Zamieszczone przez Maicroft
Spalanie naszych aut - benzyna
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
"leciałem" i "mega spokojnie" to tak trochę nie pasuje do siebie...Zamieszczone przez LUKI... leciałem mega spokojnie...
LUKI a wiesz może czy i o ile przekłamuje Ci komputerek we wskazaniach spalania?
te 4.6 ciężko uwierzyć z drugiej strony jak "leciałeś" na tempomacie 80km/h a średnią miałeś 70km/h to praktycznie miałeś bardzo gładką trasę, co zdecydowanie zwiększa prawdopodobieństwo takiego spalania.
PS Ja jechałem ostatnio 90km z tempomatem na 105km/h spalanie wyszło 6.1 a średnia prędkość to tylko 62km/h. (U mnie licznik ciut zawyża spalanie)Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz
-
-
Zorr, nie prowadzę statystyk, mam to w dupie i tyle
po prostu raz chciałem zobaczyć jakie spalanie wyskoczy przy takiej jeździe...
a czy wierzysz czy nie to sramnato.comkliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
Komentarz
-
-
Maicroft
kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
Komentarz
-
-
widzisz napisać cokolwiek i mieć później "wyjebane" czy w "dupie" czy też "sramnato.com", to byle troll potrafi. Ci co mają w nosie opinie innych, nie-odpisują na każdego posta z tekstem jak to im nie zależy.Zamieszczone przez LUKIZorr, nie prowadzę statystyk, mam to w dupie i tyleJeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Komentarz
-
-
To jest jak najbardziej realne, u mnie w Fabii (1.4 TSI 180KM) przy jeździe 90 km/h na tempomacie spalanie po dłuższej trasie stabilizuje się w okolicy 5,2l.Zamieszczone przez Zorrte 4.6 ciężko uwierzyć z drugiej strony jak "leciałeś" na tempomacie 80km/h a średnią miałeś 70km/h to praktycznie miałeś bardzo gładką trasę, co zdecydowanie zwiększa prawdopodobieństwo takiego spalania.
Rekordowo niskie jest w okolicy 70-75 km/h i jest ok. 4,6-4,7l.
Także 1.4 TSI bez kompresora spokojnie zrobi taki wynik.
Golf VII 1.4 TSI 140KM ma katalogowo aktualnie 4,5l poza trasą także nowa Octa dostanie pewnie też ten silnik i niedługo będą tu jeszcze lepsze wyniki :wink:
Komp u mnie kłamie marginalnie albo wcale.
Komentarz
-
-
Tak to wygląda
Załączone plikiILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
http://www.bunkry.pl/pl/index.html
a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207
Komentarz
-
-
ja się zgadzam z Tobą i podtrzymuję swoją wypowiedź, bo się nie zaprzeczają.Zamieszczone przez ryjeksTo jest jak najbardziej realne, u mnie w Fabii (1.4 TSI 180KM) przy jeździe 90 km/h na tempomacie spalanie po dłuższej trasie stabilizuje się w okolicy 5,2l.Zamieszczone przez Zorrte 4.6 ciężko uwierzyć z drugiej strony jak "leciałeś" na tempomacie 80km/h a średnią miałeś 70km/h to praktycznie miałeś bardzo gładką trasę, co zdecydowanie zwiększa prawdopodobieństwo takiego spalania.
Rekordowo niskie jest w okolicy 70-75 km/h i jest ok. 4,6-4,7l.
Np.: "Rekordowo niskie jest w okolicy 70-75 km/h i jest ok. 4,6-4,7l." --> w pełni się zgadzam, tylko ciężko zrobić taką średnią, bo zawsze, trzeba ruszyć i rozgrzać samochód, są jakieś nachylenia drogi, są przyhamowywania i przyśpieszenia a wtedy średnia nie będzie taka sama jak minimum*.
*minimum - taki absolutne minimum dla swojego 1.8TSI (tj. jadąc za "Tirem", równo, pustym samochodem, bez klimy itd...) szacuje nawet na <4.0 l/100kmJeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Komentarz
-
-
Zorr, spokojnie takie ekstremalnie niskie spalanie można zrobić na trasie Wrocław-Świdnica-Wrocław, ale tak jak mówię jazda non stop 70-75 km/h i będzie poniżej 5 l.
I teraz zależy jak się uda, to tyle będzie poniżej, raz będzie 4,9, a czasem uda się 4,6 l.
Tylko to jest już jazda wymuszona.
Realne spalanie na długiej trasie nad morze, jazda nie więcej niż 95 km/h, nawet na S3 :P i wyszło 5,3l z włączoną klimą. Głównie tempomat ustawiony na 95 km/h licznikowe.
Co ciekawe średnia wyszła ponad 70 km/h i jechało się przyjemnie, choć na S3 już muliła taka prędkość.
