A co z Bud-Matem? mają ponoć "rewelacyjną" Wenecję, która ma już nawiercone otwory i nie trzeba uszkadzać powłoki nawiercając wkręty. Ponoć to jest wielka rewolucja itp pierdoły
If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
Wszyscy biorą z kilku hut wsadowych i tak naprawdę 90% wyrobu w postaci blachodachówek w segmencie "ekonomiczne" jest wyprodukowane z tego samego wsadu, a jedynie przetłoczone na inny unikalny kształt :szeroki_usmiech
Człowiek planuje, Bóg decyduje ...
Jark7
było 119/296 jest 143/328 by Aligator
cześć.
Jestem na etapie docieplania domu mam już kilku wykonawców teraz przyszło do wyceniania.
Miałym prośbę do osób siedzących w temacie.
Jakie są teraz średnie ceny docieplania budynku styropianem wraz z tynkiem?
Chodziło by mi o cenę samej robocizny jak i całości robocizna+materiał.
Gdyby ktoś z Was siedział w temacie lub ocieplał ostatnio dom to prosiłbym o info.
macek, u mnie znajoma ekipa rzuciła cenę 30zł/m2 za robotę: gruntowanie ścian, klejenie styro, siatka, druga warstwa kleju do wyrównania powierzchni, tynk. Żadnych boni i udziwnień.
Piter tarasik.eu - tarasy i balkony z drewna i kompozytu
KM i Nm dołożył gregor10
cześć.
Miałbym jeszcze jedną prośbę, nie macie może sprawdzonego kogoś, najlepiej ze śląska kto robi kute poręcze? Chciałbym zlecić zrobienie poręczy zewnętrznej na schody ( ok 3-3,5mb) wraz z zamontowaniem.
Gdyby ktoś z Was miał sprawdzone namiary to prosił bym o informacje.
Zbiornik LPG w ogrodzie z mysla o zastapeniu go kiedys gazem ziemnym lub podlogowe elektryczne a nie kopanie sie z popiolem jak w 19 wieku. Jak chcesz bawic sie w popiol to kominek postawisz.
Pytanie jak duza dzialka i czy da sie wybudowac odpowoedni parterowy domek pasywny.
Działka ca. 1000 m.kw. Gaz ziemny będzie za około 5 lat.
W gaz z butli nie wchodzę bo za drogo. Pompa ciepła też.
Zostaje węgiel albo pelet.
Gaz z butli w mazowieckim i łódzkim to cirk about 6-7.000 zł. za butlę z podłączeniem. WŁASNĄ butlę.
Kupując na wolnym rynku gaz płacisz ok. 1,20 zł. za litr.
Przy pełnym kondensacie (podłogówka) o sprawności ok. 108% wychodzi koszt 1 kWh = 0,16-0,17 zł.
Przy gazie z sieci 1 kWh = 0,22 zł.
Za 5 lat sprzedajesz używaną butlę i przechodzisz na gaz z sieci.
loyd
jak mi udowodnisz, że ogrzewanie kotłem na paliwo stałe jest tańsze inwestycyjnie i eksploatacyjnie niż pompa ciepła powietrze-woda, to stawiam Ci skrzynkę wódki. :lol: :diabelski_usmiech
Instalacja i eksploatacja, przede wszystkim to drugie.
Kocioł na paliwo stałe:
1. kotłownia z miejscem na paliwo ok. 5 m2 - licząc skromnie dom 100m2 za 250 kPLN to m2 = 2,5 kPLN; ergo kotłownia to 12,5 kPLN,
2. komin - ok. 3000 zł. systemowy licząc ze stopą fundamentową (jej izolacja), zakup systemu, wymurowanie, obróbka ponad dach i koszt obróbki dekarskiej na dachu,
3. kocioł na eko groszek ok. 7000 zł. (przyzwoity),
4. zasobnik na CWU + montaż z osprzętem ok. 3000-4000 zł.
