Wszystko o Vag-Com'ie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • czaja
    Drive
    • 2011
    • 55
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CEGA 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez aro333
    Chyba inny system ODBII
    System taki sam, tylko sygnał w twoim aucie biegnie po szynie CAN, a nie K i L. Dlatego ten kabelek nie ogarnia. Potrzebujesz HEX CAN. o tym to już poszukaj na forum.
    I nie ODB a OBD

Komentarz

• looker
      RS
      • 2008
      • 1886
      • Octavia II (1Z3)
      • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

czaja, CAN w OI ??? Eeeee....
      Prędzej coś nie tak z kabelkiem albo gniazdem. Niech kolega sprawdzi w innym aucie.
      OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
      SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• aro333
        Ambiente
        • 2011
        • 167
        • Octavia III (5E3)
        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Dzieki za zainteresowanie. Muszę na innym lapku sprawdzic , akurat na plycie cd jest cos o tym ze asusy maja jakis problem a ja wlasnie mam asusa
        No nic dzieki narazie , z tego co widze mam oprogramowanie VAG KKL, dioda na samej wtyczce się zapala tylko na koncu testu pisze ze to nie jest OBD
        Qrcze za tydzien ruszam w trase wakacyjną i chyba bede musial skorzystać gdzies z kompa za kase, trudno. Najwazniejsze dla mnie co to sie stalo bo auto narazie nie odczuwa ttej kontrolki.

Komentarz

• Subaru
          Rider
          • 2005
          • 640

aro333, Potrzbujesz zwykły kabelek bez CAN. Instalowałeś sterowniki? W ustawieniach portu (w menadżerze urządzeń) musisz zmienić LATECY TIME na 1ms o ile mnie pamięć nie myli. Wtedy spróbuj jeszcze raz
          Koniki są po to by je karmić

Komentarz

• aro333
            Ambiente
            • 2011
            • 167
            • Octavia III (5E3)
            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Ok popróbuję. Dzieki. Mam jednak z tym ciut problemu bo lapek dosc wiekowy , bateria zero trzymania, mieszkanko w bloku. Rozwiazuję to przez zabranie ze sobą do auta malego ups-a hahah. No nic , jak na teraz po 150 kilometrach przejechanych i pewnie z 6 odpaleniach, kontrolka zgasła - samonaprawa. Czytalem ciut o tych statusach MIL .Nie zmienia to faktu , że dobrze wiedzieć co mu nie pasowalo przez ten czas.Może wilgoć na jakimś czujniku, wszak dosc mocno padalo.Mialem tak w Matizie wlasnie kiedyś.

Komentarz

• czaja
              Drive
              • 2011
              • 55
              • Octavia II combi (1Z5)
              • CEGA 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez looker
              czaja, CAN w OI ??? Eeeee....
              No widzicie, ja patrzyłem na rocznik a nie na to czy to OI czy OII. Może mój błąd.

Komentarz

• Subaru
                Rider
                • 2005
                • 640

aro333, i tak będziesz miał zapisany błąd w pamięci sterownika. Jeśli już nie występuje będzie oznaczony jako błąd sporadyczny. Kup sobie ładowarkę samochodową do lapka. Przy słabej baterii jak znalazł

Komentarz

• aro333
                  Ambiente
                  • 2011
                  • 167
                  • Octavia III (5E3)
                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

To znowu ja, qrna zapalila mi sie znowu ta kntrolka i w desperacji pojechalem na zczytanie do warsztatu. Juz wiem przeładowanie ,zresztą to chyba norma w tym dziadowskim rozwiazaniu z ruchoma geometrią.Gdybym wiedzial ze to takie badziewie w zyciu bym tego nie kupil. Kolega ma Toyote Corolle w dieslu i zero problemow a tez pomyka tylko po miescie. No nic wyzalilem sie to teraz znowu zapytam - Panowie , z racji takiej jak pisalem wczesniej nadal mam problem z połączeniem. Zapytam łopatologicznie:
                  - mam kabelek KKL taki niebieski na procku tym FT...cos tam cos tam.Może ja za stare oprogramowanie Vagowskie używam? Jaka wersję Vaga muszę posiadac do tego kabla , wszędzie pisze ze do 2004 roku produkcji a ja niestety mam z 2005r roku Toura.Mam na plycie VAG 311.2 - moze to za stara wersja?
                  - druga rzecz jest taka, mam miec zaplon włączony czy sprawdza się normalnie z kluczykiem w kieszeni?
                  Moze dziwne pytanka ale juz mnie szlak bierze ze majac sprzeta nie mogę zrobić żadnych logów, cos zapodać na forum. Pewnie mam zapieczone kierowniczki w tym turbo gniocie ale dobrze by bylo wykluczyc resztę.

