OPONY zimowe - temat zbiorczy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • locaj85
    Rider
    • 2009
    • 482

Zamieszczone przez loyd
    Zamieszczone przez locaj85
    Zamieszczone przez loyd
    W śniegu to frigo 2 (przynajmniej frigo 1 jest w śniego za......e).
    a jeżdziłeś na UG7?
    Jeźdzę teraz na ts830 i w śniegu są gorsze od Frigo.

Ts 830 nie odstają zbytnio od UG7 więc .....
    czyli nie wiesz tego , tylko dywagujesz

Komentarz

• loyd
      RS
      • 2010
      • 2342

Zamieszczone przez loyd
      Zamieszczone przez loyd
      W śniegu to frigo 2 (przynajmniej frigo 1 jest w śniego za......e).
      a jeżdziłeś na UG7?
      Jeźdzę teraz na ts830 i w śniegu są gorsze od Frigo.

Ts 830 nie odstają zbytnio od UG7 więc .....
      czyli nie wiesz tego , tylko dywagujesz
      Skoro we wszelkich rankingach są plasowane obok siebie to różnica nie może być duża ...

Komentarz

• abstinent
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 4842
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

a mnie przed chwilą zaskoczyły frigo :lol: , albo ja je zaskoczyłem :twisted:
        ale na lodzie to tylko kolce, dobrze że powoli jechałem i zdążyłem skręcić w zakręt. A już widziałem siebie w zaspie z jakimiś prętami z ogródka :diabelski_usmiech
        ostrożnie na bocznych drogach :P

Komentarz

• mecholl
          L&K
          • 2008
          • 1006

abstinent, kolce nie są wcale takie dobre jak mówią, trochę przereklamowane < jak dal mnie > chyba, że jakieś z wersji do wyścigów wrc itp.
          Nasze Auta http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=599169#599169

Komentarz

• janek11
            Ambiente
            • 2010
            • 150

Zamieszczone przez mecholl
            abstinent, kolce nie są wcale takie dobre jak mówią, trochę przereklamowane < jak dal mnie > chyba, że jakieś z wersji do wyścigów wrc itp.
            No i w Polsce zakazane. A tak nawiasem mówiąc to kolce tylko na lodzie lub śniegu. Jak już jezdnia będzie czarna, to tylko przeszkadzają (nie wspominając o uszkadzaniu nawierzchni drogi) - i nie wiem jak Wy, ale mnie naprawdę nie chciałoby się przekładać w tą i z powrotem, a w trasy wozić dwa komplety (bo może odśnieżą drogi...). Więc nawet jakby były legalne, to na pewno nie praktyczne.

A co do porównania UG7+ i Frigo 2, to może nie będzie to obiektywne porównanie (bo teraz jeżdżę na 205/55/R16, a wcześnie na 156/65/14 i wtedy nie miałem ASR, ABS i ESP), ale poprzedniej zimy Frigo mnie nie zachwyciły - nie były najgorsze, ale porównując je z UG7+ odczuwalna jest różnica na śniegu. Ostatnio wjechałem w zasypaną bramę i nie miałem najmniejszych problemów z wyjechaniem. Poprzednio na Frigo 2 - wjechałem jedynie na miejsce parkingowe trochę przysypane śniegiem i musiałem samochód porządnie rozbujać, żeby wyjechać (a nie było to łatwe, bo koła od razu zaczęły buksować.

Komentarz

• Dr.Claufe
              Rider
              • 2010
              • 338

Od czasu do czasu śledzę ten temat, gdyż rozrósł się jak na drożdżach.

loyd to co mówisz, jest tylko i wyłącznie Twoją opinią, ale równanie ich do opon o klasę wyższych i droższych o jakieś 30% to trochę przesada. I to również jest tylko moje zdanie. Sam mam Dębice Frigo 2 195/65/15. Wybór padł na nie po prześledzeniu tematu i wybraniu opon, które tu polecacie. Następnie sprawdzając ceny wykreślałem te, na które mnie nie będzie stać. I tak została Dębica.

Jak za tą cenę (kupiłem na giełdzie po 160 zł/szt DOT 41/10) uważam je za bardzo dobre chociaż już parę ślizgów po Sosnowcu zaliczyłem, gdzie być może ten lód gdzieś tam był pod warstwą nieodśnieżonego śniegu.

