Spalanie naszych aut - benzyna

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kenu
    Ambiente
    • 2012
    • 222
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Maicroft
    Jeszcze troche i wyruchacie Yarisa z jego 3,1l po miescie.
    :zlosnik1: :zlosnik1: :zlosnik1:

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

LUKI, Dobrze, ale trzeba wyraznie BOLDEM pisac o jakiej predkosci mowimy, bo to nawet patrolowa nie byla.

Chodzi mi o to, zeby tu za kilka miesiecy nie pojawil sie lament szofera ktory kupil TSI i nie pali mu w trasie 5l tylko min 6.5l a w miescie 10l
      Spritmonitor.de

Komentarz

• Zorr
        RS
        • 2011
        • 2110

Zamieszczone przez LUKI
        ... leciałem mega spokojnie...
        "leciałem" i "mega spokojnie" to tak trochę nie pasuje do siebie...

LUKI a wiesz może czy i o ile przekłamuje Ci komputerek we wskazaniach spalania?

te 4.6 ciężko uwierzyć z drugiej strony jak "leciałeś" na tempomacie 80km/h a średnią miałeś 70km/h to praktycznie miałeś bardzo gładką trasę, co zdecydowanie zwiększa prawdopodobieństwo takiego spalania.

PS Ja jechałem ostatnio 90km z tempomatem na 105km/h spalanie wyszło 6.1 a średnia prędkość to tylko 62km/h. (U mnie licznik ciut zawyża spalanie)
        Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
        Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• LUKI
          RS
          • 2005
          • 5776

Zorr, nie prowadzę statystyk, mam to w dupie i tyle

po prostu raz chciałem zobaczyć jakie spalanie wyskoczy przy takiej jeździe...

a czy wierzysz czy nie to sramnato.com
          kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

LUKI, Zluzuj bo widze ze napiety jestes jakis zbytnio.
            Spritmonitor.de

Komentarz

• LUKI
              RS
              • 2005
              • 5776

Maicroft
              kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

Komentarz

• Zorr
                RS
                • 2011
                • 2110

Zamieszczone przez LUKI
                Zorr, nie prowadzę statystyk, mam to w dupie i tyle
                widzisz napisać cokolwiek i mieć później "wyjebane" czy w "dupie" czy też "sramnato.com", to byle troll potrafi. Ci co mają w nosie opinie innych, nie-odpisują na każdego posta z tekstem jak to im nie zależy.

Komentarz

• Robekrobek
                  Classic
                  • 2012
                  • 8

Wczoraj trasa do Kielc i z powrotem, w trasie bez problemu mieszczę się w 7 litrach na setkę. Zaznaczam jednak, że jeżdżę raczej spokojnie, nie wyprzedzam często etc.
                  Kalkulator OC

Komentarz

• ryjeks
                    Rider
                    • 2010
                    • 488
                    • Octavia III combi (5E5)
                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Zorr
                    te 4.6 ciężko uwierzyć z drugiej strony jak "leciałeś" na tempomacie 80km/h a średnią miałeś 70km/h to praktycznie miałeś bardzo gładką trasę, co zdecydowanie zwiększa prawdopodobieństwo takiego spalania.
                    To jest jak najbardziej realne, u mnie w Fabii (1.4 TSI 180KM) przy jeździe 90 km/h na tempomacie spalanie po dłuższej trasie stabilizuje się w okolicy 5,2l.
                    Rekordowo niskie jest w okolicy 70-75 km/h i jest ok. 4,6-4,7l.

Także 1.4 TSI bez kompresora spokojnie zrobi taki wynik.
                    Golf VII 1.4 TSI 140KM ma katalogowo aktualnie 4,5l poza trasą także nowa Octa dostanie pewnie też ten silnik i niedługo będą tu jeszcze lepsze wyniki :wink:

Komp u mnie kłamie marginalnie albo wcale.

Komentarz

• eaglemirek
                      RS
                      • 2010
                      • 14113
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

ryjeks, Jeśli u ciebie 1,4 180KM z kompresorem to chyba nie CAXA :!:

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• ryjeks
                        Rider
                        • 2010
                        • 488
                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez eaglemirek
                        ryjeks, Jeśli u ciebie 1,4 180KM z kompresorem to chyba nie CAXA
                        Zgadza się ale to forum nie przewiduje 1.4 TSI CAVE :wink:

Komentarz

• tomus7
                          RS
                          • 2010
                          • 1896
                          • Peugeot

Tak to wygląda
                          Załączone pliki
                          ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
                          http://www.bunkry.pl/pl/index.html
                          a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
                          http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
                          Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

Zamieszczone przez tomus7
                            Tak to wygląda
                            Ta...

