Jaki olej do TDI

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • degenerat
    Ambiente
    • 2011
    • 242
    • Toyota

Zamieszczone przez Pidziek
    ... Drugim produktem jest Redline

Może ktoś próbował Redline ?
    A gdzie można kupić :?: ? Na Amazon.com?

Komentarz

• Orbit
      Rider
      • 2010
      • 486

Jeszcze jedna ciekawostka... oczywiście zaznaczam nie chce abyście mnie wzięli za wariata ... hehehe ... wczoraj przez przypadek odkryłem jedna rzecz ..

zawsze po użyciu płukanki czekam około godziny aż cały olej z silnika spłynie .... już miałem schodzić do kanału by zakręcić śrubę od miski by móc wlać Świeży ... gdy zobaczyłem że na obudowie silnika leży jakiś paproch dmuchnąłem i w tym momencie usłyszałem jak krople oleju spadają do wiadra ... dmuchnąłem wiec do silnika ... i zaskoczenie ... olej zaczął dalej spływać ... nie myśląc długo wziąłem odkurzacz . podłączyłem rurę do wylotu .. z drugiej strony przyłożyłem starą ale czysta koszule by nic z odkurzacza nie wleciało do silnika I HEJAAA!!! i szoookkk , przez następne 20 minut Olej leciał ciurkiem ....
      Film jest robiony Telefonem wiec nie najlepiej widać , ale spróbuje rozjaśnić obraz
      na razie oryginał

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hTCd7Y4DKas&feature=youtu.be[/youtube]
      1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
      Obecnie śmigam na Liqui Moly a w lato AMSOIL

Komentarz

• ernestowski
        Ambiente
        • 2012
        • 228

Orbit, dorób z kartonu mocowanie do tych butelek, które będzie pozwalało na ich jednoczesne odwrócenie względem jakiejś osi i wtedy powtórz testy.
        To co zrobiłeś to nie do końca musi odpowiadać prawdzie. Wystarczy, że jedną butelkę obrócisz po innej trajektorii i już nadasz jednemu olejowi inne przyspieszenie początkowe. Oczywiście przy wzrokowej metodzie pomiarów i tak będzie ciężko określić zwycięzce, jeśli różnice nie będą zbyt wielkie.

Komentarz

• xtremesystems
          RS
          • 2010
          • 2254
          • Hyundai

ja wlasnie chce do deski przymocowac butelki

Komentarz

• Orbit
            Rider
            • 2010
            • 486

NO to KU...wa szlag mnie trafił ....
            dzisiaj o godzinie 15,00 odpaliłem auto na dworze + 8 C ... w czasie rozruchu samochodem Tak szarpnęło jak przy - 20 C aż mi sie włosy zjeżyły ... ... miałem wrażenie ze siedzę w JELCZU !! czuje ze Dexos2 w przyszłym tygodniu spłynie do kanalizacji !!!! według mnie totalna Porażka .coś czuje ze to będzie najdroższa zmiana oleju w mojej karierze

Co do testów
            zanim przyczepisz butelki do deski w mieszkaniu , jak to robią RUSCY na dworze i pokazują Youtubie ... to olej totalnie zmieni swoje właściwości ...
            nie macie pojęcia jak się szybko dzieje ,,, w ciągu Minuty olej zaczyna normalnie się zachowywać wiec testy z deska można robić tylko na zewnątrz

Komentarz

• xtremesystems
              RS
              • 2010
              • 2254
              • Hyundai

a moze zes kurz wdmuchnal tym odkurzaczem do silnika. nie pomyslales ze odkurzac nawet z filtrem wydmuchuje syf ze srodka

[ Dodano: Pią 12 Paź, 12 17:41 ]
              chce deske z przymocowanymi trzema olejami ( zwykla od krojenia chleba ) wlozyc do zamrazarki

Komentarz

• ToMo1978
                Ambiente
                • 2011
                • 161
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Panowie nie mogę znaleźć listy olejów z normą 507, które posiadają oficjalną aprobatę grupy VW. Może ktoś podrzucić link?

Zastanawiam się teraz nad Motulem:

Ten sprzedawca jest z mojego miasta i tak będzie łatwiej.
                Czy ten Motul wg Was będzie lepszy niż Shell 5W-30 Ultra Extra?

