OPONY zimowe - temat zbiorczy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ahmed799
    RS
    • 2009
    • 6871
    • Ford

blackrs, bierz te carving. Ja kupilem w zeszlym roku drugi komplet tych opon. Naprawde daja rade

филип
    Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• Eidos71
      RS
      • 2011
      • 2050
      • Octavia II (1Z3)
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Na miniony sezon zakupiłem opony Fulda Kristall Montero 3. Mogę powiedzieć szczerze - bardzo zacne oponki za przystępną cenę. Ani lód, ani śnieg nie były im straszne, potrafiły wyciągnąć auto ze stosunkowo głębokiego śniegu. Jeżeli ktoś nie patrzy specjalnie na markę i nie dysponuje super-budżetem - gorąco te opony polecam.
      Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
      MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• G60Garret
        Drive
        S_OCP Member
        • 2008
        • 49

Odnośnie tych opon Pirelli Carving, używałem ich w ta zimę, na śniegu rewelacja!
        Mają ok. centymetr bieżnika, do tego miejsca na wkręcenie kolców, chociaż u nas są zabronione, wadą ich jest głośność na suchym, w poprzednim aucie miałem Debice Frigo 2 i były wyraźnie cichsze, ale za to świetnie trzymają na śniegu, Polecam
        Diesel Power i wszystko jasne

Komentarz

• Scirocco2
          Classic
          • 2009
          • 37

Pirelli Carving mialem w rozmiarze 195/65/15 i uzywalem w 200 konny rwd, sa to opony na snieg gdzie kleja sie duzo duzo lepiej niz ug7 czy alpiny, natomiast na wodzie i asfalcie sa bardzo przecietne. Tak wiec musisz byc swiadomy ze w deszczy czy suchym asfalcie nieposzalejesz, ale za to na sniegu bedziesz krolem. Sam bym uzywal takich w Skodzie gdyby nie to ze robie troche kilometrow w trasie zima i jednak wiekszosc glownych drog jest odsniezonych. Teraz uzywam UG7+ ktore tak naprawde powinny sie nazywac opony deszczowe na niskie temperatury , bo na sniegu to trzymaja slaaabo, ale na wodzie w temp blizej 0 sa fenomenalne.

A co do rozmiaru felgi na snieg to tylko 15 cali jezeli masz mozliwosc wyboru.

Komentarz

• blackrs
            RS
            • 2008
            • 4826
            • Superb II combi (3T5)
            • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

no wlasnie jak z tymi kolcami to sie samemu wreca i to mozna czy nie
            wiekosc w zime to po sniegu mocno jeżdze a szaleć swoim 1.6 nie mam zamiaru. głownie chodiz mi o to że zima na anrty sie w góry wybieram i nie chce tam miec klopotów z podjazdami. moge miec te opony z rocznika 2010 niby używki jakies znikome bo 96% bierznika po 125 zl za sztuke. nie brałem pod uwage używek ale jak taka cena i stan to chyba nie ma sie co zastanawiać? do tego 4 nowe felgi stalowe i komplet z oponami wyjdzie mi za 900 zl
            BYŁA o1 rs
            BYŁA o2 1.6
            JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• Scirocco2
              Classic
              • 2009
              • 37

Carvingi maja miejsca na kolce, kolce kupujesz we wlasnym zakresie, ale pamietaj ze NIE mozesz ich w polsce uzywac. Jezeli jest tak jak mowisz i opony sa jak nowki to za ta cene warto. Tylko sprawdz ile bieznika maja bo jak maja z 5-6mm to wolal bym dolozyc kilka zlotych i kupic debice frigo 2, ktora jest nie wiele gorsza od carvingow.

Komentarz

• natash
                RS
                • 2011
                • 2599

To jaki rozmiar jest idealny na zimę do O2?

Komentarz

• blackrs
                  RS
                  • 2008
                  • 4826
                  • Superb II combi (3T5)
                  • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

195/65/15
                  BYŁA o1 rs
                  BYŁA o2 1.6
                  JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• Big
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 6389

Zamieszczone przez natash
                    Taki jak opon założonych przez fabrykę.
                    Czarny Elegance

Komentarz

• Mihau
                      RS
                      • 2009
                      • 7460
                      • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

natash, zapoznaj się z tym
                      O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• ruwado
                        RS
                        • 2009
                        • 14885
                        • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez Big
                        ło to to
                        Ja i letnie i zimowe mam w fabrycznym rozmiarze.
                        pozdrawiam - Darek

Komentarz

• seba210
                          Ambiente
                          • 2011
                          • 233

Zamieszczone przez Big
                          Zamieszczone przez natash
                          Tyle tylko, że autko z fabryki potrafi wyjechać na 15" albo 17" w szerokości 195 albo 225. No więc taka odpowiedź właściwie nic nie mówi.
                          Zresztą pytanie też nieprecyzyjne, bo rozmiar opon na pewno jest trochę uzależniony od silnika (mocy/ciężaru auta)
                          Moja 4x4 FL'ka

