Jaki olej do benzyniaka?

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • filip_auto
    Ambiente
    • 2011
    • 164

Po 2500 km na meguin 0w40 plus AR 9100 praca silnika na jałowym aksamitna czy to na zimnym po starcie czy na rozgrzanym. Silnik pracuje bardziej kulturalnie niż wtedy jak wyjechał z salonu. Wrażenie jak by miał lżej wkręcać się na obroty. Silnik dłużej się rozgrzewa do temperatury roboczej.

Komentarz

• crom.de
      RS
      • 2012
      • 1545
      • Superb II (3T4)
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez filip_auto
      Silnik dłużej się rozgrzewa do temperatury roboczej.
      Dzięki za to zdanie, w takim razie ten odpada u mnie. Czy 0W30 nie będzie tak przeciągał nagrzewania się auta zimą jak 0W40? Czy to raczej leży po stronie niskiej lepkości "zerówki"? Muszę w końcu coś wybrać, bo wymiana tuż tuż i ciężko mi się zdecydować. Z Neste jestem generalnie zadowolony, choć lubi na nim zaklekotać napinacz szczególnie w upał jak wszystko spłynie do miski. Przez 11tkm nie ubyło nic, jedynie na autostradzie notuje teraz nieco wyższą temperaturę.
      - Superb
      - Panda 1.2

Komentarz

• zsolpyw
        Elegance
        • 2012
        • 897

crom.de, Dziwna sugestia z roznica w nagrzewaniu. Ja jezdzilem na 0W40m 5W40, 5W50 i roznic nie zauwazylem.
        Dodatkowo dolewalem MoS2, Ceratec

Jesli faktycznie na jakms oleju sie dluzej nagrzewa, to chyba dobrze - mniejsze tarcie.
        Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył

Jeżdżę w blasku
        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092

Komentarz

• leonn
          RS
          • 2011
          • 2729
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez filip_auto
          Silnik dłużej się rozgrzewa do temperatury roboczej.
          filip_auto, tzn o ile dłużej?

crom.de, po jakim czasie masz teraz na maxidocie 50°C temp oleju?

Komentarz

• prezes73
            Rider
            • 2015
            • 522
            • Hyundai

Zamieszczone przez Sony
            możesz coś bliżej podać jak u Ciebie w TSI sprawował się Mobil NL 0W40 (praca przy uruchomieniach silnika na zimno i na ciepło, lekkość pracy silnika przy wkręcaniu się na obroty ?
            Czy używałeś Mobila 1 ESP 5W30, jeżeli tak to jakie masz wrażenia ?
            Mobil 0W40 sprawował się bardzo dobrze, jedyna kwestia z jakiego powodu wyleciał to zawartość popiołów, ale ten temat PAOLO wyjaśnił. Jedyne co miałem zastrzeżenia (właściwie wrażenia) to silnik ciężej wkręcał się na obroty niż na oleju 5W30. Odpalanie tak od 8kkm po wymianie zaczynał odzywać się łańcuch, poza tym jak na ciepłym tak i na zimnym silnik pracował miej metalicznie niż teraz.
            Czy używałeś Mobila 1 ESP 5W30?- Nie, nie miałem tego oleju, zastanawiałem się bardziej nad ESP ale 0W40 :wink:
            W jednym szkodniku mam nadal zalany M1 0W40, ale żona słyszy tylko radio, nie wnikam w pracę 'jej"silnika :lol:
            Zamieszczone przez micrusec
            Ja kojarzę markę Midland
            No i co w związku z tym, warte uwagi? napisz coś nieco o tych olejach

Komentarz

• filip_auto
              Ambiente
              • 2011
              • 164

tzn o ile dłużej?

Nie mam wskaźnika temperatury oleju ale później przełącza się z benzyny na gaz i wolniej idzie wskazówka od temperatury cieczy do góry. Na poprzednim oleju po przejściu na gaz temperatura szybko szła do góry teraz się ślimaczy. Termostat sprawny.

