VCDS 10.6

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Langusta
    RS
    • 2010
    • 1864
    • Seat

Zamieszczone przez natash
    Dwa lamerskie pytanie, ale będę wdzięczny jeżeli mi napiszecie co można sprawdzać/ustawiać w poszczególnych polach. Oczywiście może być link

[ Dodano: Nie 19 Lut, 12 20:52 ]
    Czytałem, że gdzieś można wyłączyć wyłączenie tylnej wycieraczki przy wrzuceniu wstecznego (gdzie to znaleźć?), podobno jest gdzieś też taka opcja, że wycieraczki zatrzymują się w różnych pozycjach (szukam gdzie to ustawić również?)

Mam VCDS 11.3.0
    Proszę bardzo :wink: , tu wszystko Masz
    Załączone pliki
    Pozdrawiam Zbigniew // OI FL __ OII FL // SIMPLY CLEVER

Komentarz

• 1 6 D
      Rider
      • 2011
      • 547
      • Volkswagen

gdzieś można wyłączyć wyłączenie tylnej wycieraczki przy wrzuceniu wstecznego (gdzie to znaleźć?), podobno jest gdzieś też taka opcja, że wycieraczki zatrzymują się w różnych pozycjach (szukam gdzie to ustawić również?)

Mam VCDS 11.3.0
      ruchy wycieraczki tylnej przy wbijaniu wstecznego wyłączasz odznaczając Bajt 1 bit 7 i bajt 2 bit 0 jak pamiętam. To z zatrzymywaniem wycieraczek będzie jak przy klikaniu long coding w bordzie masz menu rozwijane to zmieniasz na wischer zamiast bordnetz i tam któryś bit opisany jako APS/APP Alternative Position .....
      http://chomikuj.pl/lusob/VCDS
      Trochę plików do VCDS, zapraszam

Komentarz

• TomekRs
        RS
        • 2011
        • 1670

Langusta-skad masz pl wersje? wszystko Ci ladnie smiga?

Komentarz

• grzegorzp
          Drive
          • 2008
          • 90

koledzy, przepraszam, że po raz 10 o tym samym, ale czytam temat, szukam na forum i chyba jakiś ułomny jestem ale nie umiem znaleźć prostej odpowiedzi,

jaki kabel mam kupić do OI 1.8t aum,
          cena tak do 100-150zł
          no chyba że taniej da się coś zupełnie dobrego kupić, wraz z oprogramowaniem pod win 7 64bit

będę bardzo wdzięczny za pomoc, najlepiej link do aukcji, ops:

Komentarz

• todziu
            Drive
            • 2011
            • 61

jaki soft do kabla ?

witam mam pytanko dostałem w spadku kabel VAG908 Dual-k & CAN <->USB VAG/ISO interface ale bez softu jakia ver. mam sciagnac aby byla kompatybilna z tym kablem ?

Dzieki za odpowiedz
            Pozdr.

Komentarz

• Guguś
              L&K
              S_OCP Member
              • 2008
              • 1212

grzegorzp, najprostszy a co za tym idzie najtańszy, sprawdzony i działający.

Do diagnostyki wystarczy w zupełności.

Witaj szkoło, żegnajcie kochane pieniążki.

Komentarz

• TomekRs
                RS
                • 2011
                • 1670

nie lepiej od kolegi innova z forum kabel kupic? 140zl z przesylka jakos tak wychodzi

Komentarz

• mikolaj93
                  Rider
                  • 2009
                  • 385
                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Langusta kupiłeś ori czy robią już klona PL?
                  Gdyby ktoś potrzebował podpiąć Vas'a w Łodzi to mogę pomóc tel. 600683962 lub PW (+serwis)
                  !!!MoTóR NiE UmIeRa NiGdY , MoTóR JeSt WiEcZnY !!!
                  Panie władzo, wiem ze przekroczyłem prędkość, ale porostu... lubię za==e==alać!!!

