Zamieszczone przez akolo
OPONY zimowe - temat zbiorczy
Zwiń
X
-
Ja też jestem na etapie zakupu zimówek i mam dylemat.
Wybór jest pomiędzy Conti TS830, TS810, GoodYear UG7 i Dunlop SP. Szczerze to najbardziej podobają mi się asymetryczne Conti TS810, ale nie wiem jak będą się spisywały na śniegu.
Pomóżcie koledzy co będzie najlepszym wyborem. Oczytałem się opinii i mam tylko mętlik w głowie.
Komentarz
-
-
u mnie dzisiaj bylo dosc chłodno 6 stopni rano gdy do pracy jechałem gdy wracałem to samo hm chyba czas na zmianę....a tak na marginesie jazda "d" zaczyna mi sie coraz bardziej podobac.... :lol:
ciesze sie jak na razie ze wybrałem Octavie mialem okazje przejechac sie Audi A6 2litry tdi...i muszę powiedzieć ze audi w srodku ma bardzo podobne wykończenie (ma wiecej bajerow -dużo więcej) a silnik pracuje tam sporo głośniej a wibracje sa odczuwalne az w kabinie....nie wiem nie znam sie na d ale jak na mój gust Octavia jest dużo cichsza a silnik pracuje dużo spokojniej...
to tylko tak co zauważyłem...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lukaszp1981Wybór jest pomiędzy Conti TS830, TS810, GoodYear UG7 i Dunlop SP. Szczerze to najbardziej podobają mi się asymetryczne Conti TS810, ale nie wiem jak będą się spisywały na śniegu.
Pomóżcie koledzy co będzie najlepszym wyborem. Oczytałem się opinii i mam tylko mętlik w głowie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lukaszp1981Oczytałem się opinii i mam tylko mętlik w głowie.
Reasumując, wielu naszych klubowiczów chwali sobie tą markę więc może nie jest tak źle. Tak jak ktoś napisał wybór należy do Ciebie, na pewno ta trójka o której się tu pisze (Dunlop Winter Sport 3D, Conti TS 830 GY UG 7+ ) jest najlepsza .
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mrfazizrezygnowałem z GY z powodu przykrego doświadczenia z oponami letnimi
Zamieszczone przez mrfazina pewno ta trójka o której się tu pisze (Dunlop Winter Sport 3D, Conti TS 830 GY UG 7+ ) jest najlepsza
W mojej O2 mam Pirelli Sottozero 195/65 R15 (nie Sottozero 2) i z tych opon nie jestem w ogóle zadowolony - nie polecam!
Kiepskie na mokrej nawierzchni - szybko reaguje ABS, nie mówiąc już o ASR. Na śniegu zaskakująco słabe - mimo usilnych prób i różnych sztuczek nie podeszły pod lekkie wzniesienie, gdzie starym Golfikiem z Dębicą Frigo moja żona podjeżdżała bez problemów. Najlepiej sprawują się jedynie na suchym asfalcie, taka to dziwna zimówka.
M.666 4U
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez likossAudi A6 2litry tdi...i muszę powiedzieć ze audi w srodku ma bardzo podobne wykończenie (ma wiecej bajerow -dużo więcej) a silnik pracuje tam sporo głośniej a wibracje sa odczuwalne az w kabinie....nie wiem nie znam sie na d ale jak na mój gust Octavia jest dużo cichsza a silnik pracuje dużo spokojniej...
