Jaki olej do TDI

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • looker
    RS
    • 2008
    • 1886
    • Octavia II (1Z3)
    • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Koledzy, po co te tajemnice ? Nie znam się na tych cyferkach i raczej nie zacznę ich studiować. Poproszę prosto z mostu: czy Penrite wypadł bardzo dobrze, dobrze, słabo czy bardzo słabo ?

Myślę, że wielu z nas da to znacznie więcej niż kwieciste słowne wodotryski w temacie...
    OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
    SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• marcin607
      Elegance
      • 2014
      • 767
      • Octavia II (1Z3)
      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Eksperci co lepsze
      Castrol edge 5w30 Specyfikacje:
      SAE 5W-30; ACEA A3/B3, A3/B4, C3; BMW Longlife-04; VW 504 00/ 507 00; MB-Approval 229.31/229.51; Porsche C30
      Spełnia wymagania specyfikacji VW 503 01

Czy
      Motul x-clean 5w30:
      STANDARDY: ACEA C3
      Aprobaty: BMW Long Life-04
      MB-Approval 229.51
      Porsche C30
      VW 504 00 - 507 00

Olej co nie zaleję i tak zmieniam co 10kkm. Czy polecicie jakąś inną oliwę? powiem tak edge był lany od wyjazdu z samolu a motul miałem u siebie w poprzednim aucie i byłem zadowolony.
      MaderFaker EKOlot -> http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...t-vrs-interior

KUPIĘ: tunel z podłokietnikiem-kpl, Zderzak vrs FL, Skladane lusterka-kpl, Maxi-dot

Komentarz

• KubaMpakiet
        Rider
        • 2011
        • 279

Zamieszczone przez marcin607
        Eksperci co lepsze
        Chyba Statoil z 30% PAO :wink:
        Audi 1.8T AVJ

Silnik smaruje
        Ravenol SSL

Komentarz

• marcin607
          Elegance
          • 2014
          • 767
          • Octavia II (1Z3)
          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez KubaMpakiet
          Eksperci co lepsze
          Chyba Statoil z 30% PAO :wink:
          jaki Statoil. Proszę o linka :- ))
          MaderFaker EKOlot -> http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...t-vrs-interior

KUPIĘ: tunel z podłokietnikiem-kpl, Zderzak vrs FL, Skladane lusterka-kpl, Maxi-dot

Komentarz

• REXAX
            Rider
            • 2013
            • 453

jaki Statoil. Proszę o linka :- ))

Komentarz

• Agamek12
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 9943
              • Ford

No to jedziemy:
              Passat B6 '08 170KM BMR z przebiegiem 175kkm i serwisowany w ASO jako "long life" (ostatni serwis przy 155kkm). Z uwagi na swoje jazdy (przede wszystkim kilkusetkilometrowe trasy, miasto prawie wcale) będę chciał przy tym "long life" pozostać. Co zalać?
              Chciałbym coś popularnego (Shell, Mobil, Castrol, ipt.)...
              Adam... Używam:
              Rolka: e11FL 97KM/130Nm
              Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• endryu
                RS
                • 2006
                • 3777
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Agamek12, Masz link powyżej przytoczony przez REXAX-a :idea:
                O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                =================================================

Komentarz

• s.
                  Classic
                  • 2015
                  • 5

Nie mogę znaleźć informacji o tym 30% PAO w Lazerway LL na http://www.statoillubricants.com/en_...ataSheets.html
                  Pomoże ktoś?

