Co sądzicie o Total Quartz 9000 Energy 5w40? Na papierze wygląda nieźle, duża lepkość powinna ograniczyć konsumpcje.
Jaki olej do benzyniaka?
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Zamieszczone przez luckdCo sądzicie o Total Quartz 9000 Energy 5w40? Na papierze wygląda nieźle, duża lepkość powinna ograniczyć konsumpcje.
źle nie jest, ale jakoś super też nie ...
jak ktoś chce spróbować ograniczyć konsumpcję przy udziale 5w40 to warto się nad tym zastanowić ... ja chyba tak zrobię :PLeon 1.6 16V 105 KM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez KubaMpakietZamieszczone przez czernobylteraz mam wlany elf 5w40 (zaraz gromy dostanę z forum, że to kupa bo HC i takie tam, ale był tani i akurat na miejscu) i założę się, że spożycie po 10kkm będzie podobne do powyższych. dam znać za ~8kkm
wniosek nasuwa sie sam :roll:
Zamieszczone przez kokaźle nie jest, ale jakoś super też nie ...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pabaZamieszczone przez kokaźle nie jest, ale jakoś super też nie ...
Penrite Oil is a 100% Australian Owned company producing a premium range of vehicle and industrial lubricants, coolants, gear oils, hydraulic fluids and additives. Discover why Penrite is a Better Class of Oil.
może taki tani nie jest (ale do przyjęcia) i ma MB 229.5 :szeroki_usmiechLeon 1.6 16V 105 KM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pabami się wniosek nie nasuwa sam, bo olej mógł być czymś innym niż NF, aplikacja mogła być nieodpowiednia dla silnika, ilość motogodzin, zużycie silnika, itd.
juz teorie spiskowe, sraly muchy bedzie wiosna :diabelski_usmiech
pisalem przeciez ze to NF bo interesowalem sie tym olejem
przelot tamtego oleju nie odbiegal od zalecanych na forum, wszystko w temacie
biorac pod uwage co napisales forum ruskich mozna wsadzic sobie miedzy cztery litery
bo tam MOGĄ dopiero scieme walic :Bojesie:Audi 1.8T AVJ
Silnik smaruje
Ravenol SSL
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez KubaMpakietpisalem przeciez ze to NF bo interesowalem sie tym olejem
kończąc offtop - to nie są teorie spiskowe, ale zupełnie możliwe przyczyny dużej ilości metalu w silniku i tyle
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pabaZamieszczone przez KubaMpakietpisalem przeciez ze to NF bo interesowalem sie tym olejem
kończąc offtop - to nie są teorie spiskowe, ale zupełnie możliwe przyczyny dużej ilości metalu w silniku i tyle
moze masz racje :roll:Audi 1.8T AVJ
Silnik smaruje
Ravenol SSL
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leonnZamieszczone przez ponczoA nie patrząc na cenę, to jaki 0w40 lepszy?
TBN: 8,5
Noack: 10%
HTHS: 3.5
Amsoil Signature Series 0W40:
TBN: 12.6
Noack: 8.1%
HTHS: 3.9
RedLine 0W40:
TBN:?
Noack: 9%
HTHS: 4
Chyba się zdecyduję na Amsoil, zobaczę jak wpadnie w porównaniu do Neste 0W40.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ponczoJest z nich najtańszy, ale szału nie robi:
Zamieszczone przez ponczoChyba się zdecyduję na Amsoil, zobaczę jak wpadnie w porównaniu do Neste 0W40.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ponczoChyba się zdecyduję na Amsoil, zobaczę jak wpadnie w porównaniu do Neste 0W40.
ja przeszedłem z Amsa 10W40 (PAO) na Neste 5W50 - kultura pracy silnika nieporównywalna
w skali 1 - 6 : Ams : 2, Neste : 5 :szeroki_usmiech i tym sposobem z Amsa się wyleczyłem
przy okazji - szukam w miarę "najgrubszego" 5w40 dobrej klasy (cena nie gra roli) bo wydaje mi się że w moim silniku na 5w50 jest jeszcze za wcześnie :P a na "cienki" 5w40 już trochę za późno :diabelski_usmiechLeon 1.6 16V 105 KM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kokaZamieszczone przez ponczoChyba się zdecyduję na Amsoil, zobaczę jak wpadnie w porównaniu do Neste 0W40.
ja przeszedłem z Amsa 10W40 na Neste 5W50 - kultura pracy silnika nieporównywalna
w skali 1 -6 : Ams : 2, Neste : 5 :szeroki_usmiech
Przed Neste był Motul 0W40 i Shell 0W40. Ja nie zauważyłem różnicy na "ucho".
Generalnie chcę wybrać olej z możliwie najlepszymi parametrami i jestem ciekaw, czy wówczas zauważę, żeby silnik inaczej pracował.
