[O2] 1.4 TSI - wrażenia z eksploatacji

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • idas
    Elegance
    • 2006
    • 828

Ano wlasnie. Nie wiem czy to wystepuje przy zmianie na innych biegach, bo wowczas silnik jest glosniejszy i ciezko to stwierdzic.
    slawek31113, daj znac czy w ASO cos ciekawego odpowiedzieli.

Olał zwiekszone obroty silnika po odpaleniu :P To stukniecie wydaje mi sie bardziej nienormalne.
    VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
    VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• slawek31113
      Elegance
      • 2007
      • 824

Zamieszczone przez idas
      To stukniecie wydaje mi sie bardziej nienormalne.
      to stuknięcie nie występuje przy każdym użyciu pedału sprzęgła, ale ja zuważyłem również przy wyłączonym silniku. Zobaczymy jak ASO ustosunkuje sie do tego tematu. Zastanawia mnie też ten "próg/skok" pedału. Sprawdzę w salonie w nowym czy jest podobne zachowanie.
      OII 1,4 TSI CAXA blekmiedzik

Komentarz

• leszekmw
        RS
        • 2005
        • 5356

jakoś widze że sporo problemów macie z tymi 1.4 :? .., ja się w końcu swoim przejadę chyba w sobotę bo jeszcze nim nie jeździłem choć mam go już ze 3 tygodnie, zobacze te wasze stuknięcia , hałasy itd... :szeroki_usmiech
        O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
        GVI 1.4TSI
        LANCIA YPSILON 1.2 MPI
        tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• zibibyd
          Drive
          • 2011
          • 48

Co ciekawe, że ja w Fabii tez słyszę coś podobnego ;-) najczęściej kiedy puszczam sprzęgło bez dodawania "gazu".

Komentarz

• zbigniew147
            Rider
            • 2008
            • 482

leszekmw a czy ty nie masz automatu?
            Nie wiem co dokładnie stuka ale skoro wszędzie stuka to myśle że to może być zwykły ogranicznik.
            Myślę że nie ma co się stresować.

Komentarz

• leszekmw
              RS
              • 2005
              • 5356

Zamieszczone przez zbigniew147
              leszekmw a czy ty nie masz automatu?
              no mam , ale w octavii , tdi zresztą .
              1,4 tsi mam w golfie..
              GVI 1.4TSI
              LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• loyd
                RS
                • 2010
                • 2342

Właśnie wróciłem z CRO.

Auto obciążone na max - 3 osoby dorosłe + dziecko w foteliku + bagaży dopchanych ma maxa wszytskich maxów .....

Przejechane 3.5 tyś km - średnie spalanie 6.7 l/100 (wg. komputera).

I teraz co ciekawe - auto nie wzięło ani grama oleju. Przez pierwsze 20 tyś km dolałem 1 litr oleju, a teraz wróciłem i jest tyle co było przed wyjazde.

Komentarz

• slawek31113
                  Elegance
                  • 2007
                  • 824

Jestem po wizycie w ASO. Na 14 zgłoszonych usterek (podobno rekord, a co tam wszystko co mnie boli podałem) kilka niestety nie zrealizowane z powodu braku wystapienia w ASO (złosliwośc rzeczy martwych) lub nie dosłyszenia przez doradce i mechaników. Ale czas zrobi swoje, fakt, ze dzisiaj przy wysokiej temperaturze zewnetrznej czesc usterek zamilkło.
                  Ale co do sprzegła. Wiec ono dzisiaj lekko/ głucho pukało, ale doradca tego nie dosłyszał no i co mam takiemu zrobic, Faktem jest, ze w drodze powrotnej tez juz tego nie slyszałem. Natomiast co do skoku/progu na pedale sprzegła, to dzieje sie to z powodu jakiegos plastiku, który został zamowiony na wymianę. Po za tym bede miał wymienianą tylna szybe bagażnika (odkleja sie górna guma) i podufitkę (pofałdowana), ustawili zbieżność (auto ściagało na prawo i kierownica skrecona w lewą strone).

Komentarz

• winni77
                    RS
                    • 2009
                    • 2183
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

slawek31113, oprócz tego co napisałeś, to jakie jeszcze miałeś usterki?
                    Mój "Batmobil"

Komentarz

• slawek31113
                      Elegance
                      • 2007
                      • 824

Zamieszczone przez winni77
                      slawek31113, oprócz tego co napisałeś, to jakie jeszcze miałeś usterki?
                      oprócz sprzęgła, kierownicy, podsufitki i tylnej szyby przy zmianie biegów na niższych obrotach skrzypniecie z prawej strony przodu auta, klekotanie/stukanie podczas jazdy na nierównościach w okolicy czujnika nasłonecznienia, po uruchomieniu silnika i podczas przyspieszania metaliczny dzwiek od strony tlumika, skokowe przyspieszanie, zgrzytanie podczas włączania wstecznego biegu, nierówne szczeliny klapy bagażnika, tarcze z tyłu - wżery i jakies tam jeszcze pierdołki.

