auto odpala i jeździ na jakieś większe porównania poczekam aż przyjdą konkretne mrozy, gdy przyjdzie odpalać rano po całonocnym pobycie pod chmurką :idea: narazie mam subiektywne wrażenie, że jest lepiej niż na poprzednim Orlenie 5w40 8)
                                SPOT Poznań:
                                .....
                                ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY

Error 503 Wojtas Unavailable :P

Komentarz

• crom.de
                                  RS
                                  • 2012
                                  • 1545
                                  • Superb II (3T4)
                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez mariush19
                                  Im więcej czytam ten wątek tym częściej bym olej zmieniał
                                  Tu się muszę z kolegą zgodzić :P

Ja już wymieniłem na Ultra 5W40 i lepiej gada ze mną Skoda o poranku
                                  - Superb
                                  - Panda 1.2

Komentarz

• bobolino
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 392

Zamieszczone przez zak14
                                    Toć napisał:
                                    0w i 5w mają inny nominalny CCS i pompowalność,
                                    Od siebie dodam:
                                    0w - CCS max. 6200 cp @ -35;
                                    5w - CCS max. 6600 cp @ -30;

Typowy 0w szybciej w niskich temperaturach dotrze do węzłów tarcia od typowego 5w, a więc skróci okres największego zużycia także zespołu TPC, czego dotyczył cytat.
                                    Toć może chociaż Ty napisz, co z tego wynika dla żywotności silnika? Konkretnie proszę.

Że np. 1.9TDI przy stosowaniu takiego, a nie innego oleju, będzie do remontu po 500kkm, bo mu się np. krzywki w wałku zużyją i uszczelniacze puszczą. A ten sam silnik przy oleju takim, a srakim, przejedzie 700kkm, a może jeszcze więcej?
                                    KONKRETNIE napisz, co powoduje taki, a taki olej, jakie są wymierne korzyści użytkowania takiego oleju, w skali makro, czyli przy przebiegach powyżej 500kkm. Kiedy należy zmienić olej, jak obchodzić się z turbiną w warunkach zimowych, itd.
                                    Uwierz mi, że takie pierdoły mają dużo większy wpływ na kondycję silnika, niż parametry i marka oleju.
                                    A nie TPC, CSS i inne sresy.

Niejeden, przykładowy, przedstawiciel handlowy potrafił zrujnować dobry silnik, pracujący na najlepszym oleju, po 300kkm, a turbinę po 150.
                                    I żadna pompowalność, i inna sralność, niewiele ma do rozruchu na mrozie.

Mógłbym ci podać przykłady silników 2,4TD w VW Transpoterach, które dawno przeleciały >700kkm i to nie na najnowszych hiper-super-mega olejach.
                                    Po prostu. Wystarczy wymieniać olej przed zimą, bo jak mróz ściśnie stary, przepracowany olej, to wtedy jest problem.
                                    Dalej nie chce mi się pisać o oczywistych oczywistościach.

Ja praktycznie, ty teoretycznie.

Komentarz

• parasite
                                      L&K
                                      • 2011
                                      • 1368

Mógłbym ci podać przykłady silników 2,4TD w VW Transpoterach, które dawno przeleciały >700kkm i to nie na najnowszych hiper-super-mega olejach.
                                      Po prostu. Wystarczy wymieniać olej przed zimą, bo jak mróz ściśnie stary, przepracowany olej, to wtedy jest problem.
                                      Rozumiem, że on zrobił te 700kkm jeżdżąc po mieście? Bo jak praktycznie nigdy mu silnik nie stygł to chyba już wiesz dlaczego nalatał 700kkm na zwykłym oleju :szeroki_usmiech
                                      AGR 112KM, 232Nm
                                      Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• zak14
                                        Rider
                                        • 2011
                                        • 605
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ja praktycznie, ty teoretycznie.
                                        Fajnie. Był już taki dyskutant, w wątku o oleju do TDI. Dyskusja z nim tylko taki sens miała, że admin wątek zamknął.