A co do CAXA i CAVE to z tego co mowi Tymon wcale CAXA nie pali mniej od CAVE :twisted: :twisted:
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• Zorr
                              RS
                              • 2011
                              • 2110

Zamieszczone przez ryjeks
                              Zamieszczone przez Zorr
                              To jest jak najbardziej realne, u mnie w Fabii (1.4 TSI 180KM) przy jeździe 90 km/h na tempomacie spalanie po dłuższej trasie stabilizuje się w okolicy 5,2l.
                              Rekordowo niskie jest w okolicy 70-75 km/h i jest ok. 4,6-4,7l.
                              ja się zgadzam z Tobą i podtrzymuję swoją wypowiedź, bo się nie zaprzeczają.
                              Np.: "Rekordowo niskie jest w okolicy 70-75 km/h i jest ok. 4,6-4,7l." --> w pełni się zgadzam, tylko ciężko zrobić taką średnią, bo zawsze, trzeba ruszyć i rozgrzać samochód, są jakieś nachylenia drogi, są przyhamowywania i przyśpieszenia a wtedy średnia nie będzie taka sama jak minimum*.

*minimum - taki absolutne minimum dla swojego 1.8TSI (tj. jadąc za "Tirem", równo, pustym samochodem, bez klimy itd...) szacuje nawet na <4.0 l/100km

Komentarz

• ryjeks
                                Rider
                                • 2010
                                • 488
                                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zorr, spokojnie takie ekstremalnie niskie spalanie można zrobić na trasie Wrocław-Świdnica-Wrocław, ale tak jak mówię jazda non stop 70-75 km/h i będzie poniżej 5 l.
                                I teraz zależy jak się uda, to tyle będzie poniżej, raz będzie 4,9, a czasem uda się 4,6 l.
                                Tylko to jest już jazda wymuszona.

Realne spalanie na długiej trasie nad morze, jazda nie więcej niż 95 km/h, nawet na S3 :P i wyszło 5,3l z włączoną klimą. Głównie tempomat ustawiony na 95 km/h licznikowe.

Co ciekawe średnia wyszła ponad 70 km/h i jechało się przyjemnie, choć na S3 już muliła taka prędkość.

Spokojna jazda do 120 km/h (czyli tam gdzie można i ma sens jadę 120 km/h) ze spokojnym wyprzedzaniem (bez pukania w czerwone pole co chwilę) daje spalanie ok. 6,2-6,4 l/100 km.

Autostrada, tempomat na 130-140 km/h spalanie ok. 7,2-7,7l regularnie na długich trasach.

A zabawa na torze :lol:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=urs2vpzpWEQ[/youtube]

[ Dodano: Pią 28 Gru, 12 10:12 ]
                                A co do CAXA i CAVE to z tego co mowi Tymon wcale CAXA nie pali mniej od CAVE
                                Przy szybszej i dynamicznej jeździe spalą tyle samo, ale przy zamulaniu CAXA spali trochę mniej, bo kompresora nie musi napędzać.
                                Różnice będą rzędu 0,2-0,4 l pewnie ale będą.

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

Maicroft napisał/a:
                                  A co do CAXA i CAVE to z tego co mowi Tymon wcale CAXA nie pali mniej od CAVE

Przy szybszej i dynamicznej jeździe spalą tyle samo, ale przy zamulaniu CAXA spali trochę mniej, bo kompresora nie musi napędzać.
                                  Różnice będą rzędu 0,2-0,4 l pewnie ale będą.
                                  Tymon mowil o szybkiej jezdzie i roznicy 2l na niekorzysc CAXA

Zamieszczone przez Tymon
                                  ...Jetka przez ostatnie 3 dnie zrobiła 4 000 i spalanie wyszło na poziomie 8 - 9,4L.
                                  Prędkość od 170km/h w góre.