Komentarz

• Sony
                Rider
                • 2015
                • 342
                • Octavia II (1Z3)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

micrusec,
                tak, tylko bezpośrednio po uruchomieniu silnika jest to podniesione spalanie do ponad 5l/h. Najpierw komputer wskazuje rosnąco od ok. 1,3 l/h do ok. 5,6 l/h, a następnie spada. Dokładnie nie wiem ile to czasu trwa, bo ruszam autem.
                Czytałem o rozgrzewaniu katalizatora, ale i tak to wydaje mi się dziwne, bo prawie regularnie występuje przy co drugim uruchomieniu silnika.

[ Dodano: Czw 08 Paź, 15 17:59 ]
                micrusec,
                tak, tylko bezpośrednio po uruchomieniu silnika jest to podniesione spalanie do ponad 5l/h. Najpierw komputer wskazuje rosnąco od ok. 1,3 l/h do ok. 5,6 l/h, a następnie spada. Dokładnie nie wiem ile to czasu trwa, bo ruszam autem.
                Czytałem o rozgrzewaniu katalizatora, ale i tak to wydaje mi się dziwne, bo prawie regularnie występuje przy co drugim uruchomieniu silnika.

prezes73,
                na M1 ESP 5W30 wreszcie mogę powiedzieć, że latem miałem normalne uruchomienia silnika, bez dodatkowych wrażeń akustycznych (zaterkotania trwające kilka sekund).

Też myślałem, że czeka mnie wymiana rozrządu, ale o dziwo nie mam się teraz do czego przyczepić.

Komentarz

• prezes73
                  Rider
                  • 2015
                  • 522
                  • Hyundai

Zamieszczone przez Sony
                  micrusec,
                  Rozgrzewanie kata występuje jeżeli temp. zewn. jest powyżej 17stopni.Masz to co drugie uruchomienie jak silnik jest zimny?

[ Dodano: Czw 08 Paź, 15 18:08 ]
                  Zamieszczone przez Sony
                  na M1 ESP 5W30 wreszcie mogę powiedzieć, że latem miałem normalne uruchomienia silnika
                  Ktoś tu kiedyś narzekał na ten olej w TSI, osobiście grubo jeszcze zastanawiam się nad M1 ESP 0W40.

Komentarz

• Sony
                    Rider
                    • 2015
                    • 342
                    • Octavia II (1Z3)
                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

prezes73,
                    tak, po nocy i w ciągu dnia jak auto stoi dłuższy czas. Nie ma tego gdy auto uruchamia się raz za razem lub w krótkim czasie od wyłączenia silnika.

Ten M1 ESP 5W30 jest z Francji lub z Belgii (dokładnie nie pamiętam, na naklejce jest taki zapis), a kupowałem go w sklepie FOTA. Jeśli miejsce produkcji będzie ważne to mogę dokładnie później sprawdzić na bańce.

Komentarz

• prezes73
                      Rider
                      • 2015
                      • 522
                      • Hyundai

Sony, Jest to dogrzewanie kata, jest to normalne w tym silniku. Nic wspólnego z olejem.

Komentarz

• Rico40
                        Ambiente
                        • 2014
                        • 135
                        • Fabia (6Y2)

Może wam coś pomoże odnośnie Valvoline synpower 0w40, temperatura 50 st. mam po 6 kilometrach przy prędkości 70km/h na dworze było 18 st.C. a 90 st. osiągam po przejechaniu około 20km z tą samą prędkością i temperaturą na dworze.

Komentarz

• micrusec
                          Rider
                          • 2013
                          • 559

Rico40, auto garażujesz czy pod chmurką ?

Czytając co napisałeś o Valvoline 0W40 to Ja po 3 km mam 90 st. C cieczy, po 4,5 km od startu z garażu mam 50 st. C oleju, po przejechaniu 15 km mam temp. oleju na 85 st. C Obecnie zastosowałem u siebie Statoil LazerWay V 0W30. Mam krótka osłonę dolną silnika, jeszcze nie zamontowałem pełnej - zakładam TYLKO i wyłącznie na zimę.

