OPONY zimowe - temat zbiorczy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szkoda
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 22543

Zamieszczone przez akolo
    Troszku inny, tzn jest tak, że kolega pracuje u wulkanizatora i ściąga mi obie wersje i mam sobie wybrac. I nie wiem czy brac z P czy bez P.
    no bieżnik jest zupełnie inny, bo nie jest kierunkowy z tego co mi się wydaje, opony na pewno nie będą złe aczkolwiek chyba są zupełnie nowym modelem więc ciężko cokolwiek powiedzieć.
    saport techniczny baj DGW
    była BKD+DSG '05 120kkm
    była BXE '08 190kkm
    no i nie ma :-)

Komentarz

• lukaszp1981
      Ambiente
      • 2009
      • 139
      • Octavia III combi (5E5)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Ja też jestem na etapie zakupu zimówek i mam dylemat.
      Wybór jest pomiędzy Conti TS830, TS810, GoodYear UG7 i Dunlop SP. Szczerze to najbardziej podobają mi się asymetryczne Conti TS810, ale nie wiem jak będą się spisywały na śniegu.
      Pomóżcie koledzy co będzie najlepszym wyborem. Oczytałem się opinii i mam tylko mętlik w głowie.

Komentarz

• likoss
        Elegance
        • 2010
        • 753
        • Superb II combi (3T5)

u mnie dzisiaj bylo dosc chłodno 6 stopni rano gdy do pracy jechałem gdy wracałem to samo hm chyba czas na zmianę....a tak na marginesie jazda "d" zaczyna mi sie coraz bardziej podobac.... :lol:
        ciesze sie jak na razie ze wybrałem Octavie mialem okazje przejechac sie Audi A6 2litry tdi...i muszę powiedzieć ze audi w srodku ma bardzo podobne wykończenie (ma wiecej bajerow -dużo więcej) a silnik pracuje tam sporo głośniej a wibracje sa odczuwalne az w kabinie....nie wiem nie znam sie na d ale jak na mój gust Octavia jest dużo cichsza a silnik pracuje dużo spokojniej...
        to tylko tak co zauważyłem...
        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=81807
        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ghlight=likoss
        http://www.jiu-jitsu-gruppe-heinrich-jansen.de/

Komentarz

• akolo
          Drive
          • 2010
          • 71

a co ma "d" do opon

Komentarz

• sebu
            L&K
            • 2008
            • 1304
            • Octavia II (1Z3)
            • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
            • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez lukaszp1981
            Wybór jest pomiędzy Conti TS830, TS810, GoodYear UG7 i Dunlop SP. Szczerze to najbardziej podobają mi się asymetryczne Conti TS810, ale nie wiem jak będą się spisywały na śniegu.
            Pomóżcie koledzy co będzie najlepszym wyborem. Oczytałem się opinii i mam tylko mętlik w głowie.
            Tu ciężko komuś coś podpowiedzieć,wybrałeś jedne z lepszych opon i praktycznie na jednym poziomie.Pamiętaj " każda myszka swój ogonek chwali " więc tu już sam musisz podjąć decyzję.
            Nie pij za kierownicą. Stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz
            jak pomogłem to daj punkcik
            sprzęgło od G 60

Komentarz

• mrfazi
              • 2010
              • 3103
              • Superb III (3V3)
              • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM
              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez lukaszp1981
              Oczytałem się opinii i mam tylko mętlik w głowie.
              Miałem podobnie, ja oscylowałem pomiędzy GY a Conti, zrezygnowałem z GY z powodu przykrego doświadczenia z oponami letnimi, otóż po pierwszym roku ich eksploatacji byłem wniebowzięty ich skutecznością (np. odprowadzanie wody z mokrej nawierzchni), ale w następnym roku już nie dało się na nich jeździć, a powodem było ich ząbkowanie (potwornie hałasowały). Problem jaki mnie spotkał nie był odosobniony, a dotyczył gum kierunkowych, autko miało w 100% sprawne zawieszenie. Wielu wulkanizatorów właśnie odradza GY z tego powodu.
              Reasumując, wielu naszych klubowiczów chwali sobie tą markę więc może nie jest tak źle. Tak jak ktoś napisał wybór należy do Ciebie, na pewno ta trójka o której się tu pisze (Dunlop Winter Sport 3D, Conti TS 830 GY UG 7+ ) jest najlepsza .

Komentarz

• beaviso
                Elegance
                • 2010
                • 767
                • Octavia II (1Z3)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez mrfazi
                zrezygnowałem z GY z powodu przykrego doświadczenia z oponami letnimi
                A jaki model opony używałeś - pytam z ciekawości - bo sam do drugiego auta założyłem GY OptiGrip z indeksem W, ale na razie nie mam jeszcze konkretnych obserwacji.

