A co z Bud-Matem? mają ponoć "rewelacyjną" Wenecję, która ma już nawiercone otwory i nie trzeba uszkadzać powłoki nawiercając wkręty. Ponoć to jest wielka rewolucja itp pierdoły
Budujemy Dom z OCP
Zwiń
X
-
aro_40, zamów blachę z powłoką poliestrową min. 25my i gwarancją min 10 lat (techniczną a nie perforacyjną). Jak będziesz potzrebował porady to na priv.
AdamB, myślisz, że producenci blachodachówek sami sobie produkują blachy wsadowe pod zachcianki klientów ...?
Wszyscy biorą z kilku hut wsadowych i tak naprawdę 90% wyrobu w postaci blachodachówek w segmencie "ekonomiczne" jest wyprodukowane z tego samego wsadu, a jedynie przetłoczone na inny unikalny kształt :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
pytanko
cześć.
Jestem na etapie docieplania domu mam już kilku wykonawców teraz przyszło do wyceniania.
Miałym prośbę do osób siedzących w temacie.
Jakie są teraz średnie ceny docieplania budynku styropianem wraz z tynkiem?
Chodziło by mi o cenę samej robocizny jak i całości robocizna+materiał.
Gdyby ktoś z Was siedział w temacie lub ocieplał ostatnio dom to prosiłbym o info.
Z góry dziękuję.pozdrawiam Macek
Komentarz
-
-
re
cześć.
Miałbym jeszcze jedną prośbę, nie macie może sprawdzonego kogoś, najlepiej ze śląska kto robi kute poręcze? Chciałbym zlecić zrobienie poręczy zewnętrznej na schody ( ok 3-3,5mb) wraz z zamontowaniem.
Gdyby ktoś z Was miał sprawdzone namiary to prosił bym o informacje.pozdrawiam Macek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez loydDziałka ca. 1000 m.kw. Gaz ziemny będzie za około 5 lat.
W gaz z butli nie wchodzę bo za drogo. Pompa ciepła też.
Zostaje węgiel albo pelet.
Kupując na wolnym rynku gaz płacisz ok. 1,20 zł. za litr.
Przy pełnym kondensacie (podłogówka) o sprawności ok. 108% wychodzi koszt 1 kWh = 0,16-0,17 zł.
Przy gazie z sieci 1 kWh = 0,22 zł.
Za 5 lat sprzedajesz używaną butlę i przechodzisz na gaz z sieci.
loyd
jak mi udowodnisz, że ogrzewanie kotłem na paliwo stałe jest tańsze inwestycyjnie i eksploatacyjnie niż pompa ciepła powietrze-woda, to stawiam Ci skrzynkę wódki. :lol: :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Instalacja i eksploatacja, przede wszystkim to drugie.
Kocioł na paliwo stałe:
1. kotłownia z miejscem na paliwo ok. 5 m2 - licząc skromnie dom 100m2 za 250 kPLN to m2 = 2,5 kPLN; ergo kotłownia to 12,5 kPLN,
2. komin - ok. 3000 zł. systemowy licząc ze stopą fundamentową (jej izolacja), zakup systemu, wymurowanie, obróbka ponad dach i koszt obróbki dekarskiej na dachu,
3. kocioł na eko groszek ok. 7000 zł. (przyzwoity),
4. zasobnik na CWU + montaż z osprzętem ok. 3000-4000 zł.
Razem: 25,5 - 26,5 kPLN
Powietrzna PC o mocy 9 kW (stałej do -15*C), Panasonic T-Cap koszt na gotowo ok. 25-26 kPLN.
Robisz grubą wylewkę ok. 10 cm. i zatapiasz ogrzewanie podłogowe, co pozwala Ci wykorzystać na maxa tanią taryfę ok. = 0,3 zł./kWh.
Średnioroczny COP (wsp. efektywności) powietrznej PC to 3. Co oznacza, że 1 kWh = 0,1 zł.
Jak zrobisz dom, który pożre rocznie 15.000 kWh na CO i CWU, koszt wyjdzie 1500 zł. na rok. I nie kiwniesz palcem.
Koszt 1 kWh z ekogroszku o cenie ok. 750 zł/t = 0,13-0,16 zł.
Z peletu 1 kWh = 0,2 zł. (pelet za 800 zł./t) i 0,25 zł. (pelet za 1000 zł./t)
Resztę łatwo można policzyć.
Wadą powietrznej PC jest jednak pewien hałas jednostki zewnętrznej. Trzeba posłuchać i zastanowić się, czy nie będzie Ci przeszkadzał. I sąsiadom. :|
pzdr
Komentarz
-
-
:? człowiekowi zawsze wiatr w oczy... :x warunki zabudowy są, projekt wybrany, decyzja pozwolenie na budowę jest, decyzja banku była pozytywna, ALE ze względu na wprowadzoną niedawno ustawę "o obrocie ziemią z 1 maja 2016 " przyznanie kredytu wstrzymane...nie posiadam planu zagospodarowania przestrzennego moja działka w ewidencji gruntów ma oznaczenie 4b rolna także pięknie wmalowuje się w nową ustawę i bak póki co nie chce/nie może wydać zielonego światła na przyznanie kredytu :|
[ Dodano: Wto 24 Maj, 16 10:23 ]
mój geodeta zgłosił roboty do geodezji i podobno na tej podstawie zmieni przeznaczenie gruntu na budowlane...mam nadzieję, że to coś pomoże
Komentarz
-
-
Dostałem info od mojego doradcy finansowego ze gdy dostarczę zaświadczenie z ewidencji gruntów iz grunty mają przeznaczenie budowlane zurbaniozowane czy pod mieszkaniowe to bankowi powinno wystarczyć...z ewidencji ma zniknąć grunty rolne B-) oby to wystarczyło bo inaczej sie załamie :'( :x
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BADYL:?