Komentarz

• MarioPL
                    Classic
                    • 2009
                    • 33

Zamieszczone przez navigator
                    no to jadymy z koksem.... :szeroki_usmiech

wybrane parametry z 4 labów...wszystkie oleje to klasa 5W-40
                    Moim zdaniem próbka C dotyczy Penrite.
                    Oni chwalą się zaawansowaną technologią z dużą zawartością leczniczego cynku
                    Pozdrawiam,

MarioPL

Komentarz

• PAOLO ESCO
                      RS
                      • 2009
                      • 6626
                      • Volkswagen
                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez s.
                      Nie mogę znaleźć informacji o tym 30% PAO w Lazerway LL
                      od 15 lutego Statoil zmienił karty (pozostali producenci olejów też) i dostosował zapisy kart charakterystyki substancji do wymogów Rozporządzenia (WE) nr 1907/2006 i obecnie ujęte są tam nic nie warte dane substancji niebezpiecznych ... i - kochana UE - pomyślcie, jakie to daje możliwości producentom olejów teraz ..........
                      PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• leonn
                        RS
                        • 2011
                        • 2728
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Agamek12
                        BMR z przebiegiem 175kkm i serwisowany w ASO jako "long life" (ostatni serwis przy 155kkm)
                        Zamieszczone przez Agamek12
                        będę chciał przy tym "long life" pozostać.
                        Bardzo mnie ciekawi ile toto na tym longlifie wytrzyma?

ps.ja w takim razie bym nie ryzykował, tylko trzymał sie dalej instrukcji producenta i nadal lał Carsrola LL :P

Komentarz

• kristofer55
                          Rider
                          • 2012
                          • 272

Zamieszczone przez loru
                          Ja zaś ostatnimi czasy zalałem LazerWay C3 5W-40 i dupy nie urywa, w porównaniu do tego co było zalewane wcześniej to chała bym powiedział, dramatycznie długo się rozgrzewa, silnik na tym oleju pracuje z "wysiłkiem" do tego twardo i głośno, wycisza się dopiero gdy olej osiągnie około 70sC a i tak te "wyciszenie" można porównać do zimnego startu i pracy zaraz po nim na Millersa czy AMS, przy drobnych mrozach ( tak do -5 sC) zimy start to tragedia, panewki klepią strasznie.
                          Zobaczymy jak będzie w lato ale teraz to kicha.
                          Też mam takie wrażenie po Statoilu, długo się nagrzewa i telepie go długo, dokładnie tak jak napisałeś.
                          Niebawem mam przegląd i zastanawiam się co teraz zalać

Komentarz

• loru
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 4286
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez kristofer55
                            ja wracam do jednego z dwóch

Olej silnikowy klasy premium wykorzystujący technologię Millers Oils DFT (Dynamic Fluid Technology) do silników wymagających oleju C3 o lepkości 5w40. Oficjalna aprobata OEM. Może być stosowany w silnikach Group (VAG) wyposażonych w pompowtrskiwacze, oraz innych silnikach grupy VAG w tym: Lambor ...

albo

Na obu w/w olejach moja suka pracowała bardzo cicho, bez klepania, lekko, nawet przy ostrych mrozach i w zasadzie mam w ile one mają tego syntetyka w sobie a ile mineralnego, ciężko mi jeździć z samym przekonaniem, że motor jest zajebiście chroniony kiedy wyje jak zarzynana świnia.
                            O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• navigator
                              Rider
                              • 2009
                              • 583
                              • Volkswagen

Moim zdaniem próbka C dotyczy Penrite.

Oni chwalą się zaawansowaną technologią z dużą zawartością leczniczego cynku
                              ....celem ćwiczenia jest raczej interpretacja wyników aby wszyscy zainteresowani mieli jasność gdzie na skali jakości przytoczone mazidła się znajdują....bo jak na razie mamy cyferki i nie do końca wiemy z czym to się je...

a to czym się producenci chwalą i jakąż to kosmiczna technologię nie stosują to inna kwestia.... :szeroki_usmiech
                              >>E<< by Ali, defibrylator by DGW

Komentarz

• loru
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 4286
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