Zamieszczone przez mrfazi
                na pewno ta trójka o której się tu pisze (Dunlop Winter Sport 3D, Conti TS 830 GY UG 7+ ) jest najlepsza
                W styczniu b.r. wybierałem opony 205/55 R16 do Mazdy 6 ojca i wskazałem właśnie Dunlopy WinterSport 3D. Opinia zwrotna jest bardzo pozytywna, podobno dobrze wybrałem.

W mojej O2 mam Pirelli Sottozero 195/65 R15 (nie Sottozero 2) i z tych opon nie jestem w ogóle zadowolony - nie polecam!
                Kiepskie na mokrej nawierzchni - szybko reaguje ABS, nie mówiąc już o ASR. Na śniegu zaskakująco słabe - mimo usilnych prób i różnych sztuczek nie podeszły pod lekkie wzniesienie, gdzie starym Golfikiem z Dębicą Frigo moja żona podjeżdżała bez problemów. Najlepiej sprawują się jedynie na suchym asfalcie, taka to dziwna zimówka.

M.
                666 4U

Komentarz

• likoss
                  Elegance
                  • 2010
                  • 753
                  • Superb II combi (3T5)

to tylko tak wolny przekaz mysli
                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=81807
                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ghlight=likoss
                  http://www.jiu-jitsu-gruppe-heinrich-jansen.de/

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

Zamieszczone przez likoss
                    Audi A6 2litry tdi...i muszę powiedzieć ze audi w srodku ma bardzo podobne wykończenie (ma wiecej bajerow -dużo więcej) a silnik pracuje tam sporo głośniej a wibracje sa odczuwalne az w kabinie....nie wiem nie znam sie na d ale jak na mój gust Octavia jest dużo cichsza a silnik pracuje dużo spokojniej...
                    tak to jest jak się popsutym jeździ :lol:
                    akurat wczoraj jeździłem A6 1,9TDI z 98 roku i wyciszenia nie da się porównać ani z O1 ani z O2, moje obie (1,9 i 2,0) chodziły przy tym jak młockarnia
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• tomus7
                      RS
                      • 2010
                      • 1896
                      • Peugeot

w poprzednim samochodzie (Peugot 306)jeździłem na
                      Opony Firestone Winterhawk 2 185/65R14 88 T
                      obecnie juz 2 sezon na
                      Opony Sava Eskimo S3 185/65R15
                      i wówczas i obecnie z opon jestem zadowolony :P
                      ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
                      http://www.bunkry.pl/pl/index.html
                      a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
                      http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
                      Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207

Komentarz

• karlito1982
                        Rider
                        • 2009
                        • 720
                        • CUNA 2.0 TDI CR RS 184 KM

ja od paru lat jeżdze na debica frigo i frigo 2 i bez zadnych problemów...nie wiem czy jest lepsza opona na zime....ciekawostka mój kolega ma bmw 5 i audi a6 i tez tylko na frigo
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=25050

Komentarz

• abstinent
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 4842
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

karlito1982, według mnie jest to bardzo dobre rozwiązanie, w końcu opona jak sama nazwa wskazuje zimowa ma dobrze śmigać na śniegu,a na suchym i mokrym i tak ma dobrą przyczepność

ta opona chyba jest nie doceniana,nie wiem czy dla tego że tania, polska czy co, dziwne :|

Komentarz

• beaviso
                            Elegance
                            • 2010
                            • 767
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez abstinent
                            w końcu opona jak sama nazwa wskazuje zimowa ma dobrze śmigać na śniegu,a na suchym i mokrym i tak ma dobrą przyczepność
                            Dziwne stwierdzenie. Ile tego śniegu faktycznie jest w mieście? Oczywiście, opona zimowa musi dawać sobie radę ze śniegiem, ale tak samo (a może nawet bardziej) z błotem i z mokrą nawierzchnią (śnieg/lód rozpuszczony od soli) przy niskich temperaturach. Zapewniam Cię, że wiele opon zimowych cechuje bardzo kiepskie zachowanie na mokrym asfalcie, co tak naprawdę je dyskwalifikuje. Nie można twierdzić tak jak Ty, że zimówka "na mokrym i tak ma dobrą przyczepność" - bo z tym może być bardzo różnie.

M.
                            666 4U

Komentarz

• szkoda
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 22543

ta opona chyba jest nie doceniana,nie wiem czy dla tego że tania, polska czy co, dziwne
                              nie, dlatego, że poza śniegiem jest gorsza niż inne, zwłaszcza frigo.
                              była BKD+DSG '05 120kkm
                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• abstinent
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 4842
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

szkoda, nie odczułem tego ani raz, a testowałem je kilka razy jak się trzymają, na innych raczej nie miałem okazji jeździć, więc zbytnio nie mam co porównywać do innych, dla mnie jest super
                                a no i mieszkam w terenie górzystym, co za tym idzie jest więcej śniegu i częściej pada.
                                i śmigam też na nartach,
                                nie raz jak jadę na Juliany to nie da się wyjechać bo jakaś sierota stanie i już nie ruszy pod górę:evil:
                                beaviso, tylko jak spadnie śnieg to później jest problem(np obwodnica bielska :szeroki_usmiech )
                                na suchym i mokrym można spokojnie sobie jeździć bez problemu
                                no chyba że koś zapierdala i myśli że jeździ na letnich no to tu już inna sprawa :?

