Zamieszczone przez Maicroft
Spalanie naszych aut - benzyna
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Zamieszczone przez LUKI... leciałem mega spokojnie...
LUKI a wiesz może czy i o ile przekłamuje Ci komputerek we wskazaniach spalania?
te 4.6 ciężko uwierzyć z drugiej strony jak "leciałeś" na tempomacie 80km/h a średnią miałeś 70km/h to praktycznie miałeś bardzo gładką trasę, co zdecydowanie zwiększa prawdopodobieństwo takiego spalania.
PS Ja jechałem ostatnio 90km z tempomatem na 105km/h spalanie wyszło 6.1 a średnia prędkość to tylko 62km/h. (U mnie licznik ciut zawyża spalanie)Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz
-
-
Zorr, nie prowadzę statystyk, mam to w dupie i tyle
po prostu raz chciałem zobaczyć jakie spalanie wyskoczy przy takiej jeździe...
a czy wierzysz czy nie to sramnato.comkliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
Komentarz
-
-
Maicroftkliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez LUKIZorr, nie prowadzę statystyk, mam to w dupie i tyleJeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Zorrte 4.6 ciężko uwierzyć z drugiej strony jak "leciałeś" na tempomacie 80km/h a średnią miałeś 70km/h to praktycznie miałeś bardzo gładką trasę, co zdecydowanie zwiększa prawdopodobieństwo takiego spalania.
Rekordowo niskie jest w okolicy 70-75 km/h i jest ok. 4,6-4,7l.
Także 1.4 TSI bez kompresora spokojnie zrobi taki wynik.
Golf VII 1.4 TSI 140KM ma katalogowo aktualnie 4,5l poza trasą także nowa Octa dostanie pewnie też ten silnik i niedługo będą tu jeszcze lepsze wyniki :wink:
Komp u mnie kłamie marginalnie albo wcale.
Komentarz
-
-
Tak to wyglądaZałączone plikiILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
http://www.bunkry.pl/pl/index.html
a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ryjeksZamieszczone przez Zorrte 4.6 ciężko uwierzyć z drugiej strony jak "leciałeś" na tempomacie 80km/h a średnią miałeś 70km/h to praktycznie miałeś bardzo gładką trasę, co zdecydowanie zwiększa prawdopodobieństwo takiego spalania.
Rekordowo niskie jest w okolicy 70-75 km/h i jest ok. 4,6-4,7l.
Np.: "Rekordowo niskie jest w okolicy 70-75 km/h i jest ok. 4,6-4,7l." --> w pełni się zgadzam, tylko ciężko zrobić taką średnią, bo zawsze, trzeba ruszyć i rozgrzać samochód, są jakieś nachylenia drogi, są przyhamowywania i przyśpieszenia a wtedy średnia nie będzie taka sama jak minimum*.
*minimum - taki absolutne minimum dla swojego 1.8TSI (tj. jadąc za "Tirem", równo, pustym samochodem, bez klimy itd...) szacuje nawet na <4.0 l/100kmJeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Komentarz
-
-
Zorr, spokojnie takie ekstremalnie niskie spalanie można zrobić na trasie Wrocław-Świdnica-Wrocław, ale tak jak mówię jazda non stop 70-75 km/h i będzie poniżej 5 l.
I teraz zależy jak się uda, to tyle będzie poniżej, raz będzie 4,9, a czasem uda się 4,6 l.
Tylko to jest już jazda wymuszona.
Realne spalanie na długiej trasie nad morze, jazda nie więcej niż 95 km/h, nawet na S3 :P i wyszło 5,3l z włączoną klimą. Głównie tempomat ustawiony na 95 km/h licznikowe.
Co ciekawe średnia wyszła ponad 70 km/h i jechało się przyjemnie, choć na S3 już muliła taka prędkość.
Spokojna jazda do 120 km/h (czyli tam gdzie można i ma sens jadę 120 km/h) ze spokojnym wyprzedzaniem (bez pukania w czerwone pole co chwilę) daje spalanie ok. 6,2-6,4 l/100 km.