Komentarz

• bobolino
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 392

Zamieszczone przez parasite
                                          Rozumiem, że on zrobił te 700kkm jeżdżąc po mieście? Bo jak praktycznie nigdy mu silnik nie stygł to chyba już wiesz dlaczego nalatał 700kkm na zwykłym oleju
                                          Jeden T4 woził sprzęt do budowy domów, inny załogę, jeszcze inny pewnie co innego - ja nie wiem. To są auta, które mają ponad 10 lat, a u mnie kolega oleje i akumulatory kupuje.
                                          Nie sądzę, żeby całe dnie jeździły bez celu i nie stygły.

Zresztą, co znaczy "na zwykłym oleju"?
                                          To są w sprzedaży jakieś oleje niezwykłe? Ja się z takowymi nie spotkałem, ale być może ja jestem jakiś zacofany. Niezwykłe, to te do rakiet używanych przez NASA?

[ Dodano: Pią 13 Gru, 13 20:01 ]
                                          Zamieszczone przez zak14
                                          Fajnie. Był już taki dyskutant, w wątku o oleju do TDI. Dyskusja z nim tylko taki sens miała, że admin wątek zamknął.
                                          Najważniejsze, to nie dać się zwariować!
                                          Olej jest olej. Byleby z grubsza spełniał wymogi producenta silników.
                                          No ale czemu się dziwić. Jedni wierzą w skuteczność skrobaczek, bo się nazywa Murska, innym lepiej samochód przyśpiesza po wymianie oleju.
                                          A jeszcze innym....
                                          dobra, powstrzymam się, bo za pisanie prawdy dają ostrzeżenia...

Komentarz

• leonn
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 2726
                                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ocho.. nastepny inżynier mamoń się objawił :roll:

Ty bobolino miałeś już więcej nie pisać, więc nie rób z siebie .....a i nie pisz więcej, nie męcz siebie, klawiatury i innych przede wszystkim

Jeden T4 woził sprzęt do budowy domów, inny załogę, jeszcze inny pewnie co innego - ja nie wiem. To są auta, które mają ponad 10 lat, a u mnie kolega oleje i akumulatory kupuje.
                                            A to teraz jane jest wszystko... bobolino, a na którym oleju masz najwieksza przebitke? Daj link do sklepu .. może coś kupimy u ciebie :lol: To zaraz ci sie humor poprawi

Komentarz

• bobolino
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 392

Zamieszczone przez leonn
                                              Ty bobolino miałeś już więcej nie pisać, więc nie rób z siebie .....
                                              Pajaca?

Więcej nie pisać, to miał piramida, więc ciiiichoooo, zanim zrobisz z siebie... wiesz co

[ Dodano: Pią 13 Gru, 13 20:19 ]
                                              Zamieszczone przez leonn
                                              A to teraz jane jest wszystko... bobolino, a na którym oleju masz najwieksza przebitke? Daj link do sklepu .. może coś kupimy u ciebie To zaraz ci sie humor poprawi
                                              Jesssuuu, co za głąb...
                                              Ty za to oleju, to w głowie za grosz nawet nie masz...

Być może dostanę drugie ostrzeżenie, ale jak inaczej wytłumaczyć idiocie, kim jest?

Komentarz

• Marek__82
                                                Rider
                                                • 2013
                                                • 262

Wow, Panowie ale ostro się tu ostatnio zrobiło ... :Bojesie:

Komentarz

• leonn
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 2726
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez leonn
                                                  Ty bobolino miałeś już więcej nie pisać, więc nie rób z siebie .....
                                                  Pajaca?
                                                  Aaa dopisz sobie co tam chcesz :wink: ja swoje już wiem.

ale jak inaczej wytłumaczyć idiocie, kim jest?
                                                  Powiem Ci, że jak tak patrzę na rózne posty, to faktycznie nie wiadomo jak mu to wytłumaczyć. 8)

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 6626
                                                    • Volkswagen
                                                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=jmMm2GEFx2w[/youtube]

Panowie ....Ten wątek ma na celu wymianę uwag na temat olejów...jak ktoś nie ma nic do napisania to niech nie pisze...niech czyta.
                                                    Wycieczki personalne ... na PW. No i szanujmy się wzajemnie.

Komentarz

Pracuję...