Komentarz

• wielb
                            Ambiente
                            • 2011
                            • 188
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

OK.
                            Jako że po zamówieniu O2Combi 25-tego czerwca odbiorę ją jak śnieg będzie po pas :shock: :klnie: i jakoś nie bardzo chcę wyjeżdżać z salonu na letnich :diabelski_usmiech muszę kupić jakieś stalowe felgi i zimowe kapcie wcześniej.
                            Będę miał alu16’ ale na zimę planuję zakupić 195/65/15.
                            Poczytałem wątek i o ile mam już jakieś wyobrażenie co chcę kupić, to czy możecie polecić gdzie?
                            O2 FL COMBI 1.6 TDI CR CAYC[/url]

Komentarz

• ruwado
                              RS
                              • 2009
                              • 14885
                              • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez wielb
                              Jako że po zamówieniu O2Combi 25-tego czerwca odbiorę ją jak śnieg będzie po pas
                              to się aż tak porobiło?
                              pozdrawiam - Darek

Komentarz

• wielb
                                Ambiente
                                • 2011
                                • 188
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

ano tak :?
                                Pierwszy termin produkcji 50 tydzień :shock: teraz po próbach przyspieszenia 44 tydzień. Zobaczymy na czym finalnie zostanie.

Komentarz

• Big
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 6389

Zamieszczone przez seba210
                                  No więc taka odpowiedź właściwie nic nie mówi.
                                  No więc napiszę łopatologicznie - rozmiar opon zimowych powinien byc identyczny jak rozmiar opon letnich na jakich auto wyjechalo z fabryki.
                                  Obecnie nie ma juz podstaw aby opon zimowe były węzsze od lenich - zapewne o to ci chodziło.
                                  Ja mam i letnie i zimowe opony w rozmiarze 205/55R16.
                                  Czarny Elegance

Komentarz

• wielb
                                    Ambiente
                                    • 2011
                                    • 188
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Big
                                    Obecnie nie ma juz podstaw aby opon zimowe były węzsze od lenich
                                    A tu się z kolegą nie zgodzę. Może, jeśli ktoś po mieście śmiga to nie czuje różnicy. Ja jak robię po 70k km rocznie to widzę różnicę jak mam węższe opony w zimie.

Komentarz

• szkoda
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 22543

Zamieszczone przez wielb
                                      A tu się z kolegą nie zgodzę. Może, jeśli ktoś po mieście śmiga to nie czuje różnicy. Ja jak robię po 70k km rocznie to widzę różnicę jak mam węższe opony w zimie.
                                      no właśnie, przyjmijmy, że opony zimowe powinny być wg. osobistych preferencji ale w którymś z "fabrycznych" rozmiarów i tyle.
                                      saport techniczny baj DGW
                                      była BKD+DSG '05 120kkm
                                      była BXE '08 190kkm
                                      no i nie ma :-)

Komentarz

• seba210
                                        Ambiente
                                        • 2011
                                        • 233

Zamieszczone przez Big
                                        No więc taka odpowiedź właściwie nic nie mówi.
                                        No więc napiszę łopatologicznie - rozmiar opon zimowych powinien byc identyczny jak rozmiar opon letnich na jakich auto wyjechalo z fabryki.
                                        Obecnie nie ma juz podstaw aby opon zimowe były węzsze od lenich - zapewne o to ci chodziło.
                                        Nie, chodziło mi o to że taka O2FL powiedzmy 1.8 wyjeżdża z fabryki w rozmiarach 195/65 R15 albo 205/55 R16 albo 225/45 R17 - w zależności jaką właściciel wybierze wersję wyposażenia A to diametralnie inne opony szczególnie gdy rozmawiamy o zimówkach.

Tak jak napisał szkoda, oczywiście kupując opony/koła zimowe trzeba brać któryś z "fabrycznych rozmiarów" żeby zachować średnicę koła, ET. Ale czy wybierzemy 15" czy 17" to kwestia preferencji i tutaj można się radzić na forum. Sam letnie mam 17" ale na zimę wezmę max 16".
                                        Moja 4x4 FL'ka

Komentarz

• szkoda
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 22543

to kwestia preferencji
                                          i warunków w jakich się jeździ, mojego starego nie wyobrażam sobie w zimę inaczej niż na 15.
                                          (mieszczuchy nie wiedzą jak wyglądają zupełnie nieodśnieżane drogi a zwłaszcza ten powyłamywany lód grubości kilkunastu cm i koleiny który się tam pojawia po pewnym czasie ujeżdżania tego śniegu )

szczerze mówiąc tam wolałbym jakieś 13 albo 10 ze względu na profil bo jak jadę na 15 to też mam dość po 5km
                                          była BKD+DSG '05 120kkm
                                          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• greenhorn
                                            Classic
                                            • 2010
                                            • 32

Nie czytałem całego wątku, piszę na prośbę seba210

Zimą latam na 195/65/15,
                                            latem na 225/45/17

Potwierdzam, że Skoda wypuszcza zimą nowe auta z salonu na letnich oponach.