Pomysł tego Motula podrzucił xtremesystems w swoim poście.

Komentarz

• Orbit
                  Rider
                  • 2010
                  • 486

Zamieszczone przez xtremesystems
                  a moze zes kurz wdmuchnal tym odkurzaczem do silnika. nie pomyslales ze odkurzac nawet z filtrem wydmuchuje syf ze srodka
                  Żartujesz , zanim wsadziłem rurę do silnika pracował kilka minut , zresztą ten odkurzacz jest pusty w środku ... nikt z niego nie korzysta ..
                  Już kiedyś pisałem ze Dexos2 to gniot .. i znowu wlazłem w g...no
                  Odnoszę wrażenie ze ten olej jest po prostu cieniutki ... pamiętam jak zmieniałem Dexosa na LM 4600 to gdy spływał z silnika był jak woda , pisałem o tym , ale jestem zły ! wrrrrr

Komentarz

• xtremesystems
                    RS
                    • 2010
                    • 2254
                    • Hyundai

Zamieszczone przez ToMo1978
                    Panowie nie mogę znaleźć listy olejów z normą 507, które posiadają oficjalną aprobatę grupy VW. Może ktoś podrzucić link?

Zastanawiam się teraz nad Motulem:

Ten sprzedawca jest z mojego miasta i tak będzie łatwiej.
                    Czy ten Motul wg Was będzie lepszy niż Shell 5W-30 Ultra Extra?

Pomysł tego Motula podrzucił xtremesystems w swoim poście.
                    ja go nigdzie nie podrzucalem. dla mnie jest chujowy,a mam go bo mialem go w silniku miesiac. stad bede go testowal z edge i lazerwayem

motul sie slabo nagrzewa i jest gesty

Komentarz

• PAOLO ESCO
                      RS
                      • 2009
                      • 6626
                      • Volkswagen
                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Orbit
                      przekręciłem .. I KOPARA MI OPADŁA ...
                      napisz dlaczego... ?

Zamieszczone przez Orbit
                      Dexos2 to gniot
                      to już może lepiej było Lotosa 5W/30 kupić :roll:
                      PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• xtremesystems
                        RS
                        • 2010
                        • 2254
                        • Hyundai

no moze ams jest jak motul

Komentarz

• PAOLO ESCO
                          RS
                          • 2009
                          • 6626
                          • Volkswagen
                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

nie mogę znaleźć listy olejów z normą 507
                          np tutaj Technical Service Bulletin Audi/VW http://microsites.audiusa.com/ngw/09..._1997-2012.pdf

Motul wg Was będzie lepszy niż Shell 5W-30 Ultra Extra?
                          ważne żeby był z pewnego źródła

Komentarz

• Orbit
                            Rider
                            • 2010
                            • 486

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                            Zamieszczone przez Orbit
                            przekręciłem .. I KOPARA MI OPADŁA ...
                            napisz wprost dlaczego...
                            bezpośrednio po wyjęciu z lodówki, AFL nie spływał !! tzn. płynął ale ..... bardzo wolno .. oczywiście jak pisałem wcześniej ... sekundy maja znaczenie , po podłączeniu kamery było już lepiej..
                            to było następne zaskoczenie jak oleje szybko zmieniają temperaturę ,,,widać to na pierwszym Filmie .. po 2 - 3 minutach od wyjęcia z lodówki olej praktycznie zachowuje się normalnie

Komentarz

• PAOLO ESCO
                              RS
                              • 2009
                              • 6626
                              • Volkswagen
                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Orbit
                              płynął ale ..... bardzo wolno ..
                              a na wszystkich "testach robionych na youtube przez Amsoila ich oleje płyną nawet przy -50C lepiej niż Mobil1"

tak ten Amsoil płynął czy gorzej? [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=M6JpU_I078M[/youtube]

a tutaj GM Dexos2 [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qM1yZ5wE3L0[/youtube]

Zamieszczone przez Orbit
                              ale jestem zły ! wrrrrr
                              oooo Orbit... czuję, że już nigdy Dexos nie zalejesz ani Amsoila...
                              Sprawdź kiedyś LazerWayG ...