UNIDEN USER

Komentarz

• grzegorzp
                    Drive
                    • 2008
                    • 90

no ale ten z wysyłką 70zł,
                    już kupiłem

Komentarz

• natash
                      RS
                      • 2011
                      • 2599

Mam parę pytań, może ktoś łaskawy udzieli odpowiedzi . Niestety przeczytałem wątek o VCDS 10.6 i ktoś na 40 stronie napisał, że to dotyczy O2FL... :/, ale może znajdą się łaskawi udzielić odpowiedzi

Przeczytałem cały temat teraz parę pytań wraz z odpowiedzami, jeżeli błędne proszę o sprostowanie.

Czy można w jakiś sposób zapisać aktualne ustawienia wszystkich opcji w kompie, w razie gdyby coś się spitoliło w zabawie kablem? Jest wogóle możliwe mocne namieszanie?

Co to są te pliki lbl, do czego służą itd. itp.?

Wyłączenie tylnej wycieraczki przy wstecznym?
                      Bajt 1 Bit 7 (Rear Wiper with Front Wiper continiously active) - brak haczyka
                      Bajt 2 Bit 0 (Rear Wiper with Front Wiper intermittent active) - brak haczyka
                      Mam tu i tu haczyk i jak wrzucę wsteczny to nie działa, co jeszcze powinno być zachaczone?

Jak ustawić miganie kierunkowskazami i światłami stop przy awaryjnym hamowaniu?
                      Bajt 17 Bit 0 (Emergency Brake Flash Light active) - haczyk, to chyba uruchamia pulsacyjne światła stopu, jak zamienić na awaryjne, bo w Polsce ludzie bardziej na to zwracają uwagę, chyba, że można to i to i będzie grała dyskoteka z tyłu w razie czego?

Światła stop - ustawienie pełnych ringów? Co to znaczy?

Co to Bajt 18 Bit 7 "Cold Diagnosis Side Turn Signals active" oraz Bajt 19 Bit 3 "Diagnosis Rear Parking Lights active" również co to znaczy?

Czy ryglowanie drzwi powyżej 15km/h można ustawić tak, żeby powdówjne pociągnięcie klamki nie otworzyło ich, czy pozostaje tylko ręczne zablokowanie drzwi i otwieranie pasażerom z tyłu, jak na szofera przystało od zewnątrz ? Bo znalazłem taką opcję Bajt 0 Bit 6 "Central Locking Switch Rear activate total Locking", chociaż na logikę to znaczy, że pewnie tylko zaryglują się tylne...

Domykanie szyb podczas deszczu? Gdzie to włączyć?

Czy opuszczanie lusterek działa tylko w przpadku foteli elektrycznych?

Czy jest opcja, aby po zamknięciu z pilota, okna się same zamykały, bez przytrzymania przycisku na pilocie, tylko automatycznie po zamknięciu auta?

Czy po wrzuceniu wstecznego, może się przyciszyć radio w MFD2?

Czujnik deszczu/zmierzchu co tam można namieszać, może ktoś zdradzić i jak się do tego dobrać?

Tempomat prędkość na maxi-dot, czy przed FL jest to możliwe, również czy jest możliwe wyświetlenie aktualnej prędkości?

Komentarz

• 1 6 D
                        Rider
                        • 2011
                        • 547
                        • Volkswagen

wpierw zrób Autoscan calego auta i zapisz plik, będziesz wiedział jak było na początku, w katalogu Logs będzie to zapisane.