Jak na razie (odpukać) nigdzie nie utknąłem, większość użytkowników dróg zostaje w tyle, przyczepność jest bardzo dobra chociaż trochę adrenalina się podnosi przy zmianie pasa ruchu bądź wjechaniu nie w tor jazdy (tak jak jest wyjeżdżone) i dziś przy wyjeździe z parkingu nie wycofałbym, więc jedynka, trochę do przodu (bez problemu) i znowu wsteczny. Wyjechałem, jak gdyby nigdy nic.

Dla osób o niezbyt grubym portfelu i raczej trybie miejskim te opony będą idealne - to moje zdanie.

Jedyny minus na razie to to, że są trochę głośne przy prędkości między 70-100 km/h.

Komentarz

• Luk@s
                Ambiente
                • 2010
                • 212

Jako mieszkaniec Dębicy i to że rodzina związana od dawna z fabryką to może kilka słów. Sam mam w starym aucie UG 7+ a do Octy nie dorobiłem się jeszcze wymarzonych opon tylko mam to co dostałem przy zakupie. UG 7+ można powiedzieć są pozytywnym wyjątkiem jeśli chodzi o opony premium w kopnym śniegu etc, bo już Fulda Kristal Montero średnio, mimo że to wszystko opony z jednej grupy - świetne są za to na nieźle utrzymanych autostradach, nie hałasują, dobrze odprowadzają wodę. A frigo 2 czy tym bardziej Frigo 1 są właśnie bardzo dobre na takie mocno zaśnieżone drogi, ale znacznie gorsze w warunkach przejściowych czy oprowadzania wody.
                service by Auto Tar

Komentarz

• zgadzam sie, na frigo w poprzednim autku nic prawie zadna zaspa mnie nie zatrzymala. jak trzeba bylo to sie w nie wbijalem po trochu az przejechalem czy tez zaparkowalem.

Komentarz

• beaviso
                    Elegance
                    • 2010
                    • 767
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Test ADAC sprzed kilku lat wykazał, że Frigo ma świetne osiągi na zaśnieżonej drodze (uciąg, hamowanie), natomiast bardzo słabe na nawierzchni mokrej. A dla mnie, mieszkańca miasta, w którym na drogi sypią sól, najważniejsze jest aby zimówka dobrze zachowywała się przede wszystkim na wodzie - na mokrym asfalcie.

Sam mam Pierelli Sottozero i niestety nie jestem z tych opon zadowolony ani na śniegu, ani na wodzie. Zwłaszcza na śniegu - nawet tym miejskim. Firma kupiła te opony za spore pieniądze, szkoda że nie miałem nic do powiedzenia, odkupiłem je wraz z samochodem. Dla ojca do Mazdy 6 wybrałem Dunlopy WinterSport 3D i jest z tych opon bardzo zadowolony.

Na śnieg w mieście wystarczy dowolna opona z zimowym bieżnikiem. Co innego w regionach wiejskich czy górskich. Tam Dębica Frigo sprawdzi się zdecydowanie lepiej. A w mieście, na asfalcie, można na niej "popłynąć". Choć oczywiście nie aż tak jak na "wyrobie z gumy w kształcie opony" o nazwie Ling-Long Winter Hero, hehe największym badziewiu made in P.R.C. :lol:

M.
                    666 4U

Komentarz

• Dr.Claufe
                      Rider
                      • 2010
                      • 338

Zamieszczone przez beaviso
                      Na śnieg w mieście wystarczy dowolna opona z zimowym bieżnikiem. Co innego w regionach wiejskich czy górskich. Tam Dębica Frigo zdecydowanie sprawdzi się bardziej. A w mieście, na asfalcie można na niej "popłynąć". Choć oczywiście nie aż tak jak na "wyrobie z gumy w kształcie opony" o nazwie Ling-Long Winter Hero, hehe największym badziewiu made in P.R.C.
                      Hehe Wyrób z gumy w kształcie opony

Każdy indywidualnie podchodzi do tematu, ale jednak rozum podpowiada by dołożyć te parę groszy i kupić znanego producenta

Komentarz

• abstinent
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 4842
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

beaviso, ja jestem odwrotnego zdania, zimowa powinna być bardzo dobra na śniegu, błocie
                        Przecież zimą i tak nie jeździ się tak jak latem z wykorzystaniem pełnej mocy itp , i nie zawsze jest czarny asfalt, a mi się zdaję że ta zima pokaże co potrafi :diabelski_usmiech
                        Frigo na zwykłą, nawet dynamiczną jazdę jest jak najbardziej ok
                        Później spadnie kilka cm śniegu i co mamy?Cały kraj stoi bo każdy albo się boi albo nie może jechać szybciej niż 30km/h
                        Inna sporawa że mieszkam w górach
                        Ale w stolicy jest chyba więcej śniegu niż u nas :lol:

Komentarz

• mecholl
                          L&K
                          • 2008
                          • 1006

Zamieszczone przez janek11
                          mecholl napisał/a:

No i w Polsce zakazane. A tak nawiasem mówiąc to kolce tylko na lodzie lub śniegu.
                          Przelatałem na kolcach cały sezon zimowy < Sztokholm > i powiem szczerze, że miałem takie sytuacje, że włos się jeży. nie byłem w stanie podjechać pod górkę na delikatnym lodzie pokrytym śniegiem. Na szczycie górki koła ciągły do przodu a samochód zjeżdżał w dół. Pierwsza przejażdżka na kolcach < pozna jesień > czarny asfalt i na pierwszym rondzie praktycznie zaliczyłem rów poprzez poślizg < takich sytuacji było więcej w ciągu sezonu >. Jakoś teraz mam tradycyjne opony i takie przygody mnie nie spotykają.
                          Uff ale się rozpisałem
                          Nasze Auta http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=599169#599169

Komentarz

• piramida
                            RS
                            • 2009
                            • 12222
                            • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez mecholl
                            Zamieszczone przez janek11
                            mecholl napisał/a:

No i w Polsce zakazane. A tak nawiasem mówiąc to kolce tylko na lodzie lub śniegu.
                            Przelatałem na kolcach cały sezon zimowy < Sztokholm > i powiem szczerze, że miałem takie sytuacje, że włos się jeży. nie byłem w stanie podjechać pod górkę na delikatnym lodzie pokrytym śniegiem. Na szczycie górki koła ciągły do przodu a samochód zjeżdżał w dół. Pierwsza przejażdżka na kolcach < pozna jesień > czarny asfalt i na pierwszym rondzie praktycznie zaliczyłem rów poprzez poślizg < takich sytuacji było więcej w ciągu sezonu >. Jakoś teraz mam tradycyjne opony i takie przygody mnie nie spotykają.
                            Uff ale się rozpisałem
                            pewnie miałes zdarte kolce :wink: trzeba było wkręcić spaxy 3.5x30 i wtedy ognia

p.s. tylko zartowałem :szeroki_usmiech
                            superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Zamieszczone przez abstinent
                              zimowa powinna być bardzo dobra na śniegu, błocie
                              Przecież zimą i tak nie jeździ się tak jak latem z wykorzystaniem pełnej mocy itp , i nie zawsze jest czarny asfalt
                              zgadzam sie w 100%
                              Pozatym u mnie w miescie czasrnego nie dojrzysz. dla moich opon juz wyjazd z garazu jest duza proba, gorka zakret 90 stopni wiec rozped bardzo umiarkowany i dopiero dzis musialem probowac 3 razy bo snieg sliski, mokry i bardzo kopny, a na dodatek u samej gory trzeba bylo sie przebic przez bande po plugu. szkoda ze nie mam Frigo bo wiem co w takich warunkach potrafia, ale moje (jakies stare BF Goodrich) mimo ze do wymiany to w polaczeniu z eds daja jeszcze rade i to niezle, patrzac jak inni to robia.

Komentarz

• brzozka855
                                Classic
                                • 2010
                                • 26

ja kupiłem contits830 jestem zadowolony

Komentarz

• Set
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 113

Moje GOODYEAR Ultra Grip 7+ na ostatnich śniegach rewelacja
                                  Co prawda wcześniej miałem Dębicę i też na śniegu były dobre, ale o wiele głośniejsze i mam wrażenie, że twardsze ?

Komentarz

• dragster
                                    Elegance
                                    • 2009
                                    • 895
                                    • Honda

Na str. 41 pisałem, że zamówiłem kapsle na śruby. Interesowało się tym kilka osób. Jednak przeliczyłem się, bo niestety w sklepie o którym pisałem mają na razie szare i nie za bardzo mi to pasuje, bo miały być czarne. W salonie VW mają fajne czarne, takie większe, ale za bardzo rzucają się w oczy moim zdaniem, a w ASO Skody mają jakieś, ale za 4,5 zł / szt. brutto, więc na razie odpuściłem sobie.
                                    Silnik R18A2.
                                    http://www.dadrl.org.uk
                                    http://www.lightmare.org

Komentarz

• czto
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 546
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Muszę ślubnej w cytrynce wymienić oponki bo stare miszelinki już nie dają rady. Oczywiście trzeba to zrobić szybko :lol:
                                      Kupiłbym GY UG7+ (takie jak w szkodniku), ale wszędzie posucha :?