Razem: 25,5 - 26,5 kPLN
Powietrzna PC o mocy 9 kW (stałej do -15*C), Panasonic T-Cap koszt na gotowo ok. 25-26 kPLN.
Robisz grubą wylewkę ok. 10 cm. i zatapiasz ogrzewanie podłogowe, co pozwala Ci wykorzystać na maxa tanią taryfę ok. = 0,3 zł./kWh.
Średnioroczny COP (wsp. efektywności) powietrznej PC to 3. Co oznacza, że 1 kWh = 0,1 zł.
Jak zrobisz dom, który pożre rocznie 15.000 kWh na CO i CWU, koszt wyjdzie 1500 zł. na rok. I nie kiwniesz palcem.
Koszt 1 kWh z ekogroszku o cenie ok. 750 zł/t = 0,13-0,16 zł.
Z peletu 1 kWh = 0,2 zł. (pelet za 800 zł./t) i 0,25 zł. (pelet za 1000 zł./t)
Resztę łatwo można policzyć.
Wadą powietrznej PC jest jednak pewien hałas jednostki zewnętrznej. Trzeba posłuchać i zastanowić się, czy nie będzie Ci przeszkadzał. I sąsiadom. :|
:? człowiekowi zawsze wiatr w oczy... :x warunki zabudowy są, projekt wybrany, decyzja pozwolenie na budowę jest, decyzja banku była pozytywna, ALE ze względu na wprowadzoną niedawno ustawę "o obrocie ziemią z 1 maja 2016 " przyznanie kredytu wstrzymane...nie posiadam planu zagospodarowania przestrzennego moja działka w ewidencji gruntów ma oznaczenie 4b rolna także pięknie wmalowuje się w nową ustawę i bak póki co nie chce/nie może wydać zielonego światła na przyznanie kredytu :|
[ Dodano: Wto 24 Maj, 16 10:23 ]
mój geodeta zgłosił roboty do geodezji i podobno na tej podstawie zmieni przeznaczenie gruntu na budowlane...mam nadzieję, że to coś pomoże
Kredytodawcy odmawiają finansowania inwestycji planowanych na gruntach rolnych, bo nie można ustanowić na nich hipoteki w odpowiedniej wysokości. To skutek obowiązującej od kilkunastu dni ustawy o obrocie ziemią
Dostałem info od mojego doradcy finansowego ze gdy dostarczę zaświadczenie z ewidencji gruntów iz grunty mają przeznaczenie budowlane zurbaniozowane czy pod mieszkaniowe to bankowi powinno wystarczyć...z ewidencji ma zniknąć grunty rolne B-) oby to wystarczyło bo inaczej sie załamie :'( :x
:? [ Dodano: Wto 24 Maj, 16 10:23 ]
mój geodeta zgłosił roboty do geodezji i podobno na tej podstawie zmieni przeznaczenie gruntu na budowlane...mam nadzieję, że to coś pomoże
No chyba tak prosto się nie obejdzie...
Ja obecnie jestem w trakcie zmiany przeznaczenia 1.66h w Świętokrzyskiem. Papiery złożyłem w zeszłym roku. Czasami jak widzę w komórce telefon z prefixem 041 to az mnie gotuje, bo dzwoni pani z gminy i mówi że..., potem dzwoni geodeta i mówi....
No ale u mnie jest z górki, bo ja we wniosku jako powód przekształcenia podałem budowa pensjonatu agroturystycznego z całoroczną cześcią mieszkalną wraz z produkcją rolną na potrzeby tej działalności. Czyli można powiedzieć wpisuję się w priorytety gminu, która stawia na taką branżę, ale i tak kamieni pod nogami sporo.
Oczywiście nie mam zamiaru tam stawiać na razie nic, ale jak się słyszało, że rząd zamierza kagańce pozakładac, to wolałem wcześniej.
kazik4x4, - ale jest różnica w Twoim przypadku a naszymi.