Komentarz

• crom.de
                            RS
                            • 2012
                            • 1545
                            • Superb II (3T4)
                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez leonn
                            crom.de, po jakim czasie masz teraz na maxidocie 50°C temp oleju?
                            Zimą bywa, że nic się nie pojawi nim dojadę do pracy a woda stanie na 70*. Teraz przy >10* wskakuje 60* po moich 8 km. Garażu niestety nie mam, bo ciężko o taki luksus.

Zamieszczone przez zsolpyw
                            esli faktycznie na jakms oleju sie dluzej nagrzewa, to chyba dobrze - mniejsze tarcie.
                            Nie koniecznie dobrze, bo jeździć całą zimę z niedogrzewanym motorem mnie nie bawi.
                            - Superb
                            - Panda 1.2

Komentarz

• Krisss_28
                              Ambiente
                              • 2014
                              • 123

Zobaczcie na Petronasa, chyba zmodyfikowali swoją linię i Syntium 7000 0W-40

Bardzo fajne parametry
                              Śmierć na drodze pędzi jak szalona, więc nigdy nie daj się jej dogonić... ];->

Renault Talisman 1.6 TcE 200 KM Initiale Paris

Komentarz

• Rico40
                                Ambiente
                                • 2014
                                • 135
                                • Fabia (6Y2)

Rico40, auto garażujesz czy pod chmurką ?

Czytając co napisałeś o Valvoline 0W40 to Ja po 3 km mam 90 st. C cieczy, po 4,5 km od startu z garażu mam 50 st. C oleju, po przejechaniu 15 km mam temp. oleju na 85 st. C Obecnie zastosowałem u siebie Statoil LazerWay V 0W30. Mam krótka osłonę dolną silnika, jeszcze nie zamontowałem pełnej - zakładam TYLKO i wyłącznie na zimę.
                                Auto garażuje a temp cieczy mam tak jak ty po około 3km 90 st. rano zaklepią z 30 s popychacze w garażu , za m-c wymieniam olej na zimę i tak samo na synpowera. do tego silnika lepszego moim zdaniem oleju nie trzeba.

Komentarz

• leonn
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 2729
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez crom.de
                                  Zimą bywa, że nic się nie pojawi nim dojadę do pracy a woda stanie na 70*. Teraz przy >10* wskakuje 60* po moich 8 km. Garażu niestety nie mam, bo ciężko o taki luksus.
                                  W takim przypadku olejem nic nie zmienisz, a jeżeli już coś to tylko o kilka stopni.Albo garaż, albo podgrzewanie silnika :wink:
                                  W temacie tdi jest film jak plynie shell 0W30, producent deklaruje -51. A może Castrol 0W40, producent deklaruje -60

Ps.nie myślałeś o kupnie skutera na dojazdy do pracy?

Komentarz

• Sony
                                    Rider
                                    • 2015
                                    • 342
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

prezes73,
                                    oczywiście, że nie ma to nic wspólnego z olejem. Sprawdziłem i ten M1 ESP 5W30 jest z Belgii. Zobaczę jakie będą na nim starty silnika w okresie zimowym. Jak będzie dobrze -tak jak teraz- to chyba przy tym oleju pozostanę, bo można przekombinować (pogorszyć) . Na biegu jałowym, gdy silnik jest rozgrzany panuje cisza. Szwagier mnie pytał czy wyłączyłem silnik :lol:

Komentarz

• crom.de
                                      RS
                                      • 2012
                                      • 1545
                                      • Superb II (3T4)
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez leonn
                                      W takim przypadku olejem nic nie zmienisz, a jeżeli już coś to tylko o kilka stopni.Albo garaż, albo podgrzewanie silnika
                                      Lepiej o kilka stopni niż zostawić tak jak jest Grzałka elektryczna to jest jakaś idea, bo Webasto zje mi aku.
                                      Zamieszczone przez leonn
                                      W temacie tdi jest film jak plynie shell 0W30
                                      Shella nie chce, jak już to Meguina 0W30.