Zastanawiam się zatem nad:
                                      1. Kleber HP2
                                      2. Fulda KM3

Poradzicie coś, bo czytanie w sieci przyprawia mnie już o palpitacje serducha
                                      2004 Renault Thalia 1.4 RT,
                                      2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
                                      2009 Renault Clio MTV 1.4
                                      2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
                                      2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów

Komentarz

• Garret
                                        L&K
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 1196
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • CDAA 1.8 TSI 160 KM

jako, że w weekend miałem sporo jazdy po zaśnieżonych drogach, nie odśnieżonych placach, gdzie będąc jedynym użytkownikiem mogłem sobie potestować zachowanie auta potwierdzam swoje poprzednie, pierwsze wrażenia z UG7+. Siła ciągu na ubitym lub w kopnym śniegu robi wrażenie, jest znacznie większa w porównaniu do moich poprzednich Mich. Alpin.
                                        Trzymanie w ciasnym skręcie również lepsze, podobnie jak zachowanie auta przy podcince h. ręcznym :diabelski_usmiech
                                        Na mokrym asfalcie pewniejsze zachowanie w zakręcie.
                                        Jak dla mnie b. dobra opona zimowa, zdecydowanie najlepsza z dotychczas używanych (Mich Alpin2, Fulda, Frigo2)
                                        Garret

-----------
                                        Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)

Komentarz

• janek11
                                          Ambiente
                                          • 2010
                                          • 150

Zamieszczone przez czto
                                          Kupiłbym GY UG7+ (takie jak w szkodniku), ale wszędzie posucha
                                          Co to znaczy? Że nie mają na stanie UG7+? To widocznie za słabo szukasz. A w jakim rozmiarze Cię interesują?

Co do Kleber HP2, to ja bym się w to nie pchał. Na suchej może i są ok, ale znajomy mi mówił, że na mokrej i w śniegu nie dają rady. Oczywiście kolega nie jest wyczynowcem i mowa o 195/60/R15 - może cieńsze się lepiej sprawdzają? Jedyna zaleta to względnie niska cena, ale chińczyki mają jeszcze niższą cenę, więc myślę, że to nie argument przy doborze tak ważnego elementu pojazdu jak opony.

Fuldy (w wersji 185/65/R15) są trochę lepsze niż Kebery, ale też bez szału. W teście ADAC wprawdzie są dosyć wysoko, ale ocenę dostały tylko dostateczną. Nie wypowiadam się natomiast co do praktycznych aspektów, bo nie rozmawiałem z nikim, kto miałby doświadczenia z KM3 (miałem kiedyś letnie Fuldy i byłem z nich zadowolony - dobra relacja jakość-cena), ale nie robiły jakiegoś szału. Ot zwykłe oponki klasy średniej.

Komentarz

• radekgw
                                            L&K
                                            • 2010
                                            • 1182

Dzisiaj zalozylem frigo2, niestety akurat zaczela sie lekka chlapa robic, no i juz wiem ze w tej pogodzie trzeba uwazac z tymi oponkami, bo mozna sie sliznac, zaraz lece je testowac w mocnym sniegu na bocznych drogach to zobaczymy
                                            Jest 230 i 500 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=74730

Komentarz

• macluke
                                              Elegance
                                              • 2010
                                              • 875

Zamieszczone przez czto
                                              Kupiłbym GY UG7+ (takie jak w szkodniku), ale wszędzie posucha :?
                                              możesz na allegro

Komentarz

• cycek
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 554

Bym sie zdziwił gdyby miał na magazynie 40 szt
                                                Ogrodzenia Panelowe

Komentarz

• janek11
                                                  Ambiente
                                                  • 2010
                                                  • 150

Może i nie ma, ale 'w każdej chwili mieć może'

Komentarz

• Orbit
                                                    Rider
                                                    • 2010
                                                    • 486

Dzisiaj zmieniem opony włąsnie na GOODYEAR ULTRA GRIP 7+ , MATKO I CÓRKO jaka róznica ... wiedziałem ze bedzie sie lepiej jezdzic ale nie przypuszczałem ze róznica miedzy letnimi a zimowymi jest az TAK DRAMATYCZNA , po rpostu Masakra... co do samych opan kupiłem je przez przypadek a okazały sie w sumie trafione w 10 -tke , warte cwojej ceny , w lato takze przejde na GOODYEAR , tylko letnie teraz mam , Bridgestone bardzo twarde opony
                                                    1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
                                                    Obecnie śmigam na Liqui Moly a w lato AMSOIL

Komentarz

Pracuję...