Ty chcesz zmienić przeznaczenie gruntu - a my chcemy wyłączyć z produkcji rolnej (w zasadzie to zmienić literki w rejestrze gruntu).
Zmiana przeznaczenia to jest w trakcie decyzji WZ albo mpzp robiona - i to już my mamy (tzn. kolega ma decyzję "wz" a ja mam mpzp).
Cała zabawa u nas polega, że w rejestrze gruntów mamy wpisane Grunty Orne a mpzp określa te grunty jako budowlankę (u kolegi jest decyzja WZ) a banki się zapowietrzyły i nie chcą dawać kredytów z obawy o zapisy nowej ustawy (zakazujące obciążania gruntów rolnych ponad ich wartość). Teraz chodzi o to (w naszym przypadku), żeby zmienić literkę "R" na Bz w ewidencji gruntów - a nikt nie wie jak to zrobić (bo nikt wcześniej tego nie robił - bo i po co ?).
W Kielcach geodeta będzie rozmawiał w Starostwie we wtorek - koncepcji jest kilka. Zobaczymy jak to się potoczy dalej.
U mnie zmiana przeszła bezproblemowo. Obecnie mam Bp tj. zurbanizowane niezabudowana coś tam :-) koleżanka w kw powiedziała że będzie sii a bank dał zielone światło. Aktualnie wniosek poszedł do analityka.
[ Dodano: Sob 11 Cze, 16 19:43 ]
Budowa budową aktualnie mam dużo grosze problemy na głowie...:'( córeczka od tygodnia w szpitalu z podejrzeniem padaczki :cry: :cry: :cry: miała trzy ataki jestem na maxa rozbity....w poniedziałek eeg ale dostaje już lek by uniknąć dalszych napadów.
BADYL, bądź dobrej myśli. Syn sąsiada jak miał 1,5 roku też miał kilka ataków (4-5), później to samoczynnie ustąpiło, teraz ma 4 lata i od tamtej pory spokój. Będzie dobrze !
Pytanie odnośnie zwory magnetycznej. Muszę jedne drzwi zamknąć na zworę elektromagnetyczną i zrobić z jednej strony przycisk wyjścia. Czy oprócz 12v (zasilacz), zwory i przycisku coś jeszcze trzeba ?? Jakiś sterownik, opóźniacz czy inne czary mary ?
Chodzi o to, by wciskając przycisk, magnes odpuścił na jakieś 5sek a później blokował (jak przy domofonie). Czy zwora ma w sobie jakąś elektronikę żeby tak ustawić? żeby nie było sytuacji że muszę ten przycisk cały czas trzymać i jednocześnie otwierać.
Ktoś coś...?
BADYL, bądź dobrej myśli. Syn sąsiada jak miał 1,5 roku też miał kilka ataków (4-5), później to samoczynnie ustąpiło, teraz ma 4 lata i od tamtej pory spokój. Będzie dobrze !
Pytanie odnośnie zwory magnetycznej. Muszę jedne drzwi zamknąć na zworę elektromagnetyczną i zrobić z jednej strony przycisk wyjścia. Czy oprócz 12v (zasilacz), zwory i przycisku coś jeszcze trzeba ?? Jakiś sterownik, opóźniacz czy inne czary mary ?
Chodzi o to, by wciskając przycisk, magnes odpuścił na jakieś 5sek a później blokował (jak przy domofonie). Czy zwora ma w sobie jakąś elektronikę żeby tak ustawić? żeby nie było sytuacji że muszę ten przycisk cały czas trzymać i jednocześnie otwierać.
Ktoś coś...?
tu masz spory wybór, z czasówkami, bez czasówek itp.
Pamiętaj tylko, żeby nie brać za dużej zwory bo większa zwora tym większy pobór prądu, a to nie zwykły zamek domofonowy który pracuje kilka sekund tylko urządzenie elektryczne które ciągnie Waty cały czas.
Komentarz