Autostrada, tempomat na 130-140 km/h spalanie ok. 7,2-7,7l regularnie na długich trasach.
A zabawa na torze :lol:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=urs2vpzpWEQ[/youtube]
[ Dodano: Pią 28 Gru, 12 10:12 ]
Zamieszczone przez MaicroftA co do CAXA i CAVE to z tego co mowi Tymon wcale CAXA nie pali mniej od CAVE
Różnice będą rzędu 0,2-0,4 l pewnie ale będą.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ryjeksMaicroft napisał/a:
A co do CAXA i CAVE to z tego co mowi Tymon wcale CAXA nie pali mniej od CAVE
Przy szybszej i dynamicznej jeździe spalą tyle samo, ale przy zamulaniu CAXA spali trochę mniej, bo kompresora nie musi napędzać.
Różnice będą rzędu 0,2-0,4 l pewnie ale będą.
Zamieszczone przez Tymon...Jetka przez ostatnie 3 dnie zrobiła 4 000 i spalanie wyszło na poziomie 8 - 9,4L.
Prędkość od 170km/h w góre.
IMO pali zdecydowanie mniej od Golfa, gdyż VI spalała ponad 10 a nawet 13.
Komentarz
-
-
ryjeks, nadal się zgadzam z Tobą tj to co podajesz to są wartości realne...
tyle że aby osiągnąć <5l/100km na trasie Wrocław - Świdnica to musiałbym zresetować komputer po nagrzaniu się silnika i po wyjeździe z Wrocka najlepiej podczas już ustabilizowanej jazdy a potem jechać równo aż do Świdnicy.
W rzeczywistości to po pierwszych 10km (wyjazd poza Wrocław, nagrzanie silnika) mam spalanie ~9 i niemożliwym jest zejście do 4.6 na dalszych 60km. Musiałbym spalać na tych 60km ~3.9l/100km aby wyjść ze średnią 4.6
Zwracam również uwagę na błędy licznika, u mnie to było 4%, po korekcji wskazań to co kiedyś było np.: 5.8l/100km to teraz jest 6.1l/100km.
PS Fajnie że masz czerwone pole dopiero od 7000obr :szeroki_usmiechJeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Komentarz
-
-
Zorr, wszystko się zgadza. Ale nie rozmawiamy o Tobie czy o mnie tylko ogólnie.
Jeśli ktoś mieszka na Bielanach na wylocie, a jeździ do pracy do Pszenna przykładowo to będę w stanie uwierzyć w średnie spalanie poniżej 5l z całego baku.
Tylko to MUSI być świadome zamulanie i walka o każdą kropelkę i nie szybciej niż 75 km/h przelotowo.
Sam pokusiłem się raz o taki test i po trasie ok. 180 km (90 km w jedną stronę), spalanie było chyba 4,9 l/100km ale pod koniec już nie miałem cierpliwości i jechałem 80-90 km/h.
Oczywiście jeśli pojawią się jakieś korki, światła itd. to już szybko średnia idzie do góry.
Czekamy na O III, bo tam wyniki z 4 z przodu będą na porządku dziennym przy zamulaniu :wink:
Średnią od kupna mam 7,2 l aktualnie, gdybym chciał to mogłoby być 6l, a gdybym nie chciał to ok. 10 l :lol:
[ Dodano: Pią 28 Gru, 12 11:22 ]
Zamieszczone przez MaicroftTymon mowil o szybkiej jezdzie i roznicy 2l na niekorzysc CAXA
Przy dużych prędkościach autostradowych pali bardzo rozsądnie, przy przelotowej ok. 180 km/h jest ok. 10 l/100 km.
1.8 TSI 180KM w O III ma mieć chyba 5,6-5,7 l średnio katalogowo :shock:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ryjeksZorr, wszystko się zgadza. Ale nie rozmawiamy o Tobie czy o mnie tylko ogólnie.