Zamieszczone przez leonn
                                      Ps.nie myślałeś o kupnie skutera na dojazdy do pracy?
                                      Zapomniałeś, że ja mieszkam w Alpach? :P
                                      - Superb
                                      - Panda 1.2

Komentarz

• prezes73
                                        Rider
                                        • 2015
                                        • 522
                                        • Hyundai

crom.de, Może zmniejsz ilość oleju do połowy stanu na bagnecie. Miejsza ilość oleju=mniej do nagrzania

Komentarz

• micrusec
                                          Rider
                                          • 2013
                                          • 559

Grzałka elektryczna
                                          Calix lub DEFA, to jest naprawdę rozwiązanie. Ja u siebie planuję coś takiego w TSI, ale chwilowo do mojego silnika towar nie dostępny a dwa cena obecnie jest o 100,- zł wyższa a czas oczekiwania 6 tygodni.

Komentarz

• pedros
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 1958
                                            • Volkswagen
                                            • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                            • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Grzałka elektryczna
                                            Calix lub DEFA, to jest naprawdę rozwiązanie. Ja u siebie planuję coś takiego w TSI, ale chwilowo do mojego silnika towar nie dostępny a dwa cena obecnie jest o 100,- zł wyższa a czas oczekiwania 6 tygodni.
                                            Mam DEFA i polecam! W 2godziny blok silnila nagrzany, mniej pali... dodatkowo wnętrze mozna podgrzac ceramiczną nagrzewnica :diabelski_usmiech

Gdybym nie posiadalbym CTEKA (dla niewtajemniczonych to ladowarka do akumulatora ) rozwazylbym ladowarke zespolona z grzałka

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 6626
                                              • Volkswagen
                                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

zmniejsz ilość oleju do połowy stanu na bagnecie. Miejsza ilość oleju=mniej do nagrzania
                                              :haha:
                                              PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• Sebastian_M26
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 1823
                                                • Superb II (3T4)

Ja po 5 minutach pracy silnika (garaż, wyjazd, światła, kilometr), kładę prawy pedał na ogranicznik i szybko zmniejszam ogrzewanie. Nie zauważyłem słabszego grzania w porównaniu do 1.8T mpi, które jest chwalone przez wszystkich.
                                                Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• micrusec
                                                  Rider
                                                  • 2013
                                                  • 559

Zamieszczone przez vesatis
                                                  Zamieszczone przez koka
                                                  w moim przypadku jeśli już 0W40 to tylko te "górne" :P i tu Penrite 0W40 się kłania (tylko ta cena) :diabelski_usmiech
                                                  Ja mam Penrite 0W50, wcześniej miałem Millersa 0W40, oba oleje w topie cenowym, choć obecnie na tym samym poziomie w tym zakresie. Penrite wydaje mi się lepszy, bo mniej słychać rozrząd. Nastęony tez będzie Penrite tylko 0W40, bo 0W50 już praktycznie nie ma.
                                                  Nie wiem dlaczego napisałeś, że Penrite 0W50 nie ma. U Tomka w sklepie http://www.czarnepaliwo.pl/sklep/ to autoryzowany dystrybutor jest w dobrej cenie 220,- zł. Dlaczego by nie kupić raz jeszcze go ? 1 litr Ci został z poprzedniej wymiany

Komentarz

• prezes73
                                                    Rider
                                                    • 2015
                                                    • 522
                                                    • Hyundai

PAOLO ESCO, No nie załamuj mnie, może nie jest to prawdą? Mniejsza ilość oleju w silniku, który jest też nośnikiem ciepła oraz jego odprowadzeniem powoduje szybsze nagrzanie silnika, może nie? Mniejsza ilość oleju szybciej się zagrzeje bo jest go mniej. Zagotuj 1 litr wody a zagotuj 2 litry wody, co szybciej się nagrzeje?

Komentarz

Pracuję...