Zamieszczone przez Pidziek
Jaki olej do TDI
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Jeszcze jedna ciekawostka... oczywiście zaznaczam nie chce abyście mnie wzięli za wariata ... hehehe ... wczoraj przez przypadek odkryłem jedna rzecz ..
zawsze po użyciu płukanki czekam około godziny aż cały olej z silnika spłynie .... już miałem schodzić do kanału by zakręcić śrubę od miski by móc wlać Świeży ... gdy zobaczyłem że na obudowie silnika leży jakiś paproch dmuchnąłem i w tym momencie usłyszałem jak krople oleju spadają do wiadra ... dmuchnąłem wiec do silnika ... i zaskoczenie ... olej zaczął dalej spływać ... nie myśląc długo wziąłem odkurzacz . podłączyłem rurę do wylotu .. z drugiej strony przyłożyłem starą ale czysta koszule by nic z odkurzacza nie wleciało do silnika I HEJAAA!!! i szoookkk , przez następne 20 minut Olej leciał ciurkiem ....
Film jest robiony Telefonem wiec nie najlepiej widać , ale spróbuje rozjaśnić obraz
na razie oryginał
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hTCd7Y4DKas&feature=youtu.be[/youtube]1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
Obecnie śmigam na Liqui Moly a w lato AMSOIL
Komentarz
-
-
Orbit, dorób z kartonu mocowanie do tych butelek, które będzie pozwalało na ich jednoczesne odwrócenie względem jakiejś osi i wtedy powtórz testy.
To co zrobiłeś to nie do końca musi odpowiadać prawdzie. Wystarczy, że jedną butelkę obrócisz po innej trajektorii i już nadasz jednemu olejowi inne przyspieszenie początkowe. Oczywiście przy wzrokowej metodzie pomiarów i tak będzie ciężko określić zwycięzce, jeśli różnice nie będą zbyt wielkie.
Komentarz
-
-
NO to KU...wa szlag mnie trafił ....
dzisiaj o godzinie 15,00 odpaliłem auto na dworze + 8 C ... w czasie rozruchu samochodem Tak szarpnęło jak przy - 20 C aż mi sie włosy zjeżyły ... ... miałem wrażenie ze siedzę w JELCZU !! czuje ze Dexos2 w przyszłym tygodniu spłynie do kanalizacji !!!! według mnie totalna Porażka .coś czuje ze to będzie najdroższa zmiana oleju w mojej karierze
Co do testów
zanim przyczepisz butelki do deski w mieszkaniu , jak to robią RUSCY na dworze i pokazują Youtubie ... to olej totalnie zmieni swoje właściwości ...
nie macie pojęcia jak się szybko dzieje ,,, w ciągu Minuty olej zaczyna normalnie się zachowywać wiec testy z deska można robić tylko na zewnątrz1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
Komentarz
-
-
Panowie nie mogę znaleźć listy olejów z normą 507, które posiadają oficjalną aprobatę grupy VW. Może ktoś podrzucić link?
Zastanawiam się teraz nad Motulem:
Ten sprzedawca jest z mojego miasta i tak będzie łatwiej.
Czy ten Motul wg Was będzie lepszy niż Shell 5W-30 Ultra Extra?
Pomysł tego Motula podrzucił xtremesystems w swoim poście.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez xtremesystemsa moze zes kurz wdmuchnal tym odkurzaczem do silnika. nie pomyslales ze odkurzac nawet z filtrem wydmuchuje syf ze srodka
Już kiedyś pisałem ze Dexos2 to gniot .. i znowu wlazłem w g...no
Odnoszę wrażenie ze ten olej jest po prostu cieniutki ... pamiętam jak zmieniałem Dexosa na LM 4600 to gdy spływał z silnika był jak woda , pisałem o tym , ale jestem zły ! wrrrrr1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ToMo1978Panowie nie mogę znaleźć listy olejów z normą 507, które posiadają oficjalną aprobatę grupy VW. Może ktoś podrzucić link?
Zastanawiam się teraz nad Motulem:
Ten sprzedawca jest z mojego miasta i tak będzie łatwiej.
Czy ten Motul wg Was będzie lepszy niż Shell 5W-30 Ultra Extra?
Pomysł tego Motula podrzucił xtremesystems w swoim poście.
motul sie slabo nagrzewa i jest gesty
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ToMo1978nie mogę znaleźć listy olejów z normą 507
Zamieszczone przez ToMo1978Motul wg Was będzie lepszy niż Shell 5W-30 Ultra Extra?PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOZamieszczone przez Orbitprzekręciłem .. I KOPARA MI OPADŁA ...
to było następne zaskoczenie jak oleje szybko zmieniają temperaturę ,,,widać to na pierwszym Filmie .. po 2 - 3 minutach od wyjęcia z lodówki olej praktycznie zachowuje się normalnie1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Orbitpłynął ale ..... bardzo wolno ..
tak ten Amsoil płynął czy gorzej? [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=M6JpU_I078M[/youtube]
a tutaj GM Dexos2 [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qM1yZ5wE3L0[/youtube]
Zamieszczone przez Orbitale jestem zły ! wrrrrr
Sprawdź kiedyś LazerWayG ...PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Paolo, ten film o Dexosie ,.. to mój Film moja kuchnia nawet moja ręka .. hahahah z przed kilku lat ... JUz wtedy się zaklinałem ze więcej tego nie użyje
Amsoila zaleje , na wiosnę . absolutnie w lato sprawdził się dobrze w moim silniku trochei więcej Auto pali . ale pracuje jak najbardziej dobrze ....
