Jaki olej do benzyniaka?

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sw29l
    Ambiente
    • 2011
    • 209

Zamieszczone przez paba
    za Totalem nie przepadam, bo żongluje kartami, a parametry na różne kraje potrafią się mocno różnić
    poza tym zwykłe oleje HC, nic specjalnego
    Ja kupuję oliwę z DE ( przez ebay), aczkolwiek taka mała ciekawostka. Mój kolega z pracy ma 06' Superba 1.9 TDI - 312k/km przebiegu od nowości lany Castrol z Belgii - silnik traktowany jak benzyna, - palony i jazda. Ciekawe ile w tym zasługi konstrucji silnika a oliwy.

Komentarz

• paba
      Rider
      • 2012
      • 284

ja kupuję normalnie w PL, bo EAN interesujących mnie olejów jest taki sam w Niemczech i w Polsce, a wysyłka DHL to min. te 50-60zł

Komentarz

• Mariow
        Drive
        • 2011
        • 44

Panowie czy ktoś mi wytłumaczy tak prosto po chłopsku co bardziej szkodzi mojemu TSI olej typu LL 5W30 nisko popipłowy czy nazwijmy go zwykły OW40 ale wysoko popiołowy.
        Chodzi mi o szeroko opisywany tutajefekt zbierajacego się nagaru w silnikach TSI.
        Co więc wybrać żeby było dobrze bo po lektórze tego wątka mam mętlik ??

Komentarz

• klarus
          RS
          ModeratoRS
          • 2013
          • 5392
          • Octavia III combi (5E5)
          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Mariow, odnoszę nieodparte wrażenie, że to ciężki temat dla naszych asów olejowych. Postawiłem tę kwestię 5 dni temu (co prawda ubraną w inne słowa i skierowaną do kolegi, którego uważam za autorytet w sprawach olejowych) i co... cisza :niewiem

Komentarz

• mirek_p11
            RS
            • 2010
            • 6630
            • Volkswagen
            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Po remoncie silnika w 1.8 tsi mogę stwierdzić, że lepiej zalewać olej 5W30 LL Low Saps i wymieniać go co 12-15 tys. km. Przed remontem zalewałem oleje 5W30, 5W40 Mid Saps, Full Saps ( wymiana co 15 tys. km ) i ilość nagaru była masakryczna.

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
            Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
            Fotki

Komentarz

• klarus
              RS
              ModeratoRS
              • 2013
              • 5392
              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

mirek_p11, jestem tego samego zdania co ty, ale przecież jestem laikiem i mogę się mylić, dlatego chciałbym, aby swoje słowo w tej kwestii wypowiedzieli specjaliści od olejów :idea:

Komentarz

• Mariow
                Drive
                • 2011
                • 44

Więc idąc za ciosem co polecacie sprawdzonego LL 5W30 Low Saps

Komentarz

• endryu
                  RS
                  • 2006
                  • 3773
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Mariow, próbowałeś Statoil Lazerway LL 5W30 :?: Jak nie to spróbuj.
                  O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                  O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                  =================================================

Komentarz

• Mariow
                    Drive
                    • 2011
                    • 44

Chodzi mi on mocno po głowie ale nie mogę nigdzie znaleźć czy to low saps.
                    Czy go testowałeś ?

Komentarz

• endryu
                      RS
                      • 2006
                      • 3773
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Mariow
                      czy to low saps
                      Mid saps VW 504.00/507.00
                      Czy go testowałeś ?
                      Tak. Po Castrolu i Fuchs-ie (oba z 504.00) Statoil jest najlepszy. W zimie szybko napełnia układ-ciśnienie. Silnik nie klepie. Wymiany do 15kkm.
                      O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                      O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                      =================================================

Komentarz

• Mariow
                        Drive
                        • 2011
                        • 44

A możesz powiedzieć coś na ten temat: Mobil 1 ESP Formula 5W-30, MOTUL SPECIFIC 504/507 5W-30 ??
                        Porównanie do Statoila ??

Komentarz

• sw29l
                          Ambiente
                          • 2011
                          • 209

A możesz powiedzieć coś na ten temat: Mobil 1 ESP Formula 5W-30, MOTUL SPECIFIC 504/507 5W-30 ??
                          Porównanie do Statoila ??
                          Mobil ma w ofercie nowy olej 'mid saps' Mobil 1 0W40 ESP , mało o nim opinii bo to nowość. Co do statoil lub neste, to oleje top tier.