Bajt 17 Bit 0 (Emergency Brake Flash Light active)
                        Stara elektryka ma tylko mryganie kierunkami przy awaryjnym hamowaniu

Światła stop - ustawienie pełnych ringów
                        pełny ring to nazwa dla Golfa 5, ten bit dokładniej powoduje że światła postojowe działają jako stop dodatkowo

Czy ryglowanie drzwi powyżej 15km/h można ustawić tak, żeby powdówjne pociągnięcie klamki nie otworzyło ich, czy pozostaje tylko ręczne zablokowanie drzwi i otwieranie pasażerom z tyłu, jak na szofera przystało od zewnątrz ?
                        To będzie chyba w komforcie bajt 0 bit 6 jeśli dobrze kojarzę, w kodowaniu ma taki opis "Central Locking Lock/Unlock-Switch Rear Doors total locking"

opcja, aby po zamknięciu z pilota, okna się same zamykały, bez przytrzymania przycisku na pilocie
                        Jest taka prawie taka opcja to jest w komforcie ale w zależności od wersji komfortu różny bajt, może to być bajt 3 lub bajt 6 i dalej bit 6, w każdym razie będzie opis "Comfort Function automatic Closing" jak zaczniesz z pilota zamykać to już nie musisz do końca przytrzymać guzika na pilocie i samo domknie je całkiem

opuszczanie lusterek działa tylko w przypadku foteli elektrycznych
                        Ja dołożyłem tę opcję i bez foteli elektrycznych działa

Komentarz

• natash
                          RS
                          • 2011
                          • 2599

No więc pobawiłem się trochę .

Czy postojowe używane dodatkowo do hamowania, nie dają za mocno po oczach tym za mną? Bo w sumie mogę to włączyć.

Co do pełnego zaryglowania drzwi bez możliwości odryglowania to "Central Locking Switch Rear activate total Locking", potestuje przy najbliższej okazji.

Ja wyłączyłem "Coming-Home Mode via (0 = Personalization / 1 = Lightsensor) to zniknęło CH i LH z maxidota.

Jak wrzucam wsteczny to nie macha tylna wycieraczka (a mam Bajt 1 Bit 7 (Rear Wiper with Front Wiper continiously active) - haczyk i Bajt 2 Bit 0 (Rear Wiper with Front Wiper intermittent active) - haczyk), chyba, że jest to zależne od deszczu, skoro mam czujnik, to wtedy niema co tego wyłączać.

Czy przy deszczu jak włączę wycieraczki z przodu to tylna też będzie co jakiś czas machać, bo tak rozumiem te ustawienia?

Jak działa domykanie szyb podczas deszczu i gdzie to ustawić, czy to działa przy zamykaniu auta czy w czasie jazdy?

A tak to sobie ustawiłem, tryb amerykański, 2 przeciwmgłowe z tyłu, awaryjne w czasie awaryjnego hamowania, dodatkowy ruch tylnej wycieraczki przy myciu, szukam dalej

Komentarz

• krzynol
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 10957
                            • Superb II combi (3T5)
                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                            • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Co to są te pliki lbl, do czego służą itd
                            bez tych plików i .clb nie miałbyś opisów np Cold Diagnosis Side Turn Signals active
                            Emergency Brake Flash Light active)
                            to działa ale przy wyższem sterowniku komfortu
                            Czy przy deszczu jak włączę wycieraczki z przodu to tylna też będzie co jakiś czas machać, bo tak rozumiem te ustawienia
                            tak, ale różnie to działa
                            Jak działa domykanie szyb podczas deszczu i gdzie to ustawić, czy to działa przy zamykaniu auta czy w czasie jazdy
                            też zależne od wersji sterownika komfortu
                            Tempomat prędkość na maxi-dot, czy przed FL jest to możliwe, również czy jest możliwe wyświetlenie aktualnej prędkości?
                            przed fl nie
                            ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                            ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                            poprzednie modele:
                            ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                            ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                            O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• natash
                              RS
                              • 2011
                              • 2599

Czy może ktoś napisać, jak działa domykanie przy mojej wersji sterownika?