Komentarz

• piociel
                        Rider
                        • 2010
                        • 526
                        • Volkswagen

WOW :shock: Masakra. A mnie wkurza jakaś tam skrzypiąca kratka . Nierówne przyspieszanie też czuje między 2k a 2,5k obr/min, ale wydaje mi się że to wynika z charakterystyki momentu. Ktos na forum miał ten problem i z tego co wiem skończyło się na wymianie turbinki.
                        Co to jest czujnik nasłonecznienia?
                        Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
                        Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.

Komentarz

• maciek.sz
                          Ambiente
                          • 2010
                          • 102
                          • Octavia III combi (5E5)
                          • DADA 1.5 TSI 150 KM

Ech koledzy. Wydaje mi się że trochę przewrażliwieni jesteście. Ja tam mało nie jeżdzę (ponad 30 tys rocznie), na samochodach się nie znam. Ma jeździć bezproblemowo i tyle. A jakieś drobne stuki trzaski... Niech sobie są skoro taka uroda tego silnika. Piszecie o zwiększonych obrotach podczas startu. faktycznie są. Ale tak samo miałem w fabii 1.2 FSI. przejeździłem 150 tys bez żadnych usterek... (na gazie). Ten silnik też jest spoko, dużo dynamiczniejszy i żwawszy. Przejechałem nim od lutego 16 tys. Olej jest na 2/3 wysokości tej podziałki. średnie spalanie poniżej 6 litrów. Oby tak dalej. Do przeglądu pokazuje 13.800 km

Zamieszczone przez loyd
                          Właśnie wróciłem z CRO.

Auto obciążone na max - 3 osoby dorosłe + dziecko w foteliku + bagaży dopchanych ma maxa wszytskich maxów .....

I teraz co ciekawe - auto nie wzięło ani grama oleju. Przez pierwsze 20 tyś km dolałem 1 litr oleju, a teraz wróciłem i jest tyle co było przed wyjazde.
                          ja tam jadę za 2 tyg 8)

Komentarz

• Tuff
                            Classic
                            • 2009
                            • 8

hmm, no może jestem przewrażliwiony, ale jak mi odcina paliwo przy 4k, a powyżej 3k przerywa dziwnie przy przyspieszaniu i mruga lampka silnika, to w tym momencie zaczynam zmierzać w stronę ASO ;-)

prawie 46k przejechane a w połowie września będzie dwa lata

Komentarz

• zbigniew147
                              Rider
                              • 2008
                              • 482

Zamieszczone przez piociel
                              Taki mały cybancik wystający z kokpitu na samym środku przy przedniej szybie, który mierzy nasłonecznienie, które jest jednym z czynników regulujących siłę nadmuchu klimatyzacji.

Komentarz

• józiu
                                Classic
                                • 2010
                                • 29

Zamieszczone przez loyd
                                Właśnie wróciłem z CRO.

Którędy jechałeś? Przez Czechy, Austrię i Słowenię czy Słowację i Węgry. Też się niedługo wybieram i mam dylemat którą trasą śmigać.

Komentarz

• slawek31113
                                  Elegance
                                  • 2007
                                  • 824

Zamieszczone przez zbigniew147
                                  piociel napisał/a:

Taki mały cybancik wystający z kokpitu na samym środku przy przedniej szybie, który mierzy nasłonecznienie, które jest jednym z czynników regulujących siłę nadmuchu klimatyzacji.

Komentarz

• sdss
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 353
                                    • Seat

Ja śmigam koło 18.08 przez słowacje, węgry. Bańska - Zvolen - Sahy - Budapeszt a potem higway.

Było YETI Jest LEON

Komentarz

• pascal
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 510
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

józiu, sdss, jest juz specjalny temat o tym,nie zaśmiecajcie

Komentarz

• leszekmw
                                        RS
                                        • 2005
                                        • 5356

loyd, jaka prędkość na autostradzie :?:
                                        GVI 1.4TSI
                                        LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• loyd
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 2342

leszekmw, raczej przepisowo. Czasem do 160 km/h ale to rzadko .....

Jechałem przez SK, A, SLO.

Komentarz

• leszekmw
                                            RS
                                            • 2005
                                            • 5356