[ Dodano: Wto 24 Maj, 16 10:23 ]
mój geodeta zgłosił roboty do geodezji i podobno na tej podstawie zmieni przeznaczenie gruntu na budowlane...mam nadzieję, że to coś pomoże
Ja obecnie jestem w trakcie zmiany przeznaczenia 1.66h w Świętokrzyskiem. Papiery złożyłem w zeszłym roku. Czasami jak widzę w komórce telefon z prefixem 041 to az mnie gotuje, bo dzwoni pani z gminy i mówi że..., potem dzwoni geodeta i mówi....
No ale u mnie jest z górki, bo ja we wniosku jako powód przekształcenia podałem budowa pensjonatu agroturystycznego z całoroczną cześcią mieszkalną wraz z produkcją rolną na potrzeby tej działalności. Czyli można powiedzieć wpisuję się w priorytety gminu, która stawia na taką branżę, ale i tak kamieni pod nogami sporo.
Oczywiście nie mam zamiaru tam stawiać na razie nic, ale jak się słyszało, że rząd zamierza kagańce pozakładac, to wolałem wcześniej.
Komentarz
-
-
kazik4x4, - ale jest różnica w Twoim przypadku a naszymi.
Ty chcesz zmienić przeznaczenie gruntu - a my chcemy wyłączyć z produkcji rolnej (w zasadzie to zmienić literki w rejestrze gruntu).
Zmiana przeznaczenia to jest w trakcie decyzji WZ albo mpzp robiona - i to już my mamy (tzn. kolega ma decyzję "wz" a ja mam mpzp).
Cała zabawa u nas polega, że w rejestrze gruntów mamy wpisane Grunty Orne a mpzp określa te grunty jako budowlankę (u kolegi jest decyzja WZ) a banki się zapowietrzyły i nie chcą dawać kredytów z obawy o zapisy nowej ustawy (zakazujące obciążania gruntów rolnych ponad ich wartość). Teraz chodzi o to (w naszym przypadku), żeby zmienić literkę "R" na Bz w ewidencji gruntów - a nikt nie wie jak to zrobić (bo nikt wcześniej tego nie robił - bo i po co ?).
W Kielcach geodeta będzie rozmawiał w Starostwie we wtorek - koncepcji jest kilka. Zobaczymy jak to się potoczy dalej.
Komentarz
-
-
U mnie zmiana przeszła bezproblemowo. Obecnie mam Bp tj. zurbanizowane niezabudowana coś tam :-) koleżanka w kw powiedziała że będzie sii a bank dał zielone światło. Aktualnie wniosek poszedł do analityka.
[ Dodano: Sob 11 Cze, 16 19:43 ]
Budowa budową aktualnie mam dużo grosze problemy na głowie...:'( córeczka od tygodnia w szpitalu z podejrzeniem padaczki :cry: :cry: :cry: miała trzy ataki jestem na maxa rozbity....w poniedziałek eeg ale dostaje już lek by uniknąć dalszych napadów.
Komentarz
-
-
BADYL, bądź dobrej myśli. Syn sąsiada jak miał 1,5 roku też miał kilka ataków (4-5), później to samoczynnie ustąpiło, teraz ma 4 lata i od tamtej pory spokój. Będzie dobrze !
Pytanie odnośnie zwory magnetycznej. Muszę jedne drzwi zamknąć na zworę elektromagnetyczną i zrobić z jednej strony przycisk wyjścia. Czy oprócz 12v (zasilacz), zwory i przycisku coś jeszcze trzeba ?? Jakiś sterownik, opóźniacz czy inne czary mary ?
Chodzi o to, by wciskając przycisk, magnes odpuścił na jakieś 5sek a później blokował (jak przy domofonie). Czy zwora ma w sobie jakąś elektronikę żeby tak ustawić? żeby nie było sytuacji że muszę ten przycisk cały czas trzymać i jednocześnie otwierać.
Ktoś coś...?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cysterniarzBADYL, bądź dobrej myśli. Syn sąsiada jak miał 1,5 roku też miał kilka ataków (4-5), później to samoczynnie ustąpiło, teraz ma 4 lata i od tamtej pory spokój. Będzie dobrze !
Pytanie odnośnie zwory magnetycznej. Muszę jedne drzwi zamknąć na zworę elektromagnetyczną i zrobić z jednej strony przycisk wyjścia. Czy oprócz 12v (zasilacz), zwory i przycisku coś jeszcze trzeba ?? Jakiś sterownik, opóźniacz czy inne czary mary ?
Chodzi o to, by wciskając przycisk, magnes odpuścił na jakieś 5sek a później blokował (jak przy domofonie). Czy zwora ma w sobie jakąś elektronikę żeby tak ustawić? żeby nie było sytuacji że muszę ten przycisk cały czas trzymać i jednocześnie otwierać.
Ktoś coś...?
tu masz spory wybór, z czasówkami, bez czasówek itp.
Pamiętaj tylko, żeby nie brać za dużej zwory bo większa zwora tym większy pobór prądu, a to nie zwykły zamek domofonowy który pracuje kilka sekund tylko urządzenie elektryczne które ciągnie Waty cały czas.
Komentarz
-
Komentarz