....celem ćwiczenia jest raczej interpretacja wyników aby wszyscy zainteresowani mieli jasność gdzie na skali jakości przytoczone mazidła się znajdują....bo jak na razie mamy cyferki i nie do końca wiemy z czym to się je...
                                to wyjaśnij i nie bądź tajemniczy , choć jak dla mnie to próbka A słabo spełnia pokładane w niej nadziej, ma najwięcej żelaza oraz aluminium przez co można domniemywać, że jej warstwa ochronna na newralgicznych punktach twojego paździerza była hu.... , zaś próbka D jest ze znikoma ilością żelaza i aluminium przez co również można domniemywać, iż spełnia oczekiwania ochrony kila w postaci BXE .
                                Nie wspominam to oczywiście i takich aspektach jak wapno do neutralizacji kwasów i inne hiper dodatki.
                                Brakuje tylko danych referencyjnych do tego zestawienia żeby było jasne który przekroczył normy a który nie.
                                No to teraz wyjaw które to oleje , czy mamy dopytać u DGW ? :szeroki_usmiech
                                O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• Luk_as2
                                  Ambiente
                                  • 2014
                                  • 106

panowie jaki olej na wymiane przy 90kkm do 2.0TDI CFHC?

Komentarz

• piotr.z
                                    Classic
                                    • 2014
                                    • 17

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                                    Zamieszczone przez s.
                                    Nie mogę znaleźć informacji o tym 30% PAO w Lazerway LL
                                    od 15 lutego Statoil zmienił karty (pozostali producenci olejów też) i dostosował zapisy kart charakterystyki substancji do wymogów Rozporządzenia (WE) nr 1907/2006 i obecnie ujęte są tam nic nie warte dane substancji niebezpiecznych ... i - kochana UE - pomyślcie, jakie to daje możliwości producentom olejów teraz ..........
                                    Możliwe, ale zwróć uwagę że Lazerway V 0w30 nadal ma obiecujący odrobinę przyjemności wpis - tylko chyba mniej niż ostatnio.
                                    Lazerway V 0w30 SDS 16.02.2015
                                    Lazerway LL 5w30 stracił PAO ze składu? Wg mnie stracił 68037-01-4, bo skoro w V jest to i w LL powinien być wymieniony skoro obydwie karty z tego samego dnia. Może dostał coś w zamian? Czy tylko paskudna kastracja?

Monitorujcie te zmiany zanim polecicie w ciemno olej, który kiedyś miał dobre papiery, bo chyba ciężkie czasy idą, jeżeli mówimy o rozbieraniu składu na części pierwsze.

Lazerway LL 5w30 SDS 16.02.2015

Baniak 20l Lazerway V 0w30 stoi w systemie po 509zł -> Netto czy brutto? Jak netto to chyba całkiem całkiem

Komentarz

• yunior81
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 1657
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez kristofer55
                                      Zamieszczone przez loru
                                      Ja zaś ostatnimi czasy zalałem LazerWay C3 5W-40 i dupy nie urywa, w porównaniu do tego co było zalewane wcześniej to chała bym powiedział, dramatycznie długo się rozgrzewa, silnik na tym oleju pracuje z "wysiłkiem" do tego twardo i głośno, wycisza się dopiero gdy olej osiągnie około 70sC a i tak te "wyciszenie" można porównać do zimnego startu i pracy zaraz po nim na Millersa czy AMS, przy drobnych mrozach ( tak do -5 sC) zimy start to tragedia, panewki klepią strasznie.
                                      Zobaczymy jak będzie w lato ale teraz to kicha.
                                      Też mam takie wrażenie po Statoilu, długo się nagrzewa i telepie go długo, dokładnie tak jak napisałeś.

Dlatego wróciłem do starego , dobrego Liqui Moly

Komentarz

• RABIN
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 450
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Panowie może mi ktoś wytłumaczyć po co lejecie oleje LL i tak wymieniajac je co 15 tys??
                                        Czy na rynku nie ma dobrej oliwy zapewne tańszej do wymiany co 15 tys??
                                        Nie kumam tego :|

Komentarz

• Nexus6
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 4847
                                          • Volkswagen

Zamieszczone przez RABIN
                                          nie ma :diabelski_usmiech
                                          With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• KubaMpakiet
                                            Rider
                                            • 2011
                                            • 279

Zamieszczone przez RABIN
                                            Panowie może mi ktoś wytłumaczyć po co lejecie oleje LL i tak wymieniajac je co 15 tys??
                                            Nie kumam tego :|
                                            LL to fikcja :lol:
                                            Audi 1.8T AVJ