no więc przed chwilą przyjechałam do pracy , była to moja pierwsza przejażdżka golfem.
                                            fajny samochód generalnie , ale wszystko co nowe to fajne , wrażenia bardzo pozytywne.
                                            w porównaniu do O2 - zawias cichszy przynajmniej dwukrotnie a chyba i więcej , nie chcę pisać że to przepaść ale większe urwisko na pewno :szeroki_usmiech sinik cichutki ale tu nie mam porównania bo jeżdżę na co dzień tdi , szumy z opon cichsze ale jeszcze by mogli ciut dołożyć wytłumienia. nadmieniam że porównuję go do mojej O2 która ma drzwi i bagażnik wyklejone matami więc jest trochę cichsza od standardu.
                                            za daleko lewy drzwiowy podłokietnik , co prawda nie chciałem Krysi rozregulować siedzenia zupełnie ale sądzę zę i tak ciężko /w porównaniu do O2 / było by opierać o niego rękę i pewnie trzymać kierownik.
                                            to takie szybkie porównania , wszystko ładnie spasowane ale i do O2 niema się czego przyczepić , ładne zegary.
                                            spalanie - Krysia ma na średnie na 2 7l , jeździ w tej chwili 100km dziennie do pracy i z powrotem , z tego 90 po trasie. ja jechałem w tą stronę spokojniutko tak jak jeżdżę codziennie rano , spokojne rozpędzanie , prędkość do 100km/h ,zero ruchu na drodze i według komputera na odcinku 37km spalanie 6,1 /średnia 78km/h /. co prawda pomylił mi sie przycisk i skasowałem komp po trzech km ale to tylko podniosło by spalanie o około 2-3 setki. ta sama trasa jadąc moją skodą - 5,3 , więc , przynajmniej komputerowo , 1.4tsi spala około litra więcej. z tym że golf ma dopiero 2tyś km a więc jeszcze się dociera. tak czy siak poniżej 6 litrów będzie trudno , nie wiem jak ludzie to robią... :twisted:
                                            jak będę wracał z pracy to ten sam odcinek pojadę dynamicznie , tak jak wracam skodą , zobaczymy co wtedy będzie , ale już widzę że ten silnik reaguje mocno większym spalaniem na dynamiczne przyśpieszanie. napisze w poniedziałek jak wyszło.
                                            aaa... czy u was czujniki deszczu też tak jakoś dziwnie reagują ? nie mam tego w skodzie , pierwszy raz jechałem z takim ustrojstwem i działało to wkurzająco nieregularnie , raz zgarniały za często żeby potem odpuszczać aż do prawie zroszonej/nieprzejrzystej całej szyby . deszczyk był bardzo słaby . na jakim poziomie macie ustawioną jego czułość :?:
                                            GVI 1.4TSI
                                            LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• lend
                                              Rider
                                              • 2007
                                              • 463

Zamieszczone przez slawek31113
                                              Jestem po wizycie w ASO. Na 14 zgłoszonych usterek. Po za tym bede miał wymienianą tylna szybe bagażnika (odkleja sie górna guma)
                                              górna guma rozumiesz to jako uszczelka między szybą a dachem??
                                              MÓJ SZKODNIK

Komentarz

• infomatik
                                                Classic
                                                • 2010
                                                • 20

Ja czasami schodzę ze spalaniem poniżej 6l. Jeżdżę bardzo spokojnie. Kiedy jednak trzeba wyprzedzać, to wyprzedzam.

Eksploatacja mojego 1.4 TSI przebiega bardzo sprawnie. Ma przelatane już ponad 5000 km. Średnie spalanie, wyliczone na podstawie paragonów to 6.3l / 100km. Jeżdżę przeważnie w trasie. Po odpaleniu przez jakiś czas pracuje na podwyższonych obrotach, ale wspomina o tym instrukcja, więc się tym nie przejmuję.

Btw. czujnik deszczu to jedyna rzecz z jakiej bym w tym aucie zrezygnował. Działa faktycznie dziwnie, jakby z opóźnieniem reagując na zmieniającą się intensywność opadów. Czułość ustawiam na maksa.

Komentarz

• Carolco
                                                  Ambiente
                                                  • 2010
                                                  • 116

Zamieszczone przez leszekmw
                                                  1.4tsi spala około litra więcej. z tym że golf ma dopiero 2tyś km a więc jeszcze się dociera. tak czy siak poniżej 6 litrów będzie trudno , nie wiem jak ludzie to robią...
                                                  Osobiście jak kupiłem tylko Skodę, to jazda z Krakowa do Białegostoku, oczywiście bardzo delikatnie wyszło 6,07L - trzy osoby na pokładzie. Ostatnio dopiero miałem okazję zrobić fajną traskę do Wawy z Białego - dokładniej na bemowo. Wyszło 5,19L. Fakt, jechałem sam, ale jazda w zasadzie nie różniła się zbytnio od tej po kupnie samochodu. Prędkości 90-100 na 6-tce i jazda płynna, tylko chwilowe i rzadkie szybkie przyspieszanie przy wyprzedzaniu. Wyliczenie z kalkulatora, bo nie mam kompa (mint). Myślę, że spokojnie można zejść ze spalaniem poniżej 6 litrów, a w Twoim przypadku się to nie udało dlatego, że samochód ma jeszcze tylko 2 tys. km - tak myślę.

1.4 TSI MINT

Komentarz

• slawek31113
                                                    Elegance
                                                    • 2007
                                                    • 824

Zamieszczone przez lend
                                                    górna guma rozumiesz to jako uszczelka między szybą a dachem??
                                                    to górna guma, nie potrafię wyjaśnic sobie jakie ona ma zadanie, ale jest przyklejona do szyby i ASO nie bawi sie w podklejanie, tylko wymianę całej szyby

Komentarz

Pracuję...