Spokojna jazda do 120 km/h (czyli tam gdzie można i ma sens jadę 120 km/h) ze spokojnym wyprzedzaniem (bez pukania w czerwone pole co chwilę) daje spalanie ok. 6,2-6,4 l/100 km.
Autostrada, tempomat na 130-140 km/h spalanie ok. 7,2-7,7l regularnie na długich trasach.
A zabawa na torze :lol:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=urs2vpzpWEQ[/youtube]
[ Dodano: Pią 28 Gru, 12 10:12 ]
Przy szybszej i dynamicznej jeździe spalą tyle samo, ale przy zamulaniu CAXA spali trochę mniej, bo kompresora nie musi napędzać.Zamieszczone przez MaicroftA co do CAXA i CAVE to z tego co mowi Tymon wcale CAXA nie pali mniej od CAVE
Różnice będą rzędu 0,2-0,4 l pewnie ale będą.
Komentarz
-
-
Tymon mowil o szybkiej jezdzie i roznicy 2l na niekorzysc CAXAZamieszczone przez ryjeksMaicroft napisał/a:
A co do CAXA i CAVE to z tego co mowi Tymon wcale CAXA nie pali mniej od CAVE
Przy szybszej i dynamicznej jeździe spalą tyle samo, ale przy zamulaniu CAXA spali trochę mniej, bo kompresora nie musi napędzać.
Różnice będą rzędu 0,2-0,4 l pewnie ale będą.
Zamieszczone przez Tymon...Jetka przez ostatnie 3 dnie zrobiła 4 000 i spalanie wyszło na poziomie 8 - 9,4L.
Prędkość od 170km/h w góre.
IMO pali zdecydowanie mniej od Golfa, gdyż VI spalała ponad 10 a nawet 13.
Komentarz
-
-
ryjeks, nadal się zgadzam z Tobą tj to co podajesz to są wartości realne...
tyle że aby osiągnąć <5l/100km na trasie Wrocław - Świdnica to musiałbym zresetować komputer po nagrzaniu się silnika i po wyjeździe z Wrocka najlepiej podczas już ustabilizowanej jazdy a potem jechać równo aż do Świdnicy.
W rzeczywistości to po pierwszych 10km (wyjazd poza Wrocław, nagrzanie silnika) mam spalanie ~9 i niemożliwym jest zejście do 4.6 na dalszych 60km. Musiałbym spalać na tych 60km ~3.9l/100km aby wyjść ze średnią 4.6
Zwracam również uwagę na błędy licznika, u mnie to było 4%, po korekcji wskazań to co kiedyś było np.: 5.8l/100km to teraz jest 6.1l/100km.
PS Fajnie że masz czerwone pole dopiero od 7000obr :szeroki_usmiechJeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Komentarz
-
-
Zorr, wszystko się zgadza. Ale nie rozmawiamy o Tobie czy o mnie tylko ogólnie.
Jeśli ktoś mieszka na Bielanach na wylocie, a jeździ do pracy do Pszenna przykładowo to będę w stanie uwierzyć w średnie spalanie poniżej 5l z całego baku.
Tylko to MUSI być świadome zamulanie i walka o każdą kropelkę i nie szybciej niż 75 km/h przelotowo.
Sam pokusiłem się raz o taki test i po trasie ok. 180 km (90 km w jedną stronę), spalanie było chyba 4,9 l/100km ale pod koniec już nie miałem cierpliwości i jechałem 80-90 km/h.
Oczywiście jeśli pojawią się jakieś korki, światła itd. to już szybko średnia idzie do góry.
Czekamy na O III, bo tam wyniki z 4 z przodu będą na porządku dziennym przy zamulaniu :wink:
Średnią od kupna mam 7,2 l aktualnie, gdybym chciał to mogłoby być 6l, a gdybym nie chciał to ok. 10 l :lol:
[ Dodano: Pią 28 Gru, 12 11:22 ]
Wiesz co może i tak być, choć sam nie mam porównania.Zamieszczone przez MaicroftTymon mowil o szybkiej jezdzie i roznicy 2l na niekorzysc CAXA
Przy dużych prędkościach autostradowych pali bardzo rozsądnie, przy przelotowej ok. 180 km/h jest ok. 10 l/100 km.
1.8 TSI 180KM w O III ma mieć chyba 5,6-5,7 l średnio katalogowo :shock:
Komentarz
-
-
mieszkam "na wylocie" tj. 1 światła, 2 ronda i jestem na obwodnicy a i tak pierwsze 10km, spalanie będzie duże. ;-)Zamieszczone przez ryjeksZorr, wszystko się zgadza. Ale nie rozmawiamy o Tobie czy o mnie tylko ogólnie.
Jeśli ktoś mieszka na Bielanach na wylocie, a jeździ do pracy do Pszenna przykładowo to będę w stanie uwierzyć w średnie spalanie poniżej 5l z całego baku.