Komentarz

• Krzycho-63
                    Rider
                    • 2007
                    • 628
                    • Superb II (3T4)
                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Juz wiem przeładowanie ,zresztą to chyba norma w tym dziadowskim rozwiazaniu z ruchoma geometrią.Gdybym wiedzial ze to takie badziewie w zyciu bym tego nie kupil. Kolega ma Toyote Corolle w dieslu i zero problemow a tez pomyka tylko po miescie.
                    Tym bardziej kierownice nie powinny się zapiec jak jeździsz ze zmiennym obciążeniem.
                    - mam kabelek KKL taki niebieski na procku tym FT...cos tam cos tam.Może ja za stare oprogramowanie Vagowskie używam? Jaka wersję Vaga muszę posiadac do tego kabla , wszędzie pisze ze do 2004 roku produkcji a ja niestety mam z 2005r roku Toura.Mam na plycie VAG 311.2 - moze to za stara wersja?
                    Nie -nie jest za stara.
                    druga rzecz jest taka, mam miec zaplon włączony czy sprawdza się normalnie z kluczykiem w kieszeni?
                    Powinien być włączony.
                    Skoda Superb II Ambition
                    2.0 TDI CR 170 KM

https://www.facebook.com/kjautoelektronika/

Komentarz

• Subaru
                      Rider
                      • 2005
                      • 640

aro333, Zapłon musi być włączony. Zobacz w menadzerze urzadzen czy masz ustawiony latency time na 1ms

Komentarz

• pablokinah
                        Rider
                        • 2010
                        • 574

czy ktoś próbował włączyć kontrolkę nie zapiętych pasów w OI przed liftem vagiem bawiłem się miałem kodowanie 00142 mam teraz 00342 włączyłem gong otwarte dzwi kierowcy . może ktoś już zakodował i mnie podpowie ?
                        jakby co posiadam kabel vag

Komentarz

• keciu
                          Drive
                          • 2011
                          • 63
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BKC 1.9 TDI PD 105 KM

witam posiadam kabel zakupiony z allegro : http://allegro.pl/skoda-fabia-felici...html?source=oo
                          I mam z nim mały problem , a mianowicie zainstalowałem kabelek do laptopa do tego dostałem dwa programy : VAG49 I VWtool ,oba wydają się działać prawidłowo gdyż jak podłączam kabelek z samochodem to łączenie się z silnikiem i z poduszkami jest bez kłopotu ,problem jest jak chce zajrzeć do skrzyni lub np. centralny zamek, tam wyskakuje brak połączenie , dowiedziałem się ze trzeba wypiąć radio z samochodu (jeżeli nie jest oryginalne) gdyż zakłóca połączenie ,no ,ale nie dało to rezultatu gdyż nadal brak połączenia z tymi podzespołami .Może macie jakieś propozycje jak dostać się do błędów centralnego zamka..Z góry dzięki za pomoc .Moja skoda to :OCTAVIA 1 1,9tdi rok 1999 sedan

Komentarz

• Subaru
                            Rider
                            • 2005
                            • 640

Czy przypadkiem centralny zamek nie jest częścią modułu komfortu? O ile pamiętam to tak (choć głowy nie dam). Sprawdź najpierw błędy w tym module. Ze skrzynią biegów się nie połączysz chyba że masz automat. Nie z każdym modułem się połączysz bo nie każdy posiadasz.

Komentarz

• pablokinah
                              Rider
                              • 2010
                              • 574

tak zgadza się tylko niektóre da się podłaczyć a centralny jest w module komfortu
                              jakby co posiadam kabel vag

Komentarz

• K_Popiel
                                Rider
                                • 2010
                                • 608

Ciekaw jestem kto Ci zapodał ten pomysł z wypinaniem radia Totalna bzdura. Próbowałeś programy VCDS Lite lub VAG COM ? Ja co prawda takich drogich kabli nie używam u Viakena podobny kabelek 26 PLN http://www.viaken.pl/sklep.php?lang=pl&kat=5&prodid=360, ale ten co zakupiłeś powinien z w/w programami działać.
                                // Podstawowa Diagnostyka VAG // Odczyt PIN Immo // OP-COM //
                                ------------------------------------------------------