Komentarz

• Hołowczyc20
                            Drive
                            • 2013
                            • 67

Jest jeszcze Millers XF 5w30 504/507 z nano i bez,Liqui Moly Top Tec 5w30 504/507

Komentarz

• doctore
                              Ambiente
                              • 2010
                              • 205

Zamieszczone przez klarus
                              Mariow, odnoszę nieodparte wrażenie, że to ciężki temat dla naszych asów olejowych. Postawiłem tę kwestię 5 dni temu (co prawda ubraną w inne słowa i skierowaną do kolegi, którego uważam za autorytet w sprawach olejowych) i co... cisza :niewiem
                              Ja niedawno już byłem pewien co mam zalewać do mojego silnika ale po lekturze kilku stron znów namieszało mi się w głowie. Może koledzy (znawcy tematu) pokuszą się o listę: jaki olej do jakiego silnika :?:
                              Jest OIIFL 1.4 TSI + DSG7, Elegance.

Komentarz

• Krisss_28
                                Ambiente
                                • 2014
                                • 123

Zamieszczone przez paba
                                za Totalem nie przepadam, bo żongluje kartami, a parametry na różne kraje potrafią się mocno różnić
                                poza tym zwykłe oleje HC, nic specjalnego
                                Ja z kolei uważam, że lepiej wymienić dwa razy do roku zwykły olej HC np. Totala, niż przez rok kisić w silniku olej który będzie kosztował 2 razy tyle i z niby super parametrami Nawet jeśli ogólnie wyjdzie drożej(choć zapewne nieznacznie), to i tak warto Dlatego jeśli Total 0W-40 nie zrazi mnie do siebie w jakikolwiek sposób, to na pewno się na niego przesiądę z Ravenola SSL - wychodzi taniej
                                Śmierć na drodze pędzi jak szalona, więc nigdy nie daj się jej dogonić... ];->

Renault Talisman 1.6 TcE 200 KM Initiale Paris

Komentarz

• paba
                                  Rider
                                  • 2012
                                  • 284

też wychodzę z tego założenia i kupuję raczej oleje w cenie 30zł za litr :wink:
                                  eksploatuję w mieście i często silnik nie jest do końca dogrzany i jest często odpalany i uważam, że co pół roku jak radzi mi Haynes jest optymalnie
                                  już mi się kolejka do zalania zrobiła Helix Ultra A5 0W30, Lazerway F 5W30 i Super 3000 FE

Komentarz

• Mariow
                                    Drive
                                    • 2011
                                    • 44

Czyli sprawa jest prosta i myślę że nie ma co tutaj doktoratów pisać na temat dobrego i lepszego oleju o super parametrach bo dla zwykłego kowalskiego normalnie jeżdzącego około 15 000km rocznie 50/50 trasa miasto najważniejsze jest aby olej wymienić raz w roku zachowując olej zgodny z zaleceniami producenta i tyle.

Mnie tylko niepokoji sprawa przejścia na stały okres i stosowanie olejów zgodnie z normą 502 i full saps w silniku TSI który ma tendencje do nagarów.

Czy może sprawa full, mid i low saps nie ma nic w spólnego z tworzeniem się nagarów a chodzi tylko o ochronę dpf i innych ekologicznych wynalazków ?

Komentarz

• paba
                                      Rider
                                      • 2012
                                      • 284

ja już napisałem raz swoje zdanie, że oleju o full SAPS, o dużej zawartości popiołów (jak np. Amsoile Signature, które mają grubo >1) bym do samochodu z TWC, a tym bardziej z wtryskiem bezpośrednim nie lał

Komentarz

• uli07
                                        Rider
                                        • 2012
                                        • 391
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

I jak to sie ma do tego, ze producent przewiduje stosowanie takich olejow (vw502) w trybie nie LL tj. wymiana co 15 tys. km lub raz w roku?

Swoja droga ostatnio na stacji Shell-a widzialem Shella 5w30 w cenie 100+ zl :shock: za litr!
                                        Była: Skoda Fabia Combi 1.4 BKY 2006
                                        Obecna: Skoda Octavia Combi FL 1.4 TSI 2011 CAXA
                                        Silnik obecnie smaruje Mobil1 0w-40