Te 4.6 to jest bardzo specyficzna i jazda i warunki itd... a nie ogólne. Z reguły też dopytuję osoby osiągające takie rezultaty o detale jazdy.
PS Już nieraz wrzucałem spalanie Golfa 1.4TSI wg broszury VW
i czekam aż ktoś osiągnie 3.3 (40km/h na 6 biegu) tym samym zbliży się do Yarisa :szeroki_usmiech
Maicroft z tą wagą golfa gdzieś czytałem/widziałem że to tylko złuda jest, coś w stylu że niby jakiś element jest lżejszy, ale już w podstawowym wyposażeniem będzie cięższy.Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Komentarz
-
-
Zorr, normalnie żałuję, że nie zrobiłem fotek średniego spalania 4.6, średniej prędkości 70, dystansu 300
kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
Komentarz
-
-
LUKI, napisałem
"te 4.6 ciężko uwierzyć z drugiej strony jak "leciałeś" na tempomacie 80km/h a średnią miałeś 70km/h to praktycznie miałeś bardzo gładką trasę, co zdecydowanie zwiększa prawdopodobieństwo takiego spalania."
nie ma tutaj nic, świadczącego o tym, iż Twój wynik jest absolutnie niemożliwy, chciałem jedynie dopytać o
- czy wiesz o ile przekłamuje Twój licznik, tankowałeś po tej trasie?
- czy miałeś klimę i czy były warunki do jej uruchomienia (min.temp przy której się uruchamia)?
- czy jechałeś obciążony?
- jechałeś dłuższy odcinek za kimś?
a ty mnie delikatnie mówiąc zbyłeś.Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Komentarz
-
-
Zorr, e tam nie przesadzaj, może miałem słaby dzień
nie wiem o ile i czy w ogóle przekłamuje licznik, tankowałem przed trasą - wynik 4.6l/100, 70km/h, 300km podałem z MDZamieszczone przez Zorr- czy wiesz o ile przekłamuje Twój licznik, tankowałeś po tej trasie?
nie miałem AC ponieważ było zimnoZamieszczone przez Zorr- czy miałeś klimę i czy były warunki do jej uruchomienia (min.temp przy której się uruchamia)?
1 dzień świąt
ja + my girl, bagażnik praktycznie pusty (no może jedna torba z i na prezenty, kosmetyki, etc)- czy jechałeś obciążony?
ruchu praktycznie nie było, nie jechałem za nikim (wyjechałem z Warszawy około 5.30, natomiast z Tychów około 20.30)Zamieszczone przez Zorr- jechałeś dłuższy odcinek za kimś?
jak będę w DW to postawię dobre piwo i będzie ok?Zamieszczone przez Zorra ty mnie delikatnie mówiąc zbyłeś.
Zorr, poza tym ja naprawdę nie zwracam uwagi na to ile mi spali moja CAXA, jest rezerwa to tankuję i tyle w temacie. Chciałem sprawdzić z czystej ciekawości ile wyskoczy. Wcześniej nazwijmy umownie moja życiówka w CAXA to 5.2/100, 76km/h, 300km - również wyniki z MD i również z trasy do Rodziców na Święta. Czyli bez ciśnienia.
btw
ja mam trochę wypaczony punkt widzenia na tankowania, ponieważ bardzo dużo jeżdżę "służbówkami" - rezerwa -> tankuję.kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
Komentarz
-
-
poniekąd słusznie bo jak się człowiek ma szczypać o każdą kropelkę to lepiej kupić sobie bilet miesięczny na PKS :diabelski_usmiech zanim się osiwieje albo wykorkuje na zawałZamieszczone przez LUKIja naprawdę nie zwracam uwagi na to ile mi spali moja CAXA, jest rezerwa to tankuję i tyle w temacie
Zamieszczone przez LUKIwynik 4.6l/100, 70km/h, 300kmmuszę poćwiczyć, bo mi jakoś tak nijak nie wychodziZamieszczone przez LUKI5.2/100, 76km/h, 300km
ops: :diabelski_usmiech
SPOT Poznań:
.....
ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY
Error 503 Wojtas Unavailable :P
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Wojtas_PoznańLUKI napisał/a:
wynik 4.6l/100, 70km/h, 300km
LUKI napisał/a:
5.2/100, 76km/h, 300km
muszę poćwiczyć, bo mi jakoś tak nijak nie wychodzi
ops: :diabelski_usmiech
Wojtas_Poznań, tylko takie spalanie mam dosłownie dwa razy w roku: Wielkanoc (pierwszy dzień świąt) i Boże Narodzenie (pierwszy dzień świąt), właśnie na trasie Warszawa Tychy jak pomykam do Rodziców
Komentarz
-
Komentarz