IMO pali zdecydowanie mniej od Golfa, gdyż VI spalała ponad 10 a nawet 13.
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• Zorr
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 2110

ryjeks, nadal się zgadzam z Tobą tj to co podajesz to są wartości realne...
                                    tyle że aby osiągnąć <5l/100km na trasie Wrocław - Świdnica to musiałbym zresetować komputer po nagrzaniu się silnika i po wyjeździe z Wrocka najlepiej podczas już ustabilizowanej jazdy a potem jechać równo aż do Świdnicy.
                                    W rzeczywistości to po pierwszych 10km (wyjazd poza Wrocław, nagrzanie silnika) mam spalanie ~9 i niemożliwym jest zejście do 4.6 na dalszych 60km. Musiałbym spalać na tych 60km ~3.9l/100km aby wyjść ze średnią 4.6

Zwracam również uwagę na błędy licznika, u mnie to było 4%, po korekcji wskazań to co kiedyś było np.: 5.8l/100km to teraz jest 6.1l/100km.

PS Fajnie że masz czerwone pole dopiero od 7000obr :szeroki_usmiech

Komentarz

• ryjeks
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 488
                                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zorr, wszystko się zgadza. Ale nie rozmawiamy o Tobie czy o mnie tylko ogólnie.
                                      Jeśli ktoś mieszka na Bielanach na wylocie, a jeździ do pracy do Pszenna przykładowo to będę w stanie uwierzyć w średnie spalanie poniżej 5l z całego baku.

Tylko to MUSI być świadome zamulanie i walka o każdą kropelkę i nie szybciej niż 75 km/h przelotowo.

Sam pokusiłem się raz o taki test i po trasie ok. 180 km (90 km w jedną stronę), spalanie było chyba 4,9 l/100km ale pod koniec już nie miałem cierpliwości i jechałem 80-90 km/h.

Oczywiście jeśli pojawią się jakieś korki, światła itd. to już szybko średnia idzie do góry.

Czekamy na O III, bo tam wyniki z 4 z przodu będą na porządku dziennym przy zamulaniu :wink:

Średnią od kupna mam 7,2 l aktualnie, gdybym chciał to mogłoby być 6l, a gdybym nie chciał to ok. 10 l :lol:

[ Dodano: Pią 28 Gru, 12 11:22 ]
                                      Tymon mowil o szybkiej jezdzie i roznicy 2l na niekorzysc CAXA
                                      Wiesz co może i tak być, choć sam nie mam porównania.

Przy dużych prędkościach autostradowych pali bardzo rozsądnie, przy przelotowej ok. 180 km/h jest ok. 10 l/100 km.

1.8 TSI 180KM w O III ma mieć chyba 5,6-5,7 l średnio katalogowo :shock:

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

OIII jak Golf 7 ma byc lzejszy od poprzednika
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• Zorr
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 2110

Zorr, wszystko się zgadza. Ale nie rozmawiamy o Tobie czy o mnie tylko ogólnie.
                                          Jeśli ktoś mieszka na Bielanach na wylocie, a jeździ do pracy do Pszenna przykładowo to będę w stanie uwierzyć w średnie spalanie poniżej 5l z całego baku.
                                          mieszkam "na wylocie" tj. 1 światła, 2 ronda i jestem na obwodnicy a i tak pierwsze 10km, spalanie będzie duże. ;-)
                                          Te 4.6 to jest bardzo specyficzna i jazda i warunki itd... a nie ogólne. Z reguły też dopytuję osoby osiągające takie rezultaty o detale jazdy.

PS Już nieraz wrzucałem spalanie Golfa 1.4TSI wg broszury VW

i czekam aż ktoś osiągnie 3.3 (40km/h na 6 biegu) tym samym zbliży się do Yarisa :szeroki_usmiech

Maicroft z tą wagą golfa gdzieś czytałem/widziałem że to tylko złuda jest, coś w stylu że niby jakiś element jest lżejszy, ale już w podstawowym wyposażeniem będzie cięższy.