Komentarz

• Tippo
                                          L&K
                                          • 2009
                                          • 1349
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Mnie tylko niepokoji sprawa przejścia na stały okres i stosowanie olejów zgodnie z normą 502 i full saps w silniku TSI który ma tendencje do nagarów.
                                          Chocbys nie wiem jaki olej stosowal nalot i tak bedzie, pisalem to juz pierdyliard razy, mgielka z oleju niezaleznie czy 502 czy 504.00 jest taka sama, bo taka jest kontstrukcja starszych tsi (nowe 1.8 i 2.0 w o3 maja juz 8 wtryskow i nalot jest zmywany). Ja mam auto z przebiegiem 25tys i ma 3 lata i 3 mies. Zawory maja nalot ale jest tlusty i nie zapieczony bo silnik ten nie ma EGR. A ktory olej z jaka norma latwiej zweglic i spalic na zaworach, przeczytaj sobie w tym temacie bo bylo to juz takze pierdyliard razy pisane i ilosc popiolow jest tutaj malo istotna. Chcesz bez nagaru - kupuj odme z oct od forge lub cts, wtedy problem z glowy, lub co roku czysc, jak napisalem w temacie o tym w dziale o2 ale kur... szukac sie nie chce :?
                                          Zamieszczone przez mirek_p11
                                          Po remoncie silnika w 1.8 tsi mogę stwierdzić, że lepiej zalewać olej 5W30 LL Low Saps i wymieniać go co 12-15 tys. km. Przed remontem zalewałem oleje 5W30, 5W40 Mid Saps, Full Saps ( wymiana co 15 tys. km ) i ilość nagaru była masakryczna.
                                          Jaka musialby byc temp w dololcie (do ktorego nie ida nawet spaliny z egr bo go nie ma) zeby olej ci tam "spopielil" jak nawet gowniane hc ma temp zaplonu 200C ??

Komentarz

• Krisss_28
                                            Ambiente
                                            • 2014
                                            • 123

Zamieszczone przez paba
                                            też wychodzę z tego założenia i kupuję raczej oleje w cenie 30zł za litr :wink:
                                            eksploatuję w mieście i często silnik nie jest do końca dogrzany i jest często odpalany i uważam, że co pół roku jak radzi mi Haynes jest optymalnie
                                            już mi się kolejka do zalania zrobiła Helix Ultra A5 0W30, Lazerway F 5W30 i Super 3000 FE
                                            Dokładnie, ja również większość kulam się po mieście(Zielona Góra) i oliwa się nie dogrzewa, dlatego zmieniam ją co pół roku, czyli coś pomiędzy 4 - 5 tyś. km
                                            Chociaż w renówce mam fajne rozwiązanie, ponieważ jest wymiennik ciepła przed filtrem oleju, więc w początkowej fazie płyn chłodzący dogrzewa olej, a następnie odbiera z niego ciepło
                                            Śmierć na drodze pędzi jak szalona, więc nigdy nie daj się jej dogonić... ];->

Renault Talisman 1.6 TcE 200 KM Initiale Paris

Komentarz

• pedros
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 1958
                                              • Volkswagen
                                              • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                              • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Swoja droga ostatnio na stacji Shell-a widzialem Shella 5w30 w cenie 100+ zl za litr!

Mamy rekord! Aso chowa się :diabelski_usmiech

[ Dodano: Wto 12 Maj, 15 19:04 ]
                                              Panowie czy ktoś mi wytłumaczy tak prosto po chłopsku co bardziej szkodzi mojemu TSI olej typu LL 5W30 nisko popipłowy czy nazwijmy go zwykły OW40 ale wysoko popiołowy.
                                              Niestety z bólem norma 504.00 / 507.00 jest właśnie po to by chronić i nie odkładać depozytów ( taki zamysł konstruktorów ).
                                              Oleje LL mają potencjał na 30kkm ale realnie po 20 są juz powody do zmiany. Zatem olej LL i interwały ok 15 kkm będzie ok.

Powody do skrócenia inetrwalow:

- jazda miejska i częste start stop
                                              - jazda w zapylonym środowisku
                                              - kiedy poddajemy auto znacznym obciążeniom
                                              - mamy zasiarczone paliwo (np LPG )
                                              - po czyszczeniu np przepustnicy na aucie chemią

I jest git.

Oleje te to mid saps wiec nie jest tak specyficznie jak low saps :diabelski_usmiech

Komentarz

• koka
                                                Rider
                                                • 2015
                                                • 321
                                                • Seat

Może już czytaliście .... ale co tam ...

Leon 1.6 16V 105 KM

Komentarz

• mirek_p11
                                                  RS
                                                  • 2010
                                                  • 6630
                                                  • Volkswagen
                                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

koka, poczytaj sobie tutaj

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                                                  Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                                                  Fotki

Komentarz

• algi
                                                    Ambiente
                                                    • 2014
                                                    • 214
                                                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Skoro o Shellu mowa.
                                                    Co powiecie o oleju VW 504 jak poniżej?
                                                    Nie mogę znaleźć jakie to ma TBN czy inne parametry. Znalazłem to co poniżej i też z pośredniego źródła.

Shell Helix Ultra 5W30 ECT

Lepkość kinematyczna mm2/s (cSt) w temp. 100°C : 12,02
                                                    Lepkość kinematyczna mm2/s (cSt) w temp. 40°C: 73,95
                                                    Temperatura płynięcia °C maksimum : -48
                                                    algi
                                                    O3 Combi 1.4TSI Elegance + AMAZING + KESSY

Komentarz

Pracuję...