A ja mam niesmiale pytanie - czy olej Castrol Edge (ten co nalewaja w ASO) do 1.4 tsi i 1.4 mpi (nie longlife!) pasuje tez do silnika 1.0 MPI (tego co jest w VW Up! czy Skoda Citigo)? Wydaje mi sie ze tak...
Z tych co wymieniłeś Mobila ESP mogę śmiało polecić, używałem i nie mam zastrzeżeń. Wspomnianego Lazerway LL również używałem, też OK, ale na Mobilu chyba było ciut lepiej jeśli chodzi o subiektywne odczucia, czyli odgłosy silnika.
Pojawił się Millers EE Longlife, na papierze niezłe parametry, chwalą się nanotechnologią, choć to raczej marketing.
A ja jutro wlewam coś bardziej "egzotycznego" - Xado 504.00/507.00 - chwalą się bazą PAO. Zobaczymy jak będzie.
XADO ist ein umweltfreundliches Naturprodukt. Es ist eine Form der „NANO-Technologie“; Der Prozess findet auf atomarer Ebene statt, erzeugt jedoch Makroeffekte.
Przeglądałem ale nie wiem na co zwrócić uwagę, a niemieckiego nie znam.
A na polskiej stronie piszą tak. http://xado.pl/oleje-cat/syntetyczne...-5w-30-504-507 Oczywiście to tylko deklaracja, więc nie mówię, że tak jest, tylko, że tak się chwalą :wink:
Nie trzeba znać języka żeby znaleźć sformułowanie, polialfaolefiny (PAO), nie znajdziecie tam takiego :P
I jeśli ten olej ma baze PAO to na niemieckim rynku nazywał by się Vollsynthetisches, a nie Synthetisches, taka mała różnica :wink:
Następny producent który na Polski rynek produkuje lepszy produkt niż na zachód od Odry No i te 50tys.km dla diesli ktoś w to wierzy :lol: Powodzenia życzę :wink:
Nie trzeba znać języka żeby znaleźć sformułowanie, polialfaolefiny (PAO), nie znajdziecie tam takiego :P
I jeśli ten olej ma baze PAO to na niemieckim rynku nazywał by się Vollsynthetisches, a nie Synthetisches, taka mała różnica :wink:
Następny producent który na Polski rynek produkuje lepszy produkt niż na zachód od Odry No i te 50tys.km dla diesli ktoś w to wierzy :lol: Powodzenia życzę :wink:
Ok, jeśli o to chodzi to zauważyłem tę drobną nieścisłość już wcześniej :wink: , w amerykanskiej wersji strony też nie ma wzmianki o PAO, jednak na polskiej stronie jest nie tylko sformułowanie "syntetyczny", tylko wprost piszą o bazie PAO. No kurde, to już byłoby jawne oszustwo, a nie tylko wykorzystywanie nieścisłości w nazewnictwie, gdyby tego PAO w ogóle tam nie było. Może z 1% jest? :P
jednak na polskiej stronie jest nie tylko sformułowanie "syntetyczny", tylko wprost piszą o bazie PAO.
Nie tylko oni , ale i większość producentów traktuje nasz rynek wyjątkowo :wink: i tylko nam dostarczją te najlepsze rodzynki, a na zachód Mineralny syf pchają
voytek napisał/a:
Xado 504.00/507.00 - chwalą się bazą PAO.
:haha: Wolne żarty, w tym oleju jest tyle PAO co w Castrolu czy Milersie :lol: http://xado.de/ole/motoro...il-5w30-504-507
Już wspominałem że nikt nie musi podawać składu procentowego uzytej bazy a wy dalej i dalej...
Karty MSDS służą do identyfikacji niebezpiecznych substancji i zagrożeń oraz co robić w takich sytuacjach.
Tak że dajcie sobie już siana bo nigdzie nie pisze i nikt nie podaje ile jest bazy PAO a do tego klasy i jakości baz PAO są również tak duże że między jedną a druga jest taka różnica że niewłaściwe jest stawianie jedno obok drugiego.
Poza tym zacznijmy od jednej sprawy gdzie ten Castrol jest wytwarzany bardzo konkretnie i przez kogo a gdzie Millers - tak więc stawianie obu produktów koło siebie nie jest takie zasadne.
Komentarz