Komentarz

• Orbit
                                Rider
                                • 2010
                                • 486

Paolo, ten film o Dexosie ,.. to mój Film moja kuchnia nawet moja ręka .. hahahah z przed kilku lat ... JUz wtedy się zaklinałem ze więcej tego nie użyje
                                Amsoila zaleje , na wiosnę . absolutnie w lato sprawdził się dobrze w moim silniku trochei więcej Auto pali . ale pracuje jak najbardziej dobrze ....
                                STatoil Lazerway G jest następny na celowniku ! tylko ze to zwykły Hc ..

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 6626
                                  • Volkswagen
                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Orbit
                                  to było następne zaskoczenie jak oleje szybko zmieniają temperaturę
                                  nooo ale to właśnie te pierwsze kilkanaście sekun jest najważniejszych przy uruchomieniu silnika w zimie. Podsumowując (sobrazowo- auto w piatek w zimie przy -20C a w poniedziałek rano je odpalasz) to Amsoil oblał wg Ciebie "test" a TT 4600 go zdał? (obiektywna Twoja opinia jaka będzie?).

[ Dodano: Pią 12 Paź, 12 18:20 ]
                                  Zamieszczone przez Orbit
                                  ten film o Dexosie ,.. to mój Film moja kuchnia nawet moja ręka .. hahahah z przed kilku lat
                                  tak myślałem przez chwilę ! ale mnie zmylił Twój nick na yutube (bo miałeś inny) :lol: a to dowód, że w internecie nic nie gine :lol:

Komentarz

• Orbit
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 486

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                                    Zamieszczone przez Orbit
                                    to było następne zaskoczenie jak oleje szybko zmieniają temperaturę
                                    nooo ale to właśnie te pierwsze kilkanaście sekun jest najważniejszych przy uruchomieniu silnika w zimie. Podsumowując (sobrazowo- auto w piatek w zimie przy -20C a w poniedziałek rano je odpalasz) to Amsoil oblał wg Ciebie "test" a TT 4600 go zdał? (obiektywna Twoja opinia jaka będzie?).
                                    Wniosek jest następujący .. nie wiem dlaczego ... to chyba zagadka dla inżynierów ..
                                    w rożnych temperaturach i okresach czasowych te dwa oleje zachowują skrajnie inaczej !!!
                                    wiadomo ze jak temperatura na zewnatrz spada to trwa to kilka dni ... które mogą być, kluczowe .. jednak z doświadczenia , w lato LM mnie nie powalił , natomiast Amsoil zwłaszcza na długi trasach jak najbardziej tak , dlatego użyję go na wiosnę

Komentarz

• xtremesystems
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 2254
                                      • Hyundai

Paolo wypowiedz no sie panie kolego czy ten shell

bo bardzo ladny ma vi. szczegolnie przy 40st

z msds

Mieszanka silnie uwodornionego gaczu parafinowego,
                                      poliolefin i dodatków Wysoko rafinowany olej mineralny
                                      Głęboko rafinowany olej mineralny zawierający <3% w/w
                                      ekstraktu dimetylosulfotlenku (DMSO) zgodnie z normą IP346.
                                      (nota L). Jako dodatek rozcieńczający występuje tylko wysoko
                                      rafinowany olej mineralny.

To zwykły HC jest

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 6626
                                        • Volkswagen
                                        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Orbit
                                        STatoil Lazerway G jest następny na celowniku ! tylko ze to zwykły Hc ..
                                        to powiem Tobie że po Twoich filmikach + info extremesystems i moich przygodach ze Statoil dziś znów ops: kupiłem oleje LazerWay do Octavki i do auta żony (Kia Picanto 1.0) ... ale ja mam V 0W/30 a ona 5W/30F. Zgadnij który jest bardziej płyny w opakowaniu? Jak powiem, że ten LazerWay F "przelewa" się jak woda - a czuć to wyraźnie i to bardzo!!! to się ździwisz...? a V 0W/30 wydaje się być gęstszy (widać po lepkościach że ten 5W/30 jest bardziej "płynny" no i ma A5/B5 ale z Ford 913C a ten V 0W/30 ma A5/B5 z VW 505.00.... i widać różnicę w płynności tych olejów i to aż tak wyraźną. Nie martwię się że 5W/30F to HC+ ...wiem, ze będzie odpowiedni i bardzo dobrze się sprawdzi w tym silniku :szeroki_usmiech ...o moim oleju V 0W/30 do Octavki nie wspomnę .... :diabelski_usmiech (koniec auto promocji :x )

wypowiedz no sie panie
                                        ok ale wieczorem bo mnie żona za....bie bo mam skręcać meble które dziś przyjechał ...a ja na OCP siedzę