STatoil Lazerway G jest następny na celowniku ! tylko ze to zwykły Hc ..1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Orbitto było następne zaskoczenie jak oleje szybko zmieniają temperaturę
[ Dodano: Pią 12 Paź, 12 18:20 ]
Zamieszczone przez Orbitten film o Dexosie ,.. to mój Film moja kuchnia nawet moja ręka .. hahahah z przed kilku latPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOZamieszczone przez Orbitto było następne zaskoczenie jak oleje szybko zmieniają temperaturę
w rożnych temperaturach i okresach czasowych te dwa oleje zachowują skrajnie inaczej !!!
wiadomo ze jak temperatura na zewnatrz spada to trwa to kilka dni ... które mogą być, kluczowe .. jednak z doświadczenia , w lato LM mnie nie powalił , natomiast Amsoil zwłaszcza na długi trasach jak najbardziej tak , dlatego użyję go na wiosnę1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
Komentarz
-
-
Paolo wypowiedz no sie panie kolego czy ten shell
bo bardzo ladny ma vi. szczegolnie przy 40st
z msds
Mieszanka silnie uwodornionego gaczu parafinowego,
poliolefin i dodatków Wysoko rafinowany olej mineralny
Głęboko rafinowany olej mineralny zawierający <3% w/w
ekstraktu dimetylosulfotlenku (DMSO) zgodnie z normą IP346.
(nota L). Jako dodatek rozcieńczający występuje tylko wysoko
rafinowany olej mineralny.
To zwykły HC jest
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez OrbitSTatoil Lazerway G jest następny na celowniku ! tylko ze to zwykły Hc ..
Zamieszczone przez xtremesystemswypowiedz no sie paniePW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Paolo ... Z lazerway G , jest mały problem ... Ciężko go kupić , kiedyś dałeś nr telefonu, zadzwoniłem Mieli w bankach 4 Litrowych po 145 zł chyba lub coś takiego .. a ja potrzebuje 5,5 l wiec musiał bym kupic 8 L . . wiec nich się gonią pomyślałem .1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez OrbitCiężko go kupićO I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez OrbitCiężko go kupićZamieszczone przez endryumoże tu
Sześć baniek 1L wychodzi 174,72 + przesyłka.PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
no to 4 litry po 103,79 + 1 litr po 29,12 + 1 litr po 29,12 = 162,03 + przesyłka
12,69 taniej
też w tamtym sklepie
no to można go kupić, nie jest niedostępnyO I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez xtremesystemsTo zwykły HC jest
Nie ma teraz praktycznie oleju, który by nie zawierał jako nośnik dodaku HC a to że Shell informuje że są w nim dodatkowo polialfaolefiny to tylko świadczy o nim dobrze.
http://www.epc.shell.com/Docs/GPCDOC...%29_TDS_v1.pdf vs http://www.statoillubricants.ru/file...y_LL_5W-30.pdf
i http://www.epc.shell.com/Docs/GSAP_msds_00416350.PDF vs http://www.msds.dk/statoil/Poland/Au...05W-30_1.0.pdf
Jak widać papierowe dane Shella są bardzo podobne do Statoila LL ale przy LazerWay producent podaje więcej danych za to Karcie Charakterystyki Statoil podaje procentowy udział Polialfaolefiny >30% a Shel "tylko" informuje tak więc musisz sam dalsze wnioski wyciągnąć (ale wierz mi, że każda firma chętnie się chwali, jeżeli ma czym bo, to przecież przyciąga kilentów) :wink:PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zasięgnąłem języka .. z Lazerwayem G , jest mały problem ... otóż ten który jest sprzedawany obecnie w Polsce ma jeszcze stara specyfikacje ..
niema Aprobaty ACEA C3 oraz Dexos2 ..
to jest TEN ... http://elektraoil.com.pl/doc/tech/La...0G%205W-30.pdf
a ja potrzebuje ten ...
http://www.statoillubricants.com/mar/lu/svg03611.nsf/f53d31ce5fbe93fe4125667c0051b703/26fb93ae84fb639fc1257a6f0036c7d6/$FILE/LazerWay_G_5W_30_PDS_EN.pdf
a tego niestety nie maja w sprzedażny .1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
Komentarz
-
Komentarz