Komentarz

• szkoda
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 22543

szkoda, nie odczułem tego ani raz, a testowałem je kilka razy jak się trzymają, na innych raczej nie miałem okazji jeździć, więc zbytnio nie mam co porównywać do innych, dla mnie jest super
                                  no i to jest właśnie ten problem, że nie masz porównania, one są bardzo dobre ale tylko na sniegu a poza nim są co najwyżej bardzo średnie, ale tez da się jeździć, bez przesady.
                                  jeździłem na takich też całe lato i to w mocnym samochodzie i też było git :lol: :wink:
                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• akolo
                                    Drive
                                    • 2010
                                    • 71

Zamówiłem już Continental TS830 wielu znajomych na nich jeździ i są bardzo zadowoleni. W poprzednim aucie mialem GY UG7, bylem zadowolony też z nich ino wtedy miałem mniejsze auto.

Chociaż nadal zastanawiam się nad TS830P z tego co czytam to nowość i ponoć lepsza (mniejsza scieralnosc i lepsza droga hamowania)....ehhh

Komentarz

• karlito1982
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 720
                                      • CUNA 2.0 TDI CR RS 184 KM

no dobra nie bede sie z nikim kłócił ale nie dam złego słowa powiedzieć o tej oponie...miałem frigo w golfie III i mam frigo 2 w octavii i na kazdej nawierzchni dają rade

i to jest tylko moje zdanie i jestem z nich zadowolony
                                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=25050

Komentarz

• przemo9
                                        Ambiente
                                        • 2009
                                        • 228
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

A ja właśnie zarobiłem około 1000 pln :lol: - byłem w serwisie, gdzie trzymam koła z mocnym postanowieniem zakupienia conti TS830 ale :roll: okazało się że opony które zaposiadam mają jeszcze wystarczającą grubość bieżnika i nie musze kupować nowych kapci na zime :wink:
                                        myślę że na przełożenie umówię sie za około 2 tygodnie.
                                        O II fl kombi elegance

Komentarz

• Zamieszczone przez karlito1982
                                          no dobra nie bede sie z nikim kłócił ale nie dam złego słowa powiedzieć o tej oponie...miałem frigo w golfie III i mam frigo 2 w octavii i na kazdej nawierzchni dają rade

i to jest tylko moje zdanie i jestem z nich zadowolony
                                          a ja sie zgodze bo jezdzilem na frigo dawno temu w uno, co prawda cieniutkie (i moze dlatego) swietnie sobie radzily, auto bylo w stanie wbic sie w snieg prawie na wysokosc maski (miejsca na parkowanie brakowalo) i wyjechac bez problemu. Frigo przynajmniej tamte, super opona.

Komentarz

• arturo_o
                                            Ambiente
                                            • 2010
                                            • 170

Co sadzicie o tej oponce Uniroyal MS PLUS 66 uzywa ktos z was??

Komentarz

• szkoda
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 22543

Zamieszczone przez karlito1982
                                              ale co ma nie dawać, przecież się nie przewrócisz
                                              po prostu masz gorszą trakcję i hamowanie poza sniegiem więc jedziesz wolniej, ot taka różnica.
                                              była BKD+DSG '05 120kkm
                                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• elektronik
                                                Classic
                                                • 2010
                                                • 35
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Witam.
                                                Może trochę nie na temat, ale też ważna sprawa związana z wymianą na zimówki.
                                                Mam seryjnie założone obręcze aluminiowe Crateris 16", czy jak założę felgi stalowe 15" to muszę dokupić inne śruby?
                                                Wyczytałem że mogą być za długie i wystawać, wystawać jak wystawać, ale żeby czegoś nie zablokowały w czasie jazdy.
                                                Jak tam Wasze doświadczenie w tej sprawie?

Komentarz

• szkoda
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 22543

Zamieszczone przez elektronik
                                                  Mam seryjnie założone obręcze aluminiowe Crateris 16", czy jak
                                                  założę felgi stalowe 15" to muszę dokupić inne śruby?
                                                  nie.
                                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Deo
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 1729
                                                    • Volkswagen
                                                    • CRMB 2.0 TDI 150 KM

U mnie wczoraj zagościły Dunlopki Winter Sport 3D, a przy okazji znalazłem w letnim kapciu 5 cm gwoździa :shock:

BTW. Gość od którego kupowałem opony zachwalał Micheliny Alpin A4.
                                                    Pozdrawiam,
                                                    Grzesiek

Była: O2@MY07@BXE / O2FL@MY10@BXE
                                                    Jest: O3@MY13@CHPA / B7@MY12@CFFB

Bartek "Dedon" 05.06.1988 - 07.08.2011[*]

Komentarz

Pracuję...