Komentarz

• TomekRs
                                RS
                                • 2011
                                • 1670

natash : dodatkowy ruch tylnej wycieraczki przy myciu
                                kurwicy przez to dostaje jak mi przeciera dodatkowo jeszcze raz szybe w nissanie. :evil:

Komentarz

• krzynol
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 10957
                                  • Superb II combi (3T5)
                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                  • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez octaviars1
                                  kurwicy przez to dostaje jak mi przeciera dodatkowo jeszcze raz szybe w nissanie
                                  z przodu? bo z tyłu jest ok, ba zawsze zacieka po spryskaniu i przetarciu
                                  poprzednie modele:

Komentarz

• natash
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 2599

Z przodu tego chyba nie da się ustawić, jest i już, z tyłu są zacieki i jak wycierałem to zawsze sobie dodatkowo ręcznie po kilkunastu sekundach przecierałem, z automatu jest ok.

Komentarz

• LUKI
                                      RS
                                      • 2005
                                      • 5776

1 6 D,

Zamieszczone przez 1 6 D
                                      natash napisał/a:

piszesz o O2FL? jak to zrobiłeś?
                                      kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• krzynol
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 10957
                                        • Superb II combi (3T5)
                                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Z przodu tego chyba nie da się ustawić
                                        chyba mi się udało ostatnio, :szeroki_usmiech
                                        poprzednie modele:

Komentarz

• natash
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 2599

Krzynol - mi chodzi oto, że ja też to mam, ale nie ma tego w opcjach jakbym chciał wyłączyć.

Komentarz

• 1 6 D
                                            Rider
                                            • 2011
                                            • 547
                                            • Volkswagen

Krzynol - mi chodzi oto, że ja też to mam, ale nie ma tego w opcjach jakbym chciał wyłączyć.
                                            Jak wejdziesz w Wischer w kodowaniu bordnetza to tam jest opcja "Tear Wiping active" Bajt 1 bit 3

Zamieszczone przez LUKI
                                            Zamieszczone przez 1 6 D
                                            natash napisał/a:

piszesz o O2FL? jak to zrobiłeś?
                                            Ja to w Scirocco zrobiłem, dołożyłem silniczek lusterka pasażera z potencjometrami(w sumie 4 kable doszły) i zakodowałem drzwi pasażera oraz moduł komfortu żeby opuszczał lusterko i przy pierwszym użyciu trzeba było ustawić jak ma się opuścić

Komentarz

• TomekRs
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 1670

z przodu, z przodu. Masakra. Plyn dawno wytarty i sciera mi czysta, sucha szye wycieraczka :/

Komentarz

• OctaviaFLKrak
                                                Ambiente
                                                • 2009
                                                • 138

Koledzy,

Próbowałem dzisiaj aktywować opcje coming leaving home. Wersja Ambiente FL bez pokrętła swiateł Auto.
                                                Na youtube znalazem taki filnik http://www.youtube.com/watch?v=so0QEsW7TsA Odhaczyłem tylko BIT 3 w Byte 17 ale niestety nie działa. Czy mogę prosić o wskazówki jak to poprawnie aktywowac?

Komentarz

• natash
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 2599

A ja bym prosił czy ktoś ma filmik jak wygląda stop z pełnymi ringami i bez

Komentarz

• obrus
                                                    Elegance
                                                    • 2011
                                                    • 783
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez OctaviaFLKrak
                                                    Koledzy,

Próbowałem dzisiaj aktywować opcje coming leaving home. Wersja Ambiente FL bez pokrętła swiateł Auto.
                                                    Na youtube znalazem taki filnik http://www.youtube.com/watch?v=so0QEsW7TsA Odhaczyłem tylko BIT 3 w Byte 17 ale niestety nie działa. Czy mogę prosić o wskazówki jak to poprawnie aktywowac?
                                                    Po zgaszeniu silnika mignij długimi. Jeżeli zakodowałeś dobrze, w momencie otwarcia drzwi zapalą ci się mijania.
                                                    Na tym polega CH przy takim właczniku świateł i braku czujnika zmierzchowego.

Komentarz

Pracuję...