Na moją prośbę auto wyjechało z salonu na zimowych oponach.
                                            Letnie im zostawiłem, bo wiedziałem, że na lato wejdzie coś odpowiedniejszego do samochodu o takiej mocy (1.8 TSI CDAA).

Wg mnie zimą jadąc po śniegu na dobrych nowych zimowych oponach nie będzie dużej różnicy w samej przyczepności między 225 a 195.

Komfort to zupełnie inna kwestia. 225 są głośniejsze, twardsze, droższe, cięższe (mulą auto) i zwiększają spalanie, ale....

Jazda po odśnieżonym (suchym lub mokrym) asfalcie zimą na oponie 195 o profilu 65 autem o mocy 160 koni (lub więcej jak to ma miejsce w moim przypadku) mającym ładowność ponad 600 kg jest wg mnie sportem ekstremalnym.

Może poza cruisingiem 90km/h po prostej, równej, pustej drodze, a jak wszyscy wiemy takowych w Polsce nie ma.

Jeżdżę sam, zazwyczaj na pusto a i tak zimą każdy szybciej przejechany zakręt to kombinacja zaskoczenia, bólu, strachu i niepewności. Nie chcę wiedzieć jak zachowuje się takie auto wypełnione czteroosobową rodziną jadącą na narty.

Podsumowując.

Jeśli ktoś lubi jeździć (nie tylko przemieszczać się z punktu A do punktu B) i ma wystarczająco głęboki portfel to może śmiało śmigać na 225/45/17 zimą. Krytycznym momentem pozostanie wtedy wiosenna odwilż, kiedy pojawiają się wszystkie postlodowcowe kratery.

Jeśli ktoś upiera się przy takim samym rozmiarze na lato i na zimę i nie obrabował właśnie banku to proponowałbym 205/55/16.

Jeśli ktoś chce uwalniać drzemiącego w nim emeryta i nie zamierza wozić worków z cementem, to może śmiało pyrkać na salonowych 195.

Ja pozostanę przy zimowych 195. Bo lubię sporty ekstremalne i chłostanie innych ambitnych z zaskoczenia na 15 calowej stalówce

pozdrawiam
                                            maciek

Komentarz

• Ayu
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 4154

Ale chłodem powiało, ale nie ma się co śmiać - zima za pasem :diabelski_usmiech . Od roku 2003 do zimy 2009 r. na zestawie 225/45/17 (odpowiedni Megane II i Primera P12) i poza problemem z omijaniem dziur ( co zresztą i tak robię cały rok) żadnych problemów z trakcją, hamowaniem, jeżdżeniem po śniegu itp nie miałem. W 2009 roku w listopadzie wsiadłem do O2 BXE na 195/65/15 i w lutym zaliczyłem dzwon źle obliczając w myślach możliwości trakcyjne pojazdu). Od grudnia 2010 jeżdżę na 205/55/16 i ten zestaw mi odpowiada zarówno pod względem komfortu jak i zachowania auta na drodze. Niemniej jednak nie miałbym nic przeciwko powrotowi na 225/45/17.

Komentarz

• seba210
                                                Ambiente
                                                • 2011
                                                • 233

greenhorn, hotrain - dziękuję bardzo za rzeczowe info. Sam pewnie zdecyduje się na 205/55/16. 17" odpuściłem główne ze względu na dziury, których w okresie tuż po zimowym jest mnóstwo.
                                                BTW niebawem trzeba zacząć się rozglądać za zimówkami :wink:
                                                Moja 4x4 FL'ka

Komentarz

• bws34
                                                  Rider
                                                  • 2011
                                                  • 543

Ktoś jeździ na Sava Eskimo S3+? Bo miałem w Skodzie Felicji wcześniej Sava Eskimo i jeździło mi się bardzo fajnie.Ale wiadomo inny rozmiar itp.. Może ktoś coś innego ma do polecenia?
                                                  "Byli to ludzie, których łączyło coś więcej niż tylko wspólna gra w piłkę. Dla których honor i obrona barw klubowych nie były pustymi pojęciami."

"Możemy działać na zasadach demokratycznych ale rację będę miał Zawsze Ja"- Hubert Jerzy Wagner(1941-2002)

www.zoltar.bielsko.pl

Komentarz

• szkoda
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2005
                                                    • 22543

Zamieszczone przez bws34
                                                    Ktoś jeździ na Sava Eskimo S3+? Bo miałem w Skodzie Felicji wcześniej Sava Eskimo i jeździło mi się bardzo fajnie.Ale wiadomo inny rozmiar itp.. Może ktoś coś innego ma do polecenia?
                                                    Eskimo S3 polecam na pewno w rozmiarze 195 i 205, też niestety nie miałem do czynienia z S3+, ale z tego co widzę to chyba bez problemu można dostać jeszcze S3 w naszych rozmiarach, będę kupował 2 sztuki i na pewno Sava będzie grana, jak nie będzie S3 to po dobrych doświadczeniach w ciemno wchodzę w S3+
                                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

Pracuję...