Komentarz

• keciu
                                  Drive
                                  • 2011
                                  • 63
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BKC 1.9 TDI PD 105 KM

Przede wszystkim chciałbym podziękować Subaru ci za cenne wskazówki dotyczące gdzie znajdę centralny zamek- pomogło.
                                  Udało mi się ustalić dwa błędy :
                                  928 -siłownik centralnego zamka lewy przód - F220
                                  914- nie znany kod błędu nie prawidłowy sygnał -błąd sporadyczny.

ten drugi(914) po skasowaniu błędu już nie powrócił , ale zatem pierwszy( 928 ) wraca za każdym razem gdy zamykam i otwieram drzwi przednie od kierowcy ,nie ukrywam ,że tego błędu szukałem gdyż mam problem z tymi drzwiami , nie mogę kluczykiem (czasem zaskoczy) zamknąć wszystkie drzwi na raz i zamknąć szyby , cypelek w drzwiach nie chowa się jak w innych drzwiach.
                                  Czy możecie coś powiedzieć o tych błędach i czy do wymiany jest siłownik . dziękuje za każdą pomoc już z góry ..

A co do odpowiedzi kto mi proponował wypiąć radio, to ten sam kto sprzedał mi kabel na allegro .. :lol: ale teraz połączyłem sie bez tego cyrku

Komentarz

• Subaru
                                    Rider
                                    • 2005
                                    • 640

keciu, W pierwszej kolejności sprawdź podłączenie czy z elektryką wszystko ok tzn czy kable nie uszkodzone, nie urwane itd. Jeśli wszystko będzie ok to prawdopodobnie siłownik do wymiany.

Komentarz

• pako11
                                      Drive
                                      • 2009
                                      • 64

czy ktoś z Wrocławia posiadający kabelek, ogarniający temat diagnostyki jest w stanie podjechac ze mną na Giełdową (parking Getin Leasing) w godz. 9-17 w celu sprawdzenia Superb 1,8TSi 2010r.?
                                      sprawa pilna - do jutra musze wpłacić prowizję
                                      oczywiście odpłatnie/odpiwnie itp.
                                      F10 530D 258PS

Komentarz

• Subaru
                                        Rider
                                        • 2005
                                        • 640

Koledzy, czy takim kabelkiem da radę zdiagnozować silnik w O1 czy Superbie1??

Zaznaczam że konkretnie chodzi mi o kabelek po BT. Czy te protokoły które obsługuje wystarczą aby połączyć się ze sterownikiem silnika?

Komentarz

• Guguś
                                          L&K
                                          S_OCP Member
                                          • 2008
                                          • 1212

Subaru, http://allegro.pl/najlepszy-interfej...828131274.html

to będzie dobry kabelek :szeroki_usmiech

[ Dodano: Pią 30 Wrz, 11 23:24 ]
                                          pako11, teraz to płacimy czarnulkami ze szparką :szeroki_usmiech

Witaj szkoło, żegnajcie kochane pieniążki.

Komentarz

• splawik
                                            L&K
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 1292

Zamieszczone przez Subaru
                                            Zaznaczam że konkretnie chodzi mi o kabelek po BT.
                                            Zamieszczone przez Guguś
                                            Subaru, http://allegro.pl/najleps...1828131274.html

to będzie dobry kabelek
                                            Chyba jednaj nie.
                                            A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
                                            AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
                                            O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
                                            -------------------------------------------------
                                            Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG

Komentarz

• Subaru
                                              Rider
                                              • 2005
                                              • 640

Guguś, Zależy mi żeby był po BT.

Komentarz

• Guguś
                                                L&K
                                                S_OCP Member
                                                • 2008
                                                • 1212

splawik, fakt, nie doczytałem.
                                                __________________________________

Witaj szkoło, żegnajcie kochane pieniążki.

Komentarz

• splawik
                                                  L&K
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 1292

Guguś, :wink:
                                                  A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
                                                  AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
                                                  O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
                                                  -------------------------------------------------
                                                  Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG

Komentarz

• Subaru
                                                    Rider
                                                    • 2005
                                                    • 640

Jakie wymogi musi spełnić kabel, aby połączyć się przede wszystkim ze sterownikiem silnika? Wypatrzyłem kabel ELM bo on jest bezprzewodowy a zależy mi tylko na diagnostyce silnika. Czy takim zwykłym ELM dam radę to zrobić?

Komentarz

Pracuję...