Jeśli ktoś mieszka na Bielanach na wylocie, a jeździ do pracy do Pszenna przykładowo to będę w stanie uwierzyć w średnie spalanie poniżej 5l z całego baku.
Te 4.6 to jest bardzo specyficzna i jazda i warunki itd... a nie ogólne. Z reguły też dopytuję osoby osiągające takie rezultaty o detale jazdy.
PS Już nieraz wrzucałem spalanie Golfa 1.4TSI wg broszury VW
i czekam aż ktoś osiągnie 3.3 (40km/h na 6 biegu) tym samym zbliży się do Yarisa :szeroki_usmiech
Maicroft z tą wagą golfa gdzieś czytałem/widziałem że to tylko złuda jest, coś w stylu że niby jakiś element jest lżejszy, ale już w podstawowym wyposażeniem będzie cięższy.Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Komentarz
-
-
Zorr, normalnie żałuję, że nie zrobiłem fotek średniego spalania 4.6, średniej prędkości 70, dystansu 300
kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
Komentarz
-
-
LUKI, napisałem
"te 4.6 ciężko uwierzyć z drugiej strony jak "leciałeś" na tempomacie 80km/h a średnią miałeś 70km/h to praktycznie miałeś bardzo gładką trasę, co zdecydowanie zwiększa prawdopodobieństwo takiego spalania."
nie ma tutaj nic, świadczącego o tym, iż Twój wynik jest absolutnie niemożliwy, chciałem jedynie dopytać o
- czy wiesz o ile przekłamuje Twój licznik, tankowałeś po tej trasie?
- czy miałeś klimę i czy były warunki do jej uruchomienia (min.temp przy której się uruchamia)?
- czy jechałeś obciążony?
- jechałeś dłuższy odcinek za kimś?
a ty mnie delikatnie mówiąc zbyłeś.Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Komentarz
-
-
Zorr, e tam nie przesadzaj, może miałem słaby dzień
Zamieszczone przez Zorr- czy wiesz o ile przekłamuje Twój licznik, tankowałeś po tej trasie?
Zamieszczone przez Zorr- czy miałeś klimę i czy były warunki do jej uruchomienia (min.temp przy której się uruchamia)?
- czy jechałeś obciążony?
Zamieszczone przez Zorr- jechałeś dłuższy odcinek za kimś?
Zamieszczone przez Zorra ty mnie delikatnie mówiąc zbyłeś.
Zorr, poza tym ja naprawdę nie zwracam uwagi na to ile mi spali moja CAXA, jest rezerwa to tankuję i tyle w temacie. Chciałem sprawdzić z czystej ciekawości ile wyskoczy. Wcześniej nazwijmy umownie moja życiówka w CAXA to 5.2/100, 76km/h, 300km - również wyniki z MD i również z trasy do Rodziców na Święta. Czyli bez ciśnienia.
btw
ja mam trochę wypaczony punkt widzenia na tankowania, ponieważ bardzo dużo jeżdżę "służbówkami" - rezerwa -> tankuję.kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez LUKIja naprawdę nie zwracam uwagi na to ile mi spali moja CAXA, jest rezerwa to tankuję i tyle w temacie
Zamieszczone przez LUKIwynik 4.6l/100, 70km/h, 300kmZamieszczone przez LUKI5.2/100, 76km/h, 300kmSPOT Poznań:
.....
ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY
Error 503 Wojtas Unavailable :P
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Wojtas_PoznańLUKI napisał/a:
wynik 4.6l/100, 70km/h, 300km
LUKI napisał/a:
5.2/100, 76km/h, 300km
muszę poćwiczyć, bo mi jakoś tak nijak nie wychodzi ops: :diabelski_usmiech
Wojtas_Poznań, tylko takie spalanie mam dosłownie dwa razy w roku: Wielkanoc (pierwszy dzień świąt) i Boże Narodzenie (pierwszy dzień świąt), właśnie na trasie Warszawa Tychy jak pomykam do Rodzicówkliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
Komentarz
-
Komentarz