Silnik smaruje
                                            Ravenol SSL

Komentarz

• MarioPL
                                              Classic
                                              • 2009
                                              • 33

Wszystko się zgadza, tylko nie każdy lubi grzebać w atomach :-)
                                              Prawdopodobnie znajdziemy trzy typy zainteresowanych:
                                              1. Powiedz co to za oleje i który najlepszy a nie zamazuj obrazu detalami.
                                              2. Poproszą o parametry wzorcowego środka abym mogli odnieść do otrzymanych wyników.
                                              Dopytają pewnie, który składnik za co odpowiada, przy okazji, i gładko przejdą do 1 grupy.
                                              3. Rozbiorą na części wszystkie składniki, przeanalizują fachowo i wydadzą opinie, każdy swoją oczywiście, jak to naukowcy, która to opinia dla tych z 1 grupy będzie niezrozumiała i wprowadzi jeszcze większy zamęt :-)

Jako, że należę do grupy 2 poproszę o podpowiedzi, na który składnik zwrócić uwagę i za co on odpowiada. Może ruszymy lekko z dyskusją na poziomie niskim zaawansowanym :-)
                                              Pozdrawiam,

MarioPL

Komentarz

• dzul
                                                Classic
                                                • 2014
                                                • 23

Ja tam czekam na całe karty blackstone tych 4 próbek

Komentarz

• fernando
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 1890

Mnie najbardziej interesują próbki c i d oraz porównanie tego, co z parametrów obiecywanych dla nowych olejów przez producentów zostało po zlaniu ich z silnika...

Komentarz

• patryg
                                                    Classic
                                                    • 2014
                                                    • 38

Zamieszczone przez jaro4444
                                                    Patryg

Volvo tak jak Ford ma dość dziwne oczekiwania co do olejów do silników diesla z DPF. Oczekują niskiego HTHS i w sumie wysokiej zawartości SAPS (powyżej 1%). Czyli właśnie A5/B5. Do tego Volvo zaleca w swoich motorach lepkość 0W30.
                                                    Osobiście nie jestem fanem lepkości poniżej 10 cSt i HTHS poniżej ok. 3 (z wyjątkiem silników do japońców spokojnie jeżdżonych).
                                                    Dlatego wolę olej z górnej granicy HTHS dla A5/B5 czyli z pobliża 3,5. Do tego lepkość w 100C ok. 11,5-12. Daje to choć minimalną rezerwę w przypadku dolania paliwa przy wypalaniu DPF. W żony Fiescie Mk7 z 1,6 TDCI Euro 5 leję Statoila Lazerway V 0W30. Wiem, że nie ta lepkość na zimno jak chce Ford ale mam to w nosie. Wcześniej stosowałem Neste 5W30 City Standard (z niebieską nalepką więc z trochę gorszej linii jak City Pro). Nie powalił mnie ten olej. Dlatego zmieniłem na 0W30. Jest zdecydowanie lepiej po starcie na zimno i na gorąco.
                                                    Martwię się cały czas czy nie ma za dużo popiołów jak na DPF ale skoro w Volvo z tym samym silnikiem daje radę to i pewnie tu będzie dobrze.
                                                    Więc podsumowując - z DPF czy bez DPF w Volvo nie musisz się martwić SAPS na poziomie 1% i nieco więcej. To pozwala stosować większość olejów 0W30. Osobiście wolę nieco większe HTHS więc moje typy do Twojego motoru to:
                                                    - Statoil Lazerway V 0w30,
                                                    - Millers XF LONGLIFE 0w30,
                                                    - można spróbować Castrola Professional A3 0W30 - trochę wyższe HTHS nie zaszkodzi, mocna baza, wymieniany co 10 kkm da też radę,

- Amsa bym odrzucił ze względu na siarkę na poziomie 0,335% i 1,5 popiołów,
                                                    - podobnie jest np. z X-lie Motula i kilkoma innym 0W30

Co myślisz o tym oleju do d5 z dpfem?

Komentarz

Pracuję...