System taki sam, tylko sygnał w twoim aucie biegnie po szynie CAN, a nie K i L. Dlatego ten kabelek nie ogarnia. Potrzebujesz HEX CAN. o tym to już poszukaj na forum.
I nie ODB a OBD
Dzieki za zainteresowanie. Muszę na innym lapku sprawdzic , akurat na plycie cd jest cos o tym ze asusy maja jakis problem a ja wlasnie mam asusa
No nic dzieki narazie , z tego co widze mam oprogramowanie VAG KKL, dioda na samej wtyczce się zapala tylko na koncu testu pisze ze to nie jest OBD
Qrcze za tydzien ruszam w trase wakacyjną i chyba bede musial skorzystać gdzies z kompa za kase, trudno. Najwazniejsze dla mnie co to sie stalo bo auto narazie nie odczuwa ttej kontrolki.
aro333, Potrzbujesz zwykły kabelek bez CAN. Instalowałeś sterowniki? W ustawieniach portu (w menadżerze urządzeń) musisz zmienić LATECY TIME na 1ms o ile mnie pamięć nie myli. Wtedy spróbuj jeszcze raz
Ok popróbuję. Dzieki. Mam jednak z tym ciut problemu bo lapek dosc wiekowy , bateria zero trzymania, mieszkanko w bloku. Rozwiazuję to przez zabranie ze sobą do auta malego ups-a hahah. No nic , jak na teraz po 150 kilometrach przejechanych i pewnie z 6 odpaleniach, kontrolka zgasła - samonaprawa. Czytalem ciut o tych statusach MIL .Nie zmienia to faktu , że dobrze wiedzieć co mu nie pasowalo przez ten czas.Może wilgoć na jakimś czujniku, wszak dosc mocno padalo.Mialem tak w Matizie wlasnie kiedyś.
aro333, i tak będziesz miał zapisany błąd w pamięci sterownika. Jeśli już nie występuje będzie oznaczony jako błąd sporadyczny. Kup sobie ładowarkę samochodową do lapka. Przy słabej baterii jak znalazł
To znowu ja, qrna zapalila mi sie znowu ta kntrolka i w desperacji pojechalem na zczytanie do warsztatu. Juz wiem przeładowanie ,zresztą to chyba norma w tym dziadowskim rozwiazaniu z ruchoma geometrią.Gdybym wiedzial ze to takie badziewie w zyciu bym tego nie kupil. Kolega ma Toyote Corolle w dieslu i zero problemow a tez pomyka tylko po miescie. No nic wyzalilem sie to teraz znowu zapytam - Panowie , z racji takiej jak pisalem wczesniej nadal mam problem z połączeniem. Zapytam łopatologicznie:
- mam kabelek KKL taki niebieski na procku tym FT...cos tam cos tam.Może ja za stare oprogramowanie Vagowskie używam? Jaka wersję Vaga muszę posiadac do tego kabla , wszędzie pisze ze do 2004 roku produkcji a ja niestety mam z 2005r roku Toura.Mam na plycie VAG 311.2 - moze to za stara wersja?
- druga rzecz jest taka, mam miec zaplon włączony czy sprawdza się normalnie z kluczykiem w kieszeni?
Moze dziwne pytanka ale juz mnie szlak bierze ze majac sprzeta nie mogę zrobić żadnych logów, cos zapodać na forum. Pewnie mam zapieczone kierowniczki w tym turbo gniocie ale dobrze by bylo wykluczyc resztę.
Juz wiem przeładowanie ,zresztą to chyba norma w tym dziadowskim rozwiazaniu z ruchoma geometrią.Gdybym wiedzial ze to takie badziewie w zyciu bym tego nie kupil. Kolega ma Toyote Corolle w dieslu i zero problemow a tez pomyka tylko po miescie.
Tym bardziej kierownice nie powinny się zapiec jak jeździsz ze zmiennym obciążeniem.
Zamieszczone przez aro333
- mam kabelek KKL taki niebieski na procku tym FT...cos tam cos tam.Może ja za stare oprogramowanie Vagowskie używam? Jaka wersję Vaga muszę posiadac do tego kabla , wszędzie pisze ze do 2004 roku produkcji a ja niestety mam z 2005r roku Toura.Mam na plycie VAG 311.2 - moze to za stara wersja?