A z parametrów najlepiej wychodzi mi Amsoil Signature Series 0W40,
dlatego chcę go wypróbować.
Mam nadzieję, że silnika mi nie zatrze :wink:.
Chyba, że macie inną propozycję na 0W40, coby miał lepsze parametry niż Ams.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez koka
przy okazji - szukam w miarę "najgrubszego" 5w40 dobrej klasy (cena nie gra roli) bo wydaje mi się że w moim silniku na 5w50 jest jeszcze za wcześnie :P a na "cienki" 5w40 już trochę za późno :diabelski_usmiech
Offizieller Ravenol-Onlineshop ► Made in Germany - Top Preise und Mengenrabatte - Gratis Versand ab 39,90€ - schnelle Bearbeitung - begeisterte Kunden
przy setce 14.8Audi 1.8T AVJ
Silnik smaruje
Ravenol SSL
Komentarz
-
-
Nie wytrzymałem :lol:
Ale od początku. Dotyczy Octavii 1.6 BFQ z LPG.
PŁUKANKA
Całkiem niedawno nabyłem dzięki uprzejmości kolegi PABA preparat do czyszczenia silnika, płukanka firmy Shell.
Pół litra przezroczystego czegoś. ...specjalnie robiłem miejsce w moim 10kkm skrócony interwale.
Preparat podzialal ok 7 minut i zlewamy... spaliny trochę chemicznie pachnialy. ..
I komentarz mechaniora. .. po co Pan wymienia przecież olej czysciutki :hammer :hammer :hammer. .. fakt aż czerwono żółty (50/50 Qazar 0w30 i Aveno 5W40) wodnisty na maxa. .... bardzo dobrze sciekalo tak ze po 10 minutach było naprawdę pusto. Osadów i szlamow nie posiadam. więc nic niepokojącego nie zauważyłem. ...
Shell deklaruje ze plukanka nie niszczy elementów gumowych więc gitara. ... ... bardzo ładnie przygotowany silnik zalałem tym co mi już przeradzalo się w natrectwo :diabelski_usmiech
OLEJ
Fuchs Titan Race Pro S 5W40 onboard -opakowanie już z szarego plastiku. Estry i PAO w moim ulubionym wydaniu.
Do BFQ weszło ponad 4.7 litra do górnej części bagnetu zatem wycieklo poprzednika bardzo dobrze... zazwyczaj zalewalem od 4.4 do 4.5 litra.
Praca. Bylem ciekaw jak 5W40 sprawdzi się porównując do tego samego kiedyś zalanego ale 5W30.
Nie czuć kopa aż takiego jak na 5W30 ale za to BFQ mruczy po rozgrzaniu jak na żadnym innym.... rezerwa mocy paradoksalnie pojawia się przy wyższych obrotach. Odpalanie też jest mega kulturalne jak na ten silnik
Zrealizowałem swoje natrectwo i jest naprawdę ok. Tak czułem potrzebę wynurzenia :diabelski_usmiech ...
Powtórzę. .. kto raz dotknął bańki tego oleju. . Nie przejdzie obojętnie do innego. .. :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Mam pytanie, może nie odnośnie oleju silnikowego ale jednak oleju...
Ile wchodzi oleju do skrzyni manual OII 1.6 BSE 2012r? Identyczne auto jak moje. Jaki olej zastosować i co ile wymieniać? Brat kupił z dość dużym przebiegiem 250kkm poflotowe auto za grosze. Ogólnie w niezłym stanie. Wymienia wszystkie płyny oleje... Prosze o poradę.bastek1080
Komentarz
-
-
przy setce (i nie tylko) jest mniej :evil:Leon 1.6 16V 105 KM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bastek1080Ile wchodzi oleju do skrzyni manual OII 1.6 BSE 2012r?
ps.olej zmieiony przy 65tys. :wink:
Zamieszczone przez bastek1080Brat kupił z dość dużym przebiegiem 250kkm poflotowe auto za grosze. Ogólnie w niezłym stanie.
Komentarz
-
-
20kkm na PB 230kkm LPG. Nic mu nie jest, jeździ tak jak mój z przebiegiem 42kkm. Najciekawsze że po przejechaniu 2kkm dolane może 200ml Shell 5w40. Na tym oleju jezdził. Co sądzicie o zamianie Shell 5w40 na 0w40 w obu autach? OII 1.6 BSE LPG. W tym z 42kkm i 250kkm? A może Mobil 0w40 NL bedzie lepszy? Te mam dostępne od ręki w sklepie, inne muszę zamawiac z neta.bastek1080
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pedrosNie wytrzymałem :lol:
[b]Fuchs Titan Race Pro S 5W40 ... Bylem ciekaw jak 5W40 sprawdzi się porównując do tego samego kiedyś zalanego ale 5W30 ...
Zrealizowałem swoje natrectwo i jest naprawdę ok.Leon 1.6 16V 105 KM
Komentarz
-
Komentarz