Komentarz

• Orbit
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 486

Paolo ... Z lazerway G , jest mały problem ... Ciężko go kupić , kiedyś dałeś nr telefonu, zadzwoniłem Mieli w bankach 4 Litrowych po 145 zł chyba lub coś takiego .. a ja potrzebuje 5,5 l wiec musiał bym kupic 8 L . . wiec nich się gonią pomyślałem .

Komentarz

• endryu
                                            RS
                                            • 2006
                                            • 3773
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Orbit
                                            Ciężko go kupić
                                            może tu http://maxoil.eu/pl/oleje/1169,2990,...erWay+G+5W+-30
                                            O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                                            O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                                            =================================================

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 6626
                                              • Volkswagen
                                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Orbit
                                              Ciężko go kupić
                                              :?: ---> mają bańki 4L i 1L ... http://sklep.profitstatep.pl/index.p...emart&Itemid=1 LazerWay kupisz na kazdej stacji Statoil. Jak chciałem V 0W/30 a nie było na stacji to poprosiłem, żeby przy kolejnym zamówieniu mi przywieźli i bez problemu przy następnej dostawie go miałem (data produkcji kwiecień 2012! )
                                              Zamieszczone przez endryu
                                              może tu
                                              mają
                                              Sześć baniek 1L wychodzi 174,72 + przesyłka.

Komentarz

• endryu
                                                RS
                                                • 2006
                                                • 3773
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

no to 4 litry po 103,79 + 1 litr po 29,12 + 1 litr po 29,12 = 162,03 + przesyłka

12,69 taniej

też w tamtym sklepie

no to można go kupić, nie jest niedostępny
                                                O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                                                O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                                                =================================================

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 6626
                                                  • Volkswagen
                                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

To zwykły HC jest
                                                  nie porównuj tego oleju do starych formuł HC. Ten Shell jest tak samo syntetyczny jak TT4200 i LazerWay LL 5W/30 i jak Millers oraz Motul i jak Lotos Quazar oraz Castrol Edge FST :wink: itd...
                                                  Nie ma teraz praktycznie oleju, który by nie zawierał jako nośnik dodaku HC a to że Shell informuje że są w nim dodatkowo polialfaolefiny to tylko świadczy o nim dobrze.

http://www.epc.shell.com/Docs/GPCDOC...%29_TDS_v1.pdf vs http://www.statoillubricants.ru/file...y_LL_5W-30.pdf

i http://www.epc.shell.com/Docs/GSAP_msds_00416350.PDF vs http://www.msds.dk/statoil/Poland/Au...05W-30_1.0.pdf

Jak widać papierowe dane Shella są bardzo podobne do Statoila LL ale przy LazerWay producent podaje więcej danych za to Karcie Charakterystyki Statoil podaje procentowy udział Polialfaolefiny >30% a Shel "tylko" informuje tak więc musisz sam dalsze wnioski wyciągnąć (ale wierz mi, że każda firma chętnie się chwali, jeżeli ma czym bo, to przecież przyciąga kilentów) :wink:

Komentarz

• Orbit
                                                    Rider
                                                    • 2010
                                                    • 486

Zasięgnąłem języka .. z Lazerwayem G , jest mały problem ... otóż ten który jest sprzedawany obecnie w Polsce ma jeszcze stara specyfikacje ..
                                                    niema Aprobaty ACEA C3 oraz Dexos2 ..
                                                    to jest TEN ... http://elektraoil.com.pl/doc/tech/La...0G%205W-30.pdf

a ja potrzebuje ten ...

http://www.statoillubricants.com/mar/lu/svg03611.nsf/f53d31ce5fbe93fe4125667c0051b703/26fb93ae84fb639fc1257a6f0036c7d6/$FILE/LazerWay_G_5W_30_PDS_EN.pdf

a tego niestety nie maja w sprzedażny .

Komentarz

Pracuję...