Zamieszczone przez Pidziek
Jaki olej do benzyniaka?
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Zamieszczone przez aronusZamieszczone przez PidziekZamieszczone przez aronusRocznie robię 10 tys. km dlatego trochę szkoda mi kasy na Synthoil High Tech 5W-40 na którym teraz jeżdżę.Seria 188KM/270Nm na 95RON
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez aronusTak do 140-150 zł za 5 litrówAudi 1.8T AVJ
Silnik smaruje
Ravenol SSL
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez crom.deZamieszczone przez sw29lMnie ani ziębi a grzeje kto ile zarabia. Jak kogoś nie stać na utrzymanie auta to istnieją inne formy komunikacji.
Komentarz
-
-
Więc....
Na Motulu X-MAX zrobiłem 5 tys. Odczucia mam mieszane. O ile po rozgrzaniu, silnik pracuje naprawdę cicho i bardzo miło dla ucha wkręca się na obroty, to przy porannym odpalaniu jest różnie. Mam wrażenie, że na poprzednim LazerWay 0w30 silnik odpalał ciszej. Według mnie w tym silniku lepiej pracował LazerWay. Na zimę wleje Neste 0w40. Ciekawy jestem jak ten olej sprawdzi się w CAXA.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cordoba12Więc....
Na Motulu X-MAX zrobiłem 5 tys. Odczucia mam mieszane. O ile po rozgrzaniu, silnik pracuje naprawdę cicho i bardzo miło dla ucha wkręca się na obroty, to przy porannym odpalaniu jest różnie. Mam wrażenie, że na poprzednim LazerWay 0w30 silnik odpalał ciszej. Według mnie w tym silniku lepiej pracował LazerWay. Na zimę wleje Neste 0w40. Ciekawy jestem jak ten olej sprawdzi się w CAXA.
[ Dodano: Pią 12 Wrz, 14 07:00 ]
Zamieszczone przez crom.desw29l, no i po co od razu takie "dorosłe" argumenty wytaczasz? Żala to Ty masz, że Ci "dziecko" dogadało. EOT
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cordoba12Więc....
Rozmawiałem ostatnio z ok. 10 osbami które jeżdzą furgonetkami Toyota yaris kilka chłopaków i kilka dziewczyn oraz ....Dacia furgon chyba dokker wersje 1.6
Osoby zmieniali z Castrola ( toyota) i Dokker ( Elf 5W40) na kilka różnych olejów i praktycznie nie zauważyli różnic w pracy silnika.
Zmieniali na Millersa, Amsoil, Liqui Moly oraz Motul .
Natomiast kilka osób ze Skody Praktik VAN 1.2 TSI silnik zauważyło że silniki chodzą różnie ale ....jeden zmienił olej na Lotosa i silnik chodzi tak samo jak na fabrtycznym drugi zmienił na tego samwgo Lotosa i silnik chodzi na zimno głośniej.
Jak to wytłumaczyć ?Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
http://www.zmienolej.pl/
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Pidziekpraktycznie nie zauważyli różnic w pracy silnika
Zamieszczone przez Pidziek1.2 TSI silnik zauważyło że silniki chodzą różnie ....drugi zmienił na tego samego Lotosa i silnik chodzi na zimno głośniej
Olej w TSI musi być odpowiednio dobrany zbyt niska lepkość jak w przypadku 5W30 niekiedy daje odwrotny efekt od oczekiwanego. "Leczyłem" tak ostatnio kumpla Rapida 1,2 TSI na Castrolu 5W30 VW 504.00 ...porażkaaaa , zmiana na inny (tańszy !) olej z wyższą lepkością i nie ten silnik, praktycznie zerowy pobór oleju! (gdzie wcześniej na 3 tys dolał 1,5L ....) a silnik pracuje, jak to kumpel powiedział "lepiej niż kiedy go odbierał z salonu w ASO" ... :roll:PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCO"Leczyłem" tak ostatnio kumpla Rapida 1,2 TSI na Castrolu 5W30 VW 504.00 ...porażkaaaa , zmiana na inny (tańszy !) olej z wyższą lepkością i nie ten silnik, praktycznie zerowy pobór oleju! (gdzie wcześniej na 3 tys dolał 1,5L ....) a silnik pracuje, jak to kumpel powiedział "lepiej niż kiedy go odbierał z salonu w ASO" ... :roll:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez TwoBCzym go zalaliście?PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCObo to były/są zwykłe silniki bez turbo a w nich olej degraduje wolniej i różnica w pracy jest mniej zauważalna. Stare, dobre konstrukcje nie do zarznięcia...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez aronusjak nie czuć i nie słychać różnicy to po co przepłacać
Zamieszczone przez aronuscoś z Shella
Ja nie lubię przepłacać i zmieniam często olej ...więc zawsze coś dla siebie znajdę :wink:
Noooo ale te 200 zł za Silkolene czy +- 150 za LM Synthoila też dam bo miałem je i wiem co są warte i chętnie do nich wrócę.