akurat wczoraj jeździłem A6 1,9TDI z 98 roku i wyciszenia nie da się porównać ani z O1 ani z O2, moje obie (1,9 i 2,0) chodziły przy tym jak młockarniasaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
w poprzednim samochodzie (Peugot 306)jeździłem na
Opony Firestone Winterhawk 2 185/65R14 88 T
obecnie juz 2 sezon na
Opony Sava Eskimo S3 185/65R15
i wówczas i obecnie z opon jestem zadowolony :PILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
http://www.bunkry.pl/pl/index.html
a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez abstinentw końcu opona jak sama nazwa wskazuje zimowa ma dobrze śmigać na śniegu,a na suchym i mokrym i tak ma dobrą przyczepność
M.666 4U
Komentarz
-
-
szkoda, nie odczułem tego ani raz, a testowałem je kilka razy jak się trzymają, na innych raczej nie miałem okazji jeździć, więc zbytnio nie mam co porównywać do innych, dla mnie jest super
a no i mieszkam w terenie górzystym, co za tym idzie jest więcej śniegu i częściej pada.
i śmigam też na nartach,
nie raz jak jadę na Juliany to nie da się wyjechać bo jakaś sierota stanie i już nie ruszy pod górę:evil:
beaviso, tylko jak spadnie śnieg to później jest problem(np obwodnica bielska :szeroki_usmiech )
na suchym i mokrym można spokojnie sobie jeździć bez problemu
no chyba że koś zapierdala i myśli że jeździ na letnich no to tu już inna sprawa :?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez abstinentszkoda, nie odczułem tego ani raz, a testowałem je kilka razy jak się trzymają, na innych raczej nie miałem okazji jeździć, więc zbytnio nie mam co porównywać do innych, dla mnie jest super
jeździłem na takich też całe lato i to w mocnym samochodzie i też było git :lol: :wink:saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Zamówiłem już Continental TS830 wielu znajomych na nich jeździ i są bardzo zadowoleni. W poprzednim aucie mialem GY UG7, bylem zadowolony też z nich ino wtedy miałem mniejsze auto.
Chociaż nadal zastanawiam się nad TS830P z tego co czytam to nowość i ponoć lepsza (mniejsza scieralnosc i lepsza droga hamowania)....ehhh
Komentarz
-
-
A ja właśnie zarobiłem około 1000 pln :lol: - byłem w serwisie, gdzie trzymam koła z mocnym postanowieniem zakupienia conti TS830 ale :roll: okazało się że opony które zaposiadam mają jeszcze wystarczającą grubość bieżnika i nie musze kupować nowych kapci na zime :wink:
myślę że na przełożenie umówię sie za około 2 tygodnie.O II fl kombi elegance
Komentarz
-
-
Gość
Zamieszczone przez karlito1982no dobra nie bede sie z nikim kłócił ale nie dam złego słowa powiedzieć o tej oponie...miałem frigo w golfie III i mam frigo 2 w octavii i na kazdej nawierzchni dają rade
i to jest tylko moje zdanie i jestem z nich zadowolony
Komentarz
-
Zamieszczone przez karlito1982no dobra nie bede sie z nikim kłócił ale nie dam złego słowa powiedzieć o tej oponie...miałem frigo w golfie III i mam frigo 2 w octavii i na kazdej nawierzchni dają rade
po prostu masz gorszą trakcję i hamowanie poza sniegiem więc jedziesz wolniej, ot taka różnica.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Witam.
Może trochę nie na temat, ale też ważna sprawa związana z wymianą na zimówki.
Mam seryjnie założone obręcze aluminiowe Crateris 16", czy jak założę felgi stalowe 15" to muszę dokupić inne śruby?
Wyczytałem że mogą być za długie i wystawać, wystawać jak wystawać, ale żeby czegoś nie zablokowały w czasie jazdy.
Jak tam Wasze doświadczenie w tej sprawie?
Komentarz
-
-
U mnie wczoraj zagościły Dunlopki Winter Sport 3D, a przy okazji znalazłem w letnim kapciu 5 cm gwoździa :shock:
BTW. Gość od którego kupowałem opony zachwalał Micheliny Alpin A4.Pozdrawiam,
Grzesiek
Była: O2@MY07@BXE / O2FL@MY10@BXE
Jest: O3@MY13@CHPA / B7@MY12@CFFB
Bartek "Dedon" 05.06.1988 - 07.08.2011[*]
Komentarz
-
Komentarz