Komentarz

• LUKI
                                            RS
                                            • 2005
                                            • 5776

Zorr, normalnie żałuję, że nie zrobiłem fotek średniego spalania 4.6, średniej prędkości 70, dystansu 300

Komentarz

• Zorr
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 2110

LUKI, napisałem
                                              "te 4.6 ciężko uwierzyć z drugiej strony jak "leciałeś" na tempomacie 80km/h a średnią miałeś 70km/h to praktycznie miałeś bardzo gładką trasę, co zdecydowanie zwiększa prawdopodobieństwo takiego spalania."

nie ma tutaj nic, świadczącego o tym, iż Twój wynik jest absolutnie niemożliwy, chciałem jedynie dopytać o
                                              - czy wiesz o ile przekłamuje Twój licznik, tankowałeś po tej trasie?
                                              - czy miałeś klimę i czy były warunki do jej uruchomienia (min.temp przy której się uruchamia)?
                                              - czy jechałeś obciążony?
                                              - jechałeś dłuższy odcinek za kimś?
                                              a ty mnie delikatnie mówiąc zbyłeś.

Komentarz

• LUKI
                                                RS
                                                • 2005
                                                • 5776

Zorr, e tam nie przesadzaj, może miałem słaby dzień

Zamieszczone przez Zorr
                                                - czy wiesz o ile przekłamuje Twój licznik, tankowałeś po tej trasie?
                                                nie wiem o ile i czy w ogóle przekłamuje licznik, tankowałem przed trasą - wynik 4.6l/100, 70km/h, 300km podałem z MD

Zamieszczone przez Zorr
                                                - czy miałeś klimę i czy były warunki do jej uruchomienia (min.temp przy której się uruchamia)?
                                                nie miałem AC ponieważ było zimno 1 dzień świąt

- czy jechałeś obciążony?
                                                ja + my girl, bagażnik praktycznie pusty (no może jedna torba z i na prezenty, kosmetyki, etc)

Zamieszczone przez Zorr
                                                - jechałeś dłuższy odcinek za kimś?
                                                ruchu praktycznie nie było, nie jechałem za nikim (wyjechałem z Warszawy około 5.30, natomiast z Tychów około 20.30)

Zamieszczone przez Zorr
                                                a ty mnie delikatnie mówiąc zbyłeś.
                                                jak będę w DW to postawię dobre piwo i będzie ok?

Zorr, poza tym ja naprawdę nie zwracam uwagi na to ile mi spali moja CAXA, jest rezerwa to tankuję i tyle w temacie. Chciałem sprawdzić z czystej ciekawości ile wyskoczy. Wcześniej nazwijmy umownie moja życiówka w CAXA to 5.2/100, 76km/h, 300km - również wyniki z MD i również z trasy do Rodziców na Święta. Czyli bez ciśnienia.

btw
                                                ja mam trochę wypaczony punkt widzenia na tankowania, ponieważ bardzo dużo jeżdżę "służbówkami" - rezerwa -> tankuję.

Komentarz

• Wojtas_Poznań
                                                  RS
                                                  • 2010
                                                  • 2822

Zamieszczone przez LUKI
                                                  ja naprawdę nie zwracam uwagi na to ile mi spali moja CAXA, jest rezerwa to tankuję i tyle w temacie
                                                  poniekąd słusznie bo jak się człowiek ma szczypać o każdą kropelkę to lepiej kupić sobie bilet miesięczny na PKS :diabelski_usmiech zanim się osiwieje albo wykorkuje na zawał

Zamieszczone przez LUKI
                                                  wynik 4.6l/100, 70km/h, 300km
                                                  Zamieszczone przez LUKI
                                                  5.2/100, 76km/h, 300km
                                                  muszę poćwiczyć, bo mi jakoś tak nijak nie wychodzi ops: :diabelski_usmiech
                                                  SPOT Poznań:
                                                  .....
                                                  ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY

Error 503 Wojtas Unavailable :P

Komentarz

• LUKI
                                                    RS
                                                    • 2005
                                                    • 5776

Zamieszczone przez Wojtas_Poznań
                                                    LUKI napisał/a:
                                                    wynik 4.6l/100, 70km/h, 300km

LUKI napisał/a:
                                                    5.2/100, 76km/h, 300km

muszę poćwiczyć, bo mi jakoś tak nijak nie wychodzi ops: :diabelski_usmiech

Wojtas_Poznań, tylko takie spalanie mam dosłownie dwa razy w roku: Wielkanoc (pierwszy dzień świąt) i Boże Narodzenie (pierwszy dzień świąt), właśnie na trasie Warszawa Tychy jak pomykam do Rodziców

Komentarz

Pracuję...