Nie -nie jest za stara.
Zamieszczone przez aro333
druga rzecz jest taka, mam miec zaplon włączony czy sprawdza się normalnie z kluczykiem w kieszeni?
czy ktoś próbował włączyć kontrolkę nie zapiętych pasów w OI przed liftem vagiem bawiłem się miałem kodowanie 00142 mam teraz 00342 włączyłem gong otwarte dzwi kierowcy . może ktoś już zakodował i mnie podpowie ?
witam posiadam kabel zakupiony z allegro : http://allegro.pl/skoda-fabia-felici...html?source=oo
I mam z nim mały problem , a mianowicie zainstalowałem kabelek do laptopa do tego dostałem dwa programy : VAG49 I VWtool ,oba wydają się działać prawidłowo gdyż jak podłączam kabelek z samochodem to łączenie się z silnikiem i z poduszkami jest bez kłopotu ,problem jest jak chce zajrzeć do skrzyni lub np. centralny zamek, tam wyskakuje brak połączenie , dowiedziałem się ze trzeba wypiąć radio z samochodu (jeżeli nie jest oryginalne) gdyż zakłóca połączenie ,no ,ale nie dało to rezultatu gdyż nadal brak połączenia z tymi podzespołami .Może macie jakieś propozycje jak dostać się do błędów centralnego zamka..Z góry dzięki za pomoc .Moja skoda to :OCTAVIA 1 1,9tdi rok 1999 sedan
Czy przypadkiem centralny zamek nie jest częścią modułu komfortu? O ile pamiętam to tak (choć głowy nie dam). Sprawdź najpierw błędy w tym module. Ze skrzynią biegów się nie połączysz chyba że masz automat. Nie z każdym modułem się połączysz bo nie każdy posiadasz.
Ciekaw jestem kto Ci zapodał ten pomysł z wypinaniem radia Totalna bzdura. Próbowałeś programy VCDS Lite lub VAG COM ? Ja co prawda takich drogich kabli nie używam u Viakena podobny kabelek 26 PLN http://www.viaken.pl/sklep.php?lang=pl&kat=5&prodid=360, ale ten co zakupiłeś powinien z w/w programami działać.
Przede wszystkim chciałbym podziękować Subaru ci za cenne wskazówki dotyczące gdzie znajdę centralny zamek- pomogło.
Udało mi się ustalić dwa błędy :
928 -siłownik centralnego zamka lewy przód - F220
914- nie znany kod błędu nie prawidłowy sygnał -błąd sporadyczny.
ten drugi(914) po skasowaniu błędu już nie powrócił , ale zatem pierwszy( 928 ) wraca za każdym razem gdy zamykam i otwieram drzwi przednie od kierowcy ,nie ukrywam ,że tego błędu szukałem gdyż mam problem z tymi drzwiami , nie mogę kluczykiem (czasem zaskoczy) zamknąć wszystkie drzwi na raz i zamknąć szyby , cypelek w drzwiach nie chowa się jak w innych drzwiach.
Czy możecie coś powiedzieć o tych błędach i czy do wymiany jest siłownik . dziękuje za każdą pomoc już z góry ..
A co do odpowiedzi kto mi proponował wypiąć radio, to ten sam kto sprzedał mi kabel na allegro .. :lol: ale teraz połączyłem sie bez tego cyrku
keciu, W pierwszej kolejności sprawdź podłączenie czy z elektryką wszystko ok tzn czy kable nie uszkodzone, nie urwane itd. Jeśli wszystko będzie ok to prawdopodobnie siłownik do wymiany.
czy ktoś z Wrocławia posiadający kabelek, ogarniający temat diagnostyki jest w stanie podjechac ze mną na Giełdową (parking Getin Leasing) w godz. 9-17 w celu sprawdzenia Superb 1,8TSi 2010r.?
sprawa pilna - do jutra musze wpłacić prowizję
oczywiście odpłatnie/odpiwnie itp.
Jakie wymogi musi spełnić kabel, aby połączyć się przede wszystkim ze sterownikiem silnika? Wypatrzyłem kabel ELM bo on jest bezprzewodowy a zależy mi tylko na diagnostyce silnika. Czy takim zwykłym ELM dam radę to zrobić?
Komentarz