ps. nareszcie w PL dostępne jest Synthoil 0W30 ... tylko ta cena :? http://allegro.pl/listing/listing.ph...=synthoil+0w30PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOZamieszczone przez Pidziekpraktycznie nie zauważyli różnic w pracy silnika
Zamieszczone przez Pidziek1.2 TSI silnik zauważyło że silniki chodzą różnie ....drugi zmienił na tego samego Lotosa i silnik chodzi na zimno głośniej
Olej w TSI musi być odpowiednio dobrany zbyt niska lepkość jak w przypadku 5W30 niekiedy daje odwrotny efekt od oczekiwanego. "Leczyłem" tak ostatnio kumpla Rapida 1,2 TSI na Castrolu 5W30 VW 504.00 ...porażkaaaa , zmiana na inny (tańszy !) olej z wyższą lepkością i nie ten silnik, praktycznie zerowy pobór oleju! (gdzie wcześniej na 3 tys dolał 1,5L ....) a silnik pracuje, jak to kumpel powiedział "lepiej niż kiedy go odbierał z salonu w ASO" ... :roll:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOZamieszczone przez KubaMpakietPETRONAS 5W-30 SYNTIUM 5000 AV ze wzgledu na zawartosc
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez aronusZamieszczone przez PAOLO ESCObo to były/są zwykłe silniki bez turbo a w nich olej degraduje wolniej i różnica w pracy jest mniej zauważalna. Stare, dobre konstrukcje nie do zarznięcia...
W bylej OII MPi po zmianie na Synthoila silnik zaczal pracowac jak na 8V naprawde cicho i bardzo rowno. Na Castrolu pracowal wyraznie glosniej i mniej kulturalnie.
O dolewkach oleju miedzy wymianami nie bylo mowy a silnik pracowal w pelnym zakresie obrotow.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez aronusJa u siebie nie zauważyłem różnicy w pracy silnika pomiędzy Castrolem Magnatec 5w40 a Synthoil High Tech 5W-40, więc teraz wychodzę z założenia, że jak nie czuć i nie słychać różnicy to po co przepłacać
Ja bym tam jednak byle shitu marketowego nie stawiał na jednej półce z dobrymi olejami, miomo to że mamy silniki 8V MPI :P i na oko nie widać różnicy, na analizie ten pierwszy to Elf 5W40.Załączone pliki
Komentarz
-
-
Pierwszy to Elf a obok Liqui Moly ?Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
http://www.zmienolej.pl/
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534
Komentarz
-
-
Ponieważ to mój pierwszy post tutaj, witam wszystkich użytkowników
Obserwuję ten wątek, ponieważ na forach aut renaulta, sprawy olejowe nie są zbyt wnikliwie drążone i zazwyczaj kończą się na temacie elfa (polecanego przez koncern).
Ale do rzeczy, z tego badania powyżej wynika, że elfa dotyczy ta 3 kolumna z liczbami (tam gdzie jest przebieg 7615). Wynika z tego, że przy elfie jest dużo większe zużycie żelaza niż przy liqy. Mimo to wygląda mi to trochę podejrzanie. Po pierwsze, zawartość wapnia w tym oleju wskazuje na olej niskopopiołowy, a elf chyba nie oferuje takiego o lepkości 5w40. Po drugie, widziałem na bitogu badanie świeżego elfa i nie było tam dodatku magnezu, natomiast było w nim bardzo dużo wapnia właśnie. A te żelazo mogło znaleźć się tam również w jakiś przypadkowy sposób i nie musi być związane ze zużyciem. Zużycie aluminium jest niskie. Nie bronię tutaj elfa, bo nie mam w tym interesu, ale ja z tego badania nie wyciągałbym jednoznacznych wniosków.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leonnPidziek, ..? :bajer
Zamieszczone przez pablito555Po pierwsze, zawartość wapnia w tym oleju wskazuje na olej niskopopiołowy, a elf chyba nie oferuje takiego o lepkości 5w40. Po drugie, widziałem na bitogu badanie świeżego elfa i nie było tam dodatku magnezu, natomiast było w nim bardzo dużo wapnia właśnie
SXR 5w40 wygląda całkiem przyzwoicie:
tutaj 5w40 NF - http://www.oil-club.ru/forum/index.p...ttach_id=15149
Komentarz
-
Komentarz